FOTBAL  »  Superliga  »  CALCULE

Echipele românești, interzise în Europa League cel puțin până în 2023

Articol de , , - Publicat joi, 20 august 2020 08:13 / Actualizat joi, 20 august 2020 08:26

Liga 1 ce începe mâine va fi prima ediție care nu va mai trimite echipe în preliminariile Europa League: campioana va merge în Ligă, iar celelalte 3 reprezentante vor fi prezente în a 3-a competiție continentală, înființată pentru țările cu cel mai slab coeficient european.

Noul sezon cu 16 echipe va da tot 4 formații pentru cupele europene. Primele două locuri sunt sigure de această prezență, cărora li se adaugă câștigătoarea Cupei și echipa care se va impune la finalul celor două baraje, create special pentru ultimul loc european. Totuși, va fi prima ediție în care Liga 1 nu va mai trimite cluburi în primele două competiții intercluburi de pe continent.

UEFA a creat, începând din 2021-2022, o a treia întrecere, Europa Conference League, acolo unde vor avea acces formațiile care vin din țările al căror coeficient e în afara primelor 15 din Europa. Iar România e foarte departe de locul 14, acum e pe locul 28! Sub state precum Kazahstan, Azerbaidjan, Belarus, Israel, Norvegia, Cipru, Suedia.

Titlul devine o miză imensă

Excepție va face campioana din Liga 1, care va merge, cum se petrece și acum, în turul 1 din Champions League. Iar în cazul ei, după ce va fi eliminată din UCL, va aluneca în Europa League. În rest, celelalte vor intra în competiția codașă a cupelor europene. Dacă acest sistem ar fi fost activ de acum, atunci CFR ar fi mers în UCL, iar FCSB, Craiova și Botoșani în Conference League.

După ultimele modificări decise de UEFA, o prioritate pentru echipele românești ar trebui să fie câștigarea campionatului. E singura modalitate, măcar până la o revenire ipotetică în clasamentul coeficienților, prin care se poate ajunge în Champions League și Europa League. În anii precedenți au fost multe situații în care FCSB a ratat titlul, dar a mers în preliminariile UCL și, ulterior, după ce a pierdut play-off-ul, a mers în grupele Europa League. La fel cum s-a întâmplat cu CFR anul trecut: a pierdut play-off-ul de Ligă, dar a jucat automat în grupele UEL, de unde s-a calificat în "16-imile" acestei competiții. 

Un baraj suplimentar pentru Europa

Noul campionat are ca noutate nu doar mărirea numărului de echipe de la 14 la 16, ci și introducerea unor finale pentru ocuparea ultimului loc de cupă europeană, adică pentru Conference League. Mai întâi, primele două clasate din play-out se vor întâlni, într-o manșă unică, pe terenul celei care a terminat prima în partea a doua a clasamentului. 

Apoi, echipa care se va impune va merge pe terenul ultimei formații de loc european din play-off, iar cine va câștiga acest joc, tot manșă unică, va ajunge în Conference League. Dacă se aplica din sezonul precedent, primul baraj ar fi fost între Viitorul și Hermannstadt, după care cine câștiga ar fi mers la Botoșani! 

Mai devreme de 2023 nu revenim direct în Europa League

Pentru configurația cupelor europene 2021-2022 punctajul este închis, se calculează coeficientul pe precedenții 5 ani. Pentru 2022-2023 se va lua în calcul și ceea ce se va întâmpla în UCL și UEL în sezonul în curs. România are nevoie de un miracol pentru a ajunge pe locul 14, pe care se clasează Cipru, țară de care ne despart nu mai puțin 9,300 puncte. Doar dacă echipele noastre ar avea prestații foarte bune și acum, dar și în sezonul următor, am putea spera ca la startul cupelor europene în 2023-2024, coeficientul să ne permită să trimitem iarăși direct echipă în preliminariile Europa League. Până atunci, ne vom mulțumi cu Conference League. 

7a fost locul ocupat de România în topul coeficienților cupelor europene în anii 2007 și 2008; în prezent suntem abia pe 28

CUM E ACUM (Total - 80 de echipe)

  • Champions League - 32 de echipe 
    8 grupe de 4 
  • Europa League - 48 de echipe  
    12 grupe de 4 

CUM VA FI DIN 2021-2022 (Total - 96 echipe)

  • Champions League - 32 de echipe 
    8 grupe de 4 
  • Europa League - 32 de echipe 
    8 grupe de 4
  •  Europa Conference League - 32 de echipe 
    8 grupe de 4

CUM SE FACE ACCESUL ÎN PRIMĂVARĂ

Champions League 

  • la fel ca acum, primele două din fiecare grupă merg în "optimi" 
  • locul 3 din fiecare grupă merge în "16-imile" Europa League 

Europa League 

  • doar primul loc merge direct în "optimi" 
  • locurile 2 vor juca împotriva locurilor 3 din Champions League în "16-imi", învingătoarele vor completa tabloul optimilor 
  • locul 3 merge în "16-imile" Europa Conference League 

Europa Conference League

  •  echipele de pe primul loc merg direct în faza "optimilor" 
  • ocupantele locurilor 2 vor evolua împotriva locurilor 3 din Europa League în "16-imi", învingătoarele vor completa tabloul "optimilor"

BONUS

  • câștigătoarea Champions League are asigurat locul în grupe în sezonul următor, indiferent dacă prin intermediul campionatului nu se clasează astfel încât să acceadă direct în grupe 
  • câștigătoarea Europa League va fi în grupele Champions League în sezonul următor
  • câștigătoarea Europa Conference League va fi în grupele Europa League

VIDEO. CFR Cluj, victorie în preliminariile Ligii Campionilor

Citește și alte știri despre fotbalul din Liga 1: 

CFR Cluj, traseu mai ușor în preliminariile Ligii Campionilor » Cum profită campioana României de victoria lui Bayern cu Lyon

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (111)
supereduardo10
supereduardo10  •  20 August 2020, 22:11

ehe unde sunt prostii de la Raoid care au adus puncte si coeficient si s-au imbuibat echipe nou infiintate din banii UCL de pe urma lor? ..totul se plateste, banii sifonati de Urziceni Otelu ...sunt bani ciorditi din fotbal.

bodrin
bodrin  •  20 August 2020, 22:09

Având în vedere cât de anemic e fotbalul nostru că 2023 e cam devreme. 2030-2050 ar fi mai rezonabil, poate până atunci orvsă treacă și echipele noastre la profesionism!

adi_stelistul
adi_stelistul  •  20 August 2020, 17:20

Mai jos e un link catre schema de participare in cele 3 competitii incepand de editia viitoare.

Vezi toate comentariile (111)
Comentează