FOTBAL  »  Superliga  »  ROMÂNIA

Edi Iordănescu luptă cu depresia „tricolorilor” » „Suntem conștienți”

Articol de , - Publicat luni, 05 iunie 2023 17:16 / Actualizat luni, 05 iunie 2023 18:40

Înaintea „dublei de foc” cu Kosovo și Elveția, selecționerul Edward Iordănescu (44 de ani) este preocupat să le ridice moralul jucătorilor, care au ratat obiectivele la echipele de club și au viitorul incert.

  • Kosovo - România are loc pe 16 iunie, de la 21:45, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la TV pe Antena 1
  • Elveția - România se joacă pe 19 iunie, de la 21:45, liveTEXT pe GSP.ro și televizat pe Prima TV

Naționala de fotbal a României s-a reunit astăzi, la Mogoșoaia, în vederea partidelor extrem de importante cu Kosovo (16 iunie, Priștina) și Elveția (19 iunie, Lucerna) din preliminariile Euro 2024.

Pe lângă indisponibilitățile unor "tricolori" importanți, precum Ionuț Radu (Auxerre), Florin Niță (Pardubice), Vlad Chiricheș (Cremonse) și Răzvan Marin (Empoli), selecționerul Edward Iordănescu (44 de ani) se mai confruntă cu o altă problemă. Moralul scăzut al fotbaliștilor.

„Suntem conștienți că pentru mulți dintre jucători sezonul la echipele de club nu a fost unul la nivelul așteptărilor în privința obiectivelor și că această lună aduce cu ea destul de multă incertitudine legată de viitorul lor. 

Dar responsabilitatea tricoului României și a mizei acestor două deplasări din Kosovo și Elveția depășesc orice dezamăgiri sau frământări din plan personal", a precizat Iordănescu pentru site-ul FRF.

Patru campioni de la Farul și multe decepții

În lotul de 26 de jucători sunt doar câțiva "tricolori" care au venit la lot cu zâmbetul pe buze. Cei patru campioni ai României, de la Farul, Alibec, T. Băluță, Aioani și L. Munteanu, plus R. Drăgușin și G. Pușcaș, care au promovat cu Genoa în Serie A. În rest, cantonamentul naționalei este plin de decepții:

  • Târnovanu, D. Olaru, Sorescu și Fl. Coman au ratat titlul cu FCSB, dramatic, în penultima etapă, 2-3 cu Farul.
  • Cr. Manea, A. Burcă și Camora au avut un sezon dezamăgitor cu CFR Cluj, fără niciun trofeu, terminat cu chiu cu vai pe locul 3 și cu o calificare in extremis în Conference League.
  • H. Moldovan (Rapid) și Vladimir Screciu (CSU Craiova) au rămas în afara Europei.
  • D. Man și V. Mihăilă, de la Parma, sunt dărâmați după ce au pierdut barajul de promovare în Serie A.
  • Nedelcearu (Palermo), M. Marin, Ad. Rus și Moruțan (Pisa) au luptat pentru promovare, dar echipele lor au rămas în Serie B.

Cuvântul de ordine la Mogoșoaia: „Lupta mare este cu Kosovo”

Cam asta este starea de spirit cu care trebuie să lucreze selecționerul în zilele următoare. "Meciul cu Kosovo va fi unul de foc. Lupta mare este cu ei, din toate punctele de vedere. Sunt foarte buni individual, iar acasă joacă extrem de agresiv", este mesajul pe care staff-ul naționalei încearcă să-l inoculeze "tricolorilor". Orice punct câștigat la Priștina ar însemna aur pentru România în lupta pentru locul 2.

Alain Giresse are 3 campioni, în Italia, Turcia și Elveția

Edi Iordănescu luptă cu depresia „tricolorilor” » „Suntem conștienți”
Alain Giresse este selecționerul naționalei Kosovo din 23 februarie 2022

Selecționerul naționalei Kosovo, francezul Alain Giresse (70 de ani), este sub o mare presiune după 1-1 cu Israel, în deplasare, și 1-1 acasă cu Andorra.

Spre deosebire de Iordănescu, Giresse mizează doar pe "stranieri" și pe tonusul unor fotbaliști, care au devenit campioni la finalul acestui sezon în Italia, Turcia și Elveția sau au promovat în Premier League:

  • Amir Rrahmani (fundaș central) - Napoli (Italia)
  • Milot Rashica (mijlocaș) - Galatasaray (Turcia)
  • Donat Rrudhani (mijlocaș) - BSC Young Boys (Elveția)
  • Arjanet Muric (portar) - Burnley (Anglia)

„Spionul" Ermal Krasniqi, de la CFR Cluj, convocat în premieră

Pe lângă aceștia, Giresse își pune mari speranțe în atacantul Vedat Muriqi, de la Mallorca, locul 5 în clasamentul golgheterilor din LaLiga, cu 15 reușite. 

În lotul convocat pentru meciul cu România se regăsesc trei fotbaliști din Serie A (Amir Rrahmani/Napoli, Mergim Vojvoda/AC Torino, Samir Ujkani/Empoli), doi din Ligue 1 (Edon Zegrova/Lille, Elbasan Rashani/Clermont Foot) și unul din LaLiga (Vedat Muriqi/Mallorca). Giresse l-a chemat în premieră și pe Ermal Krasniqi, de la CFR Cluj.

5 campionise află în lotul Elveției pentru meciul cu România: Akanji (Manchester City), Sommer (Bayern Munchen), Zuber (AEK Atena), Zesiger și Ulisses Garcia (ambii de la BSC Young Boys)

Nu ne priește luna iunie

Edi Iordănescu este preocupat și de faptul că naționala României nu prea are rezultate bune în luna iunie. 

În ultimii 10 ani, "tricolorii" au disputat 17 meciuri în această perioadă a anului și a înregistrat 5 victorii, 3 egaluri și 9 înfrângeri. Bilanțul în oficiale: două succese, 3 remize și 6 eșecuri.

„Chiar dacă ne lipsesc jucători importanți din cauze medicale iar istoricul recent al primei reprezentative în partidele disputate în această perioadă a anului nu e unul prea fericit, ne-am pregătit pentru a găsi soluții și nu alibiuri. 

Tocmai de-aceea am început acest drum: ca să schimbăm lucrurile și să obținem calificări la turnee finale, nu pentru a ne raporta la trecut și la contexte", a declarat selecționerul. 

CLASAMENTUL GRUPEI I

1. Elveția 22008-06
2. ROMÂNIA 22004-1 6
3. Kosovo 20202-22
4. Andorra 20111-31
5. Israel 20111-4 1
6. Belarus 20021-70

S-au jucat: Andorra - România 0-2, Israel - Kosovo 1-1, Belarus - Elveția 0-5; România - Belarus 2-1, Kosovo - Andora 1-1, Elveția - Israel 3-0.

Următoarele meciuri:
16 iunie: Kosovo - România (ora 21:45), Andorra - Elveția, Belarus - Israel
19 iunie: Elveția - România (21:45), Belarus - Kosovo, Israel - Andorra

Citește și:

EXCLUSIV Denis Alibec, lovitură de proporții! A câștigat 1,2 milioane de euro la FIFA

Loți a promovat, propagandiștii de la FRF au retrogradat

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (3)
EuSaFiuSanatos
EuSaFiuSanatos  •  06 Iunie 2023, 14:57

Adevarul ca Florinel parea tare deprimat in weekend cand urla de placere hedonica pe manele

superdaniel72
superdaniel72  •  05 Iunie 2023, 20:47

Cred ca el ar trebui, antrenorul, sa lucreze la depresia lui... Fiindca e mult decind, e han... ....p.. ..t!Mai prost antrenor, nu a avut nationala!

Vnicules09
Vnicules09  •  05 Iunie 2023, 20:36

Sunteți vraiște. Ce antrenor de doi bani. Așa vreți să arătați puternici. Va mai plângeți mult. Chiar daca există așa probleme nu se spun public. O sa va mănânce Kosovo dacă așa abordați. Adu-l pe Hagi până mai pierdeți o campanie

Vezi toate comentariile (3)
Comentează