FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Adrian Mutu vorbește în premieră despre plecarea din Liga 1 și nu menajează pe nimeni: ”Am reușit un miracol la Voluntari, deși n-am primit niciun ban!”

Adrian Mutu
Adrian Mutu

Articol de - Publicat miercuri, 22 august 2018 18:06

Adrian Mutu (39 de ani) vorbește pentru prima oară despre plecarea de la FC Voluntari și spune că managementul din Ilfov, în frunte cu primarul Pandele, este total lipsit de profesionalism.

Adrian Mutu a fost demis de FC Voluntari după ce a scăpat echipa de la retrogradare, la baraj, cu Chindia Târgoviște. "Briliantul" este în acest moment antrenor principal al echipei de tineret Al Wahda din Emiratele Arabe Unite, după ce a fost propus acolo de Laurențiu Reghecampf, care antrenează prima echipă a arabilor.

Mutu a acceptat un dialog cu Gazeta, în care explică metodele de lucru ale conducătorilor de la FC Voluntari, condițiile în care a lucrat acolo, dar și noua sa viață din zona arabă.

Adi, cum e să fii antrenor la Al Wahda?
Abia ne-am întors din cantonamentul din Polonia. Sunt mulțumit de condițiile pe care le-am avut și de cum s-au pregătit băieții.

Care este rolul tău exact în organigrama clubului?
Sunt antrenorul principal al echipei Al Wahda U21, sau echipa de tineret, dacă vreți.

Cum ai ajuns la această variantă?
A venit Reghe în vizită pe la mine, într-o zi, și m-a întrebat dacă sunt interesat de un job, cei din conducere caută antrenor. I-am cerut câteva zile de gândire, pentru a mă consulta cu familia în primul rând, dar și cu câțiva antrenori care știu că mă sfătuiesc din suflet. Am vorbit cu Contra, cu Prandelli și, desigur, cu Laurențiu.

Ce sfaturi ți-au dat?
Toți mi-au spus că pentru mine, în acest moment, e important să capăt experiență, "să îmi fac mâna", iar pentru asta am nevoie de liniște și să antrenez zilnic.

Nu consideri că ai făcut un pas înapoi de la Voluntari, echipă de prima ligă, la o echipă de tineret din zona arabă?
Nu! Aici am multă liniște, spre deosebire de România, unde presiunea pe mine a fost foarte mare în perioada Voluntari. Fiind la început, nicio experiență nu poate să fie pas înapoi. Nici nu am cu ce să compar în cariera de antrenor pentru a fi un pas înapoi! Sunt tânăr și vreau să învăț cât mai bine această meserie.

Există varianta să fii secundul lui Reghecampf la prima echipă?
Nu. Reghe și Contra mi-au propus mai demult acest lucru, dar le-am spus că vreau, în câțiva ani, să văd dacă sunt capabil să fac această meserie. Dacă nu, vom vedea ce va fi. Oricum, îi admir pe amândoi foarte mult și mă inspir de la ei pentru că meseria se și "fură".

Ai vreun român în staff? Am văzut că a fost Eduard Stăncioiu alături de tine în pregătiri.
Nimeni din România! Edi m-a ajutat în cantonament, a luat și el contact cu antrenoratul și sper că i-a plăcut.

Cum e viața ta în Emirate atunci când nu esti la antrenamente?
Am o viață liniștită de familie, așa cum am avut-o în ultimii ani. Când sunt liber, ies cu soția și cu ăla mic în diferite locuri. Ziua îi aparține lui Tiago în special, iar când mă întorc de la antrenament, seara, îmi place să-mi duc soția la restaurant. S-au acomodat bine și ei. Sunt tot felul de locuri frumoase pentru copii. În mare parte, viața noastră se învârte în jurul lui Tiago.

Nivelul fotbalului din Emirate cum ți se pare?
Mai bun decât mi-l imaginam! Am condiții extraordinare de antrenament, o bază cu peste 8 terenuri, gym sau balon cu aer condiționat. În perioada aceasta e foarte cald și umiditatea e foarte ridicată.

Cum te-au perceput oamenii de acolo? Te cunoșteau când ai ajuns?
Normal că mă cunoșteau. M-au perceput ca pe un fost mare jucător.

Inclusiv șeicii? Ladislau Boloni spunea, în 2010, că te-a dorit la Al Wahda, dar ai fost refuzat de șeici din cauza suspendărilor prin care ai trecut.
Nu știu dacă ce a spus Boloni e adevărat pentru că eu nu am avut nicio ofertă de la Al Wahda pe vremea când jucam. Au fost alte echipe din această zonă care m-au dorit, pe bani foarte mulți, dar am refuzat pentru că în acea perioadă jucam la Juventus. Ca să îți răspund la întrebare, cei de aici sunt foarte amabili și se comportă foarte frumos cu mine. Au înțeles că e un lucru care s-a întâmplat acum 20 de ani, iar acum sunt cu totul alt om.

"Am făcut un miracol!"

Cum vezi episodul FC Voluntari, acum, la rece? Ai salvat echipa de la retrogradare, dar ai fost dat afară.
Pe zi ce trece, îmi dau seama mai mult că am făcut un miracol acolo, iar ce s-a întâmplat imediat după ce am salvat echipa și ce se întâmplă în momentul de față îmi dau dreptate!

Ce n-a mers, exact?
Numai eu și staff-ul meu știm cât ne-am chinuit să motivăm o echipă blazată, cu 14 jucători la final de contract care probabil erau deja în contact cu alte echipe pentru a-și asigura viitorul. M-am rugat foarte mult de cei din conducere să intre puțin în negocieri cu băieții ca să pot să îi motivez.

Și?
Și nimic! Salvarea de la retrogradare, la baraj, a fost un miracol. Sau, cine știe?, poate că sunt eu prea norocos. Eu aveam totul pregătit pentru sezonul următor. Listă cu jucători, deja vorbisem cu toți cei de pe lista mea. Gândisem strategia pentru sezonul următor, dar probabil că unora nu le-a convenit că nu mai făceau ei transferuri. Nu mai controlau ei treburile pe acolo și…știți la ce mă refer!

Crezi că în demiterea ta s-a implicat Ioan Andone, ca o răzbunare pentru că la Dinamo l-ai adus pe Contra în locul său?
Sincer să fiu, nu știu. Și tot sincer îți spun că nici nu mă interesează dacă Ando a vrut să se răzbune. Știe că domnul Negoiță a vrut să-l dea afară, nu eu.

De ce te atacă atunci?
Probabil e mai bine să se ia de mine. Cine știe?, poate speră să se întoarcă la Dinamo și atunci nu e bine să dai în patron. Cât despre Contra, era o variantă și înainte să vină Andone.

"Nu eu l-am dat afară pe Ando!"

Totuși, și tu ai susținut venirea lui Contra.
Da, în momentul în care Negoiță a decis să-l dea afară pe Andone, eu nu am făcut altceva decât să susțin un antrenor care era pe listă după demiterea lui Nea Ando. Și se pare că am avut dreptate!

contra mutu

Cu ce?
"Guriță" a calificat echipa în play-off, și a avut un play-off incredibil! Niciodată în "era Negoiță" Dinamo nu a fost așa aproape de câștigarea titlului. Eu, ca director general la Dinamo, am luat într-un an de zile o Cupă, am dat antrenor la echipa națională și jucători la selecționată. Acum nu prea mai văd dinamoviști la echipa națională. Deci?

Revenind la Voluntari, s-au achitat financiar față de tine sau mai ai bani de primit?
Până în momentul de față, nu am luat niciun ban de la ei. Nici măcar în timp ce eram acolo, dacă vă vine să credeți!

Adică ai antrenat neplătit?
Da. Tot timpul le-am zis să le dea băieților pentru că asta îi motivează. Acum, după ce mi-am îndeplinit obiectivul și am salvat echipa de la retrogradare am fost îndepărtat de la echipă fără niciun motiv. Cred că e normal să mi se plătească tot contractul. Avocatul meu, Dan Idita, se ocupă deja de acest lucru.

voluntari

Voluntari e pe ultimul loc în Liga 1, Oprița a fost demis. Cine e de vină?
Toți cei de acolo, în frunte cu domnul primar Pandele, care se lasă înfluențat de oameni ca Robert Frunză. Nu se pricep deloc nici la fotbal, nici la management. Singurul de acolo care înțelegea fotbal și făcea totul din inimă era Dan Leasă!

E adevărată povestea că ilfovenii nu te-au anunțat nici pe tine, nici pe cei din staff-ul tău dacă rămâneți sau plecați, dar deja negociau cu alți antrenori?
Așa este! Au dovedit încă o dată că nu se pricep la această meserie deloc și, în plus, le lipsește și diplomația. Atât eu, cât și staff-ul meu am muncit și ne-am asumat niște riscuri mari când am preluat echipa și cred că meritam mai mult respect!

Dacă ar fi să te întorci în Ilfov, ce ai schimba?
Nu m-aș întoarce, dar dacă aș avea puterea să facă schimbări, aș aduce oameni care se pricep la management pentru a asigura o situație financiară sănătoasă. Apoi aș crea departamentul tehnic, cu oameni care se pricep la fotbal. Într-un club, managementul și departamentul tehnic trebuie să fie două lucruri distincte. Voluntariul este la ani-lumină de aceste lucruri, momentan!

Te-a consumat mult această perioadă? La un meci ți s-a făcut rău pe bancă.
Am pus inimă și m-am consumat pentru că doream să-mi îndeplinesc obiectivul. Nu-mi pare rău nicio secundă pentru că eu fac totul cu pasiune. Am reușit să salvez Voluntari, așa cum am salvat-o. Am avut curaj și am fost răsplătit de Dumnezeu! 

"Antrenorii din România merită mai mult respect din partea celor care conduc cluburile de fotbal. Ce se întâmplă la noi e incredibil. Ar trebui să fim mai uniți și să existe mult mai multă diplomație între noi. În special când suntem pe la televizor și analizăm situația sau jocul echipei unui coleg de breaslă"Adrian Mutu

"Nu aș numi surprize rezultatele bune ale lui Bratu la Dinamo. Dacă i se va da timp și i se vor aduce jucători buni, echipa va arăta și mai bine"Adrian Mutu

"Am luat licența A și când va începe următorul curs de licență PRO, voi fi prezent. Tot timpul vreau să învăț, iar în antrenorat mereu e ceva nou de învățat"Adrian Mutu

"Nu îmi compar jucătorii cu mine pentru că nu e normal. Înțeleg că nu putem să fim toți la fel de talentați și îmi formulez pretențiile în funcție de posibilitățile fiecărui jucător pe care îl antrenez"Adrian Mutu

victorii, 3 remize și 4 înfrângeri are antrenorul Mutu pe banca lui FC Voluntari

15.000 €pe lună câștigă Mutu la Al Wahda U21

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (9)
stoichkov10
stoichkov10  •  23 August 2018, 09:08

multi hateri aici :) succes Mutu.

demolarii
demolarii  •  23 August 2018, 01:15

Cine îl mai crede? A pregătit, cu Contra, sezonul 2017-2018 a lui Dinamo. Si s-a văzut. Cost mare pentru realizări mici. De aceea a fugit Contra, și imediat și Mutu la FRF. Nu și-a asumat nimic. Dar a câștigat o cupa cu o echipa pregătită de Andone atât în vara cât și în iarnă. Și meritul e exclusiv a lui Mutu și Contra. Marea lui performanta e transferul lui Rivaldinio.....cred că joaca la Real Madrid deja....sau PSG .....Dar e curios cum apar deodată în presa, în aceași perioada: Contra,Mutu și Ana-Maria...

mmvv80
mmvv80  •  23 August 2018, 01:14

vai ce nimicuri vorbeste asta. dupa 2 suspendari nu mai are nimeni pretentii de la el. poate a uitat ca a luat echipa de pe loc neretrogradabil si a coborat-o pe loc de baraj !!!!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează