FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

EXCLUSIV Astea-s antrenamentele magice! » Secretul şedinţelor fizice ale Stelei demonstrate de Falemi

Falemi are și licență A și
speră să înceapă cît mai
curînd cariera de
antrenor +8   FOTO
Falemi are și licență A și speră să înceapă cît mai curînd cariera de antrenor

Articol de - Publicat sambata, 22 decembrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 22 decembrie 2012 01:00

Falemi, fost campion cu Steaua, exemplifică exerciţiile cu care neamţul Neubert a revoluţionat Liga 1. Sînt preluate din atletism şi doar Dorinel Munteanu le mai foloseşte în România, ”din cauza ignoranţei celorlalţi”


Steaua a uimit Liga 1 cu alergătura. "Ăştia se dopează, altfel nu se poate explica!", au reacţionat rivalii liderului. Tot cu Laurenţiu Reghecampf pe bancă, şi Chiajna alergase mai repede şi mai bine decît majoritatea adversarelor şi izbutise un retur formidabil, în care s-a salvat de la retrogradare, deşi la mijlocul sezonului echipa din Ilfov se afla într-o situaţie dezastruoasă. Cum se pot explica performanţele formaţiilor pe care le pregăteşte Reghecampf? E preparatorul Thomas Neubert atît de bun?

Nana Falemi (38 de ani) exemplifică şi explică exerciţiile cu care specialistul neamţ a surprins încă de astă-vară. A uimit datorită materialelor pe care le foloseşte: haltere, mingi medicinale, garduri. Fostul internaţional camerunez, campion cu Steaua ca jucător, specifică de ce cunoaşte bine metodele care i-au trezit pe roş-albaştri: "Eu mă antrenez astfel din 2001. Eram considerat un fotbalist dintre cei mai puternici din Liga 1, dar cînd am ajuns să lucrez cu antrenori de atletism şi cu sportivi din alte discipline, mi-am dat seama cît de mult aş putea să progresez. Un tip de la bob mi-a zis cînd m-a văzut prima oară: «Tu n-ai cum să alergi bine, că n-ai forţă deloc!». Toate exerciţiile astea sînt luate din atletism, nu au fost inventate ieri. De ce nu le folosesc toate echipele de fotbal? Fiindcă majoritatea antrenorilor nu ştiu".

Mitul pregătirii la munte
Paralela cu atletismul e completată de un campion naţional la aruncarea suliţei, Levente Bartha. Prezent şi el la faţa locului şi familiarizat cu fotbalul, pe care-l urmăreşte atent, atletul demontează o discuţie care i-a aprins pe Reghe şi pe Ilie Stan în timpul turului. Stan îşi arogase merite pentru forma fizică a Stelei: "Se vede că am dus echipa la munte la începutul anului, că trăieşte şi acum din pregătirea fizică de atunci". Bartha se amuză: "E incredibil că a supravieţuit acest mit în fotbal, «pregătirea de iarnă mă ţine tot sezonul». E o nebunie! Indiferent ce-ai face în pauza de iarnă, efectul se duce în maximum trei săptămîni dacă nu continui cu un program foarte bun. E exclus ca efectul unor antrenamente să rămînă şi peste o jumătate de an!".

Suliţaşul explică de ce Reghecampf şi Neubert nu greşesc inspirîndu-se din atletism: "Fotbalul înseamnă tehnică, tactică, dar nu numai atît. Trebuie să alergi mai repede ca adversarul, să ajungi înaintea lui la minge, să sari la cap mai bine ca el şi în dueluri să rămîi pe picioare cînd eşti atacat. Corect? Dar toate aceste atribute înseamnă atletism!".

"Ca suprafaţă, zăpada nu ajută la nimic. E util să faci antrenamente la munte, dar la peste 2.000 de metri, unde aerul e rarefiat. Un sportiv respiră mai bine după un astfel de stagiu, dar efectul durează cam trei săptămîni doar. Atleţii de top, cei mai tari, stau la altitudine şi zece luni pe an"
Levente Bartha, campion naţional la suliţă

"Fotbalul înseamnă forţă şi viteză, nu anduranţă! Greşesc cei care nu pricep asta. E ca diferenţa dintre un sprinter şi un maratonist, inclusiv musculatura lor e diferită"
Laurenţiu Reghecampf, antrenor Steaua

546252-alx8671.jpg
Forţă şi explozie
Ce rost are ca un fotbalist să-şi pună zeci de kilograme în spate? Falemi: "Astfel se antrenează forţa în regim de viteză, adică inclusiv viteza de execuţie a jucătorilor, rapiditatea cu care ei reacţionează pe teren".

546250-alx8595.jpg
Chin maxim
Cu bara în faţă, genuflexiunile sînt şi mai greu de făcut. Sportivul nu mai poate să "trişeze" nicicum, e obligat să-şi ţină spatele drept şi asta îngreunează exerciţiul. Preparatorul fizic al lui Falemi, Ionuţ Pungă, susţine că "fotbaliştii nu se accidentează lucrînd cu greutăţi, cîtă vreme e cineva care să le arate".

546253-alx8681.jpg
N-au ajuns la nivelul fetelor!
Un stelist ridică pînă la 80 de kilograme într-un exerciţiu. Acesta e nivelul pe care l-au atins de cînd Reghe a implementat metodele lui. Atleta Ionela Tîrlea, o fată de 60 de kilograme, ridică 130 de kilograme!

546255-alx8782.jpg
Pentru detentă
Mai ales pentru un atacant şi pentru un apărător central e important să sară bine. Astă-vară, Neubert a venit în Austria cu gărduleţe şi cu alte materiale pentru sărituri. "Aşa cresc detenta şi dinamica unui jucător", explică Falemi.

546257-alx8796.jpg
"Te ajută în dueluri"
Mingile medicinale sînt materialele cele mai folosite la Steaua de cînd a preluat Reghecampf echipa. Falemi crede că Bourceanu şi colegii lui au ajuns astfel mai puternici: "Se dezvoltă forţa braţelor, dar şi alte grupe de muşchi, care te ajută în dueluri să-ţi ţii adversarii la distanţă". Suliţaşul Bartha le mai dă o idee antrenorilor din Liga 1: "Un jucător care aruncă binişor de la margine poate fi antrenat să arunce mingea din aut pînă la 50 de metri!".

546254-alx8737.jpg
"Bolt nu poate fi fotbalist"
Steaua a copiat antrenamente ale sprinterilor, iar Usain Bolt a anunţat că are de gînd să se apuce de fotbal după ce va fi terminat cariera de atlet. Jamaicanul visează să joace la Manchester United. Pungă, preparatorul cu care lucrează Falemi, crede că ar fi o minune: "Bolt e atipic şi pentru un sprinter, la 1,96 metri e mai înalt decît toţi supercampionii dinaintea lui. La fotbal ar fi complicat pentru el din cauza înălţimii şi a picioarelor foarte lungi. În general, fotbaliştii au centrul de greutate jos, nu sus, ca Bolt".

546251-alx8604.jpg
16 pastile pe zi!
Steaua a şocat fotbalul românesc cu punguţele cu lichid aruncate către jucători în timpul meciurilor, un "truc" menit să contribuie la refacere. Campionul la aruncarea suliţei Bartha e de părere că fotbaliştii vor face noi paşi în direcţia asta: "Eu iau 16 pastile zilnic. Nu poţi să te antrenezi foarte dur fără să iei nimic!

Dinamo a ajuns la 20 de kilograme

Dorinel Munteanu a început să folosească şi el haltere la antrenamente de cum a ajuns în Ştefan cel Mare. Doar că n-a apucat să progreseze pînă la nivelul la care se găseşte Steaua. Reghecampf a explicat astfel superioritatea echipei sale: "Am văzut o poză cu Dănciulescu cu 20 de kilograme deasupra capului. Gîndiţi-vă că ai mei ridică 80 de kilograme şi aşa aveţi şi explicaţia diferenţei de pregătire dintre echipe".

6 ani a jucat Falemi la Steaua, între 1999 şi 2005. A fost titular în echipa care a luat titlul în 2001 şi a prins 5 meciuri în 2004-2005, la alt titlu

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (16)
ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  22 Decembrie 2012, 17:10

Ce bine le spui doua oi ...campionatul este cumparat de ciobanul puscarias ...Jos cenzura 1!! asta o sa spun mereu ...

soarerodion
soarerodion  •  22 Decembrie 2012, 15:41
Postat de alpin pe 22 Decembrie 2012, 09:31

Sa-ti mai dau doua exemple recente. Otelul a cerut control anti-doping la meciul cu Steaua. Intamplator (?!?), la tragerea la sorti au iesit NUMAI cei de pe banca de rezerve!!! Si, al doilea: in aceasta toamna s-a efectuat un control "prin surprindere" la Steaua. Exact la cinci minute dupa ce opt titulari au plecat la Adunatura Barbugiului!!! Si s-a anuntat rezultat negativ la zece minute dupa control!!! Gandeste, ca e gratis.

salam alpin ..... dute tare

andrei131313
andrei131313  •  22 Decembrie 2012, 14:48

Neymar oare cat ridica?Messi oare cat ridica?Una e viteza, si alta e viteza de reactie,la sprinturi scurte(20 m30m)conteaza mai mult viteza de reactie,la fotbal mai mult sprinturi scurte trebuie,neymar si messi sunt printre cei mai rapizi cu mingea la picior.Aa si inca ceva ,viteza mai mult te incomodeaza daca nu ai si tehnica necesara(ex.romeo surdu,bratu inainte de accidentare,dubarbier).Ronaldo la 100 de kg era cel mai rapid pe 30 de m de la real madrid desi in echipa accea era si roberto carlos care facea cu 180 de kg genoflexiuni.Ce spun acesti domni e doar pe jumatate adevarat,Bartha Levente cat scoate pe 100 de m?sau pe 30 de m?,el nu sulita.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează