FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Bölöni, devastator: „Dinu mânca pe toată lumea, Dumitrache putea fi Muller! Oblemenco n-a prins nici naționala”

Cornel Dinu (dreapta)
Cornel Dinu (dreapta)

Articol de - Publicat luni, 14 ianuarie 2019 00:48

Ladislau Bölöni (65 de ani), antrenorul lui Royal Antwerp, a acordat un interviu de excepție pentru Gazeta Sporturilor în care a criticat mai mulți foști mari fotbaliști români, printre care Gică Hagi, Nicolae Dobrin sau Ion Oblemenco.

- O întrebare delicată, pornind de la ceea ce spuneați: a avut fotbalul românesc vreun „Rege”, în accepțiunea dumneavoastră cel mai bun fotbalist pe care l-am avut noi?
- Român? Stai! Noi nu am avut niciodată un Cruyff, un Maradona, un Pele, un Platini, un Rummenigge, un Bobby Charlton, un Bobby Moore, un Best, un Iașin, un Di Stefano. Și deja am spus destui și aș mai găsi. Dar am avut jucători foarte buni. Consider că Dinu a fost un jucător deosebit, fantastic. Iartă-mă că spun treaba aceasta, ca și Gică Popescu. Eu așa consider. Un Dumitrache era jucătorul poate cel mai aproape de o zvâcneală ca să ajungă un Muller. (freamătă) Avea talent, știință, ce fotbalist putea să fie! Cred că...

- Dobrin...
- (se uită tăios) Cu părere de rău, dar trebuie să spun că Dobrin, în afară de campionatul intern, ce Dumnezeu a făcut? Da, a fost formidabil.

- Ideea e că dumneavoastră nu considerați că a fost un „Rege” în fotbalul românesc, de top 10 european.
- De top 10? Nu a fost nici de top 50. Cred că niciodată un jucător român nu a fost nominalizat pentru Balonul de Aur. Greșesc? E un subiect delicat. Eu zic că am avut jucători extraordinari: Dinu, Dobrin, Liță, Balaci, Ștefănescu, Dumitrache, vai de capul meu ce jucător a putut să fie!, Adrian Ilie, Gică Popescu, dar nu deasupra lui Dinu, care tânăr ar fi mâncat pe toată lumea, ar fi jucat la orice echipă din Europa. Apoi Dorinel Munteanu, Ilie Dumitrescu pentru foarte scurt timp, Dan Petrescu, Adrian Mutu, chiar dacă el a adoptat o mentalitate care nu corespunde criteriilor mele, dar a fost un jucător deosebit, Chivu. Bine, Hagi este puțin peste toți, dar nu acolo, sus, la acel nivel european de care vorbeam, Cruyff, Best. Tudorel Stoica a fost bun, Belodedici, care a câștigat două Cupe ale Campionilor, a fost un jucător bunicel. Bölöni, apoi Dembrovschi.

- Oblemenco?
- Oblemenco nici la echipa națională nu a ajuns.

Vezi și:

EXCLUSIV GSP Interviu ULUITOR cu Ladislau Bölöni: „Cum să fie Simona ca Nadia?! Și Hagi ce-a câștigat? Ce exagerări de «Regi» și de «Briliante!»”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (12)
951556068209108
Ursa Ioan  •  14 Ianuarie 2019, 21:34

Acum intreb,cine naiba a mai fost si Boloni?Un fel de Pintilii,ca,desi aproape am fost contemporan cu el ,nu imi amintesc nici un dribling de-al lui! In alta ordine de idei ,Boloni bu a fost nici mare fotbalist ,nici mare antrenor nici mare stomatolog! Adica ,oricum daca Hagi (unanim) a fost pianistul ,Boloni era cel care-l cara!

peluza
peluza  •  14 Ianuarie 2019, 21:22

De ce Romania nu a avut niciun jucator in top 3 la Balonul de Aur? Ne-au masacrat ca si cu Premiul Nobel. Pe vremuri vesticii nu ofereau asa usor distinctii esticilor in multe domenii. Preben Elkjær nu s-a impus in Germania, dar pentru 30 de goluri la Verona in 90 de meciuri a fost pe locul 2 la Balonul de Aur. Fara rezultate la nationala. Imi aduc aminte ca si inainte fusese pe podium, iar mai inainte a fost o alegere de ras cu un danez de la Vejle. Totusi polonezul Boniek a fost la ani lumina de astia 2. Si au mai fost jucatori in anii '80, cand ne-au furat la acest premiu incredibil. 2 finale de CCE, alte performante ale cluburilor romanesti si niciun podium macar.

peluza
peluza  •  14 Ianuarie 2019, 21:19

Ca fapt divers, nu doar din cauza nationalei nu am luat noi Balon de Aur. IGOR BELANOV a luat Balonul de Aur in 1986 pentru ca Dinamo Kiev se impusese in Cupa Cupelor. Ei bine, de ce Steaua Bucuresti nu a avut nici macar un jucator in top 3? Cu ce drept a fost Butragueno pe 3 cat timp Real Madrid nu a fost in finala Cupei Campionilor? Pe 2 a fost Lineker de la Barcelona, vice-campion. Belanov la Cupa Mondiala din 1986 nici macar nu a trecut de sferturi cu Uniunea Sovietica. Nu oare au decis politic ca azi cu Modric? DE CE 2 JUCATORI DIN PRIMERA DESI SPANIA ORICUM ERA SUB ANGLIA SI ITALIA? Anglia era foarte buna la top, in coada jucau cam ca in Scotia. Italia poate era totusi peste Anglia, dar amandoua erau sigur peste spanioli. Spania a fost umilita in Ghencea de nationala Romaniei formata pe scheletul Stelei + Mateut intr-o forma senzationala.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează
Close