FOTBAL  »  Superliga  »  CORNEL DINU LA 70 DE ANI

EXCLUSIV Dezvăluirile incredibile ale lui Dinu » Cum făceau blaturile Steaua și Dinamo: "Banii veneau din traficul de arme"

Bărbulescu în duel cu Văidean, într-un Steaua Dinamo FOTO: Arhiva GSP
Bărbulescu în duel cu Văidean, într-un Steaua Dinamo FOTO: Arhiva GSP

Articol de GSP - Publicat joi, 02 august 2018 11:53

Cornel Dinu a împlinit astăzi 70 de ani, iar Gazeta Sporturilor i-a dedicat o ediție specială de 18 pagini "Procurorului". Dintre acestea, șase pagini cuprind un amplu interviu cu marele dinamovist.

Fostul fundaș a povestit cum făceau blaturile Steaua și Dinamo pe vremea lui și de unde proveneau banii care erau folosiți pentru aranjamente.

"Securitatea era Securitate! Dinamo cumpăra meciurile cu videocasetofoane, cu ce confiscau ei. Steaua le cumpăra cu bani. Securitatea, fiind mai nenorocită, știa cum lucrau ăia de la Steaua. Erau doi tipi. Banii veneau de la Victor Stănculescu, din traficul de arme, treceau pe la Olteanu, mi se pare, ministrul Apărării, și ajungeau la Alecsandrescu.

Existau doi tipi din Drumul Taberei care primeau bani de la Alecsandrescu ca să cumpere trei-patru jucători de la formația adversă. Meci de meci! În perioada '86-'89, asta se întâmpla meci de meci! Dinamo cu casetofoane, Steaua cu bani cumpărau meci după meci! Mie mi-au cumpărat meciul când eram la Târgu Mureș, mi-au spus în față că o să mă facă. O bătusem pe Victoria cu o etapă înainte și m-au călcat în picioare, până m-a apărat Valentin", a declarat Dinu pentru Gazeta Sporturilor.

Citește aici:

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (12)
iobag
iobag  •  02 August 2018, 20:30
Postat de adi_stelistul pe 02 August 2018, 15:52

Ca sa ramai in atentia presei trebuie sa spui chestii tari. In anii aceia Steaua si Dinamo erau cu vreo 3 clase peste 80% din echipele din divizia A si cu 2 peste celelalte 20%. Craiova s-a sufocat prin 1985 iar ultima care a mai tinut pasul a fost Sportul care a sucombat si el in anul urmator. Intre 1986 si 1989 daca Steaua si Dinamo au cumparat meciuri inseamna ca erau idioti. Si pe urma de ce mai furau cu arbitrii (ca si asta s-a spus), de ce mai luau cu japca cei mai buni jucatori (ca si asta s-a spus), etc.? Realitatea, mai prozaica, e ca existau jocuri de influente - erau echipe raliate Stelei si echipe raliate lui Dinamo. In general acestea incercau sa faca viata grea rivalilor si se dadeau la o parte in fata prietenilor. De asemenea fiecare se batea pentru cei mai buni jucatori care isi doreau sa ajunga la aceste echipe pentru ca acolo aveau cele mai mari avantaje. Se practica si santajul pentru a avea semnatura cuiva, dar nu pana la consecinte dramatice cum sustin unii. Dovada e Gh.Popescu, venit la Steaua si care s-a intors la Craiova pentru ca n-a vrut sa ramana. Fara nicio consecinta. Chiar a debutat la nationala dupa ce a revenit de la Steaua. Iar in ce priveste furtul cu arbitrii... fura Juventus sau Barca cu arbitrii. Inca o data, diferentele erau uriase. Nu inseamna ca cele doua erau invincibile si apelau fara discutie la practici imorale pentru a castiga oricum chiar si atunci cand nu meritau dar nu la scara la care se vorbeste. Nu era nevoie.

Combinatiile cu echipele mici se faceau doar in ideea ca ele sa faca diferenta fata de rivala principala. S-a sarit calul intr-adevar la Dinamo mai pe final de regim cand au inceput cu santaje si mai ales gheata de aur a lui Camataru care probabil o sa ramana cea mai mare rusine din istoria fotbalului romanesc, dar in general campionatul se castiga pe valoare de echipa care merita mai mult, era spectacol, pana si codasa Diviziei avea cel putin un jucator cu glezna mai fina, si orice echipa isi permitea sa cumpere un meci, cateodata doar cu o roata de cascaval sau un video. Rapid si cand juca in B avea in anumite perioade salarii mai mari ca la Steaua, Victoria a bagat jucatori adversi in arest inainte de meciuri, Fc Scornicesti dadea 20 de goluri pe meci cand avea nevoie de golaveraj. Cat au avut echipa buna Corvinul, Craiova sau Sportul au avut si tratament privilegiat de la partid. Nici o echipa care avea potential sa faca rezultate in Europa nu era sacrificata doar de dragul Stelei sau lui Dinamo. Ca in ciuda acestor avantaje doar Steaua, Dinamo si Craiova s-au ridicat si in Europa si restul care n-au putut depasi mediocritatea se dau acum furati e alta discutie.

hmmmm
hmmmm  •  02 August 2018, 18:10

Cata frustrare si rautate! Cata impocrizie! Cum poate sa vorbeasca unul care nu a obtinut absolut absolut nimic ca antrenor, mai mult, a fost aproape sa distruga echipa nationala in cea mai buna perioada a ei!

rocky2
rocky2  •  02 August 2018, 18:06

Dinu s-a lasat de fotbal in 83, cum facea el blaturi cu casetofoane in 85-86? Pus ca dupa 85 si steaua si dinamo aveau superechipe cu toata crema tarii adusa acolo cu japca! Ce nevoie aveau sa manjeasca jucatori de la Jiul, Bacau, sau Braila?

Vezi toate comentariile (12)
Comentează