FOTBAL  »  Superliga  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV După 35 de ani, Duckadam dezvăluie că un medic i-a greșit diagnosticul înainte de finala CCE: „Nu mai apăram niciodată penalty-urile, dacă mi-l punea corect”

Articol de GSP - Publicat duminica, 27 decembrie 2020 10:12 / Actualizat duminica, 27 decembrie 2020 11:48

Helmut Duckadam, 61 de ani, „Eroul de la Sevilla”, portarul român care a intrat în Cartea Recordurilor, a acceptat invitația de a participa la „Prietenii lui Ovidiu”, emisiune moderată de Ovidiu Ioanițoaia și a făcut dezvăluiri în premieră despre ceea ce putea însemna finalul carierei chiar înainte de marea finală de la Sevilla, cu Barcelona, din finala Cupei Campionilor Europeni.

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

- Am invitat un greu în emisiune, Helmut Duckadam!
- Sunt greu, nea Ovidiu. Că am mai pus vreo două kilograme după perioada asta de autoizolare. Ha, ha, ha!

- Dacă o duci bine cu sănătatea, e tot ce contează!
- Nici nu mai știu câte operații am avut. Au fost multe, chiar multe. La mână am avut vreo cinci, apoi mi-am pus o proteză la genunchi. Când trec prin aeroport țiuie toate aparatele alea. Am destule. Îmi ajung.

- Ce să facem, Helmut, bătrânețile.
- De 34 de ani iau zilnic în jur de 18-20 de pastile. Asta-i viața, mergem înainte. Am 61 de ani și știți proverbul ăla "Când te trezești dimineața și nu te doare nimic înseamnă că ești mort". Iar pe mine mă cam dor toate. Ha, ha, ha! Soția și asta mică îmi dau energia să am o viață normală.

- Din păcate operația de la mâna dreaptă, de anevrism ți-a încheiat cariera!
- La Vagonul Arad am jucat pe riscul meu și nu știam că e atât de mare. Am ajutat acolo când erau meciuri mai importante, dar eu am spus stop-joc la 27 de ani. Oricum eu am avut noroc că anevrismul meu nu s-a descoperit înainte de finală, pentru că nu mai puteam să joc.

- Chiar! Îți interziceau complet să aperi!
- Păi, nu aveau cum să mai mă lase! Practic nu mai puteam să apăr penalty-urile, iar istoria mea se schimba.

- Dar cum l-ai descoperit?
- Anevrismul? Înainte cu câteva luni de Sevilla aveam amorțeli la brațul drept, dar o scuturam și îmi reveneam. Am fost atunci la Spitalul Militar mi-au făcut investigații. Medicina nu era evoluată și toți au zis că am reumatism. Nimeni nu s-a gândit că am un anevrism!

- Și după ce s-a întâmplat?
- După finală și terminarea campionatului am plecat acasă. Am sărbătorit pe malul Mureșului. Dimineață cum s-a depus roua, am alunecat pe iarbă și am pus mâna în pământ. Atunci cheagul de sânge s-a deplasat unde artera era mai subțire și a blocat-o. Am avut dureri groaznice, mi s-a albit brațul.

- Ai ajuns de urgență la spital?
- Norocul a fost că doctorul din comuna Semlac și-a dat seama de gravitate, m-a trimis la Arad. Am avut șansa să dau peste medici fantastici. L-au anunțat inclusiv pe secretarul de partid de la Arad, care a sunat la Ministerul Apărării. Ministrul Milea și cu Ilie Ceaușescu mi-au trimis un avion.

- Erai și pe val după finala de la Sevilla!
- A fost norocul meu! Atunci m-au adus la București unde m-a așteptat generaul Cândea, Dumnezeu să-l odihnească!, a venit special din concediu de odihnă de la Alexandria să mă opereze.

4 penalty-uri apărate în finala CCE

Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986, după ce a învins-o pe Barcelona în finală, 0-0 în timpul regulamentar și 2-0 la penalty-uri. Pentru „militari” au marcat Lăcătuș și Balint, în timp ce Duckadam a apărat nu mai puțin de patru penalty-uri, performanță care l-a propulsat în Cartea Recordurilor. Evoluția remarcabilă i-a adus titlul de Fotbalistul Român al Anului în Ancheta GSP, dar și locul 8 în clasamentul pentru Balonul de Aur, devansând vedete ca Michel Platini, Lothar Matthaus, Michael Laudrup sau Ruud Gullit.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV După 23 de ani, Ionel Dănciulescu rupe tăcerea: „Clubul m-a vândut împotriva voinței mele! Nu mi-am dorit să plec”

EXCLUSIV Culise neștiute după arestarea lui Gică Popescu: „M-au întrebat dacă le dau voturile! Mă gândeam că Burleanu e altul care bate câmpii”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (9)
marian0904
marian0904  •  27 Decembrie 2020, 21:40

Helmuth, Sanatate si La multi ani!

briceag
briceag  •  27 Decembrie 2020, 14:13

Si pe Cristina Neagu aproape ca a distrus-o Radu Voina care o trimitea in teren in loc de tratament!

dragos_chiva
dragos_chiva  •  27 Decembrie 2020, 14:04
Postat de zorrozabal pe 27 Decembrie 2020, 13:12

Herr Helmuth!Un penalty se rateaza,nu se apara!Dar nici acum nu suntem lamuriti de ce- dupa asa zisa revolutie- te dadeai persecutat in Romania?Pana ti-a batut obrazul Marius Lacatus!

Nici tu nu crezi ce spui. Ai auzit și tu despre un clișeu vehiculat prin tribunele stadioanelor românești de către oameni rudimentari și hop, te apuci să citezi din clasici. Ai văzut tu vreodată cele patru penalty-uri pe care le-a apărat Duckadam? Dacă da, nu ai reușit să observi nici după atâta timp cât de bine plasate au fost cele patru lovituri? Îți este atât de greu să observi că i-a ghicit colțul fiecăruia din cei patru executanți și să recunoști că asta se numește că le-a apărat, nu că le-a ratat adversarul?

Vezi toate comentariile (9)
Comentează