FOTBAL  »  Superliga  »  CORONAVIRUS

EXCLUSIV În ciuda riscurilor la care s-ar fi supus, jucătorii din Liga 1 nu voiau suspendarea campionatului: „Ar fi vrut să se continue, fără spectatori”

Articol de - Publicat sambata, 14 martie 2020 12:00

Șeful AFAN, Emilian Hulubei, mărturisește că, înainte să se decidă stoparea competițiilor, sindicatul fotbaliștilor realizase un sondaj la nivelul tuturor ligilor, iar jucătorii optaseră pentru continuarea campionatelor, cu acces blocat pentru public. ”FRF a procedat însă corect cu măsura suspendării ligilor”, punctează Hulubei.

Haosul coronavirusului a iscat reacții imediate și la nivelul sindicatului fotbaliștilor. Șeful AFAN, Emilian Hulubei, a punctat pentru Gazeta Sporturilor că "e o situație delicată pentru toată planeta, nu doar pentru fotbaliști. FRF a procedat corect când a suspendat toate competițiile, pentru că nu trebuie asumat niciun risc medical. Uitați-vă că în Italia, Germania sau Anglia au apărut cazuri printre jucători, ceea ce nu-și dorește nimeni să se întâmple și în România. Înainte cu câteva zile de a se lua această decizie am efectuat însă un sondaj printre fotbaliști la toate nivelurile, iar ei și-ar fi dorit să meargă mai departe campionatele, fără spectatori".

EXCLUSIV În ciuda riscurilor la care s-ar fi supus, jucătorii din Liga 1 nu voiau suspendarea campionatului: „Ar fi vrut să se continue, fără spectatori”

Termen onest de reluare: jumătatea lui mai

Și a completat: "Rămâne acum în discuție cum și când se va relua sezonul. Jucătorii primesc pauză marea majoritate, pierd ritmul de competiție, se topește tonusul fizic, mental. Ar fi complicat să reiei meciurile în aprilie și probabil că va fi nevoie de o scurtă perioadă de pregătire pentru ca toată lumea să revină la normal din punct de vedere sportiv. Cred că jumătatea lui mai ar fi termenul cel mai onest pentru reînceperea partidelor pentru ca jucătorii să se repună pe picioare și să nu aibă nimic de suferit".

A semnalat apoi că, în tot haosul creat de infecția planetară cu COVID-19, există deja tentative din partea unor cluburi de a-i păcăli pe fotbaliști: "La Liga 2 și Liga 3 sunt cazuri de jucători cărora conducerile le sugerează să semneze acte adiționale prin care să accepte amânarea plății salariilor, cu promisiuni că vor primi diferențele în lunile următoare. Există un risc important ca multe cluburi să încerce să nu mai plătească jucătorii pentru perioada aceasta de pauză forțată".

"Nu semnați acte adiționale, rămâneți fără salarii!"

Ideea a fost detaliată ulterior într-un comunicat AFAN, care încearcă să-i pună în gardă pe jucători, pe mai multe segmente:

„Nu există temei legal și regulamentar ca jucătorii să fie obligati să semneze acte adiționale la contract. Precizăm însă că dacă veți semna astfel de acte, se va considera că ați renuntat de bunăvoie la drepturile financiare respective. Așadar, indiferent care va fi desfășurarea viitoare a evenimentelor, veți pierde drepturile financiare la care ați renuntat de bunăvoie”

„În situația reluării competiției, în cazul în care vor fi jucate meciurile suspendate, respectiv recuperate meciurile restante, dacă ați fost de acord și ați semnat acte adiționale de modificare a valorii contractuale nu veți fi remunerați conform înțelegerii inițiale, deși veți presta activitatea prevăzută în contract”

„Suspendarea temporară a competiției de fotbal nu reprezintă un motiv direct și imediat de modificare a contractelor, având în vedere că nu se cunoaște la această dată care va fi situația ulterioară a competiției, nici dacă cluburile vor suferi sau nu din punct de vedere financiar ca urmare a acestei situații excepționale”

„Nu există niciun fel de culpă din partea jucătorilor de neexecutare a contractelor și ar fi nefiresc ca aceștia să fie cei care vor plăti costul pentru întreruperea competiției, dacă vor exista astfel de costuri”

"Burleanu va propune la UEFA amânarea barajului"

FRF va trece și ea la modalitatea reuniunilor de la distanță, astfel încât, după cum spune Hulubei, "ședința viitoare a Comitetului Executiv se va ține în sistem videoconferință. Am discutat și cu președintele Burleanu despre toată situația și am înțeles că va propune la UEFA să se amâne barajul cu Islanda pentru Euro 2020. N-ai cum să te duci cu jucători care n-au făcut nici măcar antrenamente, iar alții sunt blocați prin diferite țări. Sunt convins că play-off-ul se va reprograma"

„Trebuie să luăm în calcul și efectele colaterale, de genul că mulți jucători își stabiliseră deja vacanțele în funcție de perioadele inițiale de pauză competițională între sezoane. Se modifică acum tot, cine și cum le mai dă banii înapoi?”
Emilian Hulubei, președinte AFAN

Citește și:

Cât contează disciplina, sistemul medical şi spiritul civic în lupta cu coronavirusul? De ce stau 3 țări atât de bine într-un clasament negru

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează