GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  CORONAVIRUS

Cât contează disciplina, sistemul medical şi spiritul civic în lupta cu coronavirusul? De ce stau 3 țări atât de bine într-un clasament negru

Foto: Libertatea
Foto: Libertatea

Articol de - Publicat vineri, 13 martie 2020 22:14

Fotbalul și sportul au fost oprite aproape în toată lumea. Toate marile competiții, de la tenis la NBA, de la campionate interne de fotbal la Champions League, au fost suspendate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat oficial pandemie cu Coronavirus. Cum rezistă națiunile în fața pericolului COVID-19?

În momentul de faţă, sunt 9 ţări care au trecut de 1.000 de oameni diagnosticați oficial cu Coronavirus: China, Italia, Japonia, SUA, Coreea, Germania, Franţa, Spania şi Elveţia. Ţări de pe 3 continente şi extrem de diferite ca mod de viaţă, cultură şi chiar structură demografică.

Coronavirus - statistici și întrebări

Care dintre ele ţin cel mai bine piept celui mai mare pericol, decesele? De departe, aproape fără niciun rival la acest capitol este Germania. Are un număr mare de infectări, aproape 3.500, dar a raportat până în acest moment doar 8 decese. Ceea ce înseamnă un procent de numai 0,2%.

Lângă Germania stă Elveţia. Deşi are aproape 1.200 de cazuri, foarte multe raportat la populaţia ţării, sub 9 milioane de locuitori, Ţara Cantoanelor a pierdut doar 9 persoane. Procent de sub 0,9%. Şi tot sub 1% are şi Coreea de Sud, a 4-a ţară cea mai afectată, după China, Italia şi Iran. Coreea are 71 de decese, dar şi aproape 8.000 de cazuri.

La polul opus e Italia, care pare că de la zi la zi pierde tot mai mult teren în fața acestui virus ucigaş. A ajuns la aproape 1.300 de decese şi la peste 17.600 de cazuri de persoane cu Covid-19, ceea ce duce procentul celor care au murit la peste 7%. De aproape două ori mai mare chiar şi decât în China şi cu peste 50% față de victimele din Iran.

Rata mortalităţii din cauza coronavirusului în ţările cu peste 1.000 de bolnavi

ȚarăProcent decese*
1. Germania0,2%
2. Elveția0,8%
3. Coreea de Sud0,9%
4. SUA2%
5. Franța2,1%
6. Spania2,8%
7. China3,9%
8. Iran4,5%
9. Italia7,16%

* număr persoane decedate raportat la numărul total de cazuri confirmate cu Covid-19

Care pot fi explicaţiile pentru aceste diferenţe extrem de mari? Alexandru Rafila, ales membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a adus în discuţie un argument în discuţiile pe care le-a avut în platoul de la Antena 3: "Elveţia are puţine cazuri de decese, dar în Elveţia există un spirit civic cum în puţine locuri se poate găsi". De asemenea, în această seară, Raed Arafat a făcut aceeaşi trimitere către Germania: "Are multe cazuri, dar are foarte puţine decese. Poate că disciplina lor, organizarea, faptul că oamenii sunt foarte responsabili, toate acestea pot fi explicaţiile pentru acest lucru".

"Cred că ar trebui să vedem cum procedează Coreea de Sud şi să punem şi noi în practică. Trebuie să vedem modelul lor în sănătate, ce decizii au luat, cum acţionează fiindcă procentul lor de decese e foarte mic, mai ales la un volum foarte mare cazuri cu coronavirus"
Alexandru Rafila, membru în Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Una dintre explicaţiile care au tot circulat în ultima vreme pentru drama pe care o traversează Italia este că populaţia din Peninsulă e foarte îmbătrânită, iar coronavirusul face victime cu precădere în rândul persoanelor trecute de 65-70 de ani.

Conform unui raport InStat din 2017, Italia era a doua cea mai îmbătrânită ţară din lume. Acest raport arăta că în Italia există 169 de persoane în vârstă la fiecare 100 de tineri! Italia e o ţară îmbătrânită şi aceasta poate fi cauza pentru numărul incredibil de mare de decese.

Dar prima ţară cea mai bătrână din lume, conform aceleiaşi surse, e Japonia! Iar Japonia, care a fost a 3-a ţară, după China şi Coreea, care a fost cea mai afectată, imediat după începutul acestei epidemii, e acum în afara top 10 din punctul de vedere al infectărilor. Are doar 700 de cazuri cu Covid-19 la o populaţie de aproape 130 de milioane de locuitori, mai mult de dublu faţă de Italia! Şi procentul celor care au murit e relativ mic, 2,7%, de aproape 3 ori sub cel din Italia. 

22%dintre persoanele care s-au infectat cu Covid-19 şi care aveau vârsta de peste 80 de ani au decedat

3,75%e procentul deceselor la nivel planetar produse de infecţia cu coronavirus

*Sursa datelor: site-ul worldometers.info, care oferă în timp real situaţia în toate ţările din lume privind numărul celor infectaţi şi al celor care s-au însănătoşit, dar şi al decedaţilor

Citește mai multe despre subiectul Coronavirus / COVID-19:

HARTA DE COD ROȘU: Situația la zi în fotbalul european: 43 campionate suspendate din cauza pandemiei de coronavirus + unde se mai joacă și cine transmite meciurile

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (18)
ares.123
ares.123  •  14 Martie 2020, 15:34

Sunt mai multe tari printre care si Romania cu decese zero pana acum. Deci 0%....despre ce vorbim ?

hhannibal
hhannibal  •  14 Martie 2020, 11:30
Postat de valyomanid4 pe 14 Martie 2020, 09:22

Nu e nevoie de "dictator", e nevoie de un guvern competent( al nostru e infectat, s-a autoizolat)...:))care sa dea o lege aspra, doar asa se pot linisti teribilistii...Tin minte ca imediat dupa 1989 daca il "trageai pe unul de maneca" ca nu e bine ce face, iti replica cu..e democratie, fac ce vreau...Tine de educatie, bine , unii au stat peste 10 ani in occident si nu s-au cizelat deloc, drept dovada ca au venit in tara si si-au virusat familia si prietenii , ba unii fac si scandal ca nu au nimic nestiind ca incubatia covit-19 dureaza 14 zile...

Cred ca sunt d-aia care lucreaza la negru si n-au asigurare medicala, si au fugit in Romania fara sa se gandeasca! Unii au mai facut si "smecherii" ca sa nu arate ca au sosit din Italia!

valyomanid4
valyomanid4  •  14 Martie 2020, 09:22
Postat de cneius pe 14 Martie 2020, 08:23

In Roma antica, intr-o situatie de criza, la conducerea statului era pus un "dictator" care putea canaliza toate energiile intr-o directie. Democratia nu functioneaza in cazurile de criza, prea multe dezbateri, prea multe pareri, prea multa indecizie, etc. In plus, cu cit ai un popor mai primitiv si needucat, cu atit mai mari sint sansele de a se intimpla un dezastru. Oamenii trebuie sa constientizeze, fortati la nevoie, ca exista lucruri mai presus decit libertatea si nevoile lor personale.

Nu e nevoie de "dictator", e nevoie de un guvern competent( al nostru e infectat, s-a autoizolat)...:))care sa dea o lege aspra, doar asa se pot linisti teribilistii...Tin minte ca imediat dupa 1989 daca il "trageai pe unul de maneca" ca nu e bine ce face, iti replica cu..e democratie, fac ce vreau...Tine de educatie, bine , unii au stat peste 10 ani in occident si nu s-au cizelat deloc, drept dovada ca au venit in tara si si-au virusat familia si prietenii , ba unii fac si scandal ca nu au nimic nestiind ca incubatia covit-19 dureaza 14 zile...

Vezi toate comentariile (18)
Comentează