FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

EXCLUSIV Interviu exploziv cu Valeriu Răchită: „Am asistat la nașterea monstrului Becali! FCSB nu mai are legătură cu vechea Steaua”

Articol de - Publicat sambata, 14 septembrie 2019 09:00

Valeriu Răchită, 49 de ani, era în echipa din 2003, când Becali a devenit patron, și a prins primele semne care anunțau că Gigi avea să se comporte ca un antrenor. 

Fostul fundaș crede că plecarea lui MM și a preparatorului Lupu au definitivat ”golirea” de steliști a clubului.

Înainte să ajungă la Bogdan Vintilă, Becali a tocat mulți antrenori și niciunul n-a scăpat de ideile pe care patronul le voia aplicate cu forța. Victor Pițurcă s-a lovit primul de "tehnicianul Becali" și a plecat imediat din cauza asta. Piți fusese tocmai inventatorul lui Gigi în fotbal, ceea ce nu mai conta pentru proprietarul tentat să decidă el totul.

Valeriu Răchită a fost martor al evenimentelor, făcea parte din echipă în 2003. Fundaș central cu peste 200 de meciuri în campionat și cu titluri câștigate, el a fost printre primii fotbaliști pe care i-a executat Becali.

- Domnule Răchită, vi se pare că ar putea Pițurcă să aibă o influență importantă la Craiova încă de la început sau ar trebui să mai așteptăm ca să vedem ceva?
- Păi, deja se vede influența lui! S-a creat o emulație în Craiova, au fost vândute toate bilete, au venit jucători. Mățel, Ivan nu ar fi fost aduși dacă n-ar fi existat Pițurcă acolo. Am înțeles c-au mai luat și un internațional bosniac. Și vor mai veni fotbaliști, sunt convins de asta! Pițurcă va putea să-și construiască echipa, fiindcă patronul Universității, Mihai Rotaru, a demonstrat deja că e un om de management priceput.

- Apropo de management, se vor înfrunta două rețete diferite: la Craiova conduce Pițurcă, la FCSB e șef patronul.
- Nu diferite, diametral opuse! Bine, ce se petrece la FCSB nu constituie o surpriză. Noi, care cunoșteam situația de acolo și mai comentam în presă despre acest club am anticipat că se va ajunge aici. Becali a pierdut numele echipei, istoria, acum i-a îndepărtat pe Mihai Stoica și pe Marian Lupu, singurii oameni care mai aminteau de Steaua veche. A pierdut aproape tot! FCSB mai sperie acum doar prin valoarea fotbaliștilor. Gigi a cumpărat jucători cu sume mari și lotul e peste nivelul normal din campionat.

EXCLUSIV Interviu exploziv cu Valeriu Răchită: „Am asistat la nașterea monstrului Becali! FCSB nu mai are legătură cu vechea Steaua”

- Poate o echipă să funcționeze la un nivel foarte bun chiar și așa, doar din valoarea fiecărui individ?
- Nuuu, e exclus! Dă-mi tu un exemplu din fotbalul serios! Nu găsești, pentru că nu există așa ceva! O echipă are nevoie de un antrenor, de un vestiar puternic. FCSB suferă ca atmosferă în vestiar, s-a pierdut în timp calitatea asta.

"Și Zenga executa ordinele lui Gigi"

- S-a pierdut findcă jucătorii simt ce se petrece?
- Normal că simt! Dacă tu te antrenezi ca un nebun toată săptămâna, știi că ești bun și că ai merita să fii în echipă, dar în weekend nu joci din cauza unui ordin pe care l-a dat patronul, în următoarea săptămână nu te mai antrenezi, că nu mai are rost. Chiar am trecut prin așa ceva, deci știu despre ce vorbesc.

- S-a întâmplat să nu jucați la Steaua din ordinul patronului?
- Din cauza asta am și plecat. În 2004, înaintea unui meci cu Bistrița a avut loc prima scenă cu implicarea patronului în echipă. Era joi și urma să jucăm sâmbătă cu Gloria. Pițurcă ne-a chemat pe mine și pe Dorinel Munteanu, ne-a zis "băieți, eu plec!". "Unde?". Nu înțelegeam ce însemna "eu plec!". "Acasă, unde să plec? Gigi mi-a cerut să-l scot pe Pădureț din lot și eu nu fac așa ceva!". Noi l-am întrebat dacă nu s-ar putea rezolva cumva altfel și ne-a spus că nu, "dacă azi îl scot pe Pădureț, mâine o să-mi ceară să dispăreți voi doi din lot, poimâine o să-i mai dea afară pe alți doi și tot așa!". A fost instalat imediat Zenga și acesta ne-a zis "băieți, faceți voi echipa, că eu nu cunosc lotul!". Am stabilit noi, liderii echipei, formula de joc și am câștigat cu 2-0!

EXCLUSIV Interviu exploziv cu Valeriu Răchită: „Am asistat la nașterea monstrului Becali! FCSB nu mai are legătură cu vechea Steaua”
Valeriu Răchită, în tricoul Stelei, în duel cu Iulian Tameș

- La plecarea dumneavoastră cum s-a ajuns?
- Așa... La vreo lună după ce a demisionat Pițurcă, oamenii din club au scos lista apelurilor de pe numărul meu de telefon și au văzut că eu continuam să păstrez legătura cu Piți. A urmat un meci cu Zeleznik, în Cupa UEFA, în care lui Gigi i s-a părut că am greșit eu la un gol, m-a criticat la TV. Nu mai jucam deloc, dispărusem din echipă și am avut o discuție cu Zenga. Voiam doar o explicație, nu-i ceream să fiu titular. Mi-a spus: "Am încredere în tine, te apreciez și nu pot să te mint: n-ai cum să joci pentru că patronul mi-a interzis să te mai folosesc!". De curând a mai circulat știrea despre o posibilă revenire a lui Zenga la FCSB și el era prezentat ca un antrenor care n-ar accepta indicațiile lui Becali. Râdeam de câte ori citeam știrea aia, că eu știam foarte bine că Walter făcuse deja așa ceva, executase ordinele!

"Craiova câștigă!"

- A fost doar începutul, au urmat tot mai multe restricții pentru antrenori.
- Da, în vremea aceea eu am prins nașterea monstrului. Monstru fotbalistic!

- Anticipați desfășurarea partidei de duminică?
- O văd pe Craiova favorită. Datorită prezenței lui Pițurcă pe bancă și grație atmosferei de pe stadion. Sigur, Universitatea încă nu e la nivelul maxim la care ar putea-o duce Piți, mai e nevoie de un timp, însă o consider mai bună decât FCSB și acum. Ți-am zis, la FCSB mai sunt de speriat doar jucătorii, care sunt buni. Echipa nu arată în niciun caz pe măsura valorii fotbaliștilor care o compun. Voi urmări meciul și mi-ar plăcea să câștige Craiova, pentru Pițurcă. Nu pot să fiu chiar suporter al Universității, că eu sunt fanul Petrolului și la fotbal nu merge să ții cu mai mult de o echipă!

4sezoane a petrecut Răchită la Steaua. El evolua pe postul de libero și a ajuns prima oară în Ghencea, de la Petrolul, în 1996. A jucat până în 1998, după care a mai purtat tricoul roș-albastru în perioada 2002-2004

"Gigi a motivat-o pe Guimaraes când a zis că-și taie capul dacă ia gol de la portughezi, acum a trecut la Andrei Ivan! Face același lucru când spune că Ivan ar fi fost de umplutură la FCSB, că are prea mulți atacanți"
Valeriu Răchită, antrenor

  • Răchită, 49 de ani, a câștigat ca jucător două titluri, o Cupă și o Supercupă cu Steaua plus o Cupă cu Petrolul

VEZI ȘI:

CRAIOVA - FCSB // VIDEO Victor Pițurcă nu concepe un eșec în fața lui Gigi Becali: „Avem 30.000 de fani în spate cu FCSB, doar victoria ne interesează!”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (27)
adriann_
adriann_  •  16 Septembrie 2019, 15:20
Postat de clujcampion pe 14 Septembrie 2019, 18:01

Logica la suporterii lui jj? Pai dac aveau un pic de cap tineau si ei cu o echipa de fotbal....

Exact, cei care au ramas acum sunt clar suporterii ciobanului puscarias, pe persoana fizica. Sincer eu unul nu inteleg ce satisfactie au astia sa mai castige becali niste bani (ma refer la cei care nu sunt rude, nu traiesc de pe urma lui samd) dar e clar ca gradina lui Dumnezeu e mare...

892909994110655
Radulescu Horatiu  •  14 Septembrie 2019, 19:40

Vorbește un ratat!!!

clujcampion
clujcampion  •  14 Septembrie 2019, 18:01
Postat de fantasma pe 14 Septembrie 2019, 13:45

Așa,deci jj a adus echipele alea,jucătorii erau în vacanță...măi da multă logică e pe site-ul ăsta!

Logica la suporterii lui jj? Pai dac aveau un pic de cap tineau si ei cu o echipa de fotbal....

Vezi toate comentariile (27)
Comentează