FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Ioan Ovidiu Sabău discută deschis despre apropierea de Martorii lui Iehova » De ce nu sărbătorește Crăciunul

Articol de , - Publicat marti, 07 ianuarie 2020 12:41

Ioan Ovidiu Sabău (51 de ani) a vorbit, în interviul acordat Gazetei Sporturilor, despre apropierea lui de Martorii lui Iehova, o opțiune care a provocat multe bârfe de-a lungul carierei: că nu accepta tratamente medicale, refuza carnea și din cauza asta s-ar fi accidentat înaintea Mondialului din 1994.

Iată un fragment din interviul integral care poate fi citit la chioşcuri, în varianta tipărită a ziarului, sau pe platforma Gazeta Digitală - AICI.  

- Domnule Sabău, au circulat bârfe de-a lungul timpului. "Sabău se accidenta des fiindcă era Martor al lui Iehova și refuza medicamentele" e una dintre ele.  

- Știu, știu... E cel mai ușor să spui tot felul de lucruri fără să întrebi persoana la care te referi. Cel mai simplu era să-l fi întrebat cineva pe medic, care era cu mine în cantonament. Cum să nu iau vitamine? Dimpotrivă, religia asta îmi cere: să am grijă de sănătate. Eu nu pot să fiu Martor fără să am grijă de viața mea! V-am zis, eu am stat trei săptămâni la tratament în Olanda, cu medicamente, cu vitamine. Ce credeți, când Pompiliu Popescu le dădea medicamente celorlalți jucători eu mă ascundeam? Mai circula un zvon: că nu mâncam carne și le ceream jucătorilor, ca antrenor, să nu mănânce carne! 

- Da, așa era? 

- Cum puteți crede așa ceva? Eu am făcut sport de performanță! Bine, azi sunt fotbaliști, atleți vegani, dar pe vremea aia nu exista așa ceva și eu eram în rând cu ceilalți, acceptam același meniu, aceleași medicamente.

Ioan Ovidiu Sabău: „Nu credeți zvonurile! Religia m-a făcut mai bun”

  - Ce presupune religia? 
- E un mod de viață, nu e ceva de fațadă. Mă ajută să fiu mai echilibrat, să am un respect mai mare pentru cei din jurul meu, să nu am prejudecăți. Astea sunt învățăturile Bibliei. Să nu fim aroganți, să fim mai buni. Nu să fim fanatici, nu asta ne cere Biblia! 

- Sunt diferențe mari față de ortodoxism?

- Sunt multe diferențe... Noi vorbim despre ce spune Biblia, fiecare întrebare are un răspuns biblic. 

- Ați sărbătorit Crăciunul?

- Păi, nu e o sărbătoare pe care Biblia să ne spună s-o sărbătorim! Uitați-vă la televizor în perioada Crăciunului și vă veți convinge și așa că nu e o sărbătoare creștină.

- Pentru că textele evangheliilor n-o stabilesc ca sărbătoare creștină? 

- Exact. 25 decembrie e o sărbătoare a cărei rădăcină se referă la solstițiul de iarnă. Însă nu e vorba numai despre un caz particular, despre o sărbătoare. Credința te ajută în toate aspectele vieții, te face un om loial, de încredere. Trăsături pe care trebuie să le arăți, nu să le spui. 

- Chiar și când ai de pierdut din cauza trăsăturilor acestora? 

- Bineînțeles. Ar fi ușor să respecți niște principii dacă le-ai avea de respectat numai când câștigi. Vă repet: nu e fanatism! Respect libertatea fiecăruia de a alege. Baza creștinismului este iubirea și acolo unde există iubire nu sunt războaie. Istoria ne spune că toate religiile au fost implicate în războaie. Toți își doresc pacea, dar Martorii lui Iehova, singurii care au refuzat să urască și să ucidă, au fost ei crucificați. E un paradox. S-au spus multe și despre mine... 

- Cum ați trecut de la ortodoxism la Martorii lui Iehova?

- Eram în Olanda și au venit la mine doi Martori. Am acceptat un studiu biblic. Eu credeam ceva și am descoperit că Biblia spunea altceva. M-am convins singur, nu m-au convins alții. Ca să crezi trebuie să te convingi tu.

Ce înseamnă Martorii lui Iehova: 

  • Organizație religioasă creștină, non-trinitariană, înființată la sfârșitul secolului al XIX-lea, care numără la nivel mondial 8 579 909 de membri. În România numărul membrilor organizației, în 2016, a fost de 40.398 de persoane. 
  • Martorii lui Iehova sunt îndrumați de Corpul de Guvernare, un grup de bărbați aflați în Brooklyn, New York. Ei cred că distrugerea lumii este iminentă și că actualul sistem de lucruri va fi înlocuit de Regatul lui Dumnezeu, singura soluție la problemele cu care se confruntă omenirea.
  • Ei consideră numele Iehova esențial în închinare, resping Trinitatea, nemurirea sufletului și iadul, considerându-le nescripturale. 
  • Martorii nu celebrează Crăciunul, Paștele, zilele de naștere sau alte sărbători și obiceiuri, pe care le consideră că au origini păgâne
  • Aderenții religiei consideră doctrina lor ca fiind „adevărul” și percep societatea seculară ca fiind coruptă moral și sub influența lui Satan. 
  • Ei preferă să folosească propria traducere a Bibliei, numită Sfintele Scripturi – Traducerea lumii noi
    SURSA: Wikipedia

Interviul integral poate fi citit la chioşcuri, în varianta tipărită a ziarului, sau pe platforma Gazeta Digitală.  

Vezi și: 

EXCLUSIV Ioan Ovidiu Sabău nu prea crede în calificarea la EURO 2020: „Nu cumva avem prea multe pretenții?!”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (56)
johnc
johnc  •  17 Ianuarie 2020, 14:43

(continuare) Majoritatea criticilor acestei traduceri sunt erudiți trinitarieni care nu vor să accepte că un verset precum Ioan 1:1 poate fi legitim tradus „și Cuvântul era un dumnezeu”, nu „Cuvântul era Dumnezeu”. Vezi și https://onlytruegod.org/defense/pageindex.htm 3. „IEHOVA nu este pronunția corectă a numelui lui Dumnezeu, este IAHVE (sau orice altă formă, mai puțin Iehova)”. Nimeni nu știe astăzi pronunția exactă a Tetragramei în timpurile biblice, însă acest lucru nici nu este atât de important. Nimeni nu știe cum se pronunța exact în ebraică/aramaică numele lui ISUS, și totuși toată lumea folosește în mod firesc forma grecească a acestui nume: ISUS. Un studiu al lui Gerard Gertoux arată că forma YEHOWAH este o posibilă, chiar probabilă, pronunție a Numelui Divin. Google: Gerard Gertoux The Name of God YEHOWAH 4. „Religiile astea americane au adus mult libertinism, iar în țările care le-au adoptat vedem azi proliferarea homosexualității.” Adevărat, însă Martorii lui Iehova au avut și au o poziție foarte strictă în această privință, motiv pentru care suntem urâți și criticați pentru poziția noastră fermă, conservatoare, în majoritatea țărilor din Occident.

johnc
johnc  •  17 Ianuarie 2020, 14:42

Citesc cu o oarecare întârziere acest articol, și observ cât de repede se agită spiritele când vine vorba de Martorii lui Iehova în presă. Mulți ne înțeleg poziția, alții ne acuză, iar alții ne urăsc cu o ură de moarte. Din experiența mea, cei care încearcă să le predea martorilor „adevărul”—să le deschidă mintea cu privire la „erezia” lor—nu înțeleg ei înșiși adevărul biblic. Nu vreau să o fac pe apologetul într-o rubrică de comentarii, dar aș vrea să răspund foarte pe scurt și punctual la unele din cele mai vehiculate acuze/argumente aduse martorilor. 1. „Sunteți o religie nouă din America, iar noi (ortodocșii, catolicii etc.) suntem de sute de ani”. Vechimea unei religii nu constituie un criteriu de aprobare în fața lui Dumnezeu. Evreii se lăudau în fața lui Isus că ei se trag de la Avraam, însă aceasta nu a contat în fața lui Dumnezeu. Ceea ce contează în fața lui Iehova este închinarea în spirit și în ADEVĂR (Ioan 4:24). O religie care a părăsit normele divine, indiferent cât e de veche, nu are aprobarea Creatorului. 2. „Traducerea voastră a Bibliei este o versiune denaturată ca să se potrivească teologiei voastre”. FALS. Doctrinele Martorilor lui Iehova NU se bazează pe Traducerea Lumii Noi. Cu mult timp înainte de lansarea Traducerii Lumii Noi în 1950, martorii au folosit alte traduceri ale Bibliei din care au înțeles adevărul cu privire la identitatea lui Dumnezeu, Numele Său, starea morților, viitorul promis de Dumnezeu omenirii etc. Majoritatea criticilor acestei

467378634205878
Adrian Mihai Oltean  •  16 Ianuarie 2020, 22:09

Fiecare își prezintă părerea, însă Martorii lui Iehova își bazează doctrina în totalitate pe Biblie. Nu este niciun secret că teologii BOR NU studiază Biblia în facultățile lor de teologie și nici că majoritatea ortodocșilor nu cunosc aproape deloc Biblia, dar au pretenția arogantă că 《practică religia creștină de acum 2000 de ani》. În urmă cu 2000 de ani umblau Isus și apostolii pentru a le lua oamenilor taxe pentru botez și înmormântare, sau predicau vestea bună despre Regatul lui Iehova, în mod voluntar, și din casă în casă, exact ca Martorii lui Iehova de azi? Matei 24:14; Luca 8:1; Faptele 1:8; 5:42

Vezi toate comentariile (56)
Comentează