FOTBAL  »  Superliga  »  DECIZIE

EXCLUSIV N-au glumit! Cât costă mutarea Ligii 1 în Antalya » „Afacerea”, intermediată de agentul pe care FRF l-a acuzat că o păcălise

LPF și FRF se pregătesc să mute Liga 1 în Antalya
LPF și FRF se pregătesc să mute Liga 1 în Antalya

Articol de , - Publicat joi, 23 aprilie 2020 09:45

Chiar nu a fost o glumă, LPF și FRF se pregătesc să mute Liga 1 în Antalya. Echipele ar pleca în Turcia peste două sau trei săptămâni și ar rămâne acolo două luni. GSP dezvăluie mai jos cât costă afacerea și cine e agentul care o intermediază, omul pe care Federația îl acuza în 2018 că o păcălise.

Planul discutat ieri în videoconferință a sunat fantasmagoric, disputarea ultimei părți a sezonului în Antalya, însă nu e doar o idee care le-a apărut brusc șefilor din fotbal, în timpul unei discuțiide la distanță. Ei au deja toate datele stabilite, chiar pregătesc mutarea campionatului în Turcia!

Liga 1 în Antalya » Care sunt amănuntele pe care le-au stabilit:

  • Echipele vor călători peste două sau peste trei săptămâni, cu zboruri charter. Vor reporni în Antalya pregătirea, ca și cum ar fi presezon, apoi vor avea loc acolo toate meciurile care au mai rămas de jucat. Din playoff mai sunt de disputat opt etape. Din playout, douăsprezece. Partidele ar începe în iunie și ar dura până spre sfârșitul lunii următoare.
  • Fotbaliștii vor fi izolați în hoteluri, în camere single. Costul: 40 de euro pe noapte fiecare cameră. Toată acțiunea va dura șaizeci de zile, ceea ce înseamnă că doar cazarea o să coste un milion de euro! Plus transportul, plus închirierea stadioanelor pentru meciurile oficiale. Ar ajunge spre două milioane de euro toată afacerea.
  • Stadioanele constituie o grijă importantă. Hoteluri sunt foarte multe în Antalya și sunt aproape goale în perioada aceasta, terenuri de antrenament sunt sute, aproape fiecare hotel deține o bază de pregătire proprie. Doar că stadioanele pentru meciuri trebuie să îndeplinească niște criterii după care erau evaluate arenele și în România, la acordarea licențelor. Meciuri disputate pe terenuri de antrenament fără tribune ori n-ar putea să fie produse pentru TV, ori ar fi televizate în condiții foarte proaste.
  • Organizatorul întregii acțiuni: Cristian Voicu. Fin al familiei Reghecampf, aflat în anturajul FCSB în perioada în care Laurențiu îi conducea pe roș-albaștri, el e apropiat și de Federația, în baza amiciției cu Gabriel Bodescu, secretarul general adjunct. Gazeta a dezvăluit în 2018 că Voicu organizase un turneu al naționalei, tot în Antalya. Nu existase vreo licitație, FRF nici nu era obligată s-o organizeze, iar societatea lui Voicu nu avea licență de operator turistic. Federația a reacționat după publicarea articolului: „Am plătit către MC Sports Travel doar un avans de 54.500 de euro. FRF a primit din partea firmei facturi de 82.020 de euro, care au fost refuzate la plată, deoarece firma nu organizase două partide amicale cu caracter internațional și, potrivit contractului, trebuia să plătească penalități de 30 la sută din valoarea totală a acestui contract". Voicu n-a respectat înțelegerea cu FRF, dar instituția apelează acum din nou la el!
EXCLUSIV N-au glumit! Cât costă mutarea Ligii 1 în Antalya » „Afacerea”, intermediată de agentul pe care FRF l-a acuzat că o păcălise

Cristian Voicu, alături de Reghecampf

„Antalya este cea mai bună variantă pentru a încheia sezonul, e singura zonă în care se găsesc hoteluri pentru toată lumea. Eu am fost consultat în această privință. Stațiunile nu sunt populate acum, așa că riscul de contaminare ar fi foarte mic

Echipele s-ar antrena două sau trei săptămâni în izolare, după care ar juca meciuri la fiecare trei zile, ca să putem termina mai repede. Toți jucătorii vor fi testați înainte de plecarea spre Antalya, apoi în Turcia va mai avea loc o testare. Același tratament le va fi aplicat și jurnaliștilor care vor face deplasarea"

Cristian Voicu, la TV Digi Sport

Marius Șumudică: „Turcii vor să joace și ei tot în Antalya!"

Marius Șumudică a aflat că și conducerea fotbalului din Turcia s-a gândit la un plan similar, toate echipele din prima ligă să fie mutate pentru două luni în Antalya și să consume acolo partidele care au mai rămas să fie jucate. 

Ceea ce le-ar îngreuna și mai tare românilor tentativa de a găsi în zonă arene bune pentru meciuri oficiale. Șumi, aflat sub contract cu Gaziantep, se află în București acum și așteaptă vești ca să afle când ar trebui să se întoarcă în Turcia pentru reluarea pregătirii. 

„În zona aceea există un singur stadion foarte bun, al lui Antalyaspor și mai e relativ aproape Alanya. Plus arena Mardan, care e mică, probabil ceva mai mult de o mie de locuri", a explicat antrenorul. Stadionul Mardan e al unui azer care deține și un hotel cu același nume, al cărui gard e suflat cu aur.

Temperatura medie: 30 de grade!

O problemă pentru echipele românești o va constitui căldura. În iunie, temperatura medie din Antalya e de 30 de grade. Umiditatea face ca vremea să fie suportată cu greu. Șumudică nu a jucat vara cu echipele pe care le-a antrenat în Turcia, dar cunoaște condițiile: „Am fost acolo în vacanțe și sunt și zile cu 37 de grade! Dacă un jucător face un sprint, își stoarce imediat tricoul! Acolo degeaba le dau medicii vitamine, minerale, că fotbaliștii le-ar pierde pe toate prin transpirație de la prima alergare!"

Liga plătește și recuperează banii

Continuarea sezonului în Antalya constituie un plan cu care au fost de acord LPF, cluburile, Federația. Liga Profesionistă s-a angajat să suporte costurile deocamdată și să recupereze suma ulterior, din drepturi TV. Firma care deține drepturile de transmitere a Ligii 1 mai are de achitat, pentru acest sezon, doar două milioane de euro din totalul de 28 de milioane, tariful pentru o stagiune completă. 

Acțiunea din Antalya ar consuma tot restul pe care îl mai au de plătit televiziunile! Și atunci, de ce mai țin cluburile să joace ultimele etape? Drepturile TV au fost deja achitate în avans, pentru meciuri care încă nu au fost disputate. Blocarea campionatului la momentul actual ar putea atrage sancțiuni din partea societății care a plătit pentru servicii care nu i-au mai fost livrate.

Repornirea campionatului ar debloca și contractele cu sponsorii, care au notificat echipele că nu au de gând să mai achite sumele din contracte, din moment ce nu mai beneficiază de publicitate în perioada aceasta în care nu mai sunt nici meciuri, nici conferințe de presă.

„Și cu Liga 2 ce facem?"

Liga Profesionistă își permite să susțină financiar deplasarea echipelor în Antalya, dar ce se va petrece cu eșalonul secund? Este exclus ca și formațiile din „B" să petreacă două luni în Turcia. Claudiu Niculescu o preluase pe CS Mioveni exact înainte să fie oprit fotbalul, nici n-a apucat să-i conducă pe argeșeni în vreun meci. 

El nu vede acum nici o soluție clară: „Echipele din liga a doua nu au cum să stea cu lunile prin hoteluri, că n-au bani! Un cantonament obișnuit de 12 zile costa cam 25.000 de euro. Cum să ne permitem să plătim cazarea pentru o lună? Și să mai luăm și camere single!". Claudiu crede că finalul stagiunii ar putea constitui un fiasco: „Fără o pregătire de minimum patru săptămâni, ultimele etape vor arăta ca miuțele pe care le mai jucăm noi din plăcere, nu vor mai avea o mare legătură cu fotbalul profesionist! După o pauză de două luni, jucătorii n-au cum să se mai apropie de nivelul pe care îl aveau înainte. O să vedem un joc la întâmplare, totul în funcție de noroc. Sunt avantajate cluburile cu loturi mari. CFR era oricum favorită, în situația asta cred că ar avea șanse spre sută la sută de a rămâne campioană, din moment ce Dan Petrescu are vreo trei echipe la dispoziție".

VIDEO Avantaj Dinamo: FRF a solicitat UEFA să amâne termenul pentru plata datoriilor

Citește mai multe știri de actualitate:

Deian Sorescu le dă emoții dinamoviștilor: „Eu la FCSB? Niciodată să nu spui niciodată!”

„Liga 1 pe 5 iunie? Va fi bâlci, miuță!” » Tehnicianul român care contestă vehement propunerea LPF

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (21)
176901212832165
Dan Petnaise  •  23 Aprilie 2020, 16:45

Problema este că în 2 săptămâni Turcia va fi focar de Coronavirus. Dar dacă băiatul apucă să pună mâna pe bani e băiat deștept.Deja virusul a început să vină masiv din Iran.

200748401087864
Gabriel Degeratu  •  23 Aprilie 2020, 16:43

ACEST ARTICOL NECESITA ERATA ! NU ESTE ADEVARAT ! VA VENI VREMEA CAND O VA FIE SI RUSINE PENTRU UN ASTFEL DE JURNALISM SI ATUNCI O SA EZITATI SA RECUNOASTEI CA ATI SCRIS LA GSP ASA FONFLEURI SI O SA VA PREZENTATI IN PUBLIC CU PSEUDONIMELE !

don_carlos
don_carlos  •  23 Aprilie 2020, 14:24
Postat de Razvan Claudiu pe 23 Aprilie 2020, 11:59

GSP, ne mai obositi mult cu aberatii?

Ăsta e nivelul lor. La cât sunt de prosti probabil chiar cred că aberația asta e o varianta plauzibila, bună...

Vezi toate comentariile (21)
Comentează