FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV. Părerea unui fost adversar de la EURO despre selecționata României: „Aveți viitorul garantat!”

Jorge Costa, Luis Figo și Rui Costa FOTO Imago
Jorge Costa, Luis Figo și Rui Costa FOTO Imago

Articol de - Publicat marti, 05 ianuarie 2021 14:35 / Actualizat marti, 05 ianuarie 2021 16:25

Antrenorul lui Gaz Metan, Jorge Costa (49 de ani), a acordat un interviu pe 3 pagini Gazetei, publicat integral în ediția tipărită de azi. Portughezul a fost întrebat și ce crede despre „naționala” României. 

- Cum vi se pare naționala de azi a României? 
- Rezultatele nu sunt la nivelul așteptărilor, dar viitorul e garantat pentru România prin această generație de la U21, în frunte cu Dennis Man. Sunt jucători cu calități remarcabile. Sunt convins că veți avea o națională puternică în scurt timp.

Jorge Costa: „Kluivert a fost cel mai teribil adversar"

- Ați jucat în 1998 într-un meci perfect pentru noi, Portugalia – România 0-1, la începutul campaniei pentru Euro 2000. N-a fost o seară tocmai plăcută pentru gazde, nu?
- S-a jucat chiar la Porto, la mine acasă, și am pierdut în minutele de prelungiri, la o lovitură liberă. Mi-aduc însă aminte de un episod interesant de la un meci cu România, nu știu exact contextul. Dar Eusebio a apărut atunci pe gazon în timpul încălzirii, iar tot stadionul s-a ridicat în picioare să aplaude în semn de respect. Când a venit și Hagi, uralele suporterilor români s-au intensificat imediat. Fanii români sunt similari ca temperament cu portughezii sau spaniolii.

- Nu cumva s-a întâmplat chiar la Euro 2000, când am picat din nou în aceeași grupă?
- Chiar nu-mi mai aduc aminte momentul. Dar la Euro 2000 a fost, într-adevăr, al doilea meci din grupă. Trecusem de Anglia în prima partidă, am întors de la 0-2 la 3-2, iar cu România trebuia să învingem pentru a ne califica, fiindcă urma apoi o partidă grea cu Germania. Am învins de această dată noi în prelungiri printr-un gol al lui Costinha. N-aș vrea să fiu nedrept, dar cred că atunci am trecut de cea mai bună generație din istoria fotbalului românesc.

- Care e cel mai teribil adversar direct pe care l-ați întâlnit în cariera de jucător?
- Poate o să vă surprindă răspunsul! Deși am jucat contra lui Romario, Van Basten, Drogba sau Weah, l-aș nominaliza pe Patrick Kluivert. A avut o carieră remarcabilă, chiar dacă nu și-a atins probabil nivelul de care era capabil, inclusiv din cauza unor accidentări. Dar olandezul era înalt, rapid, tehnic, tânăr. Îngrozitor de greu să-l marchezi! Romario nu era foarte mobil, dar marca mult. Pe Drogba l-am întâlnit la Marsilia, înainte să plece la Chelsea. Van Basten avea execuții superbe. Dar Kluivert emana o putere incredibilă.

A fost o mică surpriză pentru mine să-l văd pe Camora în naționala României, dar el evoluează aici de multă vreme, e un jucător bun, acum e și cetățean român. Cred că e un câștig pentru reprezentativă

Jorge Costa, antrenor Gaz Metan Mediaș

"Mi-ar plăcea să lucrez și în America"

După ce a plecat de la CFR Cluj, în primăvara lui 2012, Jorge Costa a avut un traseu sinuos ca antrenor, inclusiv cu experiențe exotice în Gabon, Tunisia sau India: "Ca antrenor, e vorba despre chestiuni de oportunitate. Am ales acele soluții și din dorința de a crește ca individ, pentru că am avut ocazia să cunosc alte continente, alte culturi. Mi-ar plăcea să lucrez la un moment dat și în America. Trebuie să te adaptezi în fiecare colț al lumii. Să-i înveți cum funcționează lucrurile în Europa, pentru că, cu tot respectul, aici suntem cu un pas înainte la capitolul organizare sau mentalitate. 

În Gabon a fost diferit, pentru că am condus echipa națională, așa că nu prea ai timp să lucrezi decât două-trei zile cu jucătorii, plus alte două-trei zile dacă sunt două partide consecutive. La club însă, dacă pornești de la început un proiect, poți crește jucătorii ca pe un copil, când îl înveți de la naștere cum să meargă, să vorbească sau să mănânce”.

CV Jorge Costa

  • Data nașterii: 14 octombrie 1971, Porto (Portugalia)
  • Post: fundaș central
  • A jucat la FC Porto (‘87-’90, ‘92-’01, ‘02-’05), Penafiel (‘90-’91), Maritimo (‘91-’92), Charlton (‘01-’02), Standard Liege (‘05-’06)
  • Meciuri/goluri națională: 50/2 (a participat la 2 turnee finale – Euro 2000, semifinale, CM 2002, grupe)
  • Palmares jucător: Champions League (2004), Cupa UEFA (2003), Cupa Intercontinentală (2004), 8 titluri Portugalia, 5 Cupe ale Portugaliei, 8 Supercupe ale Portugaliei, jucătorul anului în Portugalia (2000) – toate cu FC Porto, CM U20 (‘91) – cu naționala de tineret
  • A antrenat la Braga (‘06-’07), Olhanense (‘08-’10), Academica (‘10), CFR Cluj (‘11-’12), AEL Limassol (Cipru, ‘12-’13), Anorthosis (Cipru, ‘13-’14), Pacos Ferreira (‘14), Gabon (‘14-’16), Sfaxien (Tunisia, ‘17), Arouca (‘17), Tours (Franța, ‘17-’18), Mumbai City (India, ‘18-’20), Gaz Metan (‘20-prezent)
  • Palmares antrenor: 1 titlu (România, CFR Cluj, 2012), promovare Olhanense (Portugalia, 2009), revelația anului în Portugalia (2009)

VIDEO. Jorge Costa despre naționala României: „Cred că în viitor veți avea o națioanală mai bună”

Citește și alte știri despre Liga 1:

Supercadoul de majorat făcut de Becali lui Octavian Popescu: „Gigi e încântat de el!”

Controverse fără sfârșit: vom avea Craiova vs Craiova și FCSB vs CSA Steaua în 2021?

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează