FOTBAL  »  Superliga  »  VIITORUL

EXCLUSIV Povestea spectaculoasă a lui Denis Drăguș, noua senzație de la Viitorul: cum l-a dat gata pe Hagi, moștenirea primită de la tatăl său » De ce a refuzat-o pe Dinamo

Denis Drăguș, ultimul produs de lux al Academiei // FOTO: Cristi Preda
Denis Drăguș, ultimul produs de lux al Academiei // FOTO: Cristi Preda

Articol de - Publicat marti, 07 august 2018 22:46

Atacantul de 19 ani de la Viitorul, Denis Drăguș, a marcat deja de patru ori în Europa League și o dată în campionat în acest sezon. 

Meciurile disputate de Viitorul în startul acestui sezon au scos la rampă o nouă "bijuterie" șlefuită în curtea Academiei. Titularizat la doar 19 ani, Denis Drăguș a contribuit la toate golurile marcate de constănțeni în Europa, înscriind de patru ori și obținând o lovitură de pedeapsă! Trei dintre reușitele sale au venit în "dubla" cu Vitesse Arnhem, fiind unul dintre remarcații managerului olandezilor, Leonid Sluțki.

Luni a recidivat și în campionat, în meciul cu Voluntari, 2-0. A marcat un gol și a făcut faza celui de-al doilea. Prestațiile sale au atras deja atenția echipelor importante, dar noua vedetă a grupării de pe Litoral spune că nici nu se gândește la vreun transfer.

Atacant cu pedigree

Dragostea pentru fotbal a fost moștenită de Denis din familie. De la tatăl său, Mihai Drăguș, fost atacant la FC Argeș, Suwon Samsung Bluewings (Coreea de Sud), Torpedo Moscova și Lokomotiv Nijni Novgorod (ambele din Rusia).

"Nu l-am prins pe tata jucând, eram prea mic. S-a retras devreme, la doar 28 de ani, din cauza unei accidentări. Mi-a arătat însă imagini de când juca în Coreea și în Rusia. Când le vedeam, mă gândeam doar ce pot face ca să-l depășesc. Tot tata m-a dus la fotbal. M-a văzut că mă jucam cu vărul meu, Răzvan, care era portar, și mi-a spus gata: Mergeți la fotbal! Am început la Sf. Pantelimon, cu Florin Gheorghiu, acolo am învățat primele lucruri în fotbal. Apoi, am mers la Pro Luceafărul, unde am avut antrenori buni, Marcel Pigulea, Tănase Ion, Cristi Popescu. Și asta m-a făcut să iubesc fotbalul", povestește atacantul Viitorului.

A refuzat Dinamo

Scouterii Academiei l-au descoperit când avea doar 12 ani. "Am avut un amical la Ovidiu, împotriva Academiei, și am pierdut cu 1-5. Eu am marcat singurul nostru gol. Am fost chemat la probe, dar am vorbit cu tata și mi-a zis să mai aștept, pentru că sunt prea mic. Aveam doar 12 ani. Așa că am ajuns la Academie abia după vreun an și ceva. Îmi aduc aminte perfect.

Am plecat spre Constanța direct de la școală. Am făcut trei zile de antrenamente, am jucat într-un meci-școală și imediat m-am mutat aici", explică Denis, care a avut și varianta de a merge în Ștefan cel Mare: "Într-un meci din campionatul de juniori pe București, aveam 6-0 la pauză. Toate golurile date de mine. Atunci au început echipele din Capitală să se intereseze de mine. Așa că am avut de ales între Academie și Dinamo. Am luat însă decizia știind ce mediu și ce condiții găsesc aici".

Un câlcâi de senzație

A debutat la seniori la doar 16 ani și aproape 4 luni. Dar nu a jucat în campionat, ci în Cupa României, într-un meci cu FC Botoșani. A așteptat apoi cuminte și prima întâlnire cu Liga 1, venită două sezoane mai târziu.

"Am fost în lot când Viitorul a devenit campioană, dar nu am jucat deloc. Însă am câștigat titluri naționale la juniori. Este un sentiment extraordinar, mai ales în cazul ultimului, când am trecut cu 4-0 în finală de Dinamo. Am avut o ambiție în plus, pentru că există o rivalitate între noi și ei la acest nivel. Titlul, care înseamnă și o participare în Youth League, reprezintă cel mai frumos moment de până acum", mărturisește atacantul Viitorului.

Tot în Cupa României și tot împotriva botoșănenilor, dar doi ani mai târziu, a venit și primul gol. Un călcâi de senzație care a făcut înconjurul televiziunilor: "Este un mod de-al meu de a marca. Îmi place să încerc tot felul de execuții".

Inspirația lui Hagi

În campionatul trecut, și-a trecut în cont și prima reușită în Liga 1, împotriva Astrei Giurgiu. Iar în vară, Hagi l-a propulsat în postura de titular. În rolul de atacant central, așa cum a jucat și tatăl său.

"Am vorbit cu Mister în pregătiri și mi-a spus că se va baza pe mine, că trebuie să trag tare, să mă impun. Am mai jucat atacant central la juniori, am fost pe toate posturile în ofensivă. M-am obișnuit cu acest rol, chiar dacă mi-a fost mai dificil la început, pentru că jucam cu spatele la poartă. Mă simt bine oriunde în ofensivă, important este să joc", spune Denis, care nu se gândește la un transfer în viitorul apropiat:

"Nu vreau să mă gândesc la oferte, să-mi perturb liniștea. Nu cred că după câteva goluri poți să vorbești despre un transfer. Normal, apar tot felul de discuții, zvonuri în presă, dar drumul este lung".

"Îmi place să driblez, să fiu decisiv, dar trebuie să mă gândesc mai mult la echipă. Nu am un dribling favorit, dar am unul pe care mă simt bine să-l folosesc. Acea fentă din corp, de pe stângul pe dreptul, în interior. Mi se pare foarte eficient. Uneori exagerez cu ținutul mingii, mă cam încăpățânez și nu-i dau drumul"

"Vreau să joc cât mai mult în Liga 1 și să marchez. Mi-aș dori să înscriu vreo 8-10 goluri și să ajut echipa. Vrem să fim din nou în play-off" Denis Drăguș

"Idolul meu este Cristiano Ronaldo. Pentru seriozitate, pentru tot ceea ce face pe teren, munca pe care o depune, cât de corect este cu el și cu fotbalul. Ca echipă, îmi place mult Barcelona. Mi-aș dori să joc cândva în Spania, mi se pare cel mai frumos campionat din lume și are un stil care cred că mi s-ar potrivi"

"Tata este în afara fotbalului, are o mică afacere. Este însă nelipsit de la meciurile mele. Îmi mai dă sfaturi, mai ales că a jucat pe același post. Tata a fost mai nouar ca mine. Eu am jucat și decar și se vede asta" Denis Drăguș

13este numărul purtat de Denis Drăguș. Același pe care l-a avut și tatăl său și care reprezintă data nașterii lui Drăguș senior

Un singur meci oficial pentru România U19

În ciuda parcursului său, Denis nu a jucat decât 22 de minute în meciurile oficiale pentru naționala României sub 19 ani, privind de pe bancă ratarea calificării la Campionatul European.

"Am jucat foarte puțin în campania de la naționala sub 19 ani. S-a plecat de la început cu un lot format și au fost foarte puține schimbări. Am apărut abia spre final și am prins minute puține. Orice jucător își dorește să reprezinte țara. Sper să joc din ce în ce mai bine și să fiu convocat la tineret", explică atacantul. 

"O să-i facem un nou contract!"

Prestațiile excelente din Europa League îi vor aduce lui Denis o mărire considerabilă de contract, anunțul fiind făcut chiar de Gică Hagi: "Concluzia traseului european este una singură: am descoperit un jucător și vorbesc despre Drăguș. Un copil care abia a terminat junioratul. O să-i facem contract nou, o să fie plătit bine", a declarat "Regele". 

"Știți cine a fost cel mai bun în pregătiri? Drăguș. Este foarte tânăr, mai are mult de muncit, trebuie să înțeleagă mai bine când trebuie să joace mai combinativ sau individual, dar este de mare perspectivă"
Gică Hagi, antrenor Viitorul

Vezi și: Gică Hagi, elogii pentru noua stea de la Viitorul: "E cel mai în formă! Dacă era croat, costa milioane"

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (13)
montgomerry
montgomerry  •  08 August 2018, 17:05

Are stofa, sa-l vedem cum creste si mai ales unde. Daca pleaca in doi ani de la Viitorul,e inca o promisiune ratata.

1794361443917169
Pedro Ratatouillsson  •  08 August 2018, 09:40

Viitorul Nr 9 al României. Locuiește în Suedia. https://www.youtube.com/channel/UC9jLfGc00XLbPnKOzyxOyug

observator_ipohondru
observator_ipohondru  •  08 August 2018, 09:39

Alta teapa marca Hagi. Dupa Becali si Rotaru cine o fi la rand? Asa publicitate mare nu se justifica decat daca aveti procent din afacere. Daca era bun se invarteau altii in jurul lui ca mustele.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează