FOTBAL  »  Superliga  »  DEZVĂLUIRI

EXCLUSIV Un dinamovist și un coechipier de la Steaua l-au TURNAT pe Marcel Răducanu la Securitate, la blatul din '81! Avem notele informative

Marcel Răducanu, în tricoul celor de la Dortmund +1   FOTO
Marcel Răducanu, în tricoul celor de la Dortmund

Articol de - Publicat luni, 12 martie 2018 09:00

Numele lui Cornel Țălnar și Florin Marin apar în dosarul de la Securitate al lui Marcel Răducanu, fotbaliștii confirmând că stelistul a primit 20.000 de lei pentru a blătui un meci cu U Cluj din mai 1981!

Gazeta Sporturilor de ieri a publicat declarațiile în premieră făcute de fostul fotbalist al Stelei, Marcel Răducanu, care a participat la un blat, la un meci disputat în sezonul 1980-1981. "A fost un meci în care am fost plătit pentru un blat. Dar nu am fost singurul din echipă, am fost mai mulți. Printre ei am fost și eu. Am luat banii la Operă! M-au filmat. Probabil erau prin boschete, pe acolo, stăteau ascunși... Da, mi-a arătat filmul cum am luat banii... Ce puteam să fac? M-au prins... Nu puteam să spun că nu sunt eu acolo", a spus Răducanu la emisiunea Replay de pe TVR.

A luat banii și i-a adus la club

Ziarul a intrat în posesia unor note informative secrete care apar în dosarul de la Securitate al lui Răducanu. "Facem cunoscut că o sursă a organelor noastre a semnalat că în discuțiile purtate cu numitul Țălnar Cornel, fotbalistul lui Dinamo, acesta i-a relatat că în rândul unor fotbaliști de la Steaua se discută că Marcel Răducanu ar fi luat la un meci de fotbal suma de 20.000 de lei ca să joace prost, iar în momentul în care ar fi primit banii ar fi fost filmat «în secret» de către un ofițer de la MApN", se arată într-o notă.

 05 nota talnar2
Aceasta este nota informativă din martie 1982 în care apare numele lui Cornel Țălnar

Mai mult, într-un alt document apar alte informații: "În returul campionatului trecut, Marcel a fost chemat la ministru, unde i s-a arătat o fotografie care îl reprezenta pe el în momentul în care primea bani (20.000 de lei) de la un cetățean pentru a vinde meciul de la Cluj. Marcel a fost obligat să recunoască și să dea banii înapoi. Pentru a verifica această informație am discutat cu fotbalistul Fl. Marin, care mi-a confirmat cele spune, mi-a spus că ar fi văzut și el filmul respectiv și că Marcel ar fi adus la club în loc de 20.000 de lei, din greșeală, suma de 21.000 lei. 1.000 lei fiindu-i restituită ulterior. Cu același prilej, Fl. Marin mi-a spus că Marcel a mai dat o declarație în care recunoaște că ar fi vândut și un meci cu FCM Brașov, declarație care l-ar fi implicat și pe el!".

05 nota florin marin2
Documentul din Arhivele Securității unde sunt pomenite suma de bani primită de Răducanu și discuțiile cu Florin Marin

"M-am dat accidentat ca să fug"

După evenimentele care l-au avut în prim-plan pe Răducanu în mai, acesta a decis să fugă din România și-a făcut-o la un turneu care a avut loc în Germania.

"Există un Dumnezeu... E inuman ce s-a întâmplat. Fuga mea e de film. Chiar am făcut o carte despre asta, dar mi-e frică să o scot. Am dat și nume, dar nu vreau să am avocați. Am ajuns în Germania, la Grünberg, lângă Frankfurt. Seara aveam un meci la Hanovra. Ne-am întors înapoi după meci și nu știam ce să fac pentru că trebuia să plec. Am dat peste un polonez care antrena o grupă de copii, am vorbit cu el puțin în engleză și i-am spus ce am de gând. I-am spus să-mi ia doar geanta că de restul mă ocup eu.

Apoi a venit un meci la Kassel și m-am trezit cu nea Costel Popa, care era șeful de la hotelul Nord. Eu îl știam din România și i-am spus ce am de gând să fac. Aveam un meci la Dortmund și mi-a zis: «Joci prima repriză, încearcă să o faci bine, să te vadă lumea și la pauză te aștept afară!». M-am dat accidentat la pauză! Era 31 iulie... Am intrat șchiopătând în cabină și nea Tinel, Valentin Stănescu, m-a luat: «Ce-ai, bă boule, ce s-a întâmplat?». I-am zis că mă doare genunchiul, că nu mai pot să joc și mi-a zis să rămân în vestiar... Nu-mi venea să cred! Au ieșit jucătorii pe teren, eu aveam ghetele într-o gentuță și-am luat-o la fugă din stadion. M-a așteptat nea Popa și-am zis doar atât: «Sunt liber! Am scăpat!»". 

163de meciuri are Marcel Răducanu jucate în Bundesliga, toate pentru Borussia Dortmund, echipă pentru care a înscris 31 de goluri în campionat

"În 1983 a venit Dinamo la Hamburg și l-am întâlnit pe Valentin Ceaușescu. I-am zis că-i dau un Mercedes să o lase pe nevastă-mea să vină și ea în Germania... Nicio șansă! Am scos-o după 2 ani și jumătate din țară!"Marcel Răducanu, fost internațional

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (21)
iri_
iri_  •  12 Martie 2018, 23:25

da-mi place cum se turnau intre ei, talnar, marin si raducanu :))

liviuemil
liviuemil  •  12 Martie 2018, 22:35
Postat de Claudiu Serban pe 12 Martie 2018, 15:41

De fapt, Marcel Raducanu era un corupt; potrivit legii (de atunci si de acum) trebuia sa fie cercetat si condamnat penal! ...pe atunci laura codruta avea 8 ani si incepea sa se gandeasca sa devina procuror DNA...

Si uite asa , Romania afla ca mai are un prost pe teritoriul ei. Daca te abtineai (de la comentat) filozof ramineai !!!!

godot
godot  •  12 Martie 2018, 15:49
Postat de dansy pe 12 Martie 2018, 10:43

Vedeti mai fratilor cum aranjau inainte de 1989 cei de la Steaua si Dinamo meciurile si acum se lauda cu trofeele pe care le-au castigat prin aranjamente.Vreau sa vad acum comentarii despre Steaua(FCSB) si informatorii de la Dinamo.

Luminăția ta, un jucător al Stelei a vândut meciul, Steaua a pierdut, nu a câștigat. Înțelegi complexitatea situației?

Vezi toate comentariile (21)
Comentează