FOTBAL  »  Superliga  »  DEZVĂLUIRI

Un fost jucător al Stelei mărturisește: "M-au filmat când am luat bani pentru un blat! Nu am fost singurul din echipă, am fost mai mulți"

foto: Guliver/Getty Images
foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat duminica, 11 martie 2018 00:10

Invitat la emisiunea Replay, Marcel Răducanu a făcut dezvăluiri în premieră, după 37 de ani, despre cum a fost înregistrat de Securitate în fața Operei din București când a luat 20.000 de lei pentru a trânti un meci al Stelei.

Meciuri trucate există dintotdeauna! Iar cel mai bun exemplu este povestea spusă de fostul mijlocaș al Stelei, Marcel Răducanu. Totul se întâmplă în mai 1981.
Răducanu a avut curajul ca, după 37 de ani, să facă dezvăluiri pe care nu le-a mai făcut niciodată până acum. "Nu mi-e frică de nimeni, dar am blătuit un meci! Am luat bani", își începe amintirea Răducanu în platoul Replay de la TVR.

Partida despre care fostul internațional vorbește s-a jucat la Cluj, pe terenul Universității. Steaua condusă la acea vreme de Gheorghe Constantin a pierdut fără drept de apel 3-0, după "dubla" lui Câmpeanu și golul reușit de Suciu. Era un meci al etapei a 27-a, iar roș-albaștrii nu erau deloc implicați în lupta pentru titlu, campionatul fiind adjudecat în ediția 1980-1981 de către Universitatea Craiova.

229 de meciuria disputat Marcel Răducanu în tricoul Stelei în prima ligă, echipă pentru care a marcat 94 de goluri 

"A fost un meci în care am fost plătit pentru un blat. Un singur meci pe care l-am blătuit! Dar nu am fost singurul din echipă, am fost mai mulți. Printre ei am fost și eu. Dar am făcut asta o singură dată și m-au prins. A fost un meci la Cluj cu Universitatea pe care l-am pierdut cu 3-0. M-a chemat generalul Olteanu și mi-a arătat două buletine pe masă și m-a întrebat dacă-i cunosc pe ăia. Am spus că nu și-atunci mi-a arătat filmul cum am luat banii. Am luat banii la Operă! Probabil, erau prin boscheți, pe acolo, stăteau ascunși... Da, mi-a arătat filmul cum am luat banii... Și mi-a zis clar: «Te bag la pușcărie!». Ce puteam să fac? M-au prins... Nu puteam să spun că nu sunt eu acolo", sună dezvăluirea fostului internațional, care a primit 20.000 de lei.

4este numărul trofeelor pe care Marcel Răducanu le-a câștigat ca jucător al Stelei: de două ori titlul de campion (1975-1976, 1977-1978) și două Cupe ale României (1975-1976, 1978-1979)

Acesta mai dă și alte detalii în premieră: "Înainte de întâmplarea asta mai fusese un meci jucat la București, când Ion Ionescu m-a sunat să-mi zică să nu dau gol. M-am dus imediat și am spus tot ce s-a întâmplat. A venit un colonel, mi-a dat 8.000 de lei, m-a făcut căpitan de echipă și mi-a zis că dacă simt ceva să spun imediat. Aveam 25 ani... Mai aveam de jucat 4-5 ani, dar mi-era frică să nu mai vină cineva cu vreun nou film să mi-l arate și să fiu trimis pe la Sighetu Marmației... Și-atunci, am zis că la prima deplasare pe care o vom avea plec din România!". 

U CLUJ - STEAUA 3-0

Au marcat: Câmpeanu (24, 67), Suciu (66)
U Cluj: Moldovan - I. Mihai, Dobrău, Ciocan, I. Mureșan - Boca, Poraczky (Fl. Pop), Batacliu - Ţegean, Câmpeanu, Suciu (Dobrotă).
Steaua: Iordache - Anghelini, Sameș (Fl. Marin), Iovan, Agiu - Stoica, Iordănescu, I. Gheorghe (Bolba) - M. Răducanu, Ionescu, Jurcă.

Ce scria presa vremii despre meciul cu U Cluj

Ziarul Sportul, sub semnătura jurnalistului Eftimie Ionescu, nota, a doua zi după meci: "Primiți cu sportivitate și aplauze, internaționalii de la Steaua și coechipierii lor au cedat în fața formației locale care a făcut, se pare, cea mai reușită partidă a sa din acest sezon. Alb-negrii au efectuat o neîntreruptă circulație cu și fără balon, depășindu-și, în special în prima repriză, net adversarul. În minutul 24, Iordache degajează defectuos cu mâna, interceptează Suciu, care trage în bară și Câmpeanu reia în plasă. Steaua a avut un atac periculos, când o neînțelegere între "central" și tușier l-a oprit pe M. Răducanu din cursă. Repriza a doua mult mai echilibrată, dar Suciu reia direct în plasă pentru 2-0, iar Câmpeanu duce scorul la 3-0. Ionescu și Stoica luptă cu ardoare pentru golul de onoare, dar eforturile lor sunt zadarnice". 

CV Marcel Răducanu

  • născut pe 21 octombrie 1954, la București
  • a jucat la Steaua (1972-1981), Borussia Dortmund (1982-1988), FC Zürich (1989-1991)
  • primul meci în Liga 1: 22 aprilie 1973 / CSM Reșița - Steaua 2-0
  • ultimul meci în Liga 1: 21.06.1981 / FCM Galați - Steaua 1-2
  • la echipa națională a strâns 18 meciuri și a marcat de 3 ori

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (49)
fangigi
fangigi  •  11 Martie 2018, 20:25
Postat de killertits pe 11 Martie 2018, 14:27

Acum ii filmeaza cu aifonu lui Sadiku, de aia nu sunt in stare sa dovedeasca nimic :)))

Acuma fimarile de la flagrante nu mai sunt luate in consideratie, sau cel putin asa a propus Dragnea!;) Hai s-aveti noroc de iphone x!;)))

fangigi
fangigi  •  11 Martie 2018, 20:21
Postat de paul801 pe 11 Martie 2018, 11:34

nimic senzational . astia au blatuit inca de cand s-au inffintat si pana si-au incetat activitatea in 2003. Apoi, un Infractor Cioban a inceput sa faca omenii, considerand ca el este continuatorul defunctei echipe blatiste .

Blatisti au fost, blatisti sunt inca si or fi neamul ciobanesc!;)

conasu_boeru
conasu_boeru  •  11 Martie 2018, 15:08

Probabil colegii în culpă erau dintre Iordache, Iovan, Sameș, Iordănescu, Agiu...

Vezi toate comentariile (49)
Comentează