FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

EXCLUSIV // VIDEO Lacina Traore, primul gol de la revenirea la CFR Cluj: „Am fost mic, Clujul m-a făcut mare. Acum mă reinventez”

Articol de - Publicat luni, 21 octombrie 2019 14:12

Lacina Traore (29 de ani, atacant) vrea să devină cel mai bun atacant din România și explică, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru GSP.ro, „chimia” pe care o are cu antrenorul Dan Petrescu (51 de ani).

Traore a venit prima oară la Cluj Napoca în 2008, pe un frig pătrunzător, iar el era doar în șlapi și pantaloni scurți. Ardelenii își amintesc cum atacantul ce a dat tonul victoriei liniștitoare cu U Craiova (2-0) devora zeci de aripioare sau crispy strips când a nimerit la KFC. 

Anii au trecut, a avut experiențe extraordinare în străinătate, în marile campionate, și-a ajuns milionar, întorcându-se la „tata mea", cum îi spune într-o română aproximativă lui Dan Petrescu, ca să se refacă în fotbal. Sâmbătă, a înscris în premieră în Liga 1 după o pauză de 9 ani, când marcase tot împotriva Craiovei, dar cea a lui Mititelu, unde tot Pițurcă era A1.

2,03 metrieste înălțimea lui Traore

- Lacina, cui îi dedici golul? 
- Echipei mele. Fără colegi nu aș fi reușit.  

- Ești mai liniștit? 
- Era mare presiune, fiindcă lumea se așteaptă să dau multe goluri. 

- Care e secretul relației tale cu Dan Petrescu? 
- Știe ce să-mi ceară. Mă cunoaște bine. Mă ajută mult, dar și eu pot să ajut CFR. 

- E totuși un antrenor sever. 
- Cam e. Însă aveam nevoie de un astfel de manager, care să știe ce să scoată de la mine.

4 trofeeare alături de CFR, două campionate și două Cupe ale României

„La iarnă, voi fi în regulă" 

- Mai ții minte precedentul gol în România? 
- Deloc. 

- În decembrie 2010 tot cu o echipă din Craiova. 
- Da? Tare! 

- La cât la sută ești din punctul de vedere al pregătirii? 
- Mi-e greu, crede-mă. În fiecare zi la antrenament lucrez foarte mult ca să-mi revin, fac și extra. La iarnă voi fi în regulă.

„Am aflat că m-a vrut Becali" 

- Cum ți se pare campionatul din România comparativ cu ceea ce era acum 10 ani? 
- Atunci era mai puternic. Nici acum nu e ușor să câștigi. Ne batem la titlu cu Craiova, cu Viitorul, acestea mi se par cele mai bune. Noi avem multă calitate și cred că suntem favoriți. 

- Data trecută voi vă luptați cu FCSB, acum roș-albaștrii gâfâie să ajungă în play-off. 
- Steaua, de ea vorbești, nu?, va reveni, este echipă mare, reintră și ea în lupta pentru titlu, campionatul e lung. 

- Gigi Becali te-a vrut la echipa lui. 
- Am aflat ceva de chestia asta.  

- E mai bine că nu s-a făcut transferul? 
- Da! Am trăit experiențe uriașe, uitați-vă pe CV-ul meu. Totuși, în ultimii ani nu am mai reușit mare lucru și-am revenit la Cluj ca să mă reinventez. 

2015este anul în care a câștigat Cupa Africii alături de Cote d'Ivoire. Are 4 goluri în 13 selecții

„Sărmăluțe, mămăliguță" 

- Ce-ți place cel mai mult la Cluj?
- Iubesc mult orașul, iubesc oamenii de aici. Am venit când eram mic, (râde), adică mic ca persoană, fiindcă eram înalt încă de acum 11 ani, iar Clujul m-a ajutat să devin mare. De aceea vreau să dau totul pentru acest club. 

- Cu Iuliu Mureșan, care te-a adus la CFR, mai vorbești? El e acum la alt club, la Hermannstadt.
- Îți dai seama că da. Am vorbit înainte să revin la Cluj, mi-a zis că fac alegerea potrivită. Dar Dan a avut ultimul cuvânt. 

- Îți place mâncarea românească? 
- Pfff, sarmale. Acum, de când m-am întors, nu am mai încercat fiindcă sunt și la dietă, trebuie să revin în formă.

„La CFR Cluj e multă calitate, putem ajunge în primăvara Europa League. Cred că avem de departe cel mai bun lot din România" 
Lacina Traore, atacant CFR

1 milion de euroeste cota actuală a lui Traore, conform transfermarkt. Maxima a fost 16 milioane de euro, în ianuarie 2013, când era la Anji Mahacikala

34 de milioane de euroa fost suma totală a transferurilor lui Traore: Kuban a plătit 6 milioane pe el în ianuarie 2011 și l-a vândut pe 18 milioane după un an și jumătate lui Anji, pentru ca Monaco să dea 10 milioane în ianuarie 2014

Ce a făcut Traore în Europa 

ECHIPĂGOLURIMECIURI
CFR2069
Kuban1839
Anji1846
Monaco1135
Everton12
ȚSKA Moscova621
Gijon28
Amiens018
Ujpest39

„Poate fi cel mai bun din campionat" 

Dan Petrescu și-a luat figura de dur după victorie: „Aveam mare nevoie de victorie, începuseră marii specialiști să critice CFR-ul, numai negativism contra noastră. Mă bucur că Lacina a dat gol, nimeni altul nu l-ar fi băgat în teren contra Craiovei. Pregătit și cu motivație, e cel mai bun atacant din România! Dacă face pregătirea de iarnă cu mine și nu se accidentează până atunci, el va fi cel mai tare din campionat. Mi-a zis că dacă nu-l iau eu, el se lasă de fotbal, fiindcă știți că nu voiam să-l aduc. M-a impresionat cu acele vorbe. Nimeni nu-l așteaptă în afara mea. Și Culio, și Hoban au venit aici, altfel se lăsau de fotbal". 

VEZI ȘI:

Dumitru Dragomir, acuze grave: „Dacă mă duc la DNA îi ridică imediat din case. Le dă între 2 și 7 ani de închisoare” + Laude pentru Adrian Mititelu

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
961438540861286
Bog Dan  •  22 Octombrie 2019, 10:16

Nu prea fac click declaratiile din text cu cele din video..

luisharcsa
luisharcsa  •  21 Octombrie 2019, 15:39

Respect Lacina Traore.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează