FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

EXCLUSIV VIDEO Nicolae Dobrin, dat dispărut înaintea unui meci important: „Gicule, hai că te caută Miliția!”

Nicolae Dobrin
Nicolae Dobrin

Articol de GSP - Publicat miercuri, 04 noiembrie 2020 14:35 / Actualizat miercuri, 04 noiembrie 2020 17:00

Viorel Kraus sr., invitat la GSP Live alături de fiul său Viorel Kraus jr., a vorbit despre perioada petrecută la Pitești alături de Nicolae Dobrin, dar și despre motivele pentru care acesta nu a jucat la Campionatul Mondial din Mexic din 1970.

Fost jucător și antrenor emblematic pentru Rapid, Viorel Kraus sr. a fost părtaș la obținerea primului titlul de campion al giuleștenilor în anul 1967 și a fost coleg cu Nicolae Dobrin la Dinamo Pitești în perioada 1967 și 1969. 

3 titluride „Fotbalistul român al anului” în ancheta Gazetei Sporturilor a câștigat Nicolae Dobrin, fiind considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști români ai tuturor timpurilor

„Prințul din Trivale” este cunoscut și pentru ratarea unui transfer la Real Madrid. După ce a jucat împotriva spaniolilor în Liga Campionilor, înscriind un gol, Santiago Bernabeu, faimosul președinte al madrilenilor, a fost atât de impresionat de calitățile lui Dobrin, încât ar fi fost dispus să ofere 2 milioane de dolari pentru a-l transfera, o sumă enormă pentru acele vremuri. Datorită regimului din România, Bernabeu a trebuit să poarte discuții chiar cu Nicolae Ceaușescu, dar nu a reușit să-l convingă, deoarece Dobrin era „bun național” și nu putea fi „înstrăinat”.

„Pe Dobrin îl asculta mingea ca și cum ar fi fost un câine dresat”

Viorel Kraus jr. și-a adus aminte de calitățile marelui fotbalist, povestind care cum reușea să își ridiculizeze adversarii cu schemele sale: „Lui Dobrin degeaba îi faceai marcaj, deoarece el se poziționa în așa fel încât să primească mingea cât mai util. Avea o fentă pe care aseară am văzut-o pentru prima dată într-un meci pe care l-am văzut la televizor. Când se îndreaptă mingea spre el, trecea cu piciorul stâng spre sprijin și o tăia cu dreptul. Ăsta era secretul lui. O altă fentă a lui de bijuterie era: trecea piciorul peste minge și apoi, cu exteriorul, o dădea în partea cealaltă. Noi toți la antrenamente am ținut cont de calitățile lui. Ion Bălănescu, un mare antrenor, i-a dat libertate deplină. Lui nu i se dădeau indicații, el stătea unde voia pe teren.

Am jucat un meci cu Farul Constanța și aveam un marcaj foarte strâns făcut de Antonescu. Dobrin nu mai avea unde să paseze si în timpul jocului mi-a zi: «Viorele, vino tu în spate». A venit și adversarul după mine, iar antrenorul Farului, Mărdărescu, țipa la el să se ducă după el. Pe Dobrin îl asculta mingea ca și cum ar fi fost un câine dresat”.

Marele defect al lui Nicolae Dobrin

Totodată, fostul mare jucător al Rapidului a vorbit și despre viața lui Dobrin din afara terenului, povestind un episod sugestiv pentru defectele „Gâscanului”: „Disciplina lui se referea strict la ceea ce făcea în teren. Ceea ce făcea în afara terenului era în afara disciplinei. Uneori era exagerat ce făcea. Îmi aduc aminte de un episod înaintea unui joc. Pe vremea aia, FC Argeș era echipa Miliției și generalul Constandache era președintele clubului. Era un om cu ținută lui Hitler, tot timpul încruntat. Îi zicea lui Dobrin: «Măi tovarășe, dă cu șpițul în ea să meargă».

Înaintea unui meci important, Dobrin era dat dispărut. Nu îl găsea nimeni și generalul Constandache a dat telefon la toată miliția din apropriere. Eu știam unde e, pentru că m-a luat odată cu el. La ieșirea din oraș spre Ștefănești, este pe dreapta o biserică. Acolo era un părinte căruia îi plăcea fotbalul foarte mult și mereu încheia slujba de duminică cu rugăciuni pentru echipa de fotbal. Dobrin când se mai ducea pe la biserică, părintele îl băga într-o camera din spate și îi mai dădea cate un pahar de vin. M-am dus la biserică și era acolo. I-am spus direct: «Gicule, hai mă că te caută Miliția!»

Nu puteam să îl duc în starea în care era. Am dat un telefon unei rude care era directorul de la stațiunea viticolă din Ștefănești. I-am zis Sandler, hai te rog să îl luam pe Gică, sa il ascundem câteva ore, pentru ca diseară trebuie să apară. Când a apărut la cantonament, credeam că toată lumea o sa il certe, dar nu i-a zis nimeni nimic. El era foarte tăcut. Nu îi plăcea să vorbească prea mult. Așa era firea lui care se manifesta și în joc. Nu suporta să fie certat, să fie jignit. A doua zi în vestiar, înaintea meciului și-a cerut scuze de câteva ori în fața tuturor și a zis: «Dacă mă băgați în continuare, o să fiu foarte fericit că o să mă răscumpăr de greșeală pe care am făcut-o». A fost cel mai bun joc al lui în care eu l-am văzut. A fost extraordinar. După meci, toată lumea l-a felicitat și el le-a zis antrenorilor: «Am jucat pentru dumneavoastră».

De ce nu a jucat Dobrin în Mexic '70?

Chiar dacă de-a lungul timpului au fost foarte multe păreri pe tema „Dobrin la Campionatul Mondial din 1970”, Viorel Kraus sr. a oferit o explicație pentru motivul absenței marelui jucător: „El dacă nu juca, nu mai era interesat. Și dacă asista la un joc de cărți și el nu intra să joace, pleca de acolo. În primul rand a avut un mic conflict la dus, deoarece în avion a băut whisky pentru a trece peste frica de zbor. Când a ajuns acolo, el s-a simțit neglijat. A plecat să se plimbe și nu i-a spus nimeni că este o ședință cu antrenorii. A lipsit, iar la întoarcere l-au certat că nu a fost prezent. Seara a fost din nou ignorat la antrenament și el mereu își găsea refugiul la bar, acolo îl găseai. A fost lăsat să greșească. Trebuia gestionată altfel situația. El nu suporta sa fie certat, nici nu se întorcea dacă auzea că cineva țipă la el”.

VEZI AICI EMSIUNEA INTEGRALĂ:

Citește mai multe știri din sport:

LPF intervine în războiul dintre FCSB și CSA Steaua: „Refuz să accept că ni se poate confisca istoria unui fenomen”

Conferință de presă Ionuț Stroe, MTS, live: „EURO se va disputa în condiții occidentale în România”

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (7)
10aripa
10aripa  •  05 Noiembrie 2020, 08:43

Pentru deliciul celor care citesc articolul, era frumos sa stim ce a răspuns Dobrin cand i s-a spus că îl caută militia...:))

doardinamo1948
doardinamo1948  •  05 Noiembrie 2020, 03:01
Postat de Neagu Mihai pe 04 Noiembrie 2020, 17:26

De ce n a jucat Dobrin in Mexic ? raspunsul e la Dinu,Lucescu si Radu Nuweiller. Soarta lui Dobrin fusese stabilita inca din avionul care i-a dus in Mexic. Singurul dinamovist care i-a spus lui Angelo ca Dobrin ar trebui sa joace a fost Dumitrache ! dar hienele celelate ,Dinu,Lucescu si Nunweiller nici n au vrut sa auda !!!cum sa i eclipseze Dobrin pe ei ? Cornel Vinu plange si acum si intreaba peste tot ,de ce Dembrovski si nu el ,a fost declarat de mexicani cel mai bun din echipa Romaniei !!!desi realmente cei mai buni ,fusesera Lita Dumitru si Florea Dumitrache . Marele Pele nu miscase in fata lui Lita, iar Mopsu' il intorsese cum a vrut pe Boby Moore !plus ca marcase gol si Braziliei si Cehoslovaciei !si ii marca si Angliei daca Angelo ar fi jucat ofensiv si nu ar fi inchis echipa in jumatatea proprie !

Hater-ul e hater orice i-ai spune, bineînțeles ca e mai frumos sa dai vina pe dinamoviști ca Dobrin nu a jucat in Mexic decât sa accepți realitatea.

104312381121787
George Nelu  •  04 Noiembrie 2020, 18:07

Un fotbalist GENIAL in acea perioada. Dar bautura si indisciplina i-au facut mult rau. Cei de la Real Madrid lau vazut numai pe teren. Ce a ce nu ar fi fost suficient. Dovada si comportamentul din Mexic. ( in avion Whiski iar dupa aceia prin baruri) Una buna doua rele.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează