FOTBAL  »  LIGA 1  »  CFR CLUJ

VIDEO Dan Petrescu, iritat după reprogramarea meciului Farul - FCSB: „Incredibil! Cer și eu amânarea”

Dan Petrescu, antrenorul lui CFR Cluj, nu e de acord cu decizia Ligii de a reprograma meciul Farul - FCSB.
Dan Petrescu, antrenorul lui CFR Cluj, nu e de acord cu decizia Ligii de a reprograma meciul Farul - FCSB.

Articol de GSP - Publicat duminica, 24 octombrie 2021 17:15 / Actualizat duminica, 24 octombrie 2021 17:42

Dan Petrescu, antrenorul lui CFR Cluj, nu e de acord cu decizia Ligii de a reprograma meciul Farul - FCSB.

E un caz incredibil! Cred că va crea un precedent. CFR a avut nevoie de amânări, s-au jucat foarte multe meciuri, mai ales acum doi ani, când jucam în cupele europene și aveam rezultate foarte bune. Când aveam nevoie de o amânare, nu interesa pe nimeni. 

Mi se pare aiurea să amâni un meci pentru că sunt jucători accidentați. Eu știu că se suspendă pentru COVID, nu pentru jucători accidentați. Deci e o decizie care va crea probleme în continuare.

Cred că dacă voi avea jucători accidentați, voi cere amânarea meciului. Dacă ai numai cazuri de COVID și n-ai 13 jucători, mi se pare corect să nu joci. Dar dacă ai și accidentați, nu mi se pare corect”, a declarat Dan Petrescu în cadrul unei conferințe de presă.

Farul - FCSB, mutat pe 4 noiembrie!

FCSB a cerut joi amânarea meciului cu Farul, programat inițial pentru data de 24 octombrie, la ora 20:30, după ce a rămas cu doar 12 jucători apți de joc, doi dintre aceștia fiind portari. La o zi distanță, LPF a acceptat solicitarea vicecampioanei. 

„Liga Profesionistă de Fotbal a decis, astăzi, amânarea partidei pe care formația noastră trebuia să o dispute duminică, 24 octombrie, pe teren propriu, de la ora 20.30, cu FCSB, în etapa a 13-a din Liga 1. 

Din cauza mai multor cazuri de Covid 19, precum și a mai multor jucători accidentați din cadrul lotului echipei bucureștene, LPF a concluzionat că FCSB nu are un număr suficient de jucători valizi pentru acest meci, astfel că partida a fost reprogramată pentru ziua de joi, 4 noiembrie”, se arată în comunicatul emis de cei de la Farul, pe site-ul oficial

Cu un lot decimat de accidentări și de infectarea unor fotbaliști cu COVID-19, FCSB s-a văzut nevoită să solicite amânarea meciului cu Farul, din etapa 13 a Ligii 1. În dimineața zilei de joi, la antrenamentul roș-albaștrilor au luat parte doar 10 jucători.

LPF a amânat meciul Farul - FCSB

Liga Profesionistă de Fotbal a analizat cererea și a admis-o. Noua dată de disputare a meciului urmează să fie stabilită și anunțată: 

In urma verificării situației și a documentelor transmise de clubul Fotbal Club FCSB S.A în raport de dispozițiile regulamentare aplicabile în cazul infectării participanților cu virusul Sars-Cov2, Liga Profesionistă de Fotbal a decis reprogramarea partidei FC Farul Constanta - FC FCSB S.A. din etapa a XIII-a, în conformitate cu prevederile art. 12.1 din ROAF și alin. 3 și 4 din Principiile de desfășurare a competițiilor adoptate de FRF prin Hotărârea Comitetului de Urgență din 27.07.2021. 

Conducerea LPF împreună cu reprezentanții FCSB au încercat în cursul ultimelor doua zile sa gaseasca solutii pentru ca jocul sa se dispute la data stabilita. Din pacate, avand in vedere raspandirea rapida si necontrolata a virusului in cadrul clubului, FCSB nu a reusit, in ciuda eforturilor facute, sa identifice resursele umane necesare pentru completarea lotului in vederea atingerii numarului minim de 13 jucatori prevazut in Principiile de desfășurare a competițiilor adoptate de FRF. 

Aceste norme regulamentare nu conditioneaza imposibilitatea alinerii unui numar de minim 13 jucatori, de cauze strict legate de Covid 19. In acest sens, in determinarea numarului minim de jucatori disponibili, trebuie avuti in vedere, atat jucatorii depistati cu Covid-19, cat si jucatorii aflati in alte situatii care determina imposibilitatea obiectivă a participarii lor la jocuri (spre exemplu, dar fara a se limita la: jucatori accidentati, aflați în stare de suspendare, etc). 

Din studierea si verificarea documentelor puse la dispozitie de FCSB a rezultat urmatoarea situatie de fapt: FCSB are un număr de 22 jucatori înscriși în lista A și 6 jucători înscriși în lista B. FCSB are 8 jucători infectați cu Covid 19, din care 6 jucatori din lista A si 2 jucatori din lista B. Mentionam ca s-a facut dovada testarii pozitive cu Covid 19 prin buletine de testare, realizate cu respectarea calendarului de testare. FCSB are 8 jucători (din cei care nu sunt infectați cu Covid 19) indisponibili din motive medicale, toate legate de accidentări survenite în urma practicării jocului de fotbal. Dovada accidentărilor și a duratelor individuale de recuperare/indisponibilitate s-a făcut prin documente medicale de specialitate. 

Din datele de mai sus, rezulta ca in momentul de fata clubul FCSB dispune doar de 12 jucatori, din care 8 din lista A si 4 din lista B (Constantin Valentin Budescu, Andrei Daniel Vlad, Darius Dumitru Olaru, Denis Gratian Harut, Paulo Vinicius DE SOUZA NASCIMENTO, Risto RADUNOVIC, Ioan Andrei Vasile DUMITER, Claudiu Andrei KESERU – lista A și Stefan TARNOVANU, Ianis Ilie STOICA, Ovidiu PERIANU, Alexandru Marian MUSI – lista B). 

In vederea unei informari corecte si complete a institutiilor de mass-media, atasam prezentului comunicat opinia juridica emisa de expertul juridic al LPF, care a stat la baza deciziei de amanare. In situatia in care clubul FC Farul Constanta este nemultumita de decizia de reprogramare a jocului si se va adresa comisiilor cu atribuții jurisdicționale, urmează sa punem la dispozitia acestora întreaga documentație care a dus la adoptarea acestei decizii.

- Comunicatul LPF.ro 

Reacția lui Gică Popescu, președinte Farul 

V-am spus că indiferent de decizie, aceasta va fi respectată de clubul nostru. Ne-am așteptat ca decizia să fie aceea de a juca meciul, o situația identică am avut-o anul trecut când am jucat la Iași. Nu s-a acceptat amânarea meciului și am jucat. A fost meciul pe care l-am câștigat cu 3-0 că s-a întrerupt nocturna. Anul trecut nu s-a putut, anul ăsta se poate. 

Am sperat ca decizia să se ia pe bază de regulament. Nu există un astfel de articol în regulament, dar aceasta este decizia Ligii și o vom respecta. De asta suntem conduși de foruri superioare, pentru a ne subordona deciziilor lor. Puțin probabil că vom ataca decizia. 

Nu e problemă, sunt convins că Gică avea un plan B pe care îl va pune în practică începând de astăzi. Vom respecta decizia Ligii întru-totul, nu avem ce face. Dacă situația ne va permite să jucăm meciul, cu siguranță o vom face. Sper să fim cu toții sănătoși acolo. Mihai ne știe pe mine și pe Gică, mereu ne-am respectat blazonul și am jucat pe teren. Trebuie să primeze sănătatea oamenilor.

- Gică Popescu, la „Liga DigiSport”

La ce risc s-a supus FCSB

Regulamentele în vigoare, ROAF, dar și protocolul de desfășurare pe timp de pandemie, au expus clubul lui Gigi Becali la un pericol mare: acela de a pierde meciul cu Farul la „masa verde”!

Mesajul lui MM Stoica pentru Farul: „Oricine ar putea face asta, dar în niciun caz Hagi și Popescu”
FCSB
Mesajul lui MM Stoica pentru Farul: „Oricine ar putea face asta, dar în niciun caz Hagi și Popescu”

Motivul? În primul rând, protocolul implementat de FRF spune așa:

  1. Un joc amânat poate fi reprogramat cel mult o singură dată
  2. Fiecare joc poate fi reprogramat o singură dată, în prima dată disponibilă, dar nu mai devreme de 7 zile de la data programării inițiale, urmând ca organizatorul de competiții să stabilească datele disponibile
  3. Dacă la data reprogramării, jocul nu poate fi disputat, indiferent din ce cauză (inclusiv dacă nu se poate desfășura din cauza echipei adverse), echipa care a cauzat reprogramarea va pierde jocul cu 0-3.

Prevederile sunt extrem de clare, iar formularea de la punctul 3 o putea pune pe FCSB în dificultate. Și, ATENȚIE, la data când va fi reprogramat jocul, pentru ca Farul să câștige la "masa verde" nu e obligatoriu ca, atunci, meciul să nu se poată juca exclusiv din cauza cazurilor de COVID-19! „Indiferent din ce cauză (inclusiv dacă nu se poate desfășura din cauza echipei adverse)" este specificația clară din protocolul de desfășurare. 

Mai departe, în ROAF, sunt definite, la articolul 14, situațiile în care cluburile pot solicita neprogramarea unui meci la data stabilită:

Cluburile pot invoca un caz excepțional în situația neprezentării la jocul oficial programat din motive ce privesc transportul delegației sportive, neasigurarea asistenței medicale, probleme acute de sănătate a cel puțin 5 jucători titulari (în ultimul meci oficial), numai dacă prezintă o dovadă scrisă din partea organelor competente (compania de transport feroviar, compania de transport rutier, organele de poliție, administrație locală sau județeană, centrul de medicină sportivă, prestatorul de servicii medicale etc.). 

În această situație, în funcție de probele prezentate, organul jurisdicțional competent va hotărî, după caz, reprogramarea jocului respectiv, care va fi efectuată de Departamentul Competiții al forului organizator, conform prevederilor prezentului regulament.

Practic, formularea „PROBLEME ACUTE DE SĂNĂTATE A CEL PUȚIN 5 JUCĂTORI TITULARI (ÎN ULTIMUL MECI OFICIAL)” înseamnă că dacă atunci când va fi reprogramat meciul cu FCSB, 5 dintre titularii Farului vor prezenta subit probleme de sănătate, atunci clubul condus de Hagi și Popescu ar putea invoca amânarea lui. 

Doar că o altă amânare nu mai e permisă de regulament și, în acest caz, FCSB ar fi cea care ar avea de suferit: 0-3 la „masa verde”. 

VIDEO. Opinie fără echivoc: „Iordănescu și Becali se despart până în iarnă”

Citește mai multe știri despre FCSB: 

Patronul de la FCSB s-a „sucit”: „Am discutat ieri cu Gigi Becali, vorbea numai la superlativ despre Edi Iordănescu”

FCSB, 0-3 la „masa verde” în Cupă? Mihai Stoica anunță: „Avem focar! Nu putem juca nici meciul de Cupă cu Voluntari” » Cine sunt ultimii depistaţi pozitiv

Playtech: Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea


Comentarii (45)
1204128189733953
Mora Vasile  •  25 Octombrie 2021, 12:32

hi gigi,la mai mare

sibelius
sibelius  •  25 Octombrie 2021, 11:45
Postat de Ionut Constantinescu pe 25 Octombrie 2021, 07:11

Orice om de bun simt trebuie sa recunoasca faptul ca Petrescu are dreptate... Restul nu conteaza.

Normal, regulamentele nu conteaza, conteaza doar parerile lui Dan Bursuc, ca el e posesorul bunului simt.

leu.mr
leu.mr  •  25 Octombrie 2021, 09:14
Postat de Ionut Constantinescu pe 25 Octombrie 2021, 07:11

Orice om de bun simt trebuie sa recunoasca faptul ca Petrescu are dreptate... Restul nu conteaza.

Bunul simt nu are nici o legatura, citeste regulamentul...

Vezi toate comentariile (45)
Comentează