Articol de Marius Mărgărit, Laura Șoica - Publicat vineri, 29 noiembrie 2024 18:33 / Actualizat vineri, 29 noiembrie 2024 19:42
Meciul dintre FC Botoșani și Farul, din etapa cu numărul 18 a Superligii, s-a încheiat cu scorul de 0-0.
Cronică de Marius Mărgărit, după FC Botoșani - Farul
Pe o ploaie dură și un teren tot mai moale și desfundat, FC Botoșani și Farul au oferit o bătălie aprigă, cu ocazii la ambele porți, dar încheiată nedecis, cu o remiză albă
Dacă n-au fost troiene, cum te-ai fi așteptat la final de noiembrie la Botoșani, în schimb, a plouat mocănește spre torențial toată ziua, inclusiv în timpul meciului cu Farul. Adică încă un adversar pentru ambele formații care tot încearcă, gazdele să iasă din zona fierbinte, oaspeții să se mai apropie măcar de zona play-off.
Dialog Ongenda-Buzbuchi
Părea clar că va fi un meci de bătaie, dar, surpriză, n-a fost deloc așa, chiar dacă gazonul a început să se resimtă după un prim sfert de oră. Ceva mai anost, cu fotbal prin orezărie, pe care ambele echipe încercau să se calibreze.
Ongenda a fost singurul care a dansat printre bălți și brazde rupte, cu unele execuții care au făcut deliciul puținilor temerari care au venit la meci. Iar Botoșaniul a avut chiar marile ocazii, de două ori la aceeași fază, spre mijlocul reprizei. Francezul a fost însă oprit de două intervenții excelente ale lui Buzbuchi.
Farul, care nu se regăsește în acest sezon, s-a bazat mai mult pe contre, bineînțeles pe sprinturile și versatilitatea lui Alibec sau pe potențialul unei execuții de la Grigoryan. Erau atât de singuri acolo, în față, fiindcă la mijloc marinarii nu mai au pe nimeni capabil să facă jocul. Fie că e vorba de un gazon biliard sau unul spre mlaștină. Grameni, ultimul mohican, a plecat să fie mai mult rezervă la Rapid. Iar cei care au rămas sunt mai mult luptători.
Totuși, oaspeții au avut posesia, dar nu s-a simțit, poate și fiindcă Buzbuchi a avut mai mult de lucru. A apărut, în fine, și Ciobanu, periculos, cu un cap din 5 metri, dar pe Anestis, care și-a pus fața scut. După care tot Ongenda a mai irosit încă o ocazie de a mișca tabela. Un meci viu, fotbal mult mai combinativ decât te-ai fi așteptat, mai ales din partea gazdelor, pe un teren tot mai rănit, care punea frâne sau iuțea mingea, la hazard, când te așteptai mai puțin.
O luptă frumoasă, fără învingător
Fără schimbari în partea a doua. Și același joc. Botoșani încercând să combine, Farul cu minge lungă, spre Alibec, de care este atât de dependentă. Ritmul chiar s-a mai încins, fiindcă băieții lui Hagi au ieșit ceva mai mult la joc. Era una dintre ultimele șanse să mai spere la Top 6. Dar Alibec, servit ideal de Ciobanu, singur cu Anestis, a tras slab, iar portarul grec i-a salvat pe moldoveni.
Chică Roșă a avut și el un semiluft din 6 metri, dovadă că trupa lui Ciobi nu depusese armele. Tehnicianul a simțit că energia alor lui era în scădere și a mutat primul. O triplă schimbare, care era să dea roade imediat, Mitrov, abia intrat, nimerind însă doar bara.
Dar s-a schimbat sensul jocului. Tot mai multe faze încinse în careul lui Buzbuchi, buluceli prin noroi, cu constănțenii apărându-se la disperare, sub încă o aversă, de data asta de cornere. Dincolo, Alibec, aproape nefiresc de cuminte, subordonat total echipei, s-a bătut ca niciodată.
A mai găsit o breșă prin defensiva adversă, însă șutul său n-a nimerit ținta. O luptă frumoasă, la baionetă, la execuții, la rezistență, sortită parcă să nu aibă vreun învingător, deși ambele combatante au căutat, cu armele lor, să dea lovitura de grație.
Un 0-0 care ajută parcă ceva mai mult FC Botoșani, neînvinsă de 4 runde. Face bine măcar la moral. Farul n-a plecat cu mâna goală, dar cu un punct mititel, a mai pierdut un tempo în cursa spre un loc de play-off. Un obiectiv ce pare tot mai greu de ajuns.
Clasamentul actual în Superliga
Final » FC Botoșani – Farul 0-0
FC Botoșani – Farul, echipele de start
FC Botoșani: Anestis - Sadiku, Matricardi, Miron, Țigănașu - G. David, Aldair - E. Florescu, L. Fulop, Ongenda - Chică Roșă
Rezerve: E. Pap, Șeroni, Petro, Pavlovic, Diez Salomon, Francisco, Bodișteanu, Mitrov, Mouaddib, Pănoiu, Kaprof, Enzo Lopez
Antrenor: Liviu Ciobotariu
Farul: Buzbuchi - I. Cercel, Bălașa, Gustavo Marins, Cr. Ganea - Vînă, Dican, Casap - Grigoryan, Alibec, A. Ciobanu
Rezerve: Ducan, Munteanu, Dumitra, B. Țîru, Buta, Banu, N. Popescu, Radaslavescu, G. Iancu, I. Cojocaru, Rivaldinho
Antrenor: Gheorghe Hagi
Stadion: Municipal (Botoşani)
Arbitru: Ionuț Coza // Asistenți: Marius Marchidaru, Alexandru Vișan
Arbitru VAR: Adrian Cojocaru // Asistent VAR: Eugen Gheorghe
FC Botoșani și Farul sunt despărțite de trei puncte după 17 etape, trupa lui Hagi având un punctaj mai bun. Constănțenii sunt pe locul 11, cu 20 de puncte, și speră să prindă un loc de play-off, fiind la 6 puncte de locul 6. De partea cealaltă, elevii lui Liviu Ciobotariu sunt pe 14, cu 17 puncte, dar vin după trei meciuri în care au obținut două egaluri și o victorie.
Clasamentul live din Superligă
Cele mai tari statistici înainte de FC Botoșani – Farul
- 28 octombrie 2024, FC Botoşani-Universitatea Cluj 1-2 a fost singura înfrângere suferită de moldoveni în ultimele cinci meciuri jucate în campionat pe teren propriu, interval în care au mai înregistrat acasă două victorii şi două remize.
- Dobrogenii s-au impus în precedenta deplasare din campionat, 1-0 cu Unirea Slobozia, acesta fiind singurul succes reuşit de constănţeni pe teren advers în ediţia curentă, în rest patru rezultate de egalitate şi trei partide pierdute.
- Cele două echipe s-au mai întâlnit în principala competiţie internă de 23 de ori, de şapte ori s-au impus botoşănenii, de nouă ori au câştigat dobrogenii, iar alte şapte partide s-au terminat la egalitate.
- Cea mai mare diferenţă de scor: 4 decembrie 2022, Farul Constanţa-FC Botoşani 8-0, scor care a consemnat cea mai clară victorie reuşită de constănţeni în Superliga României, dar şi cea mai severă înfrângere suferită de formaţia moldavă pe prima scenă.
- Cea mai recentă dispută din campionat: 28 iulie 2024, Farul-FC Botoşani 0-1, gol marcat de Ştefan Bodişteanu.
- Un duel foarte interesant se anunţă şi cel de la nivelul băncilor tehnice, unde vor fi faţă-n faţă doi foşti colegi la naţională în perioada 1997-2000. Aceştia s-au mai întâlnit de 11 ori din postura de antrenori, de cinci ori s-a impus Ciobotariu, de patru ori a câştigat Hagi, iar alte două jocuri s-au terminat la egalitate.
- În cazul în care va fi utilizat, Eduard Florescu va bifa meciul cu numărul 150 în Superligă, competiţie în care şi-a trecut în cont 19 goluri şi cinci pase decisive. De partea cealaltă, Denis Alibec se află în faţa celui de-al 250-lea joc în principala întrecere internă, în dreptul actualului atacant al dobrogenilor fiind consemnate 136 de contribuţii ofensive (89 goluri marcate / 47 assist-uri).
Gigi Becali, atac fără precedent: „Iohannis a făcut-o. Îi vedem în cătușe! Ca Ceaușescu poate pleca”