FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

EXCLUSIV INCREDIBIL: FRF nu poate sancționa FCSB! De ce scapă echipa roș-albastră în cazul Pintilii

Articol de , , - Publicat marti, 10 ianuarie 2023 17:24 / Actualizat marti, 10 ianuarie 2023 17:37

Lucian Burchel, șeful Școlii de Antrenori, susține răspicat că FCSB a încălcat în mod flagrant regulamentul fiindcă nu are niciun membru în staff care să dețină carnet de antrenor, însă departamentul juridic din Federație i-a răspuns direct: „N-am întâlnit niciodată o asemenea speță, nimeni nu a anticipat așa ceva, nu e prevăzută niciun fel de sancțiune”.

FCSB a șocat și iritat Federația Română de Fotbal atunci când a decis să nu-l ia în stagiul din Antalya pe Strizu, singurul deținător de licență Pro din staff-ul tehnic care a fost deplasat în Turcia. 

În plus, după ce a discutat cu Burleanu și Stoichiță, șeful Școlii de Antrenori a decis să afle dacă există măcar o persoană în tot staff-ul roș-albaștrilor care să dețină carnet de antrenor. Iar concluzia e că nimeni dintre cei care conduc echipa în Antalya nu are nici măcar acest minim nivel.

Fostul fotbalist de la FCSB specializat în educație financiară: „Oamenii nici nu știu ce înseamnă inflația”
INTERVIU
Fostul fotbalist de la FCSB specializat în educație financiară: „Oamenii nici nu știu ce înseamnă inflația”

Explicațiile șefului Școlii de Antrenori în cazul FCSB

Și totuși, în ciuda faptului că FCSB se află într-o postură ingrată, ea nu poate fi sancționată. Și acest lucru e recunoscut chiar de Lucian Burchel. 

„În primul rând, e prevăzut în mod clar că un club trebuie să angajeze un antrenor principal deținător de licență Pro. FCSB are așa ceva? OK, îl are pe Strizu, care nu e în Antalya. Mai departe, un club e obligat ca în procesul de antrenamente să aibă oameni deținători de carnet de antrenor, care să conducă ședințele de pregătire. 

Are FCSB așa ceva? De aici am plecat în discuțiile cu cei din departamentul juridic al FRF, iar poziția lor a fost că n-au mai întâlnit niciodată așa ceva. Dacă n-a existat o asemenea stare niciodată, nici nu s-a prevăzut vreo sancțiune", a spus Burchel pentru GSP.

Se va schimba ROAF-ul și Regulamentul Disciplinar

Șeful Școlii de Antrenori adaugă: „De ce nu prevede regulamentul vreo sancțiune? Pentru că e normal să pleci de la gândirea că oricine e de bună credință. 

E clar însă că nu ajunge o asemenea poziție, atunci, ținând cont de situația reală, vom căuta să introducem de aici înainte în ROAF și în Regulamentul Disciplinar prevederi și sancțiuni pentru o astfel de speță. Nimeni până acum n-a anticipat și nu s-a gândit că se poate ajunge chiar aici".

Pentru ca o persoană să îndeplinească rolul de antrenor trebuie, în primul rând, înainte de obținerea unei licențe, să fie deținător al unui carnet de antrenor. Iar în această postură se ajunge prin două metode, ambele neavând nicio legătură cu FRF:

  1. Absolvirea cursurilor unei universități de profil, care să aibă ca specializare și fotbalul. În acest caz, durează 4-5 ani până să devii antrenor. 
  2. Bifarea orelor la Centrul Național de Formare Profesională a Antrenorilor. E nevoie de 1.080 de ore, ceea ce ar presupune o durată de aproape 2 ani. Pintilii a și recunoscut la flash-interviul de duminică, după succesul cu FCU Craiova, că se află, în acest moment, în cadrul unui program la CNFPA. În acest moment însă, el nu deține niciun fel de carnet de antrenor.

Lucian Burchel a argumentat pentru Gazeta Sporturilor care sunt diferențele între diplomele pe care le obțin cei care merg să facă Școala de Antrenori în Republica Moldova. 

„În primul rând, trebuie făcută diferența dintre calificare și licențiere. Prima e atunci când obții carnet de antrenor, cealaltă se referă la nivelul de pregătite în practica UEFA", a spus Burchel.

+41 FOTO

1. De ce licențele UEFA obținute în Republica Moldova sunt recunoscute și în România

„FRF e obligată să recunoască licențele obținute oriunde, nu doar în Republica Moldova. Dacă cineva merge la Chișinău și ia licența Pro, atunci va avea licența Pro și aici, în România. Motivul e simplu, licențele UEFA se supun acelorași standarde, module, programe. 

Totul e coordonat de UEFA și e normal să fie recunoscute, iar traseul e foarte rapid. Noi, de la FRF, întrebăm la federația respectivă dacă X sau Y, care vine și ne arată că are o anumită licență, are acea diplomă. Dacă răspunsul e afirmativ, atunci totul e în regulă, se face imediat corelația".

2. De ce carnetul de antrenor obținut în Republica Moldova nu e recunoscut

„Aici e vorba despre altceva și nu e de competența FRF să recunoască sau nu un carnet de antrenor, ci e de resortul Centrului Național de Recunoaștere a Diplomelor. În cazul carnetului de antrenor obținut la Chișinău, vă spun că nu e recunoscut aici. 

În Moldova, există un protocol semnat între federație și autoritatea statului care acordă calificarea de antrenor și o persoană obține automat și carnetul de antrenor atunci când ia licența UEFA. 

În România însă, carnetul de antrenor respectiv nu va fi recunoscut și, pe undeva, există și o explicație. În legislația de la noi, e nevoie de 1.080 de ore pentru a lua carnet de antrenor, în Moldova sunt prevăzute numai 140 de ore. Dacă cine își ia licența Pro la Chișinău, atunci va putea antrena acolo fără probleme, nu și în Liga 1, pentru că, deși FRF îi va recunoaște Pro-ul, el nu va avea recunoscut carnetul de antrenor"

VIDEO Dumitru Dragomir sare în apărarea lui Leo Strizu: „A știut ce face! E de lăudat, nu de criticat”

Citește și: 

Verdictul lui Dumitru Dragomir în cazul lui Leo Strizu, lăsat acasă de FCSB: „De respectat, nu de criticat!”

„Ștampilat” pe viață » Ciocnirea cu Olaru a lăsat o urmă adâncă pe fruntea lui Compagno: „90 de minute urâte”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (42)
mirstelistu
mirstelistu  •  11 Ianuarie 2023, 10:52

Domnilor ziaristi din pacate voua va place circul,ce este atat de incredibil ca nu pot astia fi sanctionati de parca astia ar fi singurii in aceasta situatie. Tot voi ziaristii l-ati creat pe becali de azi,ce este ala carnet de antrenor, aia e o chestie comunistoida inventata de care niste specialisti gen burla, bine nu a inventat-o el dar putea fi schimbata

atthur
atthur  •  11 Ianuarie 2023, 09:56
Postat de liviuemil pe 10 Ianuarie 2023, 21:38

Cine naiba putea sa anticipeze ca se v-a naste unul ca tine?

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

parpalache
parpalache  •  11 Ianuarie 2023, 09:36

Se știa demult ca „Federația NU POATE sancționa echipa lui Becali”!Am avut o proba la „afacerea valiza”!Ulterior cuviosul Gheorghe a marturisit(ma rog,a facut o„aroganța”),ca cel care a intervenit a fost Basescu,pentru ca echipa sa nu fie retrogradata!Iar acum gospodarul GG și-a bagat„oamenii”peste tot,ca sa nu se bazeze numai pe politicieni!

Vezi toate comentariile (42)
Comentează