FOTBAL  »  Superliga  »  PLAY-OFF

S-au făcut taberele pentru play-off » FCSB pierde lupta aliaților!

Dacă actualul clasament nu va mai suferi modificări notabile, lupta la titlu se va purta între cele două „mari”, FCSB și CFR Cluj, și aliații lor. În formula actuală, campioana României are prima șansă.
Dacă actualul clasament nu va mai suferi modificări notabile, lupta la titlu se va purta între cele două „mari”, FCSB și CFR Cluj, și aliații lor. În formula actuală, campioana României are prima șansă.

Articol de , , - Publicat miercuri, 10 martie 2021 04:35 / Actualizat miercuri, 10 martie 2021 08:10

Dacă actualul clasament nu va mai suferi modificări notabile, lupta la titlu se va purta între cele două „mari”, FCSB și CFR Cluj, și aliații lor. În formula actuală, campioana României are prima șansă.

  • Derby-ul FCSB - CFR Cluj este programat vineri, 19 martie, de la 20:30, liveTEXT pe GSP.RO și în direct pe Digi Sport 1, TV Telekom Sport 1 și Look Sport

CFR Cluj e avantajată de prezența între primele 6 a celor de la Craiova și Sepsi, echipe care își doresc mai degrabă ca titlul să ajungă în Gruia decât în posesia lui Gigi Becali, în vreme ce de partea FCSB-ului vor fi Botoșani și Clinceni, cluburi finanțate direct sau indirect în trecut de patronul roș-albaștrilor.

Un titlu de campioană nu se câștigă niciodată exclusiv pe teren. Arbitrii, comisiile, dar mai ales jocurile indirecte, ale rivalelor, au fost și vor fi întotdeauna un detaliu care a cântărit într-o măsură considerabilă în stabilirea echipei ce va termina pe primul loc.

Și cum peste 4 etape se va trage linie sezonului regulat, GSP radiografiază disputa pentru titlu dintre CFR și FCSB din punctul de vedere al celorlalte echipe care vor fi prezente în play-off și care vor avea un rol extrem de important pe parcursul celor 10 runde.

Cine e PRO CFR Cluj în play-off

  • Universitatea Craiova

Dacă ordinea primelor 6 va rămâne cea din acest moment, atunci, de departe, CFR va avea un avantaj considerabil. Aliații săi posibili în aprilie și mai vor fi mult mai de anvergură decât ceea ce ar putea să aibă de partea sa FCSB.

În primul rând, e vorba despre Universitatea Craiova. Patronul din Bănie, Mihai Rotaru, are o adversitate puternică față de Gigi Becali, cu care s-a aflat de multe ori în contre. În plus, Craiova, dacă nu va mai fi implicată direct în lupta pentru titlu, ar avea motive solide să se răzbune pe FCSB din cauza a ceea ce s-a petrecut în finalul play-off-ului precedent.

Atunci, Becali le-a ordonat subalternilor săi să folosească doar juniori și jucători de la echipa secundă împotriva celor de la CFR Cluj, pentru a facilita succesul clujenilor și pentru a o împiedica pe Craiova să termine prima, ceea ce avea să se și întâmple.

Acțiunea lui Becali s-a dorit o răzbunare pentru anul 2017, când Craiova procedase fix la fel împotriva Viitorului, în fața căreia a cedat deliberat, scor 0-1, succes care i-a asigurat trupei lui Hagi câștigarea campionatului chiar în detrimentul FCSB-ului.

În ciuda faptului că Gigi Becali a anunțat de curând că "acum suntem chit, noi și Craiova, am admis cu Rotaru să nu ne mai facem rău", apropiați ai patronului din Bănie susțin că dacă se va ajunge într-o situație asemănătoare, Craiova va face tot ce va putea pentru a o împiedica pe FCSB să devină campioană.

  • Sepsi Sf. Gheorghe

E o echipă care data trecută când a fost în play-off nu a emis niciun fel de pretenții și nici nu a influențat în vreun fel lupta pentru titlu. Totuși, e un club care e mult mai apropiat de CFR, cu care a și făcut un schimb de jucători pe parcursul acestui campionat: Petrila versus Carnat.

În plus, în interiorul grupării din Sf. Gheorghe s-ar fi declanșat o mare adversitate la adresa celor de la FCSB după evenimentele petrecute la finala Cupei României, disputată în vara lui 2020. Atunci, la final, după ce FCSB s-a impus, scor 1-0, jucători, dar și oficiali ai roș-albaștrilor au avut scandări xenofobe.

Cine e PRO FCSB în play-off

  • FC Botoșani

A fost privit mereu ca un fel de "satelit" al celor de la FCSB, în principal, din două motive:

1. Până la venirea lui Croitoru ca antrenor, Botoșani nu câștigase niciodată împotriva FCSB-ului și pierduse peste 90% din confruntări. Nici chiar în ultimele două sezoane, palmaresul nu e unul deosebit. Nu mai departe de acum două etape, FCSB s-a impus extrem de lejer chiar pe terenul moldovenilor, acolo unde CFR avusese parte de un meci teribil, pe care l-a pierdut!

S-au făcut taberele pentru play-off » FCSB pierde lupta aliaților!

2. Între Iftime și Gigi Becali există o relație extrem de bună, în baza căreia au avut loc multe transferuri pe axa Botoșani - FCSB și chiar și invers.

Becali a plătit milioane de euro pe jucătorii cumpărați de acolo, iar cei doi patroni au fost acuzați în mod direct la transferul lui Miron, care apare ca fiind gratis, că s-a driblat astfel procentul pe care îl mai avea de luat Oțelul, club de unde jucătorul s-a dus la Botoșani.

  • Academica Clinceni

În acest sezon, nou-promovata i-a luat FCSB-ului 3 puncte, în timp ce cu CFR a pierdut ambele jocuri, însă e un club care dacă s-ar califica în play-off ar fi unul dintre aliații lui Gigi Becali. Până în urmă cu două sezoane, Clinceni primea finanțare chiar direct din partea celui care în acte era la acea vreme și deținător al pachetului majoritar al acțiunilor la FCSB, e vorba despre Vasile Geambazi, unul dintre nepoții lui Gigi Becali.

În anul în care a promovat, Clinceni a avut parte de susținere financiară solidă chiar din partea lui Geambazi, via Becali! De fapt, pentru această finanțare, FRF a decis amendarea celor de la FCSB cu suma de 20.000 de lei fiindcă a considerat că respectiva implicare a lui Becali la alt club încalcă integritatea competiției. 

Din afara Top 6, CFR o preferă pe Viitorul....

Bătălia pentru accesul în play-off încă nu s-a terminat. Chiar dacă matematic încă nu a bifat prezența în primele 6, Sepsi cu greu ar mai putea să rateze play-off-ul, astfel că mai rămân disponibile doar două poziții. Pe care se bat nu mai puțin de 7 echipe. Inclusiv Viitorul, care dacă va câștiga restanța cu Poli Iași, atunci mai are de recuperat doar 5 puncte!

Dintre cele aflate acum sub linia play-off-ului, există câte una pentru CFR și FCSB pe care acestea ar prefera-o să acceadă între primele 6. În avantajul CFR-ului ar fi ca Viitorul să urce, clubul lui Hagi fiind cel care i-a dat un sprijin considerabil la două dintre cele 3 titluri câștigate și, implicit, i-a pus piedică FCSB-ului.

... iar FCSB pe Astra

În schimb, Becali ar dori ca Astra să fie în play-off. E un club în fața căruia a câștigat lejer întotdeauna când a avut nevoie și când nu s-a aflat în luptă directă pentru un trofeu cu gruparea din Giurgiu.

În plus, FCSB și Astra au fost penalizate de FRF cu câte 75.000 de lei fiindcă s-a considerat că împrumutul lui Becali către clubul lui Ioan Niculae a fost unul imoral și Astra ar fi putut să nu-și apere corect șansele în meciul direct, din primăvara lui 2019, pe care l-a pierdut, scor 0-2.

Jocurile indirecte au contat decisiv în precedentele play-off-uri

  • Cum a fost în precedentele 5 sezoane

CLASAMENT FINAL 2015/2016

1. Astra48p
2. FCSB43p
3. Pandurii39p
4. Dinamo36p
5. Viitorul29p
6. ASA22p
  • FCSB și Astra și-au împărțit victoriile în play-off, dar un rol-cheie a avut Dinamo
  • FCSB a pierdut 4 puncte în cele două derby-uri cu Dinamo, în vreme ce Astra le-a câștigat pe toate 6

CLASAMENT FINAL 2016/2017

1. Viitorul44p
2. FCSB44p
3. Dinamo40p
4. CFR Cluj33p
5. Craiova31p
6. Astra27p
  • decisiv a fost non-combatul Craiovei din fața Viitorului, dacă în acel meci trupa lui Hagi n-ar fi câștigat, campioană ar fi fost FCSB

CLASAMENT FINAL 2017/2018

1. CFR Cluj50p
2. FCSB49p
3. Craiova38p
4. Viitorul35p
5. Astra33p
6. Poli Iași24p
  • primul sezon după ce Gigi Becali a vrut să-i sufle Viitorului titlu la TAS s-a dovedit o ocazie perfectă pentru Viitorul de a decide, în mod indirect, campioana
  • Viitorul a pierdut ambele dispute cu CFR din play-off, în amândouă clujenii s-au impus fără niciun fel de probleme, în vreme ce FCSB n-a câștigat deplasarea de la Ovidiu, iar la final, diferența de puncte în favoarea CFR-ului a fost de un singur punct

CLASAMENT FINAL 2018/2019

1. CFR Cluj50p
2. FCSB48p
3. Viitorul39p
4. Craiova36p
5. Astra27p
6. Sepsi20p
  • exact ca în ediția precedentă, Viitorul a făcut cărțile la titlu
  • FCSB a pierdut 5 puncte în disputele cu clubul lui Hagi: 1-2 acasă și 1-1 la Ovidiu
  • CFR s-a impus iarăși fără probleme: 1-0 la Ovidiu și 3-1 la Cluj

CLASAMENT FINAL 2019/2020

1. CFR Cluj49p (10m)
2. Craiova44p (9m)
3. Astra33p (8m)
4. FC Botoșani32p (10m)
5. FCSB31p (9m)
6. Gaz Metan25p (10m)
  • după ce FCSB s-a predat în fața CFR-ului, 0-2, FRF s-a aflat în postura de a decide ca meciul Craiova - CFR din ultima etapă să fie asimilat unei finale pentru titlu
  • dacă FCSB n-ar fi apelat la non-combat și ar fi câștigat cu CFR, atunci, chiar și cu o victorie în Bănie, clujenii ar fi avut cu numai două puncte peste Craiova, iar trupa olteană mai avea de disputat jocul cu Astra, pe care dacă l-ar fi trecut cu bine, ar fi luat titlul

Important de știut

1. Dacă FCSB și CFR vor termina la egalitate de puncte sezonul regulat, atunci departajarea, pentru a se ști cine intră de pe primul loc în play-off, se va face ținând cont de meciurile directe. În meciul din tur, de la Cluj, CFR s-a impus 2-0, returul se dispută vinerea viitoare, pe Arena Națională.

Programul în ultimele 4 etape:

FCSBCFR CLUJ
UTA (d)Poli Iași (a)
CFR Cluj (a)FCSB (d)
Craiova (a)Dinamo (a)
Sepsi (d)Craiova (d)

2. Împerecherea din play-off se va face în funcție de locurile de pe care vor intra cele 6 echipe. Prima clasată va disputa în primele 3 etape meciuri cu locurile 6, 5 și 4, iar derby-ul cu ocupanta locului 2 va fi în etapa de final a turului din play-off, pe teren propriu

3. Dacă la finalul play-off-ului, două sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte, atunci primul criteriu de departajare va ține cont dacă o echipă a beneficiat de rotunjirea punctajului la intrarea în play-off. Dacă și aici va fi egalitate, al doilea criteriu va fi cel al numărului de puncte mai mare acumulat pe parcursul sezonului regulat. Dacă și aici va fi egalitate, atunci vor fi luate în considerare meciurile directe.

4. Va fi cel mai dens play-off dintre toate cele care s-au disputat până acum. Va debuta în weekend-ul 17/18 aprilie și ultima etapă va avea loc pe 27 mai. 10 etape în mai puțin de 6 săptămâni, cu nu mai puțin de 3 runde intermediare. 

Dacian Varga face o comparație între CFR Cluj și FCSB: „Pe mâna lor merg!”

Citește mai multe știri din Liga 1:

Hagi revine în antrenorat: „Gata, îmi ajunge!” » Ofertă uriașă pentru „Rege”: „Aproape 10 milioane de euro pe an!”

Colțescu, suspendat de UEFA, poate arbitra în Liga 1! Avem răspunsul OFICIAL

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (76)
189254898748309
Claude SH  •  12 Martie 2021, 07:07

Sepsi ar putea emite pretentii la lupta pentru titlu, probabil ar începe play-offul la 5-6 puncte, dacă ar avea doua victorii la inceput sa vedeți cum lupta se va duce în 4 , nu în 3 ca și acum.

leu.mr
leu.mr  •  11 Martie 2021, 10:10

Daca ziaristii nu ar scrie asemenea articole aiuristice, lumea ar fi mai linistita si nu ar mai exista atitea teorii ale conspiratiei.

napocarepublic
napocarepublic  •  10 Martie 2021, 17:57
Postat de Dan Petnaise pe 10 Martie 2021, 17:38

Articol de 2 bani. FCSB este avantajată, deoarece are 2 aliați care nu contează în lupta pentru titlu: Botșeni și Clinșeni. KFR are pe Sepsi. Craiova nu are pe nimeni.

Cfr nu are pe nimeni... fcfcsb are 12 puncte din oficiu..

Vezi toate comentariile (76)
Comentează