FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Doar sparring-partner în play-off! Concluziile după prima parte de campionat: FCSB, cea mai slabă dintre primele 5

FCSB a pierdut ultimul derby al anului, 0-1 cu CFR Cluj, chiar pe Arena Națională. Foto: Imago Images
FCSB a pierdut ultimul derby al anului, 0-1 cu CFR Cluj, chiar pe Arena Națională. Foto: Imago Images

Articol de , , - Publicat vineri, 30 decembrie 2022 11:47 / Actualizat vineri, 30 decembrie 2022 11:47

Punctajele echipelor aflate pe primele 6 locuri, în meciurile disputate exclusiv între ele, aduc o concluzie umilitoare pentru FCSB: e la jumătate din randamentul CFR-ului și al Farului și chiar e și sub Rapid și CSU Craiova.

Încă 9 etape din sezonul regulat și apoi se va intra în play-off. Dar cum arată clasamentul play-off-ului neoficial din actualul campionat? Adică ierarhia întocmită pe baza partidelor disputate între echipele care în prezent se află pe primele 6 locuri?

Iar după depunctarea lui Hermannstadt de către comisiile FRF, pe ultima poziție de play-off a urcat, unde va sta măcar până la prima rundă din 2023, Sepsi Sf. Gheorghe.

Antrenorul care l-a făcut atacant pe Van Nistelrooy, interviu savuros despre cei 5 români antrenați: „Era ca într-un film vechi. O saltea, un televizor, o lampă care atârna din tavan, frig, el era singur”
INTERVIU
Antrenorul care l-a făcut atacant pe Van Nistelrooy, interviu savuros despre cei 5 români antrenați: „Era ca într-un film vechi. O saltea, un televizor, o lampă care atârna din tavan, frig, el era singur”

FCSB, cea mai slabă dintre primele 5

Confruntările directe dintre aceste cluburi au măcar o concluzie surprinzătoare. Și anume că FCSB, care și-a anunțat ca obiectiv titlul de campioană, are un punctaj departe nu doar de pretențiile unei grupări care să se gândească la primul loc, dar mult sub standardele și ale unei echipe care să aibă ca țintă accesul în play-off!

Roș-albaștrii au disputat până acum 6 partide, iar palmaresul e unul catastrofal. Două treimi sunt eșecuri. Practic, în afară de Sepsi, toate celelalte echipe s-au impus în fața FCSB-ului.

Randamentul e de numai 33% puncte câștigate din cele puse în joc. Exact la jumătate din procentajul deținut de cele care sunt pe primele două locuri și în clasamentul general. 

CFR Cluj și Farul ating două treimi din puncte câștigate, cu un plus pentru clujeni datorită numărului mai mare de partide bifate până acum.

83%a fost procentajul punctelor câștigate de FCSB, din totalul celor puse în joc, în play-off-ul campionatului trecut: a strâns 25 de puncte în cele 10 etape

FCSB, umilită și de Hermannstadt

Singura care se află sub FCSB e Sepsi, o formație care oricum a ajuns conjunctural și nemeritat pe loc virtual de play-off. A beneficiat de depunctarea celor de la Hermannstadt și astfel a urcat o poziție.

Luând-o în calcul pe Hermannstdat între primele 6, punctajul FCSB-ului e și mai slab. Ar avea 4 puncte în 6 meciuri, un procentaj și mai mic, de puțin peste 20%. 

1e numărul echipelor care au bifat până acum prezența în toate cele 7 ediții de play-off: e vorba despre FCSB, care însă n-a câștigat niciodată titlul în acest format

În vreme ce trupa antrenată de Marius Măldărășanu a făcut cu primele 5 clasate nu mai puțin de 11 puncte în confruntări, ceea ce înseamnă peste 50% din puncte.

ECHIPĂPROCENTAJ PUNCTENR. MECIURI
CFR Cluj67%6
Farul67%5
Rapid58%8
CSU Craiova52%7
FCSB33%6
Sepsi*5,50%6

* club care a urcat pe locul 6 doar grație depunctării Hermannstadtului cu 9 puncte

Concluziile meciurilor disputate până acum între primele 6

  • Cele mai multe victorii le au CFR și Rapid, câte 4 succese
  • Sepsi e singura care n-a câștigat niciun meci
  • Doar 3 meciuri de până acum s-au terminat la egalitate: Rapid - Farul 1-1, Rapid - CSU 2-2 și CSU - Sepsi 2-2
  • Farul și CFR au suferit cele mai puține înfrângeri, câte una, în vreme ce Sepsi a pierdut 5 dintre cele 6 jocuri
  • Farul are cel mai bun atac, o medie de 2,2 goluri pe meci, urmată de CSU Craiova (1,6) și Rapid (1,4)
  • CFR are cea mai bună defensivă, o medie de un gol pe meci; în jumătate dintre partide n-a încasat deloc gol

Urmează 9 etape explozive în Liga 1

Campionatul se va relua în penultimul weekend din ianuarie și va fi plin cu meciuri între echipele care acum se află pe zona de play-off. Practic, o singură rundă nu va conține măcar un astfel de duel, cea cu numărul 27

În rest, de fiecare dată vom avea un joc virtual de play-off, iar 3 etape, printre care și prima din 2023, vor programa chiar câte două astfel de confruntări.

2e numărul meciurilor pe care Rapid le mai are de disputat, până la finalul celor 30 de etape, împotriva formațiilor aflate acum pe poziții de play-off, CFR și FCSB au de două ori mai multe, în vreme ce liderul clasamentului, Farul, mai are de susținut nu mai puțin de 5

Câte un meci de play-off în aproape fiecare etapă din finalul sezonului regulat

Etapa 22

  • Rapid - Sepsi 
  • Farul - CFR 

Etapa 23

  • FCSB - Farul

Etapa 24

  • Farul - CSU Craiova 
  • CFR Cluj - FCSB

Etapa 25

  • CSU Craiova - CFR Cluj

Etapa 26

  • FCSB - CSU Craiova

Etapa 27

  • Nu se dispută niciun „meci de play-off”

Etapa 28

  • Farul - Sepsi

Etapa 29

  • Sepsi - CFR Cluj

Etapa 30

  • Farul - Rapid
  •  FCSB - Sepsi

6 din cele 7 campionatecu format play-off au fost câștigate de echipa care a terminat și sezonul regular pe primul loc, excepția a fost sezonul 2020-2021, când campioană a fost CFR, deși FCSB terminase pe locul 1 primele 20 de etape

Cum ar arăta punctajele dacă acum s-ar da startul play-off-ului

1. Farul*23
2. CFR22
3. FCSB19
4. Rapid19
5. CSU Craiova19
6. Sepsi16

* echipe care au beneficiat de rotunjirea punctajului

CE TREBUIE ȘTIUT ÎN PLAY-OFF

  • echipa care va intra de pe locul 1 va păstra, ca în anii trecuți, avantajul de a disputa primele două etape din play-off cu ocupantele ultimelor două locuri 
  • primele două clasate se vor duela în ultima etapă, duelul din tur fiind programat pe terenul echipei care intră pe poziția 1 în play-off 
  • dacă două sau mai multe echipe termină cu același număr de puncte la finalul play-off-ului, primul criteriu de departajare e cel al rotunjirii, al doilea fiind cel al numărului mai mare de puncte din sezonul regulat

Farul e lider, CFR Cluj e megafavorită

Trupa lui Gică Hagi e campioană de iarnă, însă acest lucru nu-i conferă absolut deloc statut de favorită la câștigarea titlului. 

Casa de pariuri Betano o vede cu prima șansă, chiar la mare distanță, pentru a deveni campioană tot pe CFR, are o cotă de 1,45 pentru a trece prima linia de sosire, exact la același nivel cu Manchester City și Barcelona, pentru titlurile din Premier League și LaLiga. 

Dintre campionatele de top ale Europei, cele mai mici cote pentru o campioană sunt în Franța (PSG - 1,005) și în Germania (Bayern Munchen - 1,03). În schimb, Farul, care acum e pe prima poziție, are o cotă de 6,50 pentru a cuceri titlul, în vreme ce FCSB are 8,00, CSU Craiova 15,00, iar Rapid 18,00.

VIDEO. Visul lui Mugurel Buga în 2023: Rapid campioană, Brașov în Liga 1

Citește și:

Farul a oficializat primul transfer al iernii

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (23)
dodo001
dodo001  •  01 Ianuarie 2023, 15:37

Urmatoarele etape sunt importante, daca se pastreaza actuala configuratie a clasamentului, vom avea un play off pe cinste. Orice echipa are sanse reale la marele pot

atthur
atthur  •  31 Decembrie 2022, 19:18
Postat de vanboben pe 30 Decembrie 2022, 22:21

Slaba analiza! Subiectivism și lipsa de documentare/informare la greu! De ce nu spune "marele" *** ist faptul ca Steaua/FCSB a jucat doar 2 partide acasă și 4 în deplasare? Astfel de analize trebuie sa se facă abia la sfârșitul sezonului, înainte de play off, atunci când echipele au jucat atât acasă cât și în deplasare cu contracandidatele! Și oricum,contează punctele pe care le aduni la sfârșit, nu după 21 de etape!

Și nici măcar atunci!!! Să ne aducem aminte că anul trecut Steaua a bătut de două ori in play-off pe *** și dacă nu intervwneau "albitlii" in penultima etapă ,s-ar fi jucat cu titlul pe masă ultimul meci.Asta in condițiile in care la intrarea in play-off ăia aveau 7 ȘAPTE!!!! puncte in față...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

atthur
atthur  •  31 Decembrie 2022, 10:47

Facem un pariu "live" cu no-name ăștia de au scos "articolul" ăsta absolut pueril că farul lu' regele nu prinde podiumul???? Vă ține, gazetarii viselor???? Ba mai mult,la titlu se vor lupta (din nou) *** și Steaua ???Vă ține pixul (a se citi tastatura)?????

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (23)
Comentează