FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Veste EXTRAORDINARĂ pentru FCSB și Becali! Ce se poate întâmpla după 3 ani

Articol de , , - Publicat sambata, 22 mai 2021 08:45 / Actualizat luni, 24 mai 2021 08:27

Cu un nou antrenor pe bancă, Dinu Todoran, FCSB va fi cap de serie în toate tururile preliminare din Conference League și există extrem de puține obstacole care ar putea să o împiedice să acceseze faza grupelor.

A pierdut titlul, deci și accesul în Champions League, dar, din cauza locului ocupat de România în clasamentul coeficienților cupelor europene, FCSB nu va mai fi nici la startul Europa League, ci în al treilea eșalon al competițiilor intercluburi, Conference League.

Veștile proaste se termină însă aici pentru clubul patronat de Gigi Becali. Și au început să apară cele bune și foarte bune. Mai întâi, UEFA a dezvăluit rețeta financiară pentru Conference, iar nivelul e cel întâlnit în Europa League în ultimii 3 ani!

Formaţii mediocre în Conference League

Totuși, pentru a ajunge la bonusurile oferite de forul de la Nyon, FCSB trebuie să se califice în grupe. Pentru a bifa acest obiectiv are nevoie să treacă de cele 3 tururi preliminare. Va debuta în turul 2, însă va fi cap de serie de fiecare dată și adversarii sunt extrem de la îndemână. Lista, pentru fiecare fază în parte, conține foarte puține cluburi care ar putea să fie o piedică pentru roș-albaștri în tentativa de a evolua în grupe.

În primul tur în care își va face apariția, FCSB are o foarte lungă listă de nume de formații de duzină, care provin din campionate slabe și foarte slabe. Între cele 45 de posibile adversare se regăsesc câteva care ar putea să creeze dificultăți: Slask (Polonia), Ujpest și Academia Puskas (ambele din Ungaria). FCSB își va afla oponenta din acest tur pe 16 iunie, iar datele pentru disputarea celor două manșe vor fi 22 și 29 iulie!

Apoi, în cazul în care va ajunge în turul 3, la fel, sunt foarte multe adversare modeste. Printre cele de evitat ar fi formații gen Sivasspor, Servette, Aris Salonic, Osijek. Tragerea la sorți pentru turul 3 va avea loc pe 19 iulie, iar jocurile, care se vor disputa, de asemenea, în sistem tur-retur, vor fi pe 5 și 12 august.

FCSB va evita echipele din Top 5 campionate

Inclusiv în play-off, FCSB ar urma să fie în urna favoritelor. Chiar dacă în această fază vor intra în competiție și echipele din primele 5 campionate ale Europei. Pe configurația de acum din Anglia, Spania, Germania, Italia și Franța, acestea sunt Tottenham, Villarreal, Union Berlin, AS Roma și Lens.

Chiar și așa, FCSB nu și-ar pierde statutul de cap de serie și ar putea juca, iarăși, împotriva unor formații accesibile. Totuși, în acest baraj există ceva mai multe pericole reale: AEK Atena, Partizan Belgrad, Rosenborg, ȚSKA Sofia. Stabilirea jocurilor din play-off va avea loc pe 2 august, iar meciurile sunt programate pe 19 și 26 august.

3 anila rând fără grupe europene are FCSB

Revine FCSB în grupe?

Dacă FCSB ar reuși să acceadă în grupele Conference League s-ar reîntoarce într-o grupă de cupă europeană după ce a ratat acest lucru timp de 3 sezoane la rând.

În 2018 a fost eliminată de Rapid Viena, în play-off, acum doi ani a pierdut cu Guimaraes, tot în baraj, iar în toamna trecută a fost scoasă de Slovan Liberec, în turul 3 preliminar, dar acel joc a fost viciat de faptul că roș-albaștrii au fost decimați de cazuri de coronavirus.

Ultima dată când FCSB a jucat în grupe s-a întâmplat în 2017-2018. Atunci însă, din postura de vicecampioană, FCSB a intrat în turul 3 din Champions League, unde a reușit să treacă de Viktoria Plzen.

Ulterior a pierdut play-off-ul Ligii cu Sporting Lisabona, dar a mers direct în grupele UEL, unde a terminat pe locul 2, sub Plzen, dar peste Lugano și Hapoel Beer Sheva, și a ajuns în primăvară, unde a întâlnit-o pe Lazio (1-0 la București, 1-5 la Roma). 

UEFA pune la bătaie 3,5 miliarde de euro pentru Liga Campionilor, Europa League și Conference League
UEFA
UEFA pune la bătaie 3,5 miliarde de euro pentru Liga Campionilor, Europa League și Conference League

Doar 10 echipe ar putea avea coeficient peste FCSB în Conference League!

Chiar dacă n-a fost în grupe în precedenții 3 ani, clubul lui Becali continuă să dețină un punctaj bun european. Nivelul de 21.000 îi conferă grupării bucureștene statut de cap de serie, precum și un loc aparte în toată structura din Conference League.

Încă nu s-au terminat toate campionatele, dar chiar și dacă s-ar califica absolut toate formațiile cu cel mai mare coeficient, care sunt încă în joc pentru a prinde C3, FCSB n-ar putea să fie depășită de mai mult de 10 nume.

Cel mai mare club, din această perspectivă, care ar putea să ajungă în Conference va fi Arsenal, care are un coeficient de aproape 5 ori mai mare decât cel al FCSB-ului. 

Care ar fi cluburile cu punctaj mai mare decât FCSB

ECHIPĂCOEFICIENT
Arsenal99.000
AS Roma90.000
Villarreal62.000
Basel49.000
Copenhaga43.500
Celtic34.000
Plzen33.500
Monchengladbach33.000
PSV29.000
Marsilia28.000
Anderlecht25.000
Astana22.500
FCSB21.000
Feyenoord21.000
LASK Linz21.000
Qarabag21.000

Cum se va juca în Conference începând cu faza grupelor

  • vor fi 8 grupe a câte 4 echipe
  • echipele care vor câștiga grupa vor merge direct în optimile de finală
  • ocupantele locurilor 2 vor evolua împotriva locurilor 3 din Europa League, învingătoarele vor completa tabloul "optimilor"
  • câștigătoarea Europa Conference League va fi în grupele Europa League în ediția următoare

 

Mai devreme de 2025 nu ajungem în Europa League!

Suntem pe locul 25 în clasamentul coeficienților, pentru ierarhia aferentă sezonului 2022-2023, când, de asemenea, nu vom avea echipă la startul Europa League. Locul 15 în clasamentul coeficienților e ultimul care asigură echipă în preliminariile UEL. Pe 15 se află acum Cipru, cu un avans imens, de aproape 10.000 puncte. Ne va fi imposibil să sperăm că și în sezonul 2023-2024 am putea avea echipă la debutul UEL, astfel că mai devreme de 2025 sau chiar de vara lui 2026, România nu va reveni direct în Europa League!

VIDEO DEZBATEREA ZILEI » Contează antrenorul din acte la FCSB?

Citește mai multe știri despre FCSB: 

Gigi Becali, mutare-ȘOC: Dinu Todoran antrenor la FCSB! „L-am ales pentru că atunci când l-am sunat era la biserică

Gigi Becali a început curățenia la FCSB » 7 fotbaliști pleacă în vară, inclusiv cel mai vechi din lot: „Nu mai aruncăm cu banii, tată”

Declarațiile lui Dinu Todoran care îi vor înfuria pe fanii FCSB: „Sunt dinamovist de mic! Regret și că nu am jucat pentru Rapid, pe Giulești”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (30)
romeverest
romeverest  •  24 Mai 2021, 12:12

Ce veste extraordinara ?? Uitati ca aceasta competitie, Conferance League, este a treia competitie ca valoare din fotbalul european, un fel de liga a treia ?? Au ajuns atat de rau incat nici macar in Europa League nu s-au calificat !! De ce oare atata bucurie ??

danut1971
danut1971  •  24 Mai 2021, 12:05

ai elimina alaschert din primul tur

fibra
fibra  •  24 Mai 2021, 08:39

"Campionate slabe si foarte slabe,formatii de duzina." Oare campionatul nostru nu se incadreaza cu succes in aceasta constatare? Sigur da!

Vezi toate comentariile (30)
Comentează