FOTBAL  »  LIGA 1  »  FCSB - CSA STEAUA

Procesul FCSB - CSA Steaua se poate decide luna asta » Gigi Becali vrea să obțină la Tribunal ce nu a reușit pe teren

Articol de , , - Publicat marti, 01 iunie 2021 07:03 / Actualizat marti, 01 iunie 2021 08:43

Procesul în care FCSB, clubul lui Gigi Becali, solicită anularea deciziei FRF prin care cluburile de drept public din Liga a II-a pot promova dacă își cesionează activitatea către un club de drept privat ar putea avea un verdict la termenul de la finalul lunii iunie, la Tribunalul București. Dacă FCSB va acea câștig de cauză, CSA Steaua va avea de suferit.

Gigi Becali n-a reușit să o blocheze pe teren pe Steaua să ajungă în liga secundă, însă nu renunță la ideea de a-i stopa drumul către Liga 1 prin intermediul instanțelor de judecată.

În Liga a 2-a, acolo unde roș-albaștrii au promovat, Becali nu deține niciun club, așa cum s-a întâmplat în Liga a 3-a cu FCSB II, astfel că în mod direct, nu mai poate să pună piedici formației din Ghencea.

În schimb, patronul FCSB și-a anunțat subalternii din club să nu dea niciun pas înapoi în procesul care deja a fost intentat către FRF, dar care are ca miză principală, în cazul în care va fi câștigat, menținerea clubului Steaua departe de Liga 1.

FCSB și CSA Steaua au ajuns la Tribunal

FCSB a solicitat în instanță anularea deciziei FRF prin care cluburile de drept public din Liga a 2-a pot promova dacă își cesionează activitatea către un club de drept privat cu cel puțin un sezon înainte de startul eșalonului secund.

Pentru a se putea adresa în instanțele judecătorești, FCSB a fost nevoită să respecte statutul FRF și să epuizeze toate căile instanțelor sportive. Procesul de la TAS a fost câștigat de FRF, după care s-a ajuns la Tribunalul București, iar federația s-a apărat într-o primă fază prin două solicitări:

  1.  Tribunalul nu poate avea o competență pe un lucru deja judecat de o autoritate recunoscută, în speță TAS
  2. FCSB nu are calitate procesuală în respectiva cauză.
Gigi Becali, promisiune în direct: „Dacă ei fac asta, mă duc la Talpan, îmi scot pălăria și spun «Ești eroul neamului!»”
CSA STEAUA
Gigi Becali, promisiune în direct: „Dacă ei fac asta, mă duc la Talpan, îmi scot pălăria și spun «Ești eroul neamului!»”

Tribunalul a respins ambele puncte și a decis că va judeca speța. Primul termen a avut loc pe 5 aprilie, când judecătorul a admis probele depuse de avocatul FCSB, Paul Mincu, și a solicitat înscrisuri și din partea FRF. Următorul termen, la care e posibil să se dea o decizie, va avea loc la finalul lunii iunie.

FCSB, care e susținută în acest dosar inclusiv de LPF, și-a argumentat cauza astfel:

  • „Prin decizia adoptată, FRF a oferit posibilitatea unui club de drept public care a parcurs toate etapele de promovare de la Liga a 4-a (în unele judeţe din România şi de la Liga a 5-a) până la Liga a 2-a să ofere acest drept unui alt club, de drept privat, care să aducă la îndeplinire exclusiv ultima etapă, respectiv promovarea în Liga 1. În primul nivel competiţional ar ajunge clubul de drept privat care a realizat promovarea de la Liga a 2-a la Liga 1, nu cel care a realizat promovarea începând de la cel mai jos nivel"
  • „Încălcarea principiilor FIFA şi UEFA privind promovarea este evidentă întrucât se oferă posibilitatea unui club, cel care preia activitatea, să fie înscris în competiţie direct în Liga a 2-a, pentru a prelua activitatea şi locul clubului de drept public, iar o astfel de contradicţie între decizia Comitetului Executiv al FRF şi Statutele FIFA şi UEFA nu poate fi sancţionată decât cu nulitatea"
  • „Decizia Comitetului Executiv din iulie 2019 contravine şi Statutului FRF, cel care la articolul 70 stipulează clar că dreptul unui club de a participa în campionatele naţionale depinde de meritul sportiv al acestuia şi interzice orice modificare a formei juridice a clubului sau a structurii persoanei juridice"

FC Argeș a beneficiat de schimbarea FRF

Decizia Comitetului Executiv din vara lui 2019, care e contestată de FCSB, a fost benefică pentru un club de liga secundă de la acea vreme. Schimbarea de regulament a ajutat-o pe FC Argeș, care a activat în liga secundă ca echipă a primăriei și n-a avut drept de promovare în sezonul 2018-2019.

 Apoi, după decizia din CEx, a cesionat activitatea unui club de drept privat, ACS Campionii Fotbal Club Argeş, practic o societate nou-înființată, controlată indirect tot de primarul orașului Pitești și de alți oameni din primărie. Apoi, cum s-a clasat pe unul dintre primele două locuri în campionatul precedent, a solicitat dreptul de a accede în Liga 1, pe care FRF i l-a acordat, iar gruparea din Trivale activează acum pe prima scenă.

3 proceseau avut loc sau încă sunt în desfășurare între CSA Steaua și FCSB: primul a fost câștigat definitiv de MApN, cel în care Gigi Becali a fost deposedat de marca Steaua, al doilea are deja un verdict în prima instanță, favorabil tot Armatei, în privința palmaresului, iar în cel de-al treilea Steaua îi solicită lui Becali despăgubiri de 37 de milioane de euro, pentru a se acoperi prejudiciul cauzat de folosirea ilegală a mărcii Steaua între 2003 și 2014

VIDEO Fanii Stelei au intrat pentru prima dată pe noul stadion și au sărbătorit promovarea în Liga 2

Citește și: 

EXCLUSIV Lună decisivă pentru CSA Steaua! Ce ar trebui să facă „militarii” ca să poată juca în Liga 1 în sezonul 2022-2023

EXCLUSIV Noul antrenor de la FCSB, nominalizat în cel mai mare scandal de trucare de meciuri din fotbalul românesc. Mărturie oficială: „I-a strigat colegului său să rateze un penalty”

Playtech: BOMBĂ! Diana Șoșoacă sfidează TOT! Cum a intrat în restaurant, fără certificat verde! Chelnerița a rămas MASCĂ: 'Ce e aia?!'


Comentarii (16)
ticbic
ticbic  •  20 Iunie 2021, 17:31
Postat de semperfidelis pe 02 Iunie 2021, 10:12

Steaua poate sa promoveze, indiferent de forma de organizare. Statutul FRF, e mai puternic decat regulamentele FRF si LPF. Statutul spune ca singurul criteriu de promovare este meritul sportiv. Chiar un jurist al FRF o recunostea, in 2017. In cazul in care Steaua nu ar fi lasata sa promoveze, ar fi vorba de discriminare, existand antecedente cu Rapid, aceasta putand sa conteste la TAS, si ulterior in instanta, fara sa fie ddezafiliat (pt ca este vorba de discriminare si nerespectare a statutului). Nu ma credeti pe cuvant, luati si cititi ce spune juristul, Florin Talpan***

Bati campii! Niciun statut, niciun regulament si niciun "merit sportiv" din tara asta (si din lume) NU pot bate LEGEA!!! Ori, conform LEGII SPORTULUI, CSA Talpan N-ARE drept de promovare in Liga I-a Profesionista de Fotbal, ever! End of Story!!!

alex_stef22
alex_stef22  •  20 Iunie 2021, 15:54

Foarte bine. Dacă câștigă dovedesc modul ilegal în care s-a înființat. Din păcate sentințele judecătorești nu se aplică retroactiv. În plus, dacă câștigă procesul, CSA Steaua poate promova în liga 1, în baza sentinței, pe meritul sportiv.

semperfidelis
semperfidelis  •  02 Iunie 2021, 10:12

Steaua poate sa promoveze, indiferent de forma de organizare. Statutul FRF, e mai puternic decat regulamentele FRF si LPF. Statutul spune ca singurul criteriu de promovare este meritul sportiv. Chiar un jurist al FRF o recunostea, in 2017. In cazul in care Steaua nu ar fi lasata sa promoveze, ar fi vorba de discriminare, existand antecedente cu Rapid, aceasta putand sa conteste la TAS, si ulterior in instanta, fara sa fie ddezafiliat (pt ca este vorba de discriminare si nerespectare a statutului). Nu ma credeti pe cuvant, luati si cititi ce spune juristul, Florin Talpan***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează