FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

FCSB // EXCLUSIV Au finanțat jumătate din Liga 1! Banii primiți din „despăgubirea frauduloasă” de Gigi Becali și Vasile Geambazi cheltuiți pe transferurile de la FCSB

Gigi Becali a plătit 2,5 milioane de euro pentru a-l transfera pe Coman de la Viitorul
Gigi Becali a plătit 2,5 milioane de euro pentru a-l transfera pe Coman de la Viitorul

Articol de , , - Publicat vineri, 21 februarie 2020 22:11

Începând din 2015, de când Vasile Geambazi ar fi împrumutat FCSB prima dată cu bani din ceea ce DNA susține că ar fi o despăgubire ilegală, clubul lui Becali a direcționat sume importante de bani către cluburi precum Astra, Viitorul, Botoșani, Gaz Metan, Poli Iași.

Indirect, nu doar FCSB a beneficiat de milioanele de euro pe care cuplul Gigi Becali - Vasile Geambazi le-a primit din despăgubirea pentru terenul din Voluntari, afacere pe care DNA o cataloghează ca fiind frauduloasă.

Aproape jumătate dintre echipele care alcătuiesc campionatul Ligii 1 au profitat și ele din banii respectivi.

Începând din 2015-2016, de când Geambazi a împrumutat, conform actelor oficiale, pentru prima dată FCSB, după care inclusiv Gigi Becali ar fi oferit diverse sume din afacerea ilicită, clubul roș-albastru a fost o adevărată oază financiară pentru multe dintre grupările din Liga 1. În toată această perioadă, FCSB a achiziționat jucători și a oferit și alte sume de bani, sub o altă formă, către aproape jumătate dintre formațiile care se află și în prezent pe prima scenă.

De la Viitorul, Becali a cumpărat cel mai mult și cel mai scump, de peste 8 milioane de euro. Astra a fost o altă echipă care și-a completat veniturile din conturile FCSB-ului.

Mai mult, formația lui Ioan Niculae a solicitat un împrumut din partea FCSB-ului, pe care l-a și primit, în valoare de 300.000 de euro. Ulterior, acest caz a ajuns pe masa Comisiei de Disciplină a FRF, care a dictat sancțiuni financiare celor două cluburi, hotărâre ce a fost menținută inclusiv de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Alte echipe care și-au completat veniturile cu sume importante încasate din conturile FCSB au fost, printre altele, Botoșani, Gaz Metan, CFR, Poli Iași. 

31,3 milioane de leie suma pe care DNA susține că Gigi Becali a introdus-o în FCSB, din banii primiți pe despăgubiri, ceea ce înseamnă în jur de 7 milioane de euro

Ce cluburi au primit sume importante din partea FCSB începând din 2015

Viitorul8.100.000€
Astra5.000.000€*
Botoșani2.600.000€
CFR Cluj1.350.000€
Gaz Metan900.000€
Poli Iași850.000€

* inclusiv împrumutul de 300.000 de euro

A stabilit recorduri în materie de transferuri între 2015 și 2020

Beneficiind din plin de banii din afacerea pe care DNA o vede drept frauduloasă, Gigi Becali a pompat masiv în FCSB, iar clubul n-a avut practic rival pe piața transferurilor. În ultimii 5 ani, clubul a stabilit câteva lovituri imposibil de atins de altă grupare din Liga 1:

  • l-a cumpărat pe Florinel Coman cu 2,5 milioane de euro, cel mai scump fotbalist all-time pe piața de transferuri din România
  • în 2016 și 2017, într-o perioadă în care alte cluburi nu-și permiteau să ofere nicio sumă de bani pe cumpărarea de jucători, FCSB a plătit peste 14 milioane de euro doar pe achiziția de fotbaliști
  • l-a achiziționat pe Denis Alibec cu 2 milioane de euro, cât plătea Dinamo pe Torje în decembrie 2007, într-o perioadă de maxim avânt financiar în care se afla fotbalul românesc
  • a cumpărat, plătind în schimb sume de bani, nu mai puțin de 41 de fotbaliști

A finanțat și Clinceniul

Un alt club care activează astăzi în Liga 1 a fost și el finanțat în trecut din banii FCSB-ului. E vorba despre Academica Clinceni și direcționarea sumelor s-a făcut pe parcursul sezonului trecut, când această echipă a evoluat în liga secundă și a promovat. La momentul respectiv, de club se ocupa chiar Vasile Geambazi. Gigi Becali recunoștea la acel moment că Academica e al doilea club, după FCSB, pe care îl susține financiar. "Dacă va promova Clinceniul, o să fiu nevoit să fac demersurile la FRF, să spun că am finanţat, să cer banii înapoi, să fac ceva să fim în legalitate. Eu am vrut să promovez jucători, acolo, în Diviza B. Primăria dădea lucrurile administrative, iar salariile le plăteam eu. Facem ceva ca să nu încălcăm legea. Finanţarea constă în nişte sponsorizări, ce au nevoie. Ne gândim la nişte lucruri care să nu afecteze legea, adică să nu încalce legea", a spus Becali la acel moment. 

Banii de la ANRP, datoria FCSB către Gigi?

Potrivit anchetatorilor DNA "Gigi Becali a folosit, în perioada octombrie 2018 - noiembrie 2019, sume din conturile alimentate cu despăgubirea supraevaluată fraudulos pentru a transfera capital cu titlul de împrumut asociat către societăți comerciale pe care le deținea: FCSB, ARCOM, Uzina Mecanică Drăgășani, Imunomedica Provita, Cellcon Invest". Dacă în cazul sumelor oferite ca împrumut de Vasile Geambazi, s-a încheiat un contract în care nepotul lui Becali primea garanții scrise, mai precis o ipotecă pe drepturile federative ale lui Stanciu și Chipciu, în privința sumelor introduse personal de Becali în club, s-a respectat, cel mai probabil, strategia care s-a urmat și în primii 6-7 ani cu el patron: toți acești bani, cheltuiți de Becali pentru club, apar în datoria din raportul financiar al celor de la FCSB, care se depune la Ministerul Finanțelor. La finalul anului 2017, FCSB avea o datorie infimă, de sub 500.000 de euro. În schimb, la 31 decembrie 2018, an în care DNA susține că Gigi a început să introducă sume de bani din cei obținuți de la ANRP, datoria clubului s-a multiplicat și a ajuns la peste 4 milioane de euro.

Legea 129, în baza căreia procurorii DNA îl acuză pe Becali. Articolul 49

1) Constituie infracțiune de spălare a banilor și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani:
a) schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri ori în scopul de a ajuta persoana care a săvârșit infracțiunea din care provin bunurile să se sustragă de la urmărire, judecată sau executarea pedepsei;
b) ascunderea ori disimularea adevăratei naturi, a provenienței, a situării, a dispoziției, a circulației sau a proprietății bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârșirea de infracțiuni.

"Extinderea urmăririi penale față de suspectul Becali George sub aspectul infracțiunii de spălare a banilor, constând în aceea că în perioada 2014-2019, cunoscând că despăgubirea de 297.630.000 de lei obținută pe numele lui Geambazi Vasile de la Ministerul Finanțelor Publice în dosarul ANRP fusese stabilită în urma supraevaluării frauduloase de către evaluatorul Nuțiu Emil, l-a determinat și l-a interpus pe Geambazi să obțină pe numele său despăgubirea stabilită fraudulos"
Ordonanța de extindere a urmăririi penale a lui Becali

Societățile pe care Becali le-ar fi împrumutat cu bani din despăgubirea frauduloasă

FCSB31.360.000 lei
Cellcon Invest14.700.000 lei
Uzina Mecanică Drăgășani14.341.181 lei
Imunomedica12.044.000 lei

Citește și:

Documentul care aruncă în aer fotbalul românesc! DNA: „Gigi Becali a finanțat FCSB cu bani din despăgubirea frauduloasă!"

EXCLUSIV Documente-bombă! Nepotul lui Gigi Becali, Vasile Geambazi, a împrumutat FCSB cu bani și îi primea la schimb pe Stanciu și pe Chipciu

Playtech: Loredana, APARIŢIE WOW! Poza care a şocat internauţii, nimeni nu credea că va face asta. Nu ai voie să ratezi aşa ceva!


Comentarii (102)
113057495799230
Dorin Dorin  •  22 Februarie 2020, 18:54

E clar că Becali a coordonează liga 1 și are meciuri deja câștigate până nu va fi eliminat din fotbalul românesc nu vom avea performanta

110050670309137
Ion Ion  •  22 Februarie 2020, 16:37

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

clujcampion
clujcampion  •  22 Februarie 2020, 16:03
Postat de paul801 pe 22 Februarie 2020, 15:22

ori le retrogradam pe toate, cu amenzi usturatoare, ori inchidem naiba pravalia....infractorii nu au ce cauta in sport!

De ce sa le retrogradam pe toate? De la unele oierul a CUMPARAT fotbalisti. ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (102)
Comentează