FOTBAL  »  Superliga  »  FINANCIAR

ANALIZĂ GSP FCSB și Farul sunt cluburile model » Concluzia rapoartelor financiare: 14 din 16 echipe au probleme sau primesc bani publici

Articol de , , - Publicat vineri, 03 iunie 2022 08:26 / Actualizat vineri, 03 iunie 2022 09:36

Incredibilă concluzie a rapoartelor financiare și a situației cluburilor care au fost în ultimul sezon în Liga 1: 14 din cele 16 fie au accesat bani de la stat / autoritatea locală, fie au raportat deficit sau au intrat în insolvență și chiar în colaps. Singurele care face notă discordantă sunt FCSB și Farul: banii sunt exclusiv privați și s-a bifat și profit.

Gigi Becali e acuzat de imixtiune în jobul antrenorului principal și e văzut ca principalul responsabil de faptul că FCSB a ratat pentru al 7-lea sezon consecutiv titlul de campioană și pentru a 4-lea an la rând grupele competițiilor europene.

Totuși, din perspectiva financiară și a modului în care conduce clubul nu are practic rival în Liga 1. Iar GSP a radiografiat situația celor 16 formații care au activat în ultimul sezon pe prima scenă pentru a desemna cel mai de succes club în anul 2021.

Ziarul a luat în calcul trei dintre capitolele prezentate în raportul depus la dosarul de licențiere:

  1. Dacă respectivul club a accesat sau nu fonduri din zona de stat sau de la autoritatea locală 
  2. Cum a arătat balanța finală: venituri versus cheltuieli, cine a raportat profit și cine deficit 
  3. Dacă a evitat să intre în colaps sau în insolvență.
FCSB i-a dat „țeapă” lui Iftime cu transferul lui Miron: „M-am ales cu uitatul la bec”
FCSB
FCSB i-a dat „țeapă” lui Iftime cu transferul lui Miron: „M-am ales cu uitatul la bec”

FCSB, Profit de 2 milioane de euro 

Iar concluzia e că doar două cluburi din cele 16 au reușit să nu acceseze bani din zona de stat/autoritate locală, au evitat și insolvența sau colapsul și au și terminat balanța cu profit. 

E vorba despre FCSB și Farul. Becali a terminat pe plus mai bine de două milioane de euro, în vreme ce Farul, care, e drept, apare cu o sumă infimă încasată din zona fondurilor publice, numai 20.000 de euro, a avut un excedent de 350.000 de euro.

În rest, celelalte cluburi se împart în 4 categorii:

  1. Cele care au terminat pe pierdere, exemplele cele mai la îndemână fiind CFR și CSU Craiova 
  2. Cele care au accesat sume mari, foarte mari și chiar imense de la stat/autoritata locală, primele în acest top fiind FC Voluntari, FC Argeș, UTA, Sepsi
  3. Cele care au și primit bani de la stat/autoritate locală și au și înregistrat deficit, categorie în care intră, printre altele, Chindia, Mioveni, Botoșani, Rapid 
  4. Cele care au capotat financiar: insolvență sau colaps, Dinamo, Clinceni și Mediaș fiind în această situație

FCSB, Farul și restul Ligii 1

Fotbal falimentar cu venituri de 90 de milioane de euro

Aceasta e suma pe care cele 16 cluburi care au evoluat în ultimul sezon de Liga 1 au însumat-o din toate încasările produse exclusiv pe anul financiar 2021.

În ciuda acestui nivel imens, campionatul a fost viciat de dificultățile majore, chiar colapsurile în care s-au aflat multe dintre echipe, în frunte cu Clinceni, Mediaș și Dinamo, dar și cu altele care au terminat cu pierderi și au și raportat la 31 decembrie anul trecut datorii colosale, cel mai bun exemplu fiind CFR, cu o sumă de 26 de milioane de euro.

 Echipa care pe parcursul anului 2021 a avut cele mai mici încasări a fost FCU Craiova, cu venituri de 4,9 milioane de euro. Jumătate din an echipa a activat în liga secundă, abia în vara anului trecut promovând pe prima scenă. Clinceni și Mediaș nu și-au mai prezentat bilanțul fiscal pentru 2021, dar pe anul 2020 au avut cumulat intrări totale de 4,8 milioane de euro. 

Top 5 echipe cu cele mai mari venituri în 2021

FCSB și Farul sunt cluburile model » Concluzia rapoartelor financiare: 14 din 16 echipe au probleme sau primesc bani publici

Drepturile TV, principala sursă de existență

Din totalul de 90,3 milioane de euro, venituri în 2021 pentru cluburile de Liga 1, cea mai mare pondere continuă să fie deținută de banii din drepturile TV, care trec de 30%. Pe locul secund se află sumele din vânzarea fotbaliștilor, în vreme ce banii de la stat/autoritate locală au depășit ca nivel ceea ce fotbalul românesc a accesat de la UEFA.

FCSB și Farul sunt cluburile model » Concluzia rapoartelor financiare: 14 din 16 echipe au probleme sau primesc bani publici

VIDEO Novak Martinovic plânge după retrogradarea lui Dinamo: „Mare păcat! E pierdere și pentru campionat”

Citește și:

Helmut Duckadam, mesaj clar pentru Gigi Becali în privința transferurilor: „Să nu procedeze ca până acum!”

Florin Tănase s-a destăinuit Gazetei: „El e cel mai antipatic personaj din fotbalul românesc!”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (65)
anti_fcsb_superliga_psg_bayern
anti_fcsb_superliga_psg_bayern  •  06 Iunie 2022, 18:45
Postat de DoarDiviziaB pe 06 Iunie 2022, 17:35

Serios? Ai decis tu asta? daca era asa era iar la inchisoare. Oameni ca tine exista din pacate. Voi credeti ca daca cineva castiga bani acestia sunt furati. de ce? pentru ca voi sunteti prea slab pregatiti mintal sa castigati vreodata un simplu lei.

Doar pentru faptul ca ai putut scrie asa ceva demonstrezi ca faci umbra degeaba, aparind un penal. Nu a facut inchisoare pentru ca a avut grija sa puna unde trebuie oameni supusi lui. Nu e ca si cum nu a mai fost la inchisoare. Gigist gretos.

DoarDiviziaB
DoarDiviziaB  •  06 Iunie 2022, 17:35
Postat de anti_fcsb_superliga_psg_bayern pe 03 Iunie 2022, 14:44

Ciobanul doar in 2019 din dosarul ANRP a furat de la stat 75 bulioane, gigist gretos.

Serios? Ai decis tu asta? daca era asa era iar la inchisoare. Oameni ca tine exista din pacate. Voi credeti ca daca cineva castiga bani acestia sunt furati. de ce? pentru ca voi sunteti prea slab pregatiti mintal sa castigati vreodata un simplu lei.

tictictic
tictictic  •  04 Iunie 2022, 02:15
Postat de forumeer pe 03 Iunie 2022, 22:04

Usor sa investesti bani "privati" dupa ce primesti cado de la ANRP 75 de milioane de euro. E cea mai "privata" FC FaciCeSpuneBecali 2003, sigur, dupa ce Jiji ***, "privati".

Bai prostule, ori esti ipocrit, ori esti ***! Becali are hotarare definitiva in instanta ca banii aia de la ANRP sunt castigati cinstit, conform legii! Sentinta a fost pronuntata (poate!) de aceeasi judecatoare care i-a luat numele si marca Steaua in procesul cu Talpan!!! Deci, dupa mintea ta, justitia e corecta sau nu??? Daca admiti ca DA, referindu-te la numele si marca pierduta, atunci e obligatoriu sa admiti ca DA si in cazul procesului cu ANRP! Daca admiti ca justitia a fost incorecta in cazul procesului cu ANRP, atunci e obligatoriu sa banuiesti acelasi lucru si in cazul proceselor pentru nume si marca!!! Ce vrei tu, nu se poate! Ori-Ori! Atat si nimic mai mult! Bre, sunt satul de prostiile din capul vostru...

Vezi toate comentariile (65)
Comentează