FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

FCSB depinde de grupele Conference League! Câți bani sunt la mijloc + ce se întâmplă dacă ratează din nou calificarea

Jucătorii FCSB-ului la finalul meciului cu FC Voluntari
Foto: Imago
Jucătorii FCSB-ului la finalul meciului cu FC Voluntari Foto: Imago

Articol de , , - Publicat miercuri, 18 mai 2022 23:00 / Actualizat miercuri, 18 mai 2022 23:49

FCSB se va autofinanța doar în cazul în care accesează grupele celei de-a treia competiții intercluburi, altfel va avea nevoie de încă un împrumut din partea patronului.

Mihai Stoica a răspuns direct la o întrebare pe care a primit-o în studioul Orange Sport și care se referea la perspectivele financiare ale clubului: „Cât de stabil e clubul acum, după ce a pierdut titlul și nu se poate califica în grupele Champions și Europa League?”. 

Bancu a primit o suspendare uriașă după ieșirea grosolană din Cupa României
CSU Craiova
Bancu a primit o suspendare uriașă după ieșirea grosolană din Cupa României

Managerul roș-albaștrilor a explicat: „Dacă reușim să ne calificăm în grupele Conference League, atunci bugetul pentru sezonul viitor va fi asigurat din finanțări proprii. Dacă nu ne vom califica, atunci e nevoie ca Gigi Becali să susțină clubul cu bani din propriul buzunar”.

Două vești bune pentru FCSB

Practic, marea miză a verii pentru FCSB va fi accesul în grupele Conference. Iar veștile sunt bune pentru vicecampioana României. În primul rând, față de sezonul precedent, echipa va intra în turul 2, nu din turul 1. 

E un avantaj în primul rând fiindcă va reuși să aibă toți jucătorii la același nivel de pregătire până la debutul european, chiar și pe cei care vor avea vacanță abia după 15 iunie, când vor termina meciurile naționalei din Liga Națiunilor. 

Iar în această categorie vor intra aproape sigur Tănase, Octavian Popescu și Olaru. "Dubla" din turul 2 în Conference League se va juca pe 21 și 28 iulie. 

A doua veste bună e că FCSB, în ciuda faptului că n-a mai reușit nimic notabil în ultimii ani, are încă un coeficient care îi va permite să fie în urna capilor de serie în fiecare dintre cele 3 posibile tururi, inclusiv în play-off. 

Ceea ce va fi un imens avantaj fiindcă vor fi evitate nume în fața cărora i-ar fi fost aproape imposibil să se califice.

Cât ar însemna prezența în grupele Conference League

Ce venituri ar produce FCSB dacă ar reuși să treacă de cele 3 tururi și să evolueze în grupe? Doar câștigarea play-off-ului înseamnă 2.940.000 de euro din partea UEFA, sumă la care s-ar mai adăuga alți 900.000 de euro recompensă pentru toate formațiile care se impun în tururile 2 și 3, înainte de baraj. 

Apoi, pe parcursul fazei grupelor, orice remiză valorează 166.000 de euro, iar un succes echivalează de 3 ori mai mult. Tot la capitolul venituri ar fi și cota din market pool, care ar putea atinge chiar și două milioane de euro, dar și rețeta din bilete, la cele 3 confruntări de pe teren propriu. Fără a pune la socoteală o eventuală calificare în primăvară, nivelul câștigurilor ar fi de cel puțin 7 milioane de euro.

Bonusurile din Conference League

SursaSuma
Calificare tur 20,35
Calificare tur 30,55
Play-off pierdut0,75
Prezență grupe2,94
Remiză în grupe0,166
Victorie în grupe0,5
Loc 1 în grupe0,85
Loc 2 în grupe0,625
Market poolÎntre 1,5 și 2
* sumele sunt exprimate în milioane de euro 

Clubul îi e deja dator lui Gigi 5 milioane de euro

Chiar și în ultimii ani, FCSB a avut nevoie de sprijinul patronului pentru a putea să acopere cheltuielile operaționale. La finalul lui 2021, Becali figura cu o creanță în jur de 5 milioane de euro, sumă pe care FCSB i-o datorează în contul împrumuturilor recente sau de dată mai veche. 

Și în primăvară, Gigi a mai virat 1 milion de euro, inclusiv prin intermediul fiicei sale, în conturile clubului, pentru că nu existau suficienți bani în vederea achitării salariilor angajaților.

Cum s-au prăbușit încasările FCSB de la UEFA

AnVenituri UEFA
20177,25
20185
20191,3
20200,93
20210,47
* sumele sunt exprimate în milioane de euro 

Anul trecut, vânzările de jucători au adus profit

În 2021, conform datelor oficiale din raportul fiscal al clubului, FCSB a stat excelent. A avut venituri foarte mari și a produs chiar și profit, unul de peste două milioane de euro, însă acest lucru s-a datorat în special sumelor imense pe care le-a încasat de pe urma vânzărilor de jucători: Man la Parma și Moruțan la Galatasaray. 

Totalul veniturilor a trecut anul trecut de 18 milioane de euro, două treimi din această sumă fiind încasările din transferuri. În schimb, banii intrați de la UEFA au reprezentat în jur de 2,5% din totalul veniturilor.

Bugetul de salarii a scăzut cu 15%

Ultimul sezon în care FCSB a accesat grupele europene a fost 2017-2018, când s-a calificat în Europa League. În 2017, nivelul încasărilor de la UEFA a fost de peste 7 milioane de euro și comparat cu cel din 2021 înseamnă de peste 15 ori mai mult. Față de acel an, în care bugetul de salarii însemna 7,8 milioane de euro, acum, clubul a ajuns la numai 6,6 milioane de euro pe an cheltuieli cu angajații. 

Ceea ce înseamă o diminuare cu 15% a nivelului de acum 5 ani. În plus, față de sezonul recent încheiat, FCSB se va elibera de câteva salarii foarte mari: Budescu (25.000 de euro lunar), Keșeru (25.000) și Vinicius (15.000). Lider al contractelor va continua să fie Florin Tănase, cu 30.000 de euro net pe lună.

Concluzie tranșantă anunțată de Mircea Lucescu: “Pentru mine, FCSB este Steaua! Dinamo o să renască cu un stadion nou”

Citește și alte știri despre Liga 1:

VIDEO Titularul din atacul lui Dinamo, iertat de comisii! Poate juca la baraj

EXCLUSIV Mircea Lucescu, despre războiul Becali vs. CSA: „Pentru mine, FCSB este Steaua!” + „Dinamo o să renască cu un stadion nou”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (44)
albalbastru72
albalbastru72  •  19 Mai 2022, 13:19

Degeaba intra din turul 2 si evita nume mari,ca numele mici ne ceeaza probleme.Ajungi la o dubla cu niste Laci sau Karaganzi si s-a terminat.

balotelli
balotelli  •  19 Mai 2022, 10:43
Postat de boierasul pe 19 Mai 2022, 09:33

Cei din redacție au "alergie" la animalele de companie ale lui Gigi)) am văzut la TV când plimba turma prin Pipera)) te cenzurează când scrii cuvântul @a1e))

Cică au moderat. :)). Dacă au specificat jos că e limbaj jignitor, dar n-au șters nimic și n-au pus margarete, se ia în calcul derapajul lingvistic cu pricina la algoritmul ăla al lor... cu criteriile după care se acordă cartonașele galbene? Sau nu se pune?

borat.
borat.  •  19 Mai 2022, 09:39
Postat de boierasul pe 19 Mai 2022, 09:31

Stai pe burta ca e apa mica)) nu mor câinii când vor randomii))

Atunci, sa ramaneti in liga 1 sa mai radem de voi un an =)))))))))))))) 7-0, 10-0, va umilim pana dispareti.

Vezi toate comentariile (44)
Comentează