FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

EXCLUSIV Cum să joci la FCSB peste capul antrenorului și managerului: „Simțeam că nu sunt dorit”. Culisele și impactul unui transfer făcut după „pohta lui Becali”

Articol de - Publicat vineri, 25 noiembrie 2022 13:59 / Actualizat vineri, 25 noiembrie 2022 16:29

Retras din fotbal, fostul fundaș dreapta Marian Pleașcă (32 de ani) a povestit la GSP Live culisele celui mai important transfer din cariera sa: cum l-a adus George Becali la FCSB în iarna lui 2017, în ciuda faptului că managerul MM Stoica și antrenorul Laurențiu Reghecampf nu-l doreau la echipă

În iarna lui 2017, FCSB făcea un transfer neașteptat. Îl aducea gratis pe Marian Pleașcă care suferise până la 27 de ani două accidentări grave, cu ruptură de ligamente încrucișate la amândoi genunchii. Fundașul dreapta își revenise, dar echipa lui, Pandurii, intrase în insolvență și reziliase contractul cu fostul internațional român. 

În direct la GSP Live, Pleașcă a povestit contextul transferului: 

Noi avem Piața Obor, Doha are Piața de Aur » Reporterii GSP au vizitat complexul în care sunt expuse tot felul de bijuterii: „Unele piese parcă sunt armurile soldaților din Troia”
reportaj
Noi avem Piața Obor, Doha are Piața de Aur » Reporterii GSP au vizitat complexul în care sunt expuse tot felul de bijuterii: „Unele piese parcă sunt armurile soldaților din Troia”

„Știind că jucasem bine la Pandurii, am așteptat oferte. Am refuzat multe echipe, până când m-am trezit fără echipă. Era Beroe din Bulgaria care mă tot suna, dar nu voiam să merg acolo. Mai era Chiajna, dar ei jucau pe sintetic și am zis că nu mi-ar face bine după accidentările mele. Urma să plec până la urmă în Bulgaria. Era într-o seară, am vorbit cu Anamaria Prodan și cu Cristi Tănase de la Chiajna, a trecut și Reghe pe acolo, dar nu a zis nimeni nimic. A doua zi m-a sunat Ana: «Am vorbit cu Gigi, mergem la Steaua. Ne vedem la sediul lor». Eram uimit. Am întrebat: «Cum adică la FCSB?»”. 

A doua zi, finanțatorul George Becali declara: „Am trecut peste manager, peste antrenor, peste orice să-l aduc. Ei se temeau că n-a prea jucat, dar eu când vreau ceva, fac. Se temeau și de accidentări, dar eu mă bucur. Acum 5-6 ani, am vrut să dau un milion pe el. Dacă am vrut atunci, păi să nu-l iau gratis acum? Băiatul ăsta e puternic, după ce a semnat contractul, s-a dus la biserică. O să devină cel mai mare fundaș dreapta din toată Europa! Îi dau 6.000 de euro salariu”.

În timp ce finanțatorul îi umfla cota și salariul în public, în birouri Pleașcă primea un contract mai mic și mai scurt: „Am mers undeva pe Unirii, ne-am întâlnit cu Valeriu Argăseală. Au fost niște discuții că n-am jucat și le-am zis că dacă nu încredere să-mi facă un contract până în vară. Și dacă nu confirm, asta e.

Am semnat un contract pe un salariu modic. Erau 4.000 de euro pe lună, nu 6.000 de euro cum a spus domnul Becali. Probabil nea Gigi nu prea știe…fiind o sumă prea mică, nu l-a interesat prea tare. Am semnat pe patru luni cu opțiune de prelungire, pentru 10.000 de euro salariu. M-aș fi dus și pe 2.000 sau pe 3.000. Era șansa mea, voiam să demonstrez”. 

102 meciuriși două goluri are Marian Pleașcă în Liga 1 pentru Pandurii, FCSB, Voluntari, Gaz Metan și UTA

Marian Pleașcă: „La FCSB m-a vrut doar nea Gigi”

În ziua în care devenea oficial jucătorul echipei antrenate de Laurențiu Reghecampf, Pleașcă semna și un contract oficial de reprezentare cu soția acestuia, Anamaria Prodan Reghecampf. 

Contractul se întindea pe trei ani -  regulamentul FRF în privința agenților de jucători prevedea o perioadă maximă de doi ani -, avea o clauză de exclusivitate care atrăgea o penalitate de 500.000 de euro dacă era încălcată de jucător și îi aducea impresarei un procent de 10 la sută din salariul anual al jucătorului. 

În ciuda acestui contract cu soția antrenorului, Pleașcă s-a simțit stingher când a ajuns la antrenamente: „La FCSB m-a vrut doar nea Gigi. Nu mă simțeam foarte confortabil. Singurul care m-a ajutat a fost Mihai Pintilii. Ne știam de la Pandurii, era căpitanul echipei. El m-a luat sub aripa lui, cu el vorbeam cel mai mult. 

Simțeam o oarecare răceală din partea lui Reghecampf, simțeam că nu am fost dorit decât de patron. Am reușit să trec peste asta și nu m-am lăsat afectat. Îmi făceam treaba la antrenament. După ce am debutat, s-au schimbat lucrurile. Am jucat primul meci cu Dinamo, am bătut cu 2-1, apoi lumea a văzut că nu eram așa cum credeau ei. Le-am demonstrat că nu sunt terminat”. 

Marian Pleașcă: „Dică vorbea doar cu doi-trei jucători”

Pleașcă a început să joace, dar FCSB a pierdut titlul în fața Viitorului lui Hagi. Fundașul a semnat un contract nou, însă Reghecampf a plecat și în locul lui a venit Nicolae Dică: „Am mers la palat. Mi-au făcut salariu de 10.000 de euro. Nea Gigi a zis să mă aducă la nivelul celorlalți, că am demonstrat. Țin minte că îi spunea lui Argăseală: «Vali, trece-i clauză de 5 milioane de euro că ajunge mare!» Mi-a mai revenit sufletul după ce am semnat prelungirea, dar a venit Dică”. 

Noul antrenor a decis că Gabi Enache va fi titularul postului de fundaș dreapta. Pleașcă descrie relația lui cu Dică:

„A ales alți jucători. Nu mi-a spus nimic. Dică e genul de omul care nu prea vorbea. Vorbea doar cu doi-trei, cu mine n-a discutat niciodată față în față. Cu el, am jucat fundaș stânga, dar nici atunci nu a discutat cu mine. Atunci când bagi un jucător pe alt post decât e el obișnuit ar fi normal să-l întrebi cum se simte, să discuți cu el. Cred că trebuie să fii un bun pedadog înainte de a fi antrenor. Am simțit din prima că nu o să joc cu Dică”. 

După un tur în care a jucat de doar patru ori în Liga 1, Pleașcă a fost împrumutat la FC Voluntari, clubul controlat de Florentin Pandele, finul lui George Becali. FCSB continua să-i plătească jucătorului o parte din salariu, 6.000 din cei 10.000 de euro pe lună. 

„Împrumutul la Voluntari a fost ca un șoc, nu mă așteptam să fiu împrumutat acolo. Voiau să merg la Daco-Getica, dar n-am vrut. Echipa era ca și retrogradată, nu voiam să retrogradez cu ei. Mă mai voia Neagoe la Sepsi, dar am zis că e riscant, și ei erau în subsol. Acum îmi pare rău că nu am ales Sepsi.

Am ales Voluntari pentru că m-am uitat pe lot, aveau lot bun cu Sânmărtean, Marinescu, Cernat. Acolo a fost cea mai proastă perioadă a mea. N-am reușit să trec peste faptul că nu am rămas la FCSB. Mi-aș fi dorit foarte tare să rămân. La Voluntari, nu mai trăgeam tare, nu mă mai pregăteam foarte mult. În capul meu era că vin de la FCSB. Asta a fost cea mai mare prostie din partea mea”.

Cu Mutu, la fel (n.r. - ca în cazul lui Dică). Eram împrumutat de la FCSB, eram eu și Benzar. Aveam probleme la genunchi, nu am prea jucat nici cu Mutu. (râde cu subînțeles). Atunci era și el la început, am înțeles că între timp s-a schimbat. E alt antrenor.

- Marian Pleașcă

În vara lui 2018, Pleașcă a decis să rupă contractul cu FCSB după ce Nicolae Dică nu l-a luat în cantonamentul echipei mari, trimițându-l apoi la echipa a doua: „Ne antrenam eu și Alibec cu Pedrazzini. Făcea antrenamente foarte frumos, chiar dacă eram doar doi. Aduceam încă un portar, făceam exerciții de finalizare, dar făceam și fizic. Ne trimitea pe la FCSB 2 și n-am mai rezistat. Nu am vrut să rămân pentru bani, voiam să joc”. 

13 meciuriși un gol are Pleașcă în tricoul lui FCSB: 7 în mandatul lui Reghecampf și 6 în mandatul lui Dică

Citește și alte articole:

După apariția de la meciul de debut, Istvan Kovacs mai bifează o delegare importantă la Campionatul Mondial
DELEGARE
După apariția de la meciul de debut, Istvan Kovacs mai bifează o delegare importantă la Campionatul Mondial
Povestea unei accidentări care a însemnat începutul declinului unei cariere: „Dacă știam că o să mă accidentez nu mi-aș fi dorit să debutez”
GSP LIVE
Povestea unei accidentări care a însemnat începutul declinului unei cariere: „Dacă știam că o să mă accidentez nu mi-aș fi dorit să debutez”

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (5)
stardoom
stardoom  •  25 Noiembrie 2022, 20:04
Postat de ce_o_mai_face_karagandy pe 25 Noiembrie 2022, 18:01

Asa ceva nu am vazut .... unu ne scrie despre fcsb ...prietenul lui din qatar ne scrie despre spitale de soimi ...nici ca mai intru aici ...nu am ce sa citesc ...si asa coteam doar titlul ...continutul nu ma intereseaza !!

nu se astepta nimeni ca tu,tibi iq 33 sa citeste altceva decat titlurile articolelor.

valentindragobete
valentindragobete  •  25 Noiembrie 2022, 19:00

Cred c-ar fi depus și-o cerere de pensie la becali dar totuși ce vor să zică oamenii milionerului cu articolul ăsta? Ah nimic, atunci bine!

ce_o_mai_face_karagandy
ce_o_mai_face_karagandy  •  25 Noiembrie 2022, 18:01

Asa ceva nu am vazut .... unu ne scrie despre fcsb ...prietenul lui din qatar ne scrie despre spitale de soimi ...nici ca mai intru aici ...nu am ce sa citesc ...si asa coteam doar titlul ...continutul nu ma intereseaza !!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close