FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

FCSB poate da lovitura în timpul pandemiei de coronavirus: „Ideea lui Gigi Becali e foarte bună”

Articol de GSP - Publicat luni, 23 martie 2020 15:23

Marian Lupu, preparator fizic care a lucrat în trecut la FCSB şi FRF, explică modul în care jucătorii trebuie să-şi întreţină condiţia fizică în această perioadă şi cum se va face trecerea înapoi la ritmul de competiţie.

- Domnule Lupu, cât de greu îi va fi unui fotbalist să fie apt de joc dacă întreruperea campionatului va dura cel puţin o lună?
- Problema este că această oprire a venit şi la scurt timp după ce abia s-a început sezonul. Adică ei au făcut o pregătire, apoi câteva meciuri şi, brusc, stop! Dacă pauza va fi, şi sigur aşa vor sta lucrurile, de cel puţin o lună, atunci e nevoie de 4 săptămâni de pregătire pentru a ajunge la nivelul din momentul în care s-a oprit.

- Ce trebuie să facă pentru a nu pierde foarte mult din tot ce au acum ca pregătire fizică?
- Au nevoie de o fază de întreţinere, tocmai pentru ca atunci când vor relua pregătirea să nu fie nevoiţi să o ia de la zero. Ştiţi echipele din Rusia: în pauzele de iarnă, care sunt foarte lungi, fac acele stagii prelungite de pregătire, tocmai pentru că tranziţia de la a nu face nimic la cea în care te antrenezi a fost foarte mare. De aceea e nevoie de întreţinere.

- Şi cum se poate întreţine un fotbalist acum?
- Eu le-aş da un program individual, cu exerciţii care pot fi făcute inclusiv în casă, şi aş face şedinţe video. Acum fiecare are un telefon, o tabletă cu care se poate filma, ca să-i văd cum le execută şi cumva să-i şi controlez că le fac cum şi cât trebuie. Apoi, fiecare are maşină, se echipează, se urcă în ea şi merge într-un parc sau într-o pădure, unde poate face inclusiv alergări.

VIDEO » Gigi Becali anunță dezastrul la FCSB: „La revedere, închid tot! Iau 3-4 jucători și mergem la un alt club”

- Gigi Becali a propus antrenamente la baza din Berceni, doar fizice, fără minge!
- După părerea mea e o idee foarte bună. Aduci, pe rând, câte 5-6 jucători, care se pregătesc pe tot terenul, cu distanţe între ei de 10-15 metri, plus preparatorul fizic, care să le indice ce anume să facă. E foarte important ca atunci când se va anunţa că se va da drumul la campionat, jucătorii să nu plece de la zero.

- Ar fi suficient pentru un jucător să se pregătească doar două săptămâni? Foarte probabil, anunţul, când se va face, aşa va suna: de peste 14-15 zile se reia Liga 1! 

- E o perioadă rezonabilă. Minimă, dar să nu se aştepte nimeni ca un fotbalist să fie în formă după doar două săptămâni de pregătire.
 

- Din punctul de vedere al alimentaţiei ce ar trebui să ştie un jucător?
- Cluburile din România nu sunt la nivelul celor mari de afară. Am văzut că Inter le trimite acasă fotbaliştilor pachete cu mâncare, asta înseamnă nutriţie la un club. În această perioadă e clar că, din cauza lipsei de antrenamente, meciuri, nu vor mai consuma acelaşi nivel de kilocalorii, deci ar trebui să aibă atenţie cât mănâncă. Pe de altă parte, e mai indicat să nu slăbeşti, 2-3 kilograme dacă pui în plus nu e nicio problemă. Cine va pierde în greutate va avea o problemă din perspectiva forţei. Aici vorbesc despre jucători care n-au de regulă probleme cu greutatea, nu mă refer la Gnohere, ci la cei cum ar fi, de exemplu, Florin Tănase.

- Aveți un mesaj pentru fotbalişti?
- Da, să fie mai preocupați de meseria lor! Ce s-a întâmplat cu această pandemie şi situaţia inedită în care sunt puşi ne arată că mulţi nu au posibilitatea să facă acasă exerciţii. Câţi dintre fotbaliştii români crezi că au în casă o bicicletă, o saltea pe care să lucreze sau alte astfel de materiale? Puţini, foarte puţini! 

VIDEO » #sportacasă. Cele mai bune exerciții fizice pentru acasă

„E frustrant pentru cei care erau într-o formă foarte bună şi care s-au oprit brusc. Lucrez cu Irina Begu şi ea e fix în această situaţie: era la un nivel deosebit, acum trebuie să caute, prin diverse metode pe care le avem, să nu piardă toată capacitatea fizică pe care o avea” 
Marian Lupu, preparator fizic 

Citește mai multe știri despre FCSB:

Gigi Becali a spus STOP fotbalului! După cazul Adrian Petre, o nouă acuză: „Nici nouă nu ne-a plătit rata!"

Florinel Coman, între 11.625 de euro și 3.500 de lei! Scandal în Liga 1, după OUG care permite cluburilor să micșoreze salariile jucătorilor » Toate detaliile

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
1048432045196571
Neculaescu Mircea  •  23 Martie 2020, 19:53
Postat de rooster_adevarat pe 23 Martie 2020, 16:28

Se putea sa nu legati voi orice nimic de stire de numele lui ciobandante?? Sunteti rusinea jurnalismului

***!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

rooster_adevarat
rooster_adevarat  •  23 Martie 2020, 16:28

Se putea sa nu legati voi orice nimic de stire de numele lui ciobandante?? Sunteti rusinea jurnalismului

joze_maurinio
joze_maurinio  •  23 Martie 2020, 16:22

Noi, oamenii normali la cap, speram ca aceasta pauza sa insemne falimentul TOTAL al fotbalului romanesc, si sa se desfiinteze campionatul de fotbal. Asa cum ar fi normal, pentru ca bani nu exista. Si atunci, mai ziaristilor sportivi, sa ne faceti reportaje de la locul de munca al Becalului, adica, pe ce parte a soselei plimba oile! *** Etc. Iar apoi reportaje de la locul de munca imobiliare, adica cum ameninta batranii sa-i de terenurile, cum schimba ilegal terenuri, etc. Aia ar fi interesant. Si, poate va cautati si voi un loc de munca.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează