FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

EXCLUSIV Profilul nefardat al lui Dinu Todoran, noul „principal” intrat în malaxorul lui Gigi Becali: „Așa va juca la FCSB”

Dinu Todoran, noul antrenor de la FCSB
Dinu Todoran, noul antrenor de la FCSB

Articol de - Publicat marti, 25 mai 2021 16:34 / Actualizat marti, 25 mai 2021 17:11

Noul antrenor de la FCSB, Dinu Todoran, e un personaj apărut brusc în prim-planul fotbalului românesc. Evenimente din viața sa și foști colegi sau antrenori cu care a lucrat tehnicianul brașovean conturează profilul nefardat al unui bărbat intrat cu un handicap mediatic și profesional în malaxorul roș-albastru.

Dinu Todoran a fost alegerea surprinzătoare a lui Gigi Becali pentru succesiunea lui Toni Petrea pe banca vicecampioanei, iar numirea fostului mijlocaș de la Petrolul, Farul și Urziceni a adus peste noapte în prim-plan un nume ieșit de sub lumina reflectoarelor.

Cine este însă tânărul tehnician care pornește din start cu handicapul de a fi suspectat că nu va avea, de fapt, niciun cuvânt de spus în fața dictaturii patronului?

Todoran, ochit de Ando sub Tâmpa

A plecat de la ICIM Brașov la vârsta de 17 ani, iar omul care l-a ochit sub Tâmpa a fost Ioan Andone, care l-a adus la Petrolul în 1996, la pachet cu un alt jucător de la același club, Giani Negoiță, fundaș stânga. Todoran nu a apucat să joace niciun minut pentru formația-fanion a județului, FC Brașov!

„Mi l-a recomandat Paul Enache, apoi l-am văzut și eu la câteva partide și am dat undă verde să-l luăm la Ploiești”, își amintește Ando. „Picaserăm în liga a treia și le împleticea picioarele tuturor. Era un copil foarte bun”, spune și președintele de atunci de la ICIM, Mihai Vrapciu.

30.000 de dolaria achitat Petrolul în 1996 către ICIM Brașov pentru a-i lua la pachet pe tinerii Todoran și Negoiță

Todoran „își lua notițe de la antrenamente”

În prezent secund la Corona, fostul coleg al lui Dinu Todoran, Giani Negoiță, spune că „ar fi nedrept ca lui Dinu să i se pună o anumită etichetă încă din primele ore după numirea la FCSB, vizavi de relația cu Gigi Becali. Orice antrenor merită o șansă mare în viață, iar ăsta e trenul lui Todoran. Să fim serioși, câți tehnicieni români, inclusiv dintre cei cu cotă mare, n-ar vrea să vină la FCSB?”.

El punctează că „Dinu își lua notițe după antrenamente încă din perioada în care evolua la Petrolul, din anii ‘90! Îi plăcea mult, se vedea că e interesat și pasionat. Discutăm și acum des, e permanent preocupat să se documenteze, să capteze informații diverse, să știe cât mai multe despre adversari și propriii jucători. 

Mai stăm la o bere la câte un meci important, discutăm și simte imediat jocul, intuiește extraordinar schimbările, citește repede cheia unei partide. E un băiat inteligent!”

Am petrecut foarte mult timp împreună, am făcut amândoi nenumărate drumuri spre casă, iar despre Dinu vă pot spune că e un tip foarte serios, calm, știe când are de făcut o treabă serioasă sau când e momentul de distracție.
- Giani Negoiță, fost coleg Petrolul

Sfaturile nașului: argumente lui Becali, sinceritate în vestiar

Marius Măldărășanu e nașul lui Dinu Todoran, cu care a fost coleg la Petrolul. „E bine pregătit și merită să i se acorde încredere. Duce la presiune. A-i da în cap e foarte ușor, dar nu cred că e normal să fie tratat astfel. E un antrenor tânăr, nimeni nu s-a născut cu experiență, pe care o acumulezi inclusiv greșind. 

Sigur, toată lumea se raportează acum la relația cu Becali și problemele pot apărea dacă se ivesc intervenții nefirești din lojă. Mi-e greu să-mi dau seama cum va gestiona această chestie. Dar i-am spus și lui să aibă grijă să-i argumenteze patronului orice decizie, să-l facă să înțeleagă de ce vrea să ia o anumită hotărâre, de ce intenționează să vină cu o surpriză în meciul X sau să folosească sistemul Y. 

Până la urmă, e firesc să ai un dialog cu cel care te plătește. La fel, i-am sugerat să fie sincer în discuțiile cu fotbaliștii, fiindcă numitorul comun al tuturor e să facă performanță și să câștige bani”. 

Măldărășanu crede că Todoran va încerca să mizeze la FCSB pe formula sa favorită, 4-3-3, și punctează că „îi place să construiască jocul de la portar, iar faptul că are în vestiar jucători de top îl va ajuta să fie foarte mobil în abordarea partidelor”.

Dinu e plin de viață, sufletul petrecerilor când e vorba de distracție. Un tip de gașcă, fără excese, cu charismă. Știe să întrețină atmosfera, iar asta contează enorm într-un vestiar.
- Marius Măldărășanu

Veste rea pentru Dinamo: a executat-o în 2005

Două dintre momentele importante ale carierei lui Todoran s-au petrecut în tricoul Farului. În august 2005, a adus o neașteptată victorie a constănțenilor în Ștefan cel Mare, unde a marcat unicul gol al partidei în fața unui adversar care-i avea în componență pe Tamaș, Fl. Petre, Vl. Munteanu, Pulhac sau Zicu.

De altfel, ultimul a avut în acel meci o ratare intrată în legenda fotbalului românesc: a driblat o întreagă defensivă și pe portarul Curcă, dar a șutat pe lângă poarta goală! Iar în vara lui 2006 a înscris unicul gol al unui succes superb în Intertoto, 1-0 cu Auxerre, dintr-un penalty obținut tot de el. La francezi evoluau atunci Bacary Sagna, viitoarea vedetă de la Arsenal și Man. City, Benoît Cheyrou sau Daniel Niculae.

Dinu a fost un jucător cu o inteligență peste medie. Înțelegea fotbalul. Nu știu ce să spun ca antrenor, fiindcă n-a avut până acum nicio exeriență la o formație de anvergură. Știm cine taie și spânzură la FCSB, dar dacă va stabili cu patronul care sunt obligațiile și responsabilitățile clare, va fi OK. Îi urez succes!
- Petre Grigoraș, fost antrenor Farul

Todoran l-a refuzat pe „Rege”!

În 2013, pe când era încă jucător la Voluntari, Dinu Todoran a primit o propunere din partea lui Hagi să vină ca secund al lui Bogdan Vintilă, care tocmai fusese instalat în postura de "principal". Brașoveanul l-a refuzat însă pe „Rege", preferând să-și mai continue cariera pe gazon. A agățat ghetele în cui după doi ani de la oferta refuzată la Viitorul.

Dinu Todoran a vrut să se facă avocat

La sfârșitul anilor 2000, Todoran a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea „Transilvania" din Brașov. Ulterior, a încercat să devină avocat, a dat examen de intrare în barou, dar nu a reușit. Soția sa, Tania, este fiica fostului patron de la Stâna Turistică din Poiana Brașov. Cuplul are doi băieți, David și Ștefan, gemeni. Ambii joacă fotbal la Academia lui FC Voluntari.

VIDEO. Lecția primită de Dinu Todoran de la Basarab Panduru

Mai multe știri despre FCSB:

Azi îi dă răspunsul final lui Gigi Becali » FCSB speră să rezolve primul transfer pentru noul sezon

Gigi Becali a bătut palma, la palat, cu fotbalistul din play-off! » Reacție pentru GSP după negocieri: „Îl iau după Craiova - Clinceni”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
talpaiadului
talpaiadului  •  25 Mai 2021, 19:25

Daca asta e profilul nefardat, ala fardat cum arata? :) :) :)

fairplayromania
fairplayromania  •  25 Mai 2021, 19:09

Articol penibil. La iarnă îl scoateți si Antrenorul Anului ! Cea mai fulguentă ascesiune..... de la no name la.... no identitate!

tristan
tristan  •  25 Mai 2021, 19:07

asta are doar fotografii in care pare ca vocifereaza mereu

Vezi toate comentariile (4)
Comentează