FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

FCSB, sancționată pentru xenofobie! Amenzi pentru club și 3 jucători

FCSB a fost sancționată în urma scandărilor xenofobe petrecute după succesul din finala Cupei României, 1-0 cu Sepsi (luna iulie).
FCSB a fost sancționată în urma scandărilor xenofobe petrecute după succesul din finala Cupei României, 1-0 cu Sepsi (luna iulie).

Articol de GSP - Publicat joi, 15 octombrie 2020 20:16 / Actualizat joi, 15 octombrie 2020 20:37

FCSB a fost sancționată în urma scandărilor xenofobe petrecute după succesul din finala Cupei României, 1-0 cu Sepsi (luna iulie).

  • CONTEXTFCSB a câștigat ultima ediție de Cupa României, după ce a învins-o în finală pe Sepsi, scor 1-0. După meci, roș-albaștrii au sărbătorit alături de câteva sute de fani la baza echipei din Berceni;
  • În afara cântecelor obișnuite, Gheorghe Mustață, cel mai vocal lider al suporterilor FCSB, a dat tonul scandărilor xenofobe la adresa Ungariei. Jucătorii lui Toni Petrea nu au părut deranjați, acceptând să cânte în continuare;
  • „România e țară noastră și ne p***m pe Ungaria voastră. Să-ți dăm la m**e, bozgore”, au fost derapajele roș-albaștrilor.

Jucătorii Florin Tănase, Valentin Crețu și Andrei Miron au fost amendați cu 5.000 de lei. Aceeași sancțiune a primit-o și clubul.

FCSB, sancționată pentru xenofobie! Amenzi pentru club și 3 jucători

În urma incidentelor, FRF s-a autosesizat, iar Comisia de Disciplină a admis sesizarea. Articolele stipulate în motivare:

Articolul 82 – Responsabilitatea pentru comportarea spectatorilor

  • 2. Clubul vizitator răspunde pentru comportarea neregulamentară a propriilor grupuri de suporteri şi, în funcţie de gravitatea faptelor, poate fi sancţionat în mod similar cu clubul gazdă si/sau cu masura interzicerii propriei galerii sau propriului grup de suporteri la jocurile disputate in deplasare sau pe teren neutru de la 1 la 10 jocuri. Suporterii care ocupă în stadion sectorul destinat oaspeţilor sunt consideraţi a fi suporterii echipei oaspete, cu excepţia cazului în care se probează contrariul.
  • b) afişarea sub orice formă de inscripţii rasiste, xenofobe şi jignitoare, scandarea de cuvinte/expresii jignitoare şi obscene ori emiterea de sunete în scop jignitor;

Articolul 83 – Nerespectarea obligaţiilor de organizare a jocurilor

  • 2. Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor privind asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă în stadion care au avut drept rezultat
  • c) afişarea sub orice formă de inscripţii rasiste, xenofobe şi jignitoare, scandarea  de cuvinte/expresii jignitoare şi obscene ori emiterea de sunete în scop jignitor, se  sancţionează în conformitate cu dispoziţiile art. 54 din prezentul regulament;

Articolul 54 – Rasismul. Xenofobia. Discriminarea. Denigrarea

  • 1. Orice persoană care, în mod public, discriminează sau denigrează pe altcineva într-o manieră jignitoare pe motive de rasă, culoare, limbă, religie, sex, origine etnică sau care comite o altă faptă  având acest caracter, va fi suspendată pentru 6 jocuri la toate nivelurile, în cazul jucătorilor, echipei tehnice şi antrenorilor şi 4 luni pentru oficiali. În plus, clubul căruia aparţine făptuitorul va fi sancţionat o penalitate sportivă de la 5.000 la 60.000 de lei, la fiecare nouă abatere de acelaşi tip penalitatea urmând a fi majorată cu ½ faţă de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancţinat gradual cu programarea jocurilor fără spectatori de la 1 la 4 etape cumulat cu o penalitate sportivă de 60.000 lei. Dacă acesta este un oficial asimilat, penalitatea va fi de la 10.000 la 80.000 de lei. Aceeaşi sancţiune se aplică şi în cazul în care o persoană are un comportament xenofob, ofensator sau care hărţuieşte o altă persoană pe astfel de motive. 
  • 2. Dacă spectatorii afişează inscripţii conţinând sloganuri discriminatorii/denigratoare/rasiste/ xenofobe sau se fac vinovaţi de alte comportări de acest fel la un joc, organul jurisdicţional va aplica o sancţiune de la 5.000 la 70.000 de lei clubului pe care l-au susţinut spectatorii respectivi, la fiecare nouă abatere de acelaşi tip penalitatea urmând a fi majorată cu ½ faţă de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancţionat cu măsura programării unui joc fără spectatori cumulat cu o penalitate sportivă de 70.000 lei. Dacă spectatorii nu pot fi identificaţi ca suporteri ai unuia dintre cluburi, va fi sancţionat clubul gazdă, în mod corespunzător.
  • 6. Sancţiunile aplicate pe baza acestui articol pot fi reduse sau chiar anulate dacă jucătorul sau clubul respectiv dovedesc că nu a existat sau a existat o culpă minimă a sa în săvârşirea abaterii sau dacă alte motive serioase o justifică, cum ar fi, în special, abaterile care au fost provocate intenţionat pentru a cauza sancţionarea jucătorului sau clubului conform acestui articol. Procedura evaluării circumstanţelor atenuante va fi cea prevăzută de acest regulament.

VIDEO Scandările xenofobe după finalul meciului Sepsi - FCSB 0-1

Citește mai multe știri de actualitate:

Serie neagră pentru România! Nu s-a mai întâmplat asta de 11 ani, când Victor Pițurcă plătea cu postul

Miodrag Belodedici, îngrijorat de jocul naționalei: „E o situație nasoală! Am pierdut fără drept de apel” + „Acolo avem probleme mari”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
prazopolis
prazopolis  •  19 Octombrie 2020, 20:12
Postat de prazopolis pe 19 Octombrie 2020, 20:00

***

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

prazopolis
prazopolis  •  19 Octombrie 2020, 20:00

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

johnwick
johnwick  •  15 Octombrie 2020, 23:17

Și la ăștia le-au luat caii de la bicicletă :))

Vezi toate comentariile (3)
Comentează