FOTBAL  »  Superliga  »  PROCES PALMARES STEAUA

Astăzi s-a judecat recursul privind palmaresul Stelei » Hotărârea venită după doar 6 minute l-a iritat pe Florin Talpan!

FCSB și CSA Steaua își dispută în continuare palmaresul Stelei istorice
FCSB și CSA Steaua își dispută în continuare palmaresul Stelei istorice

Articol de - Publicat joi, 03 noiembrie 2022 09:23 / Actualizat joi, 03 noiembrie 2022 11:21

Primul termen al recursului privind lupta pentru palmares dintre FCSB și CSA Steaua a avut loc în această dimineață, începând cu ora 09:00, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Instanța a fixat un nou termen, pe 2 martie 2023. 

  • Gazeta Sporturilor a fost prezentă în sala de judecată și a oferit toate informațiile importante de la termenul de astăzi.

Scurt istoric al cazului:

  • Pe 5 iulie 2019, CSA Steaua a câștigat, la Tribunalul București, palmaresul echipei de fotbal Steaua de la înființare, 1947, până în 2003.
  • FCSB a atacat decizia, iar pe 28 iunie 2021, Curtea de Apel București a păstrat parțial prima hotărâre, doar că le-a „tăiat” 5 ani din palmares celor de la CSA, intervalul 1998-2003. În 1998, AFC Steaua s-a desprins de Armată la solicitarea UEFA.
  • FCSB, rămasă cu palmaresul începând din 2003, când Gigi Becali a preluat echipa de fotbal, a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a început astăzi judecarea acestuia.
  • La Înalta Curte nu se mai judecă pe fond, ci pe procedură. Adică se va stabili dacă la Tribunalul București și la Curtea de Apel a fost aplicată corect legea.
Marile ziare din Italia au căzut de acord în privința lui Tătărușanu: „«Cărămidă» venită din România”
AC MILAN - SALZBURG 4-0
Marile ziare din Italia au căzut de acord în privința lui Tătărușanu: „«Cărămidă» venită din România”

Ce s-a întâmplat la primul termen al recursului privind procesul pentru palmares dintre FCSB și CSA Steaua

Termenul de astăzi a durat puțin, în jur de 6 minute. Atmosfera a fost una liniștită. Părțile au adăugat noi probe și înscrisuri la dosar. Asociația „Salvați Steaua”, care ține partea clubului FCSB, a adus înscrisuri din perioada 2010-2015, cu comunicate ale MApN în care aceștia recunoșteau că FCSB este continuatoarea Stelei istorice.

În schimb, Florin Talpan, juristul CSA Steaua, a depus înscrisuri privitoare la faptul că FCSB nu respectă hotărârile judecătorești care stabilesc că nu este continuatoarea Stelei. Printre acestea, și declarațiile de miercuri ale lui Gigi Becali, pentru GSP.ro.

Judecătorii au fixat un nou termen, 2 martie 2023, o dată care l-a iritat pe Florin Talpan. Acesta voia ca noul termen să vină mai curând!

În sală au fost prezenți și suporteri ai CSA Steaua, care la final s-au fotografiat cu Florin Talpan. Juristul CSA a ajuns la ÎCCJ la ora 08:59, îmbrăcat, ca de obicei, în uniformă militară. Cinci minute mai târziu, el a fost urmat de Virgil Boglea, avocatul Asociației „Salvați Steaua”. 

Gigi Becali era optimist înaintea procesului FCSB - CSA Steaua

Miercuri, Gigi Becali, patronul de la FCSB, era convins că FCSB va câștiga în instanță dreptul de a fi considerată continuatoarea clubului istoric din Ghencea, iar gruparea din Liga 1 va redeveni Steaua.

„Se apropie procesele, iar în mare parte le-am câștigat, dar am cerut să specifice mai clar că noi suntem continuatorii Stelei. Curtea de Apel a zis că palmaresul este al Armatei până în 1998.

În motivare se spune că CSA Steaua nu poate pretinde palmaresul din 2003 până în 2017 pentru că nu avea secție de fotbal.

Instanța a zis că noi suntem continuatorii, dar trebuie să spună că palmaresul nu este împărțit în două, între CSA și FCSB. Palmaresul e unul singur”, a precizat Becali pentru GSP.ro.

Palmares CSA Steaua București (1947-1998):

  • 20 de titluri de campioană în Liga 1
  • 19 Cupe ale României
  • Două Supercupe
  • 1 Cupa Campionilor Europeni
  • 1 Supercupa Europei

Palmaresul „în aer” (1998-2003):

  • 1 titlu de campioană
  • 1 Cupa României
  • 2 Supercupe

Palmares FCSB (2003-prezent):

  • 5 titluri de campioană în Liga 1
  • 3 Cupe ale României
  • 2 Supercupe
  • 2 Cupe ale Ligii

4 procese au avut loc sau încă sunt în desfășurare între CSA Steaua și FCSB:

  • primul a fost câștigat definitiv de MApN, cel în care Gigi Becali a fost deposedat de marca Steaua;
  • în al doilea, Becali vrea să deposedeze CSA de toate mărcile deținute. Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis în acest caz dosarul privind marca „Steaua” înapoi la Curtea de Apel București, iar procesul va fi rejudecat;
  • al treilea are verdictul și la Apel, favorabil tot Armatei, dar nu în totalitate, în privința palmaresului Stelei. Recursul la ÎCCJ este judecat începând de joi, 3 noiembrie;
  • iar în cel de-al 4-lea Steaua îi solicită lui Becali despăgubiri de 37 de milioane de euro, pentru a se acoperi prejudiciul cauzat de folosirea ilegală a mărcii Steaua între 2003 și 2014. Nu s-a luat o decizie definitivă.

VIDEO » Gigi Becali precizează criteriile pentru noul antrenor de la FCSB

Citește și: 

Să fii antrenor la FCSB nu mai valorează nimic: urmează „șomajul” sau posturi mai slabe!
FCSB
Să fii antrenor la FCSB nu mai valorează nimic: urmează „șomajul” sau posturi mai slabe!
A rezistat la FCSB doar 20 de zile: „A fost greșeala carierei să merg acolo”
GSP LIVE
A rezistat la FCSB doar 20 de zile: „A fost greșeala carierei să merg acolo”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (96)
alexh
alexh  •  03 Noiembrie 2022, 21:30
Postat de Hcm27 pe 03 Noiembrie 2022, 20:33

Păi și ălora din Liga a II a nu le zicea New Dinamo?

Ba da, așa le zicea.

Hcm27
Hcm27  •  03 Noiembrie 2022, 20:33
Postat de alexh pe 03 Noiembrie 2022, 20:00

Păi care este new Dinamo? Că-s vreo 3 echipe cu numele ăsta. Oricum eu îi consider Dinamo pe cei din liga a 2-a. Și STEAUA pe cei din liga 1.

Păi și ălora din Liga a II a nu le zicea New Dinamo?

alexh
alexh  •  03 Noiembrie 2022, 20:00
Postat de Hcm27 pe 03 Noiembrie 2022, 18:36

El le numără pe ale lui New Dinamo!

Păi care este new Dinamo? Că-s vreo 3 echipe cu numele ăsta. Oricum eu îi consider Dinamo pe cei din liga a 2-a. Și STEAUA pe cei din liga 1.

Vezi toate comentariile (96)
Comentează