FOTBAL  »  Superliga  »  FIFA

FIFA nu mai suportă îmbogățirea impresarilor! Ce regulament adoptă după ce agenții au făcut 500 de milioane de euro într-un an

Ioan Becali a făcut cele mai mari afaceri din România ca impresar
Ioan Becali a făcut cele mai mari afaceri din România ca impresar

Articol de , , - Publicat joi, 05 octombrie 2023 06:50 / Actualizat joi, 05 octombrie 2023 07:50

FIFA instituie un nou regulament al agenților, alarmată fiind de veniturile tot mai mari pe care le înregistrau aceștia. Doar în 2022, intermediarii au câștigat 500 de milioane de euro, cu 25 la sută mai mult decât încasaseră în anul anterior.

Afacerile imense ale impresarilor din fotbal se vor împuțina. Cel puțin, așa intenționează FIFA, alarmată fiind de veniturile tot mai mari pe care le aveau intermediarii. Ei erau numiți astfel, intermediari. De la 1 octombrie a intrat în vigoare un regulament nou al agenților, redenumiți cu termenul care le descrie cu adevărat statutul și activitatea.

FIFA a ținut să intervină din cauza calculelor despre câștigurile pe care ajunseseră să le aibă intermediarii. Doar pe parcursul anului 2022, intermediarii au încasat 500 de milioane de euro!

VAR-ul a salvat brigada lui Istvan Kovacs » Gol anulat inițial, validat după reluări
NEWCASTLE - PSG
VAR-ul a salvat brigada lui Istvan Kovacs » Gol anulat inițial, validat după reluări

FIFA impune noi reguli pentru impresari

Conform regulamentului nou, un agent va mai putea primi la un transfer maximum 10 la sută din valoarea afacerii. A devenit celebra tranzacționarea lui Pogba din 2016, un business în care Juventus l-a vâdut pe francez la Manchester United în schimbul a 105 milioane de euro. Impresarul lui Pogba, Mino Raiola, a primit 27 de milioane de euro, un comision care a însemnat mai mult de un sfert din prețul fotbalistului.

Noua regulă limitează la 10,5 milioane de euro comisionul impresarului într-o astfel de afacere, adică nu mai mult de 10 la sută.

Jucătorii pot să scape ușor de ei

O altă precizare importantă și nouă: un fotbalist are dreptul să-și negocieze singur contractul cu un club, chiar dacă el are semnat cu un agent un contract de reprezentare valabil.

Impresarii nu au posibilitatea să anuleze dreptul acesta al unui jucător, nici măcar prin clauze "ascunse". Dacă încearcă să păcălească regula în felul acesta, fotbalistul are posibilitatea să anuleze contractul acela în comisiile federației naționale.

Din cauza unei astfel de clauze vor suferi mai ales agenții mici. Au existat chiar recent situații în România în care jucătorii aveau contracte cu niște agenți, dar s-au transferat fără ei.

Anamaria Prodan îl reprezenta pe Dennis Man, pe care căuta să-l promoveze intensiv în media de-a lungul câtorva ani, însă în momentul în care Ioan Becali i-a convins pe italienii de la Parma să plătească 11 milioane de euro în schimbul lui Man, arădeanul a ales să plece în Serie A și s-o abandoneze pe Ana.

Moruțan a procedat la fel, și tot în favoarea lui Giovanni. Agentul lui era Florin Vulturar, finul lui Gigi Becali. Vulturar îl luase pe Olimpiu încă de când acesta era juniorul lui U Cluj, îl dusese la FC Botoșani și apoi la FCSB.

Giovanni a fost mai abil la transferarea în străinătate a mijlocașului. Datorită relațiilor sale vechi, Ioan Becali l-a convins pe Fatih Terim să-l cumpere pe Moruțan cu 3 milioane de euro. Olimpiu și-a abandonat și el impresarul.

Cea mai mare afacere: Chivu

Nu toți jucătorii români și-au trădat impresarii atunci când au avut oferte de la cluburi mai bune. 

În 2007, Cristian Chivu a trecut de la AS Roma la Inter Milano. Fundașul român era ofertat și de către Real Madrid, însă el i-a transmis lui Ioan Becali că accepta să meargă acolo unde îl îndruma el. Giovanni l-a dus la Milano pentru că italienii i-au plătit un comision de 5 milioane de euro, o sumă pe care spaniolii nu acceptau s-o achite. A fost cel mai mare comision pe care l-a încasat un agent român la o singură tranzacție.

VIDEO Marian Aliuță: „Steaua este în Liga 1!”

Citește și: 

Gigi Becali nu-l mai vrea în echipa de start: „I-am luat şi apartament de 200.000 de euro, dar nu stau 7 ani după el!”
FCSB
Gigi Becali nu-l mai vrea în echipa de start: „I-am luat şi apartament de 200.000 de euro, dar nu stau 7 ani după el!”
Au motive granzii să se plângă de arbitraj? Analiza raportului erorilor pro-contra din acest campionat are o concluzie surprinzătoare
arbitraj
Au motive granzii să se plângă de arbitraj? Analiza raportului erorilor pro-contra din acest campionat are o concluzie surprinzătoare

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (9)
istet10
istet10  •  05 Octombrie 2023, 16:59

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mr90
mr90  •  05 Octombrie 2023, 13:20

Si 10% este prea mult ... ar trebui gradual, ca la impozite

gazistu
gazistu  •  05 Octombrie 2023, 12:43

Vor NUMA EI SA SE IMBOGATEASCA ...

Vezi toate comentariile (9)
Comentează