FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Finala de vis de la Sevilla, pe doi în topul celor mai tari meciuri cîştigate la penalty-uri: "Duckadam? Un gigant!"

Articol de - Publicat joi, 27 decembrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 27 decembrie 2012 10:12

Finala de vis cîştigată cu 2-0 de Steaua în faţa Barcelonei în 1986 ocupă locul doi în topul celor mai tari meciuri cîştigate la penalty-uri


Ziaristul celor de la The Guardian, Barry Glendenning, a publicat un material despre cele mai frumoase meciuri tranşate după executarea loviturilor de la 11 metri. Pe primul loc se află un meci din Cupa Angliei din 1970, iar partida cîştigată de Steaua la Sevilla în faţa Barcelonei acum 26 de ani ocupă poziţia a doua în preferinţele jurnalistului englez. Meciul mare făcut de Duckadam l-a determinat pe Barry să treacă partida Stelei deasupra unor meciuri jucate la campionatele Europene sau Mondiale.

"Un portar cu mustaţă şi şort scurt"
"Cei care nu pot savura această experienţă a penalty-urilor, dar sînt încrezători, se plimbă pe linia de la jumătatea terenului, în timp ce portarii savurează altfel lovitura penalty-urilor. În acest meci, Barcelona nu a reuşit să spargă blocajul nici după prelungiri, într-una dintre cele mai plictisitoare finale. Campionii spanioli au dat peste un portar foarte bun, Helmuth Duckadam, care după acest meci şi-a cîştigat porecla de «Eroul de la Sevilla», după ce a apărat patru lovituri de la 11 metri. Un gigant, un stereotip din perioada aceea, cu mustaţă şi un şort scurt, Duckadam a devenit un erou neobişnuit. De la stînga la dreapta portarul a ghicit tot şi Steaua devenea campioana Europei!", scrie Barry în textul său.

"Comuniştii erau geloşi pe el!"
Povestea dramatică, dar falsă despre accidentul portarului care circula prin România înainte de Revoluţie l-a prins în plasă şi pe jurnalistul englez: "Cu toate acestea, povestea lui Duckadam este mult mai interesantă. El se pare că a fost împuşcat într-una dintre mîini de Nicu Ceauşescu. Motivul? Erau geloşi pe el pentru maşina primită din partea statului pentru rezultatele sale din finala Cupei Campionilor Europeni. În plus, după acest episod portarul nu a mai fost văzut niciodată în tricoul Stelei!".

"Starul echipei din România, Marius Lăcătuş, care nu a făcut nici o greşeală, a trimis mingea la penalty sub bară, oferind un avantaj Stelei în finală"
Barry Glendenning, jurnalist The Guardian

CELE 5 MECIURI DIN TOPUL JURNALISTULUI ENGLEZ
1. HULL CITY - MANCHESTER UNITED 1-1 (3-4)
semifinala Cupei Angliei 05 august 1970
2. STEAUA BUCUREŞTI - BARCELONA 0-0 (2-0)
finala Cupei Campionilor Europeni 07 mai 1986
3. CEHOSLOVACIA - GERMANIA DE VEST 2-2 (5-3)
finala Campionatului European 20 iunie 1976
4. ANGLIA - SPANIA 0-0 (4-2)
sferturi de finala Campionatul European 22 iunie 1996
5. URUGUAY - GHANA 1-1 (4-2)
sferturi de finala Campionatul Mondial 02 iulie 2010

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (23)
stil.ostil
stil.ostil  •  27 Decembrie 2012, 13:08

Anti-joc? Dupa mintea ta creata poate ar fi trebuit ca Steaua sa atace Barcelona la ea acasa in Spania , s-o urce pe garduri,nu ? Sa-i nenoroceasca pe catalani in fata a 72.000 de fani, sa le dea 3-4 nu? Cine era domle Barcelona asta? Era cumva campioana Spaniei, a carei nationala era vicecampioana europeana..decat Ce minte aveti ma, si noi ne pierdem timpul cu de-astia ca voi

bozgorudynamovist
bozgorudynamovist  •  27 Decembrie 2012, 12:25
Postat de alpin pe 27 Decembrie 2012, 11:53

Finala de la Sevilla a fost un meci frumos??????? Da, poate doar prin performanta lui Duckadam. In rest, nu a fost nici macar o umbra de faza de fotbal la acel meci. Exceptand, poate, faultul de penalty al lui Boloni asupra lui Archibalkd, prin min. 81, fault trecut cu vederea de arbitrul platit de Steaua ca sa fie "CORECT"! (vezi interviu cu Ilie Savu). Cred ca a fost cea mai urata finala din istoria fotbalului.

mei ungurianule mei tu mancat sarmale stricate primite de la seful tale arpad istenem

bozgorudynamovist
bozgorudynamovist  •  27 Decembrie 2012, 12:11
Postat de alpin pe 27 Decembrie 2012, 11:53

Finala de la Sevilla a fost un meci frumos??????? Da, poate doar prin performanta lui Duckadam. In rest, nu a fost nici macar o umbra de faza de fotbal la acel meci. Exceptand, poate, faultul de penalty al lui Boloni asupra lui Archibalkd, prin min. 81, fault trecut cu vederea de arbitrul platit de Steaua ca sa fie "CORECT"! (vezi interviu cu Ilie Savu). Cred ca a fost cea mai urata finala din istoria fotbalului.

mei tu este prost tare tu uitat la alt meci in 86 istenem probabil tu vazut finala cupei satelor si catunelor din diviziunea C in care juca Cefura cu Salteaua Apahida

Vezi toate comentariile (23)
Comentează