FOTBAL  »  Superliga  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV / VIDEO Antrenorul „Cooperativei” recunoaște „blaturile”: „Ce naiba! Știau toți jucătorii, nu se făceau doar cu 3-4”

Articol de GSP - Publicat miercuri, 21 septembrie 2022 20:15 / Actualizat miercuri, 21 septembrie 2022 21:57

Cu 14 echipe antrenate în prima ligă din România, Florin Marin a stat de 5 ori pe bancă la Ceahlăul cu Gheorghe Ștefan conducător. A fost și angajatul lui Gigi Nețoiu, la Rocar și la FC Universitatea Craiova. Povestește acum despre celebra „Cooperativă” a fotbalului românesc, unde patronii dădeau ordinele, iar antrenorii și jucătorii executau fără să comenteze pentru că altfel erau demiși instant. 

- Șefii echipelor la care ai fost aranjau meciurile, iar lumea te suspecta și pe tine.
- Cunoașteți foarte bine situația. Majoritatea dintre noi au fost implicați în aceste meciuri strategice. Că unii recunosc sau nu, asta e altceva.

- Tu recunoști!
- Eu recunosc că am făcut parte din anumite jocuri strategice.

- În sensul în care ți se cerea.
- Deciziile le luau conducătorii! Erau acele meciuri strategice în care tu câștigai pe teren propriu și pierdeai când jucai returul în deplasare. Reciprocitățile astea. Eu afirm că am fost sacrificat. Pentru că eu pe unde am fost am construit echipe. Evident că au fost și acele meciuri când eram obligat să cedez.

- Adică ți se impunea.
- Da. Cei care nu recunosc asta n-au tărie de caracter.

- Unde se întâmpla asta? Mai mult la Piatra Neamț?
- La majoritatea echipelor, ce naiba! Atunci era disputa între Steaua și Dinamo cine ia campionatul, apoi restul echipelor cu relațiile pe care le aveau. Am spus-o și recunosc că am participat și eu la aceste jocuri strategice. Așa erau vremurile! Nu numai antrenorii și conducătorii știau de lucrurile astea...

+20 FOTO

Florin Marin: „Au fost meciuri strategice. Ce naiba, haideți să recunoaștem!”

- Te referi la Federație?
- Nu, nu. În perioada aia, Mircea Sandu nu avea dovezi.

- Nimeni n-avea dovezi.
- Știți că au fost meciuri strategice. Ce naiba, haideți să recunoaștem! Dacă nu acceptai ca antrenor, nu rezistai.

- Eu bănuiesc că erai antrenor bun din moment ce Ștefan te-a angajat de atâtea ori!
- Am avut o relație extraordinară cu dânsul, un om extraordinar. Mi-a asigurat condiții foarte bune de pregătire. Plus că nu intervenea la echipă, aveam mână liberă. Eu am avut personalitate și am lucrat cu conducător mari.

- Dă-ne niște exemple!
- La Farul cu Buduru, Garabet. La Ceahlăul cu Ștefan. La Național cu Gino Iorgulescu. Apoi Nețoiu, Borcea. Nimeni nu s-a băgat peste mine pentru că am avut personalitate. Eu am încercat să-mi fac treaba cât mai bine. Mereu aveam fixat un obiectiv și am avut mână liberă totală.

- Bine, mână liberă... Totuși existau aceste meciuri aranjate!
- În afara acestor meciuri.

- Veneau și-ți spuneau în față ce trebuia făcut.
- Știau toți jucătorii, antrenorii și conducătorii. Nu se făceau cu 3-4 jucători.

Florin Marin: „Pădureanu a fost creierul «Cooperativei»"

- Șeful "Cooperativei" era Jean Pădureanu?
- A fost creierul! El era arhitectul, el dirija totul.

Antrenorul „Cooperativei” recunoaște „blaturile”: „Ce naiba! Știau toți jucătorii, nu se făceau doar cu 3-4”
Jean Pădureanu și Gheorghe Ștefan

- Un personaj pe care toți îl vedeau ca fiind malefic.
- A fost unul dintre cei mai mari conducători, după Ion Alecsandrescu. Făcea doar în interesul echipei lui. D-aia n-a retrogradat niciodată cu el! Dacă-ți promitea ceva, se ținea de cuvânt.

- Când a fost în detenție l-ai vizitat pe Ștefan?
- Nu, am vorbit cu el înainte să-l aresteze. Era în București, am discutat cu el și era un caracter foarte puternic. M-am dus la el cu o zi înainte să se prezinte la penitenciar.

- Știai?
- Beam cafeaua la el dimineața. Eram antrenor la Voluntari și el stătea prin Pipera. Am sunat la ușă, am intrat și-l vedeam că-și face bagajul. Nu mi-a spus nimic. Și îl întreb: "Ce faci, bă tată? Pleci la Piatra Neamț?". "Nu, bă Florine! Azi mă duc la penitenciar să-mi fac pedeapsa!". Mi-a spus-o așa, cu o nonșalanță și o tărie de caracter... M-a surprins! Mi-au dat lacrimile.

CV Florin Marin 

Cariera de jucător:

  • A jucat pentru: Rapid (1971-1976), Steaua (1976-1984), FC Argeş (1984-1985), Gloria Buzău (1985-1986), Inter Sibiu (1986-1987)  
  • A debutat pe 8 aprilie 1973, într-un Rapid - Steaua 0-0. S-a retras pe 25 mai 1986, într-un Gloria Buzău - FCM Brașov 2-2 
  • A cucerit un titlu cu Steaua.

Cariera de antrenor

  • Farul (1993-1996, 1999), Ceahlăul (1996-1997, 2001, 2006-2007, 2009), FC Naţional (1997-1998), Rocar (1999-2000), U Craiova (2000, 2001-2002), Dinamo (2002, 2006), Astra (2002-2003), Petrolul (2003-2004), Jiul (2006), Dacia Mioveni (2006-2007), Ceahlăul (2008-2009), Astra (2014), Oțelul (2015), Rapid (2015), ACS Poli (2015-2016), FC Voluntari (2017), CS Mioveni (2017) 
  • Și-a făcut debutul de antrenor în Liga 1 pe 15 august 1993, la Farul, într-un meci cu Electroputere, scor 1-0. A ieșit din circuit în 2017, după un mandat scurt la CS Mioveni 
  • A pregătit reprezentativa U21 a României și a fost „secundul” lui Victor Pițurcă la naționala mare în 2011.

CITEȘTE ȘI:

A jucat la Rapid și Steaua, dar l-a vrut și Dinamo! Dezvăluirea lui Petre Marin la „Prietenii lui Ovidiu”: „Nu-mi pare rău că n-am ajuns acolo!”
PRIETENII LUI OVIDIU
A jucat la Rapid și Steaua, dar l-a vrut și Dinamo! Dezvăluirea lui Petre Marin la „Prietenii lui Ovidiu”: „Nu-mi pare rău că n-am ajuns acolo!”
Motivul pentru care Adrian Mititelu l-a vândut pe Compagno la FCSB: „Mi-am dat seama că am greșit! Nu trebuia să judec cu sufletul”
PRIETENII LUI OVIDIU
Motivul pentru care Adrian Mititelu l-a vândut pe Compagno la FCSB: „Mi-am dat seama că am greșit! Nu trebuia să judec cu sufletul”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (21)
gigimarga2
gigimarga2  •  23 Septembrie 2022, 08:39

Si apropo de educatie, educatorii de azi sunt cei care faceau blaturi atunci . Deci cam ce educatie ati vrea sa dea copiilor ?

gigimarga2
gigimarga2  •  23 Septembrie 2022, 08:36

Pe *** asta nu l obliga nimenu sa acepte compromisurile pe care le facea si pentru care incasa o gramada de bani. Putea simplu sa renunte la meserie si sa faca comerț sau taximetrie. Mi e scârba

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

gigimarga2
gigimarga2  •  23 Septembrie 2022, 08:30
Postat de corectorul pe 22 Septembrie 2022, 15:10

Condamn vehement blaturile, dar nu putem sa nu vedem paradoxul situatiei, anume ca singurele rezultate internationale ale fotbalului romanesc, cu muuuult peste posibilitatile materiale sau peste traditia fotbalului nostru, sunt exact din perioada in care se practicau fatis asemenea meciuri strategice (in timpul comunismului si inca vreo 15, 20 de ani dupa), iar conducatori si antrenori erau personajele pe care le blamam azi. Am fi ipocriti sau ne mintim in fata daca nu constatam acest paradox. Si nu, fotbalul prezent nu este efectul acelor meciuri strategice. Cu totul altele sunt motivele, incepand cu lipsa de educatiei sportiva a copiilor in prezent, educatia sportiva fiind baza tuturor selectiilor in toate sporturile.

In fotbalul romanesc , un jucator cu pesonalitate este catalogat instataneu drept jucator problema care deranjaza ,,ordinea si linistea clubului" . Este ca si cand ai gasi un baton de uraniu in loc sa l bagi intr un reactor nuclear , sa l arunci la fier vechi ca pe un deseu. Totul pentru confortul conducatorilor din fotbal ,conducatori care viteaza iresposabil . Avem ceea ce meritam, culegem ce semanam .(despre cârdasiile cu oamenii din presa nici nu mai are rost sa pomenesc)

Vezi toate comentariile (21)
Comentează