FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

FOOTBALL LEAKS Confidențial despre Aleix Garcia: de ce l-a luat, cât a plătit și de ce l-a pus pe liber Manchester City. Cum arată raportul nefardat de scouting al fotbalistului ajuns la Dinamo

Aleix Garcia
Aleix Garcia

Articol de - Publicat marti, 13 octombrie 2020 06:48 / Actualizat marti, 13 octombrie 2020 15:38

Gazeta prezintă astăzi informații necunoscute publicului și mediei din România și Spania. Sunt date Football Leaks confidențiale despre cât a costat de fapt Garcia în 2015, cine au fost impresarii și cât au încasat ei, plus cât a câștigat fotbalistul spaniol în Premier League. Mai important pentru fanii lui Dinamo, printre informații se află și un raport confidențial alcătuit de scouterii lui City, cu plusurile și minusurile jucătorului.

“Sunt genul de jucător care dă totul pe teren. Știu să mă mișc bine între linii. Mă pricep să găsesc spații, am viziune de joc, lovesc mingea cu ambele picioare și sunt jucător de echipă”. Asta este descrierea pe care și-o face Aleix Garcia (23 de ani), vedeta spaniolă adusă de Dinamo la începutul lunii.  

Potrivit informațiilor oferite de noii directori spanioli ai clubului, mijlocașul a venit la București datorită relațiilor bune pe care Rufo Collado și Pablo Cortacero le-ar avea cu Pere Guardiola, fratele impresar al antrenorului lui Manchester City, club de care Garcia a aparținut până în această vară.

FOOTBALL LEAKS Confidențial despre Aleix Garcia: de ce l-a luat, cât a plătit și de ce l-a pus pe liber Manchester City. Cum arată raportul nefardat de scouting al fotbalistului ajuns la Dinamo
Aleix Garcia, prezentat oficial la Dinamo

Gazeta vine astăzi cu detalii secrete din cariera lui Aleix Garcia.  Informațiile fac parte din baza de date Football Leaks obținută de jurnaliștii de la Der Spiegel și pusă la dispoziție jurnaliștilor din European Investigative Collaborations printre care și un reporter al Gazetei.

“Întotdeauna, Aleix Garcia a reușit să producă ceva magic în treimea finală de teren”
- raport de scouting Manchester City 

Villarreal, marea perdantă 

Potrivit site-ului transfermarkt.com, prețul plătit de Manchester City pentru Aleix Garcia a fost de 4 milioane de euro, suma fiind preluată în ultimele zile și de presa din România. Informația este eronată. Conform acordului final de transfer, semnat și înregistrat de cluburile Manchester City și Villarreal în 26 august 2015, prețul inițial a fost de doar 2,25 milioane de euro. 

FOOTBALL LEAKS Confidențial despre Aleix Garcia: de ce l-a luat, cât a plătit și de ce l-a pus pe liber Manchester City. Cum arată raportul nefardat de scouting al fotbalistului ajuns la Dinamo
Aleix Garcia consolat pe managerul lui City, Pep Guardiola, după un meci de Cupă. Sursă: Getty Images

Ulterior, Manchester City putea să plătească până la maximum de 12 milioane de euro în funcție de anumite condiții: 

  • 250.000 de euro după debutul lui Aleix Garcia pentru prima echipă
  • un milion de euro după fiecare 10 meciuri oficiale “relevante” (City precizează că un meci este considerat relevant dacă jucătorul stă minimum 30 de minute pe teren), până la un maximum de 70 de meciuri. Adică, maximum 7 milioane de euro
  • un milion de euro pentru debutul la naționala mare a Spaniei sau Catalunia, cu condiția ca meciurile să fie recunoscute de FIFA sau UEFA
  • un milion de euro la al 10-lea meci jucat pentru Spania sau Catalunia

Dintre aceste clauze, doar prima a fost îndeplinită. Pe 26 februarie 2016, Aleix Garcia a jucat 90 de minute în înfrângerea (1-5) cu Chelsea din Cupa Angliei, iar City a plătit încă 250.000 de euro. 

După debut, Aleix Garcia a mai adunat doar 4 “meciuri relevante” pentru City: două în Cupa Ligii, unul în Cupa Angliei și unul în Premier League, insuficient pentru ca Villarreal să mai primească încă un milion de euro. Astfel, prețul final plătit de City pentru jucător a fost de doar 2,5 milioane de euro.  

10%dintr-un viitor transfer al lui Aleix Garcia de la Manchester City ar fi mers către Villarreal. Procentul se calcula din diferența dintre eventuala sumă primită de City și cea plătită lui Villarreal (2,5 milioane). Garcia, însă, a venit la Dinamo gratis, la final de contract cu City, iar Villarreal nu mai primește niciun cent

 În cele din urmă, s-a dovedit a fi o afacere proastă pentru Villarreal. Cu 18 zile înainte de perfectarea actelor, pe 8 august 2015, Aitor "Txiki" Begiristain - directorul spaniol al lui Manchester City - anunța într-un email intern că s-a înțeles cu Villarreal pentru cumpărarea lui Aleix Garcia: 

“Ei (n.r - Villarreal) sunt foarte furioși pentru că pierd un foarte tânăr jucător care arată foarte bine. Ideea e că, prin clauze, ei pot încasa cele 12 milioane de c**** pe care le-ar fi pus drept clauză în noul contract. Până am apărut noi…Costă puțin”
- Aitor "Txiki" Begiristain, directorul lui Man. City, într-un email intern

Jucătorul avea la Villarreal o clauză de reziliere de 3 milioane de euro, dar se pregătea să semneze un nou contract care i-ar fi mărit considerabil clauza. Aflat deja în atenția lui City, puștiul de doar 18 ani la acel moment a fost convins să nu semneze noul contract cu Villarreal datorită relației de prietenie dintre Begiristain și impresarul fotbalistului, Javier Diaz Pons, zis și “Magico” Diaz.  Cu riscul de a-l pierde pe doar 3 milioane de euro chiar înainte de “blindarea” printr-un nou contract, Villarreal a acceptat mirajul celor 12 milioane promise de City din clauze. În final, însă, avea să primească o sumă cu 500.000 de euro mai mică chiar și decât clauza de reziliere de 3 milioane existentă în contract la momentul perfectării transferului! 

FOOTBALL LEAKS Confidențial despre Aleix Garcia: de ce l-a luat, cât a plătit și de ce l-a pus pe liber Manchester City. Cum arată raportul nefardat de scouting al fotbalistului ajuns la Dinamo
Jesus Navas, în centru, felicitat de De Bruyne și de Aleix Garcia. Sursă: Getty Images

Impresarul, plătit cu 40% din suma de transfer

În schimb, unul dintre câștigătorii de pe urma transferului a fost impresarul “Magico” Diaz. Conform actelor aflate în baza de date Football Leaks, spaniolul a încasat 725.000 de lire (1,03 milioane de euro la cursul de atunci), o sumă echivalentă cu 40% din prețul final al transferului. 

Suma cuvenită impresarului este anunțată de același Txiki Begiristain, care la un moment dat este întrebat pe email de Andrew Hardman, șeful departamentului Football Administration de la City: 

  • Hardman: “Trebuie să demonstrăm că agentul a muncit pentru a negocia suma de transfer. E cazul aici?”
  • Begiristain: “A muncit mult, dar nu știu dacă putem justifica asta”. 

În cele din urmă, Begiristain și Hardman cad de acord să declare oficial federației engleze că suma de 725.000 de lire se împarte în două: 50 la sută, adică 362.500 de lire, reprezintă comisionul pentru servicii aduse de Magico Diaz clubului Manchester City, iar alte 362.500 de lire sunt comisionul pentru serviciile aduse de impresar propriului jucător. Suma totală e plătită, însă, de City abia după ce "Magico" Diaz s-a înregistrat în baza de date cu impresari acreditați de Federația engleză. 

2.650 de lireera chiria lunară plătită firmei Benson Bunch Limited de clubul Manchester City pentru jucătorul Aleix Garcia

Garcia: primă de instalare de un milion de lire

Transferul la Manchester City a făcut din Aleix Garcia un tânăr milionar. Salariul său anual în primul sezon a fost de 225.000 de lire sterline (320.000 de euro, la cursul de atunci). Apoi, salariul creștea progresiv în cei 5 ani de contract:

FOOTBALL LEAKS Confidențial despre Aleix Garcia: de ce l-a luat, cât a plătit și de ce l-a pus pe liber Manchester City. Cum arată raportul nefardat de scouting al fotbalistului ajuns la Dinamo
Fragment din contractul lui Aleix Garcia cu City. Sursă: Football Leaks
  • 400.000 de lire (aprox. 540.000 de euro la cursul de atunci) în al doilea an 
  • 500.000 de lire (aprox. 575.000 de euro la cursul de atunci) în al treilea an 
  • 800.000 de lire (aprox. 912.000 de euro la cursul de atunci) în al patrulea an 
  • 950.000 de lire (aprox. 1.054.500 de euro la cursul de atunci) în sezonul 2019-2020

Pe lângă salariu, în fiecare vară începând cu 2015 și terminând cu 2019, Aleix Garcia a încasat câte 200.000 de lire sterline, reprezentând cele 5 rate ale primei de instalare de un milion de lire sterline. Aleix Garcia s-a aflat efectiv în curtea lui City între 2015 și 2017. În cei doi ani petrecuți pe Etihad, lui Garcia i-au mai intrat în cont 62.500 de lire sterline din prime: 

  • 50.000 de lire sterline în total (5x 10.000 de lire) pentru cele 5 meciuri ca titular 
  • 5.000 de lire sterline pentru meciul de Cupă cu West Ham (5-0) în care a jucat mai mult de 20 de minute
  • 7.500 de lire sterline în total pentru 3 meciuri (3x 2.500 de lire) în care s-a aflat pe teren sub 20 de minute

Raport: “Excelentă inteligență în joc”

În momentul transferului la Manchester City, Aleix Garcia era considerat unul dintre cei mai promițători tineri din Europa. Planul clubului englez era să-l integreze întâi la echipa de tineret, apoi să-l introducă treptat în anturajul primei echipe. Gazeta publică azi un raport confidențial de nouă pagini realizat de scouterii lui City în momentul perfectării transferului, raport întocmit pe baza a 13 meciuri urmărite: 9 de la naționalele de juniori ale Spaniei și 4 de la echipele mici ale lui Villarreal.  Concluzia: “Aleix este un mare talent și un jucător extrem de tehnic”.  

Actualul jucător de la Dinamo era văzut ca o variantă pe trei posturi la echipa mare:

FOOTBALL LEAKS Confidențial despre Aleix Garcia: de ce l-a luat, cât a plătit și de ce l-a pus pe liber Manchester City. Cum arată raportul nefardat de scouting al fotbalistului ajuns la Dinamo
Planul de succesiune făcut de City pentru Aleix Garcia. Sursă: Football Leaks
  • număr 6, închizător: a treia variantă după Fernando și Delph
  • număr 8, mijlocaș central: a patra variantă, după Yaya Toure, Fernandinho și Delph
  • număr 10, mijlocaș ofensiv: a șaptea variantă după De Bruyne, David Silva, Sterling, Lopes, Roberts și Iheanacho

“Își dorește mereu mingea, încearcă să intre mereu între linii astfel încât să se poată răsuci pentru a crea o fază. Are capacitatea de a coborî mult dacă spațiile între linii sunt prea înguste” 
- raport de scouting Manchester City

Raportul este plin de elogii: 

FOOTBALL LEAKS Confidențial despre Aleix Garcia: de ce l-a luat, cât a plătit și de ce l-a pus pe liber Manchester City. Cum arată raportul nefardat de scouting al fotbalistului ajuns la Dinamo
Temele pozitive din rapoartele de scouting ale lui City. Sursă: Football Leaks
  • tehnic: e un jucător de ambele picioare, cu o primă atingere de balon excelentă și cu capacitatea de a primi, de a juca și de a păstra balonul în situații de presiune.  
  • tehnic: are capacitatea de a juca rapid și de a ieși din pericol, poate pasa scurt, inteligent și precis în adâncime, dar are și abilitatea de a juca lung, schimbând direcția 
  • tehnic: nu este un dribleur, genul de jucător pentru situații unu la unu, dar poate elimina adversarii prin combinații rapide tehnic: în preajma careului are abilitatea de a vedea și a oferi pasa decisivă. Are tehnică excelentă de a șuta de la distanță cu putere și precizie. Periculos la executarea fazelor fixe 
  • tactic: are o excelentă inteligență în joc și e foarte capabil tactic. Are tendința de a juca număr 8 sau număr 10, iar cel mai periculos este în treimea finală și în special între linii. Ia decizii foarte rapid 
  • mental: își asumă responsabilități pentru echipă și are reputația de a produce lucruri în momente importante, dificile

Raport: “Nu are curaj în duelurile fizice”

 Totuși, scouterii lui City au identificat și puncte nevralgice în jocul lui Garcia, în special la capitolul mental: 

  • tactic: a jucat recent ca număr 6 și senzația e că aceasta va fi poziția lui în viitor. Defensiv a crescut în ultima perioadă, dar în continuare acesta nu este punctul lui forte. Nu are disciplina pozițională a unui recuperator, dar datorită ușurinței de a controla balonul se poate apăra prin posesie 
  • mental: în trecut, și-a creat reputația că uneori nu are dorință și competitivitate, fiind chiar un pic leneș pe teren când echipa sa nu are mingea. Totuși asta s-a îmbunătățit recent 
  • mental: îi lipsește curajul în duelurile fizice 
  • fizic: are viteză moderată și atât, dar este suficient de rapid să joace așa cum își dorește, adică să primească mingea la picior mai degrabă decât să o urmărească și să se lupte pentru posesie 
FOOTBALL LEAKS Confidențial despre Aleix Garcia: de ce l-a luat, cât a plătit și de ce l-a pus pe liber Manchester City. Cum arată raportul nefardat de scouting al fotbalistului ajuns la Dinamo
Teme negative din rapoartele de urmărire ale lui Aleix Garcia. Sursă: Football Leaks

“Tinde să fie relaxat atunci când trebuie să-și îndeplinească datoriile defensive, atunci când trebuie să pună presiune pe adversar și când face tranziția” 
- raport de scouting Manchester City

Scouterii lui City consemnează în raport și aspecte personale: “Aleix provine dintr-o familie bună. Tatăl său lucrează la Villarreal pe postul de cameraman, iar mama lui are grijă de persoane în vârstă. Aleix s-a născut în Catalunia, dar a semnat de copil cu Villarreal, iar familia s-a mutat pentru ca el să poată face acest pas. Așadar, Aleix s-a mai relocat o dată pentru fotbal și aparent s-a descurcat bine”. 

“În afara terenului, e un tip relaxat, un caracter îndrăzneț care reușește să-și facă prieteni cu ușurință. Totuși, e un băiat care a fost tratat ca un mare talent aproape pe toată durata vieții sale și are nevoie de un antrenor care să-l înțeleagă și să relaționeze cu el. Scouterii noștri din Spania simt că va răspunde bine la colaborarea cu Vieira (n.r. - Patrick Vieira, atunci antrenorul echipei U23 a lui City) și se va bucura să lucreze cu el”
- raport de scouting Manchester City

2 lire sterlinea plătit clubul spaniol Girona lui Manchester City pentru împrumutul lui Aleix Garcia pe perioada iulie 2017-iulie 2019

În ciuda așteptărilor mari din momentul transferului în Anglia, Aleix Garcia nu a reușit să se impună în prima echipă a lui City. Din 2017, spaniolul a fost împrumutat două sezoane la Girona, în Primera Division, apoi la Mouscron în Belgia. Pus pe liber în această vară, el a semnat săptămâna trecută cu Dinamo un contract pe un an, cu posibilitatea de prelungire.  

“E o încântare să-l vezi cu mingea la picior, însă fotbalul nu se rezumă doar la asta. Nivelul de intensitate din jocul lui nu e foarte ridicat, deși e elegant pe teren. Are un pic din mentalitatea de siesta spaniolă”
- raport de scouting Manchester City 

FOOTBALL LEAKS Confidențial despre Aleix Garcia: de ce l-a luat, cât a plătit și de ce l-a pus pe liber Manchester City. Cum arată raportul nefardat de scouting al fotbalistului ajuns la Dinamo
Aleix Garcia, în duel cu Vidal în Primera Division. Sursă: Getty Images

CITEŞTE ŞI ALTE ŞTIRI DESPRE DINAMO: 

DINAMO. Portretul lui Aleix Garcia, supertransferul anului în Liga 1: „Iată la ce să vă așteptați de la mine!” » Cum l-a convins pe Guardiola

Aleix Garcia i-a cucerit pe suporterii lui Dinamo! Ce a postat fotbalistul pe rețelele de socializare

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (60)
creeperno
creeperno  •  13 Octombrie 2020, 22:47

In cel mai rau caz, o sa fie in top 10 jucatori din liga 1

johnwick
johnwick  •  13 Octombrie 2020, 19:02
Postat de sampaolo pe 13 Octombrie 2020, 13:07

Mai suferi, gigistule? :)) FC FCSB e pe cracă. Adio, lesinatilor.

B-ul, B-ul

1662369010695284
Giugiuca Irinel  •  13 Octombrie 2020, 18:28
Postat de cornelconasu pe 13 Octombrie 2020, 14:14

Comitetul Execuțiv , forul suprem în fotbal a adoptat prin vot niște hotărâri care au avantajat în primul rând ....FRF și Liga ! Să nu uităm că a fost comunicată campioana la UEFA înainte de.....terminarea campionatului ! Că au obligat să se desfășoare semifinalele Cupei Romaniei mai devreme, deși era timp berechet, încălcând grav regulamentele și avantajând ....o echipă !!! Nu au mai permis desfășurarea restului etapelor pentru că ....s-au opus niște echipe (ex Viitorul, Sepsi) care trebuiau să joace cu Dinamo ultimele etape și au zis că nu pot aștepa trei săptămâni ....s.a.m.d ! Lui Dinamo nu i se permitea să joace meciurile restante , iar Dinamo ar fi mers la TAS, inclusiv pentru nedreptatea din Cupa Romaniei !La fel au fost probleme în Liga II-a !!! Atunci CEx, a luat decizia care a luat-o, protejând în primul rând FRF care era în pericol să numească altă campioană , să dispună rejucarea finalei Cupei și să plătească despăgubiri mari unor echipe , plus că ar fi trebuit să demisioneze în bloc !!! Din arbitrajele pe care le-a avut și le are Dinamo ne dăm seam ce sensibilă a fost FRF că ar retrograda Dinamo și încă ceva : să nu uităm că a mai fost o echipă acolo : Chindia ! Ce nu înțelegeți voi este că votul a rezolvat interesele de grup !

Cui te obosesti sa i explici? ***)))) crezi ca ei nu stiu asta? ***.crezi ca intereseaza pe cineva parerea lor? Tu le explici..***.******

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (60)
Comentează