FOTBAL  »  Superliga  »  LIGA 1

FRF doarme, iar Sepsi Sf. Gheorghe profită de strategia Ungariei anti-România

Răzvan Burleanu FRF
Răzvan Burleanu FRF

Articol de , , - Publicat joi, 11 februarie 2021 08:59 / Actualizat joi, 11 februarie 2021 15:18

Din 2021, Sepsi Sfântul Gheorghe bifează regula U21 cu un fotbalist, Nandor Tamas, pe care clubul de care aparține, Academia Puskas, a refuzat să-l mai lase la echipele naționale ale României și încearcă să obțină acceptul FIFA pentru a-l face eligibil pentru reprezentativa Ungariei.

FRF continuă să-și submineze singură una dintre cele mai importante legi pe care le-a implementat în timpul administrației Răzvan Burleanu. După ce Gazeta Sporturilor a dezvăluit pe 10 februarie cum s-a compromis regula U21 în actualul sezon, față de sezonul precedent, unul dintre motive fiind că FRF a permis extinderea numărului de schimbări de la 3 la 5, fără a obliga cluburile să lase și al doilea fotbalist U21 să evolueze măcar 45 de minute, un alt caz care se petrece în Liga 1 arată indiferența FRF în a-și apăra practic o "investiție" pe care a făcut-o în fotbaliștii tineri.

Nandor Tamaș a dispărut din naționalele României

E vorba despre clubul Sepsi Sf. Gheorghe, care, începând din acest an, folosește un fotbalist cu ajutorul căruia bifează regula U21, dar pe care naționalele României se află de mai bine de 3 ani în imposibilitatea de a-l avea! Numele acestui jucător: Nandor Tamas!

FRF doarme, iar Sepsi Sf. Gheorghe profită de strategia Ungariei anti-România
Nandor Tamaș (foto dreapta), de la Sepsi, a împlinit 20 de ani luna trecută

Despre acest caz, Gazeta Sporturilor a mai scris în urmă cu un an și jumătate, dar la vremea respectivă el nu activa în Liga 1. Era la Academia Puskas, club de care aparține și acum, dar între timp el a fost împrumutat la Sepsi și în baza relațiilor excepționale pe care Sepsi le are în Ungaria.

Cum s-a ajuns ca lui Nandor Tamas să-i fie blocat accesul la naționalele noastre?

Născut în anul 2000, coleg de generație cu Valentin Mihăilă și jucând cam același post cu fostul component al Universității Craiova, Nandor Tamas, considerat în 2016 un fotbalist de mare viitor pentru România, se impusese în echipele naționale de U17 și U18, chiar în fața extremei oltene. Și la acea vreme el era sub contract cu Academia Puskas, din Ungaria, dar era eligibil pentru a evolua pentru România fiindcă s-a născut la Târgu Secuiesc.

Academia Puskas a refuzat FRF, FIFA a refuzat Federația maghiară

Ultima apariție în roș-galben-albastru pentru acesta a fost în decembrie 2017, când a fost integralist în amicalul cu Italia, folosit atacant stânga. Apoi, brusc, Academia Puskas nu i-a mai permis să dea curs solicitărilor din partea FRF.

Și a dispărut complet de la toate acțiunile naționalei U19, în ciuda faptului că a fost permanent convocat. Cei de la FRF au și mers în Ungaria pentru a rezolva situația, însă oficialii de la Academia Puskas au fost intransigenți, au susținut că, de fapt, jucătorul și-ar dori să joace pentru Ungaria, astfel că România U19 n-a putut să conteze pe Nandor Tamas nici la grupa de calificare la Euro, dar nici la Turul de Elită, din primăvara lui 2019.

În tot acest timp, Academia Puskas și Federația Maghiară de Fotbal au încercat la FIFA să-i obțină certificatul lui Nandor Tamas, prin care forul mondial să accepte ca jucătorul să evolueze pentru naționalele de la Budapesta.

Deși are și cetățenie maghiară, nu s-a reușit acest lucru fiindcă FIFA impune anumite condiții clare prin care un jucător să poată trece, bifând selecții doar la naționalele de juniori, la o altă reprezentativă, nu e suficientă doar cetățenia. Iar până în acest moment forul mondial nu a răspuns afirmativ cererilor oficialilor de la Budapesta.

Nandor Tamaș ar putea fi suspendat de FRF

Și la începutul acestui an, Sepsi l-a luat sub formă de împrumut, iar cum el e născut după 1 ianuarie 1998, figurează pe lista celor cu care un club de Liga 1 poate bifa o poziție pentru regula U21. Deși fotbalistul n-a putut să fie folosit în ultimii 3 ani de nicio națională a României.

Inclusiv de cea de tineret, care ar fi dorit să-l cheme în urmă cu un an la una dintre acțiuni. Cei din FRF au fost sesizați cu privire la acest caz și s-ar putea chiar deschide o procedură disciplinară împotriva lui Nandor Tamas, mai ales că el e în prezent legitimat la un club din Liga 1.

Iar în Statutul FRF se specifică în mod clar: "Jucătorul român care a fost convocat la stagiile de pregătire şi la jocurile unei echipe naţionale şi care nu se prezintă la data şi locul convocării va fi sancționat cu suspendare de la 4 la 8 jocuri".

Dacă se va ajunge la o sancțiune împotriva lui Nandor Tamas sau dacă fotbalistul va face o cerere prin care își va exprima dorința de a nu mai evolua deloc pentru România, atunci, automat, el nu va mai putea fi considerat eligibil pentru naționala de tineret, iar Sepsi, implicit, chiar dacă va putea să se folosească de el, nu va mai acoperi cu ajutorul său regula U21. Cum el e născut în octombrie 2000, dacă FRF nu va interveni în vreun fel în cazul său, atunci el va eligibil pentru Sepsi, din perspectiva regulii, până în vara lui 2023, adică și următoarele două campionate.

În afara lui, Sepsi îi mai are în lot, disponibili pentru legea Federației, la startul următorului campionat, pe Andres Dumitrescu, fundaș, și pe Vlad Mitrea și George Dragomir, ambii mijlocași. Petrila, născut și el 2000, ca Nandor Tamas, va reveni la CFR la finalul actualului sezon. 

“Nu există nicio informare oficială a lui Nandor Tamaș către Federația Română de Fotbal conform căreia nu și-ar dori să joace pentru echipa națională a României. Conform ROAF, articolul 19bis, punctul 1.1., jucătorii eligibili regulii U21 în Liga 1 sunt jucătorii care sunt și eligibili pentru echipa națională Under 21 a României! Acesta este motivul pentru care Sepsi bifează regula Under 21 prin titularizarea lui Nandor Tamaș. Personal am fost în Ungaria și am discutat cu jucătorul, asta se întâmpla în urma cu doi ani și ceva. Nici măcar atunci, în cadrul acelei discuții, nu a existat un refuz categoric al jucătorului de a îmbrăca tricoul echipei naționale a României” 
Mihai Stoichiță, Directorul tehnic al Federației Române de Fotbal

Nandor Tamaș a jucat 4 meciuri pentru Sepsi, a bifat regula de 3 ori

Trupa lui Leo Grozavu l-a folosit în ultimele 4 etape de campionat și Nandor Tamas a fost de mare ajutor, mai ales într-o perioadă în care gruparea din Sf. Gheorghe a fost lovită din plin de cazurile de coronavirus pe care le-a avut în lot. Cu Astra, Viitorul și Voluntari, s-a bifat regula U21 prin introducerea lui. Tamas a evoluat și cu Poli Iași, vinerea trecută, însă el a intrat la pauză în locul lui Petrila. Sepsi l-a avut ca integralist și pe Ștefănescu. 

PartidaMinuteA bifat/ N-a bifat regula
Sepsi Astra 4-190DA
Viitorul - Sepsi 3-388DA
Sepsi - Voluntari 2-290DA
Sepsi - Poli Iași 3-345NU

4 meciuriși un gol are Nandor Tamas în echipa națională U18 a României

Adrian Rus a pățit la fel, dar România a reușit să-l antameze

Cazul cu cea mai mare anvergură e cel al lui Adrian Rus. Component al naționalei de tineret în 2018 și în prima jumătate a anului 2019, Rus n-a mai fost lăsat să evolueze la Sepsi și a fost rechemat de clubul care îl împrumutase la formația din Sf. Gheorge, tot Academia Puskas. De aici a fost vândut la Mol Vidi, unde a fost titular în prima etapă a campionatului din Ungaria. Apoi, Mol Vidi a primit solicitarea de convocare a lui Cosmin Contra pentru o acțiune a echipei naționale a României. 

FRF doarme, iar Sepsi Sf. Gheorghe profită de strategia Ungariei anti-România

A fost momentul în care Rus a fost amenințat de conducerea lui Mol Vidi să nu dea curs acestei solicitări. Fotbalistul a încălcat recomandările clubului, motiv pentru care Mol Vidi l-a scos din lotul primei echipe, l-a trimis la gruparea secundă, care joacă în Liga a III-a. Rus n-a cedat, a venit să îmbrace tricoul echipei naționale, a și jucat în partida cu Malta. Abia la 6-7 luni după acest episod, Rus a început să fie folosit în mod constant la trupa maghiară. În actualul sezon, el a evoluat în 11 din cele 20 de etape de campionat, de 7 ori fiind titular. 

VIDEO. Ciprian Marica nu e de acord cu regula U21: „Lucrurile astea trebuie să vină în mod natural, nu să fie impuse”

Citește și alte știri din Liga 1:

Căpitanul FCSB, discurs aiuritor după eșecul cu Dinamo: „Bine că am ieșit sănătoși!”

Control antidoping la Dinamo - FCSB! 6 jucători testați » Reacția PCH

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (37)
vendredi13
vendredi13  •  14 Februarie 2021, 10:01

Nici Băluță nu prea joacă la Puskas A. Cred că tot din cauza asta. :))))

mir21
mir21  •  11 Februarie 2021, 22:17

Nu prea cred ca are ungaria vreo strategie anti Romaniam asta e doar o prostie debitata *** care cred ca a vazut un ungur doar la televizor

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

764468963651742
Ilie Golombioschi  •  11 Februarie 2021, 17:33

Daca reglementarea federatiei e asa cum se spune in articol eu consider ca e o eroare.Nu singura de acord dar e corectibila. Regula 2U19 trebuie sa prevada referiri doar la varsta jucatorilor nu si pentru ce nationala sunt eligibili. Acest fapt ar ajuta indeplinire mai facila, relaxata a regulii cu efecte benefice pentru cluburi si nu neaparar si strict pentru nationalele noastre. Cred ca FRF a constientizat aceste aspecte si de aceea nici nu face un caz din acest caz, posibil chiar sa vina cu o remediere a acestor aspecte.

Vezi toate comentariile (37)
Comentează