FOTBAL  »  Superliga  »  PARIURI

Să nu pariezi, dar să promovezi pariurile?! » FRF asistă cum oficiali din fotbal fac reclame pentru pariuri sportive și alte jocuri de noroc! Ce prevede regulamentul

Dan Petrescu, Adrian Mutu, Florin Răducioiu fac reclame pentru pariuri sportive. Neymar e un exemplu de fotbalist internațional care e imaginea unor jocuri de noroc
Dan Petrescu, Adrian Mutu, Florin Răducioiu fac reclame pentru pariuri sportive. Neymar e un exemplu de fotbalist internațional care e imaginea unor jocuri de noroc

Articol de - Publicat sambata, 16 aprilie 2022 07:45 / Actualizat sambata, 16 aprilie 2022 10:00

Federația Română de Fotbal asistă cum oficiali din fotbal fac reclame pentru pariuri sportive și pentru alte jocuri de noroc. Regulamentul FRF prevede o suspendare de doi ani pentru persoana care „are un interes financiar direct sau indirect în astfel de activități”. FIFA e și mai concretă, ea interzice în mod explicit asocierea cu gamblingul a oamenilor implicați în fotbal. 

Dan Petrescu ne invită să pariem la 888Sport, Răducioiu promovează Superbet, iar Adrian Mutu face reclame pentru „păcănele virtuale”. 

Federația română, UEFA și FIFA le interzic persoanelor implicate în fotbal să participe la pariuri sportive, dar FRF asistă cum antrenori precum Petrescu și Mutu plus directorul sportiv Răducioiu promovează mărci din industria pariurilor și a jocurilor de noroc.

„Eu nu refuzam 500.000 de euro” » Dezvăluiri șocante despre o ofertă concretă de blat în Europa: „M-am dus direct la Marian Iancu”
PRIETENII LUI OVIDIU
„Eu nu refuzam 500.000 de euro” » Dezvăluiri șocante despre o ofertă concretă de blat în Europa: „M-am dus direct la Marian Iancu”

Ce spune regulamentul: „Este interzisă obținerea vreunui avantaj!”

Regulamentul intern nu e foarte clar, nu se referă în mod concret la reclame. Textul prevede însă că persoana „care are un interes financiar direct sau indirect în astfel de activități” va fi suspendată din fotbal pentru doi ani. 

Reclamele plătite de casele de pariuri constituie un interes direct sau indirect pentru Petrescu, pentru Răducioiu?

Să nu pariezi, dar să promovezi pariurile?! » FRF asistă cum oficiali din fotbal fac reclame pentru pariuri sportive și alte jocuri de noroc! Ce prevede regulamentul

Codul de Etică al FIFA se referă mai clar la relația oficialilor din fotbal cu firmele de pariuri: „Oficialii, arbitrii, jucătorii și agenții fotbaliștilor nu trebuie să aibă niciun interes direct sau indirect, nici printr-o terță persoană, în companii sau organizații care promovează sau se ocupă cu pariuri, cu jocuri de noroc”.

Codul subliniază că „interes” înseamnă obținerea oricărui fel de avantaj din relația cu societățile de pariuri sportive și de gambling.

Petrescu, Răducioiu, Mutu s-ar încadra, așadar, printre persoanele din fotbal care obțin avantaje din colaborări cu astfel de companii.

Și internaționalii promovează pariuri

Ca să nu se bazeze pe regulamentul sportiv, Anglia a formulat o lege care le interzice vedetelor TV și personalităților din sport să mai promoveze case de pariuri. Știrea a fost preluată de paginademedia.ro, care a notat că în trecut au apărut în reclame pentru firme de pariuri Jose Mourinho, Michael Owen, Harry Redknapp.

În Anglia, Comitetul de practică publicitară a oferit și un exemplu într-o declarație dată pentru The Guardian: „Prezentarea căpitanului naționalei de fotbal într-un spot despre jocuri de noroc ar fi interzisă în temeiul acestei noi reguli”.

Fotbaliștii naționalei României apar în reclame pentru societatea de pariuri Fortuna, cu care Federația are un contract de publicitate.

Ce prevede articolul 60 din Regulamentul disciplinar

„Fapta persoanei care participă direct sau indirect la pariuri sau la alte activități similare care privesc jocurile din competițiile organizate sub egida FIFA/UEFA/FRF/LPF/AJF sau care are un interes financiar direct sau indirect în astfel de activități se sancționează cumulativ cu:

  • a. interzicerea oricărei activități legate de fotbal pentru 2 ani
  • b. penalitate sportivă de 300.000 de lei

În toate cazurile, organul jurisdicțional va decide confiscarea valorilor materiale sau financiare implicate în comiterea abaterii. Aceste valori vor fi folosite pentru programele de dezvoltare a fotbalului”.

Marius Șumudică: „Numai eu am fost pedepsit!”

În martie 2016, Șumudică a fost suspendat pentru 6 luni după ce a fost descoperit că paria online pe meciuri de fotbal. „M-au sancționat mai dur pe mine decât pe unii de la Gloria Buzău care recunoscuseră că trucau meciuri!”, a reacționat Șumi.

Și el s-a mirat de situația celor care apar în reclame: „Eu am fost suspendat deși Federația a avut acces la contul meu, oamenii au putut să se convingă că pariam pe partide din Champions League și din alte campionate, nu jucam meciurile Astrei la pariuri. Și nici măcar nu eram în profit în contul acela.

Nu înțeleg cum eu am fost suspendat, iar persoane active în fotbal promovează pariurile la TV!”.

Florin Bratu obișnuia să participe în emisiunea „Superavancronica”, de la DigiSport, o emisiune sponsorizată de Superbet, în cadrul căreia invitații oferă ponturi și analizează evenimentele care urmează să aibă loc. 

Din momentul în care a semnat contractul cu Federația ca selecționer al lotului sub 21 de ani, Bratu nu a mai apărut în emisiunea aceea, tocmai pentru a nu fi interpretat rolul lui dublu, de antrenor și de sfătuitor al pariorilor.

VIDEO Cornel Dinu face dezvăluiri incredibile din mafia pariurilor, cu Reghecampf și Miriuță: „Dacă nu ești de cuvânt, te trezești în rigolă”

Citește și alte știri de actualitate: 

Doar 6 „supraviețuitori” » Cine sunt fotbaliștii care au prins începuturile rivalității CFR Cluj - FCSB

NOTE GSP „Câini” de „B” » De la 2 la 5, toate notele unei noi seri de coșmar pentru Dinamo

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (11)
kensan.gmm
kensan.gmm  •  16 Aprilie 2022, 12:23
Postat de chris7786 pe 16 Aprilie 2022, 10:38

....zise GSP, iar pe fundal tronează mare cât o zi de post Contra, făcând reclama la o casa de pariuri...

Ei sunt o entitate care nu participa in competitii deci au voie dar in acelasi timp e nasol sa condamni pe X si Y cand tu ai o gramada de reclame la pariuri si pacanele pe propriul site.

sergiu37
sergiu37  •  16 Aprilie 2022, 12:11

Vorbim totuși de Liga 1 casa pariurilor, asta-i denumirea oficială nu? Ce ne mai mirăm.

chris7786
chris7786  •  16 Aprilie 2022, 10:38

....zise GSP, iar pe fundal tronează mare cât o zi de post Contra, făcând reclama la o casa de pariuri...

Vezi toate comentariile (11)
Comentează