FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

RETRO GSP Gabi Balint #60. Zece „secrete” din cariera lui „Găboajă”, pe care cel mai probabil nu le știți

Articol de , - Publicat marti, 03 ianuarie 2023 10:39 / Actualizat marti, 03 ianuarie 2023 12:11

Născut pe 3 ianuarie 1963, la Sângeorz-Băi (Bistrița-Năsăud), Gavril Pele Balint este unul dintre personajele cele mai mediatizate din fotbalul românesc. Fost jucător important la Steaua și la națională, cel poreclit „Găboajă” a rămas în prim-plan și pentru că e analist DigiSport. Totuși, mai are câteva „secrete”, pe care azi vi le dezvăluim, în caz că nu le cunoșteați.

  • Nu rata alte episoade #RETROGSP de colecție 
Ion Dumitru #73 » Ce părere avea Liță despre ziariștii de sport în ianuarie 1977: „De el nu-mi place deloc, merge cu Dinamo pe față. Și Ioan Chirilă s-a dat cu Dinamo!”
RETRO GSP
Ion Dumitru #73 » Ce părere avea Liță despre ziariștii de sport în ianuarie 1977: „De el nu-mi place deloc, merge cu Dinamo pe față. Și Ioan Chirilă s-a dat cu Dinamo!”

1. Gabi Balint, obligat de tată să se facă „luceafăr”

În 1978, Gabi a fost testat de Luceafărul Bucureşti, echipă înființată chiar în acea vară cu scopul de a selecționa cei mai talentați juniori din țară. A convins la probe, însă nu voia să se mute în Capitală. 

Avea numai 15 ani, îi era foarte greu să se despartă de părinți. Cel care a stăruit să accepte oferta Luceafărului a fost tatăl său, iar ulterior fiul i-a fost mereu recunoscător.

+40 FOTO

2. Gloria Bistrița l-a transferat pe un vițel

Înainte de a semna cu Steaua, în ianuarie 1981, Balint a evoluat pentru divizionara secundă Gloria Bistrița.

Președintele Gloriei, „Lordul” Jean Pădureanu, le-a plătit celor de la Hebe Sângeorz-Băi o sumă modică și le-a făcut un cadou neobișnuit: un vițel!

3. Gabi Balint, la un pas de Craiova Maxima

În 1980, nu doar Steaua pusese ochii pe Gabi. Și Dinamo, și Sportul Studențesc sperau să obțină semnătura lui. Dar pe final de an cei mai insistenți deveniseră șefii Universității Craiova! Motivul? Pe 3 decembrie '80 fuseseră programate optimile de finală ale Cupei României, iar Maxima s-a impus greu în fața Bistriței, 2-1. 

Cel mai bun om al ardelenilor? Balint, care nu doar că procurase un 11 metri, însă le scosese sufletul titraților adversari din Bănie. Transferul la Craiova nu s-a mai realizat întrucât cei de la Steaua s-au mișcat mai repede, profitând și de faptul că jucătorul locuia la București.

Lucescu a avut mereu o slăbiciune pentru mine, mă convoca și atunci când la Steaua nu prindeam primul 11. 

- Gabi Balint, pentru GSP, în aprilie 2020

4. Gabi Balint, debut de ziua Stelei

Gabi Balint a jucat pentru prima dată în tricoul roș-albastru pe 7 iunie 1981, chiar în ziua în care clubul din Ghencea sărbătorea 34 de ani de la înființare

A fost titular în victoria cu Progresul, 1-0, în deplasare. Întâiul gol pentru „militari” l-a reușit pe 8 august. În minutul 80 al partidei cu Chimia Rm. Vâlcea, 3-2, a înscris cu un voleu, după pasa lui Dumitru Marcu.

+40 FOTO

5. Gabi Balint, reprofilat de „Profesorul” Gheorghe Constantin

La juniori, Balint juca libero sau fundaș central. Cel care a avut inspirația să-l „urce” la mijlocul terenului a fost antrenorul din acea vreme al Stelei, Gheorghe Constantin. 

„Profesorul” a simțit că Gabi dă randament mai bun ca mijlocaș de bandă dreaptă și l-a titularizat mereu în acea poziție. Mijlocaș a evoluat și în sezonul magic 1985-1986, dar spre finalul anilor '80 Gabi a devenit vârf veritabil, în special la națională!

10 trofeea câștigat Balint: Cupa Campionilor Europeni, Supercupa Europei, 5 titluri de campion al României și 3 Cupe ale României

6. Gabi Balint, titular în 78,4% din meciuri

Chiar dacă în memoria colectivă a rămas drept „arma secretă” care intra pe parcurs pentru a decide jocurile, cifrele demonstrează altceva. 

Din cele 264 de prezențe în Divizia A, 207 le-a început ca titular. Adică un procent de 78,4 la sută. Deci în mai bine de trei sferturi din partide s-a regăsit în primul 11!

7. Când Gabi Balint marca, echipa sigur câștiga

În competițiile europene, Balint a înscris de 6 ori, în 34 de partide. Interesant e că în toate acele meciuri Steaua s-a impus, de cele mai multe ori la scor: 4-1 cu Vejle BK, 3-0 cu Anderlecht, 2-1 cu Spartak la Moscova, 5-1 cu IFK Goteborg, 4-0 cu Galatasaray și tot 4-0 cu Fram Reykjavík. 

19 goluria marcat Balint în ediţia 1989-1990, la finalul căreia şi-a trecut în palmares titlul de golgheter al României

Și la prima reprezentativă s-a păstrat tradiția. Aici a existat, însă, o excepție, acel 1-2 cu Camerun, la CM '90. Totuși, reușita lui din minutul 88 a fost determinantă în clasarea tricolorilor pe locul secund în grupă, în fața Argentinei! În rest, atunci când Gabi și-a trecut numele pe tabelă, România a înregistrat 8 victorii și o remiză.

Nu vreau să fac comparație cu ce a fost în '94, dar noi în '90 am fost peste Argentina aproape tot timpul, am dominat clar. Numai eu am mai irosit alte două ocazii mari!

- Gabi Balint, pentru GSP, în aprilie 2020

8. Gabi Balint, nașul Barcelonei

Pe lângă penalty-ul transformat în finala CCE din 7 mai 1986, Balint a mai înscris de alte 3 ori în poarta Barcelonei

A făcut-o în Primera Division, pe când era legitimat la Real Burgos. Deși el a marcat în cele 3 partide, formația sa a smuls un singur egal: 1-3, 2-2, 1-4.

Am jucat și am marcat în Steaua - Anderlecht 3-0, care ne-a dus în finala Cupei Campionilor. În România - Danemarca 3-1, care ne-a dus la Mondiale. În România - Argentina 1-1, la Napoli, în casa lui Maradona. Și în România - Țara Galilor 5-1, probabil cel mai spectaculos meci al Generației de Aur. Ce-ți poți dori mai mult?!

- Gabi Balint, pentru GSP, în aprilie 2020

9. Gabi Balint, rupt de căpitanul Realului

Gabi și-a încheiat cariera la numai 30 de ani, din pricina unei accidentări suferite într-un duel cu cealaltă mare echipă a Spaniei, Real Madrid. 

Cel care îl are pe conștiință e căpitanul de atunci al „albilor”, Manuel Sanchis.

14 goluri în 34 de partide la națională cred că nu-i foarte rău. Mai ales că de multe ori am fost rezervă, intram doar pe final.

- Gabi Balint, pentru GSP, în aprilie 2020

10. Gabi Balint, trădat la meciul vieții ca allenatore?

Balint a activat ca antrenor în perioada 1994-2014, la mai multe formații din țară și din străinătate. Singurele performanțe le-a înregistrat în Moldova, unde în 2003 a câștigat campionatul și Supercupa cu Sheriff Tiraspol

În România, cel mai aproape de titlu a fost în 2009, când a terminat pe 2 cu Poli Timișoara. Însă eșecul cu viitoarea campioană Unirea Urziceni, din penultima etapă, nu va fi uitat nicicând de Gabi. La pauză a fost 1-0 pentru bănățeni, care dominaseră categoric derby-ul. 

Ce s-a întâmplat la pauză nimeni nu poate explica. În partea a doua, de la cabine au ieșit parcă alți jucători ai Politehnicii. Profitând de apatia suspectă a adversarilor, elevii lui Dan Petrescu s-au impus cu 2-1 și au făcut pasul decisiv spre trofeu. Pe Bega s-a vorbit mult că unii au trădat, dar, ca mai întotdeauna, au lipsit dovezile.

CV Gavril Pele Balint

  • S-a născut pe 3 ianuarie 1963, la Sângeorz-Băi (Bistrița-Năsăud)
  • A făcut junioratul la Hebe Sângeorz-Băi și la Luceafărul București 
  • A evoluat, ca mijlocaș/atacant, la formațiile: Gloria Bistrița (L2, 1980), Steaua ('81-'90), Real Burgos (Spania, '90-'93)
  • A debutat în Divizia A pe 7 iunie 1981, în partida Progresul - Steaua 0-1 
  • Meciuri / goluri în L1: 264 / 69 # Meciuri / goluri în Derby de România: 23 / 4  
  • A disputat ultimul joc în L1 pe 12 august 1990, U Craiova - Steaua 1-1  
  • Meciuri / goluri în Cupa României: 32 / 9 
  • Meciuri / goluri în Primera División: 83 / 28  
  • Selecții / goluri în naționala de seniori: 34 / 14

Citește și alte articole din categoria #Retro GSP:

RETRO GSP. 38 de ani de când Gabi Balint s-a simțit cel mai fericit om de pe pământ: „Poate credeți că exagerez, dar chiar așa a fost”
RETRO GSP
RETRO GSP. 38 de ani de când Gabi Balint s-a simțit cel mai fericit om de pe pământ: „Poate credeți că exagerez, dar chiar așa a fost”
35 de ani de la cafteala istorică din Steaua - Victoria! Ziua în care Lăcătuș, Pițurcă, Iovan, Bumbescu s-au bătut ca-n filme cu Vaișcovici, Augustin și Balaur după un gest al lui Hagi. „El venise să calmeze spiritele și a încasat-o degeaba”
RETRO GSP
35 de ani de la cafteala istorică din Steaua - Victoria! Ziua în care Lăcătuș, Pițurcă, Iovan, Bumbescu s-au bătut ca-n filme cu Vaișcovici, Augustin și Balaur după un gest al lui Hagi. „El venise să calmeze spiritele și a încasat-o degeaba”
Ziua în care Steaua și Dinamo și-au snopit în bătaie adversarele
RETRO GSP
Ziua în care Steaua și Dinamo și-au snopit în bătaie adversarele
RETRO GSP. 35 de ani de când Steaua începea fantasticul traseu către triumful de la Sevilla. De ce eroul din Danemarca n-a prins loc în fotografia oficială cu trofeul?
RETRO GSP
RETRO GSP. 35 de ani de când Steaua începea fantasticul traseu către triumful de la Sevilla. De ce eroul din Danemarca n-a prins loc în fotografia oficială cu trofeul?

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
emil1986
emil1986  •  03 Ianuarie 2023, 15:06

Balint, un jucător foarte bun, cu calități fizice, viteza și forță, excepționale. Dacă era mai puțin dezordonat, mai cerebral, cu siguranță cluburile mari din Europa se băteau pe semnătura lui.

parpalache
parpalache  •  03 Ianuarie 2023, 14:29

Ce s-a intâmplat cu jucatorii Politehnicii Timișoara in penultimul meci cu Urzicenii?!Sa-l intrebe pe MM!

supersx
supersx  •  03 Ianuarie 2023, 10:51

Nenea florea! Nenea manolache!!!! Pumeți mâna pe carte! Când scrieți "procent" nu mai adăugați "la sută" după număr! Eu înțeleg că gesepeul nu mai are criterii serioase de selecție (inutile la o publicație de cancan), însă asta nu vă scutește.pe voi să vă apucați de gramatica de clasa a patra.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează