FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

George Copos, BOOM de 50 de milioane: a luat împrumut de la CEC, apoi le-a cerut chirie cât împrumutul!

George Copos
George Copos

Articol de - Publicat luni, 10 aprilie 2023 18:52 / Actualizat marti, 11 aprilie 2023 12:05

Omul de afaceri George Copos (70 de ani), fost patron al clubului Rapid, a ridicat o clădire de birouri în zona Casei Presei cu bani împrumutați de la CEC Bank. Ulterior, CEC a devenit chiriaș în clădirea lui Copos, care-și acoperă creditul chiar cu banii băncii.

Newsweek prezintă culisele afacerii. George Copos a ridicat Ana Tower, o clădire de birouri de lângă Casa Presei, cu banii dintr-un credit acordat de CEC Bank, bancă deținută de statul român, prin Ministerul Finanțelor, ca acționar majoritar.

Creditul, în valoare de 50,65 milioane de euro, i-a fost acordat lui George Copos în decembrie 2017. Clădirea în cauză, Ana Tower, a fost ridicată, iar la mai puțin de 3 ani distanță, în iulie 2020, CEC Bank a devenit unul dintre chiriași!

„Nu am acceptul lui Becali, dar o dau pe piață” » Dragomir dezvăluie două afaceri extraordinare: „Eu și Florin Tănase am luat! Băi, 15 milioane fără să ridice un pai!”
AFACERE
„Nu am acceptul lui Becali, dar o dau pe piață” » Dragomir dezvăluie două afaceri extraordinare: „Eu și Florin Tănase am luat! Băi, 15 milioane fără să ridice un pai!”

Firma lui George Copos plătește CEC Bank cu banii de la ... CEC Bank!

Practic, firma prin care Copos a realizat împrumutul, Ana Towers Offices, a ajuns să ramburseze o parte din împrumut chiar cu banii CEC Bank! „O afacere fără risc cu banii unei bănci de stat”, după cum notează sursa citată.

CEC Bank a închiriat inițial 3 dintre cele 25 de etaje ale clădirii, pe 5 ani, la un cost de 18 euro / metru pătrat, plus taxă de servicii și câte 75 de euro lunar pentru fiecare dintre cele 20 de locuri de parcare. În total, 14,1 milioane de euro pentru firma lui Copos, sumă fără TVA.

Ulterior, cele două părți au mai încheiat un contract pentru alte 6 etaje și mai multe locuri de parcare, pe o perioadă chiar mai lungă, de 10 ani. Afacerea încheiată tot la 18 euro / metru pătrat i-a adus firmei lui Copos alte 18 milioane de euro.

Așadar, CEC îi plătește firmei lui Copos peste jumătate din valoarea creditului, 32 de milioane de euro! Și este de așteptat ca primul contract să fie prelungit, având în vedere că a fost încheiat doar pe 5 ani, în timp ce al doilea are o durată de 10 ani. 

Cu alte 14 milioane de euro (în eventualitatea în care contractul ar fi încheiat în aceleași condiții), suma totală pe care CEC ar ajunge să o plătească către Ana Towers Offices s-ar ridica la 46 de milioane de euro, aproximativ 91% din valoarea totală a creditului!

Poziția lui George Copos și a directorului financiar Ana Towers Office

Chestionat pe seama afacerii cu CEC Bank, George Copos s-a limitat la a spune că „Nu eram implicat la vremea respectivă în decizii legate de managementul operațional”.

Iar Liliana Mateiaș, directorul financiar al Ana Towers Offices, a vorbit despre condițiile complicate ale creditului obținut de la CEC Bank:

„Condițiile pe care CEC Bank le-a impus la data acordării creditului au fost împovărătoare, dovada o constituie faptul că, pentru creditul acordat plătim o marjă de dobândă aproape dublă față de marja de dobândă pe care o plătim la credite similare acordate de alte bănci grupului de societăți Ana.

Închirierea spațiilor către CEC Bank a avut loc la ani distanță față de data încheierii contractului de credit. Spațiile propuse spre închiriere din clădirea Ana Tower au fost comunicate în piața de profil prin toate mijlocele, atât direct, cât și prin agențiile imobiliare, spre știința tuturor persoanelor interesate, în fond scopul edificării acestei clădiri fiind acela de închiriere.

Nu există alte credite acordate companiilor din grupul Ana de către CEC Bank. Companiile din grupul Ana au lucrat și lucrează cu majoritatea băncilor din țară.

Nu deținem informații cu privire la data la care CEC Bank a decis închirierea spațiului din clădirea ANA TOWER, însă vă asigurăm că valoarea chiriei pe care o plătește CEC Bank este mult mai mică decât valoarea chiriei pe care o plătesc ceilalți chiriași”, spune aceasta.

Copos a fost condamnat cu executare în urma unei afaceri cu statul

  • Copos a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în urma unei altei afaceri cu statul, „dosarul Loteria I”. Pedeapsa s-a contopit cu cea primită în martie 2014, de 3 ani și 8 luni cu executare în „Dosarul Transferurilor. Fostul patron de la Rapid a fost eliberat în mai 2015
  • În acel dosar, fostul patron al Rapidului a fost acuzat că a vîndut mai multe spaţii către Loteria Română, prejudiciind statul cu un milion de euro, tranzacţia fiind fictivă.
  • În cele 13 luni de închisoare George Copos a scris 5 cărți și a beneficiat de 5 luni de reducere a pedepsei.
  • George Copos a fost finanțator al clubului Rapid între 1992 și 2013. Cu Copos în fruntea clubului, Rapid a ajuns în sferturile de finală ale Cupei UEFA în 2006 și a cucerit 10 trofee: două titluri în Liga 1, patru Cupe ale României și patru Supercupe.

Citește și: 

Noi șicane în calea demolării stadionului Dinamo: „Facem apel”

Ionel Ganea a devenit crescător de oi și capre: „Nu mă extind, că mă cert cu nenea Gigi”. Unde s-a retras fostul fotbalist

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (13)
Razvan
Razvan  •  11 Aprilie 2023, 17:27

Sa nu credeti ca i destept, are pe unu acolo la care ia dat o mita de 1,2 mil si la rezolvat

rav410wrc
rav410wrc  •  11 Aprilie 2023, 13:54
Postat de ionescugeorge77 pe 11 Aprilie 2023, 12:22

...lumea nu mai va crede ...acest articol seamana cu unul la comanda ...daca nu este ceva in regula raportati la politie ...

De parca ar mai fi fost nevoie, de inca un articol care sa confirme evidenta ori ceea ce stiam deja cu totii si anume ca tarishoara noastra a fost subtilizata, fecundata si devalizata, pan' la OS, de toti jmecherii si jnapanii astia, de vreo 30 de ani incoace !! :(((( Nici nu inteleg de unde mai este de subtilizat, inca ?! Pensii speciale, salarii cu dedicatie de la buget, contracte super paguboase cu statul, chiar fonduri Europene subtilizate samd, in tarishoara tuturor posibilitatilor !! ;))))

Shynee
Shynee  •  11 Aprilie 2023, 13:49

Practic cec beneficiaza gratis de chirie.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează