FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

Gică Mihali dă cărțile pe față » Povestea scandalului din blatul eșuat cu Steaua: „I-am dat un pumn lui Lăcătuș și l-am umplut de sânge pe față”

Marius Lăcătuș și Gică Hagi (stânga) s-au numărat printre protagoniștii scandalului de la Scornicești
Marius Lăcătuș și Gică Hagi (stânga) s-au numărat printre protagoniștii scandalului de la Scornicești

Articol de GSP - Publicat luni, 31 august 2020 15:38 / Actualizat luni, 31 august 2020 16:08

Fostul fotbalist Gică Mihali (54 de ani) a fost invitat la GSP Live, unde a rememorat întâmplările la meciul de pomină dintre Steaua și FC Olt, din 1989.

Aflată în subsolul clasamentului, FC Olt avea nevoie de o victorie cu Steaua, care nu mai avea pentru ce să lupte în finalul de sezon. Roș-albaștrii au dat calculele peste cap, câștigând cu 1-0, iar la final lucrurile au degenerat.

- Povestiți-ne meciul cu Steaua din decembrie 1989. E un meci cu cântec în care FC Olt, echipa din satul lui Nicolae Ceaușescu, trebuia să primească punct sau puncte de la Steaua, care nu prea mai spera la titlu, dar cei de la Steaua s-au răzgândit chiar înainte de meci.
- Exact. Tot timpul îi ajutam pe Steaua, acum venise rândul să ne ajute și ei pe noi. Vine meciul, 0-0 și apoi a dat Hagi gol. În repriza a doua, pe partea stângă, mi-a zis ceva rău Lăcătuș. M-a scuipat, m-a tras de păr. Când i-am tras un pumn, l-am umplut de sânge. A început să mă caute pe teren, dar Gherasim s-a dus la el: „Lăcă, stai cuminte!”. Când i-a dat un pumn lui Gherasim l-a aruncat în poartă. Atunci, arbitrul s-a speriat. A început lumea să sară în teren. Hagi s-a dus cu picioarele într-un om. A fost o bătaie, măcel.

- Și cum s-a terminat?
- Pe mine m-a scos socrul meu, m-a băgat prin spate la vestiare. Lăcătuș, săracul, stătea în fund în mijlocul holului, plin de sânge și îl filmau ăștia. Când am văzut, am zis: „Mamă, ce o să pățesc acum!”. S-a terminat circul, arbitrul a fluierat mai repede sfârșitul. Iovan a strigat la banca lor: „Vedeți, mă, că din cauza voastră s-a întâmplat asta?!”. Am înțeles că unii au vrut să ne dea un punct, alții nu au fost de acord.

Mihali: „El era Lăcătuș, eu eram încă nimeni”

- Ce ați pățit după asta?
- A venit Revoluția, ne-am strâns să mergem în cantonament, dar pe drum, la Bușteni, am fost anunțați că echipa s-a desființat. Pe mine m-au chemat la Comisia de Disciplină. A venit un Aro de la Scornicești și unde credeți că mă duce?! În parcare la Steaua. Ăia făceau antrenament. I-am zis: „Bă, baiatule, unde mă duci tu? Ce caut eu aici?”. El avea ceva de dus la club, am rămas în mașină. Am plecat de acolo la sediul FRF, la judecată. Lăcătuș a intrat primul. Când a început Lăcătuș să-i certe pe ăia, Doamne!, ce le-a făcut acolo. Luase și el trei etape, a fost eliminat și el. Când am ieșit, îmi era puțin jenă. El era Lăcătuș, eu eram încă nimeni. Dar el îmi zice: „Gică, vino încoace! Hai, mă, să fumăm o țigară! Ce a fost a fost!” Am rămas foarte bun prieten cu el.

FC Olt - Steaua s-a disputat cu doar câteva zile înainte de căderea regimului comunist. Presa vremii și oficialii n-au avut voie să scoată atunci un cuvânt despre incidentele petrecute pe teren. La o lună de la acel meci, în cadrul FRF s-a hotărât desființarea echipei FC Olt.

Comitetul Frontului Salvării Naţionale din cadrul FRF a hotărât desfiinţarea echipei FC Olt, începând cu data de 17 ianuarie 1990. Jucătorii respectivului club vor fi legitimaţi la ultimul club de la care au fost transferaţi. În cazul în care clubul de la care a fost transferat nu doreşte acest lucru, jucătorul poate fi legitimat la una din echipele din judeţul de unde e provenit. În fiecare etapă, echipele care ar fi urmat să joace cu FC Olt, stau - motivarea FRF

Gică Mihali, fundaș central, a evoluat pentru 4 cluburi în cariera sa. A început la FC Olt Scornicești, apoi a petrecut 2 ani la Inter Sibiu, înainte de a ajunge la Dinamo. Alb-roșiii l-au propulsat în Franța, la Guingamp, unde a jucat 3 ani. Ulterior, a revenit în țară, tot la Dinamo. Mihali are 31 de meciuri la națională, jucând inclusiv la Mondialul din '94. 

Mai multe dezvăluiri din GSP Live:

Mărturia TERIFIANTĂ a unei glorii dinamoviste » Ce a spus doctorul când l-a văzut pe patul de spital: „De ce l-ați adus aici? Faceți-i parastasul!”

Răbufnirea unui om important trecut pe la Dinamo sezonul trecut: „Parcă nici n-am fi existat! Au fost lucruri inacceptabile”

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (18)
andrei.f
andrei.f  •  02 Septembrie 2020, 11:58

Lovitura de stat a fost prin crime, apoi au urmat abuzurile noii puteri. Da de ce să fie desființată FC Olt ? Numai pt că era din localitatea natală a lui Ceaușescu ?

10159055108093311
Chris Tee  •  01 Septembrie 2020, 00:38

https://www.romaniansoccer.ro/competitii/fotbal/national/romania/liga-1/1989-1990/ Oare ce or fi fumat Mihali si reporterul...Meciul a avut loc in 10.12.1989, etapa a 17-a. Steaua se batea la titlu, pe care avea sa il piarda la 1 punct. Deci in nici un caz nu ar fi dat puncte la jumatatea campionatului. https://fotbalolt.wordpress.com/2012/08/02/fc-olt-1980-1989/ ”Parcurs foarte slab in prima parte a campionatului 1989-1990, echipa se clasează pe un loc retrogradabil, in ultima partida, Steaua câstiga cu greu de data asta cu 1-0 la Scornicesti prin golul marcat de Hagi. Obisnuiti sa câstige meciul fara efort, in timpul partidei s-a declansat o bătaie generala, Mihali l-a faultat pe Lacatus, acesta a ripostat si scandalul a continuat si dupa fluierul final. Nimeni nu avea sa stie ca va fi ultimul meci al echipei FC Olt.”

liviuemil
liviuemil  •  31 August 2020, 22:26

FSN-ul a dus tara de ripa. Ei au fost primii hoti formati de revolutie.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează