FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

După 23 de ani, Gigi Becali a recunoscut azi că a făcut un blat: „Am făcut o moșmoandă ca să salvăm Steaua”. Ce jucător a fost pălmuit după meciul aranjat

Articol de - Publicat luni, 24 aprilie 2023 16:02 / Actualizat luni, 24 aprilie 2023 16:10

George Becali a recunoscut în direct pentru prima dată că a făcut un blat cu scopul „de a salva echipa de la retrogradare”. Meciul menționat de finanțatorul FCSB este FC Onești - Steaua 1-3 din martie 2000, când Victor Pițurcă era antrenor în Ghencea. 

În timpul conferinței de presă în care și-a anunțat retragerea din fotbal, George Becali a făcut o dezvăluire surprinzătoare:

“De când am intrat eu, am băgat 10 milioane când mi-au dat echipa generalii, cu miniștrii și cu armata. Atunci, toți arbitrii erau cu Rocar. Atunci, comanda Rocar fotbalul. Trebuia să retrogradeze Steaua și să rămână Rocar.

Numai că am venit eu cu Pițurcă. Iar Pițurcă a scos atunci echipa de pe teren, e meritul lui, cu scandaluri. Ne-am dus la Onești, acolo am făcut și noi o moșmoandă ca să fim siguri. Am făcut cu Puiu de la Onești și am salvat-o pe Steaua. Altfel eram în groapă, eram la bătaie cu ăia de la Rocar. I-am biruit, am fost mai tari. Mai erau două meciuri și era retrogradată Steaua”. 

  • În limbaj popular, moșmoandă înseamnă un lucru necurat. Cuvântul vine de la "moșmoană", adică farmace, vrajă, descântec

Declarația este prima mărturie publică a lui Becali legată un aranjarea unui meci. În trecut, Becali a susținut vehement că nu a umblat niciodată la echipele adverse și că s-a mulțumit doar cu premierea adversarelor contracandidatelor la titlu. 

Să știe toată lumea că Steaua nu a făcut și nici nu va face vreodată blaturi! Nu voi apela la așa ceva, vom juca doar pe teren, așa cum am făcut întotdeauna.

- George Becali, în 2010

Meciul menționat de Becali s-a jucat în etapa a 23-a a sezonului 1999-2000, nicidecum cu două etape înainte de finalul campionatului, așa cum a declarat azi finanțatorul FCSB. A fost prima victorie obținută de club cu Victor Pițurcă în postura de antrenor-manager.

Înaintea acelui joc, Steaua era pe locul 8, cu 30 de puncte, la 19 puncte în spatele liderului Dinamo

Înaintea acelui joc, Steaua era pe locul 8, cu 30 de puncte, la 19 puncte în spatele liderului Dinamo, dar la doar șase puncte distanță de Farul (24 de puncte), ocupanta primului loc retrogradabil de sub linie. 

Finanțată de Gigi Nețoiu, Rocar era deasupra liniei, cu 24 de puncte, iar Onești era sub linie (tot cu 24 de puncte) și, teoretic, avea toate șansele să se salveze de la retrogradare în cele 11 etape rămase de jucat. 

Echipa de start folosită de Pițurcă  în acea după-amiază, la Onești, a fost: Tiberiu Lung - Reghecampf, Baciu, Belodedici, Miu, Roșu (71, Bordeanu) - Carabaș, Falemi (61, Lincar), Trică - Dănciulescu, Claudiu Răducanu (60, Ciocoiu). 

Golurile Stelei au fost marcate de Carabaș (20), Dănciulescu (69) și Trică (72), respectiv Cristache (44). 

După 23 de ani, Gigi Becali a recunoscut azi că a făcut un blat: „Am făcut o moșmoandă ca să salvăm Steaua”. Ce jucător a fost pălmuit după meciul aranjat
Cronica meciului FC Onești - Steaua 1-3, din martie 2000

Masati, atacantul ratangiu pălmuit de antrenor

La final, antrenorul lui FC Onești, Toader Șteț, l-a pălmuit zdravăn în vestiar pe atacantul albanez Altin Masati. Acesta ratase o ocazie imensă în minutul 67, cu doar două minute înainte de golul de 2-1 al Stelei. 

„După meci, nervozitate mare în tabăra gazdelor, mai ales că jucătorii rataseră câte 1.000 de dolari, prima de victorie promisă de președintele Nicolae Puiu. Principalul vizat de reproșurile conducătorilor a fost albanezul Masati. Deranjat de faptul că jucătorul riposta verbal la fiecare acuză care i se aducea, antrenorului Șteț i-au cedat nervii”, scria jurnalistul Ioan Viorel în ziarul ProSport de a doua zi. 

În acel sezon, FC Onești a mai fost implicată într-un meci aranjat, cu Dinamo. „Am fost pus în fața faptului împlinit. Jucam la Onești și, fără să știu, exista acea sete teribilă la Borcea de a avea cu orice preț și asta costa foarte mult Dinamo. El m-a pus în situația în care, seara la ora 12, mi-a spus că a tratat el să joace mai puțin interesant Oneștiul. În momentul ăla, nu mai conduceam eu, conduceau ei. I-am zis „Nu sunteți sănătoși? Am nevoie de așa ceva cu Oneștiul?”. Ce puteam să fac? N-aveai cum să-l dai pe mâna autorităților, pentru că nu aveai probe”, a spus Cornel Dinu la GSP Live, în martie 2019.

Sezonul 1999-2000 s-a încheiat cu Steaua pe locul 3, la 27 de puncte de campioana Dinamo. FC Onești a retrogradat, iar Rocar s-a salvat de la retrogradare. 

În iunie 2013, Gigi Becali a fost condamnat la 3 ani de închisoare în „Dosarul Valiza”, fiind acuzat de dare de mită. Gigi Becali le-a oferit 1.700.000 de euro în total jucătorilor de la U Cluj pentru a-i învinge pe cei de la CFR Cluj, echipă cu care FCSB se afla în lupta directă pentru titlu în ultima etapă a sezonului 2007-2008. CFR a câștigat acel meci și a devenit campioană.

Citește și: 

Gigi Becali: „De ce să-mi fac eu tensiunea 16, când aveam numai 12, 13?” + Atac la Feșnic: „Ori ești prea prost, și nu ai ce căuta, ori ești hoț”

Gigi Becali îi atacă pe Kyros Vassaras, Răzvan Burleanu și Horațiu Feșnic: „Sunteți oameni de nimic! Vassaras ia bani la mișto că suntem noi proști”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (37)
zorrozabal
zorrozabal  •  25 Aprilie 2023, 07:44

Cum il contrez pe Becali și amintesc niște blaturi grosolane-unele recunoscute chiar de el prin cunoscutele„aroganțe”-cum GSP-ul condus de Dan Udrea(„MM-ist”pe fața),cum...ma boicoteaza!GSP-ul lui Udrea?!Site...„mm-ist”!

5hhhhhh
5hhhhhh  •  25 Aprilie 2023, 06:00

Nu l-am placut pe Becali de cand a aparut in peisajul media. Mi-a creat dezgust cand l-a batut pe Malonga Parfait, m-a scarbit cand se balbaia in direct cand a fost prins cu minciuna ca el cica a facut facultatea de drept. Acum se dovedeste ca am avut dreptate. PS Echipa lui nu merita sa joace in liga 1. Sa joace in Congo.

Sharapov
Sharapov  •  25 Aprilie 2023, 03:27

Pe cand va reunoaste si celelalte mii de MOSMOANDE facute, de cand a prelaut prin FRAUDA, pe fecesebese ? ? ?

Vezi toate comentariile (37)
Comentează