FOTBAL  »  Superliga  »  FURTUNĂ ÎN ARBITRAJ

GSP dezvăluie noi amănunte din dosarul ”Mită în elicopter” » 10 pentru DNA

Articol de - Publicat luni, 03 octombrie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 02 octombrie 2011 20:18

Procurorii anticorupţie folosesc ca probă împotriva lui Vasile Avram şi Sorin Ţerbea delegările arbitrilor la ultimele zece meciuri ale lui FCM Tîrgu Mureş din campionatul trecut. Bilanţ: 15 puncte din totalul de 45


În probatoriul prezent în dosarul " Mită în elicopter", procurorii DNA consideră drept dovadă incriminatoare pentru fostul şef CCA, Vasile Avram, şi Sorin Ţerbea, sponsor la FCM Tîrgu Mureş, modul în care au fost făcute delegările arbitrilor în ultimele 10 etape din sezonul trecut de Liga 1.

Anchetatorii motivează: "Nu credem că e întîmplător că din etapa a 25-a a campionatului 2010/2011, FCM Tîrgu Mureş a fost arbitrată în 10 etape (ultimele) de cinci arbitri: Andrei Chivulete, de trei ori, Marius Avram şi Dragoş Istrate, de cîte două ori, Sebastian Colţescu şi Alexandru Deaconu".

Curios, nici un alt arbitru din lotul pentru Liga 1 nu a strîns, precum Chivulete, trei delegări la meciurile aceleiaşi echipe, în finalul stagiunii trecute! Mai mult, cu alţi trei arbitri din cei nominalizaţi de DNA, Marius Avram, fiul fostului şef CCA, Sebastian Colţescu şi Alexandru Deaconu, echipa mureşeană a pierdut doar de două ori în 13 partide de Liga 1! "Cei de la FCM aveau nevoie, de fapt, de protecţie pentru a nu fi furaţi, nu pentru a fi ajutaţi", susţin surse din lumea fotbalului.

Doi observatori audiaţi
Lista arbitrilor la care se referă anchetatorii e completată de observatorii prezenţi la partidele respective. Audiat în acest dosar şi prezent în convorbirile telefonice interceptate drept cel cu care Vasile Avram se consulta în privinţa delegărilor din returul acelui campionat, Gheorghe Constantin "Suceavă" a fost delegat în două etape (26 şi 32), inclusiv meciul cu Rapid din Giuleşti al mureşenilor. Acolo unde la centru a fost Colţescu, iar arbitru de rezervă Chivulete, care bifează astfel a patra prezenţă la meciurile lui FCM din ultimele zece etape, la care se face referire în dosar!

Valeriu Ioniţă, audiat de DNA, care se desprinde din stenograme drept unul din oamenii de legătură ai lui Sorin Ţerbea cu FRF şi CCA, a fost observator tot în două etape (27 şi 34), la o partidă arbitrată de Marius Avram, respectiv meciul la care Vasile Avram a fost supervizor şi cu ocazia căruia ar fi primit mită 19.000 de euro de la Ţerbea.

"Coincidenţe", pînă la capăt
În decembrie 2010, după turului Ligii 1 şi prima etapă din retur, FCM Tîrgu Mureş se afla la doar două puncte de primul loc retrogradabil, cu 20 de puncte acumulate. La final, a terminat pe locul 9, cu 45 de puncte. În cele 16 etape ale campionatului trecut disputate în anul 2011, FCM a adunat 25 de puncte, dintre care 15 în ultimele 10 etape la care se referă DNA.

Victoriile obţinute pînă în etapa 25 se leagă însă tot de personajele în jurul cărora procurorii ţes dosarul! La partida Urziceni-FCM 0-1, 4 martie 2011, la centru a fost Colţescu, iar observator Valeriu Ioniţă. Peste o săptămînă, mureşenii înving acasă Oţelul (1-0), arbitraţi de Deaconu. În aprilie, FCM-Bistriţa 2-0, cu Valentin Avram la tuşă.

Şapte supervizări
FCM a beneficiat de un sistem de protecţie aparte în finalul campionatului trecut. În ultimele 10 etape, la care se referă DNA, LPF a delegat supervizori la 7 dintre meciurile mureşenilor: Octavian Goga (0-0, cu CFR Cluj; 1-2, cu U Craiova), Alexandru Boc (1-0, cu Astra), Adalbert Kassai (2-1, cu Sportul), Ion Neagu (1-0, cu Pandurii), Dumitru Mihalache (1-1, cu Rapid) şi Vasile Avram (0-2, cu U Cluj).

Partidele incriminate de DNA
Etapa Meci Arbitru
25 FCM - CFR 0-0 A. Chivulete
26 U Craiova - FCM 2-1 D. Istrate
27 FCM - Brăneşti 4-0 M. Avram
28 Poli Timişoara - FCM 0-0 Al. Deaconu
29 FCM - Astra 1-0 Comănescu
30 Sportul - FCM 1-2 A. Chivulete (V. Avram tuşier)
31 FCM - Pandurii 1-0 D. Istrate
32 Rapid - FCM 1-1 Colţescu (Chivulete rezervă)
33 Steaua - FCM 1-0 M. Avram
34 FCM - U Cluj 0-2 A. Chivulete


"Nu cunosc nici un arbitru, singurul cu care am discutat este Sandu Deac (n.r. probabil se referă la Alexandru Deaconu)"
declaraţie Sorin Ţerbea în faţa procurorilor DNA, prezentă la dosar

"Am discutat de două ori cu Sorin Ţerbea în viaţa mea. N-am nici cea mai mică problemă"
Alexandru Deaconu, arbitru FIFA

"În cele două etape scurse după declanşarea scandalului, nici un conducător nu a mai acuzat delegările"
Gheorghe Constantin "Suceava", preşedinte interimar CCA

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (11)
princz
princz  •  25 Noiembrie 2011, 11:05

Eu am zis de la inceput ca e praf in ochi si ca singurul obiectiv este de a-l indeparta pe Avram din fruntea CCA pentru greselile de arbitraj in defavoarea Dinamo si Steaua.....asta era tot.... Restul sunt telenovele pentru gazetari.....si cititori....Ca deobicei in Romanica....nu o sa se intample nimanui NIMIC.....totul merge mai departe...

ciocaneanu
ciocaneanu  •  22 Octombrie 2011, 15:19

Frectii cu Galenica la piciorul de lemn. Avram a fost luat pt. alte motive. Acum incearca DNA sa ii faca un dosar care sa contina cit de cit ceva fapte concrete. Ce au delegarile din sezonul trecut cu spaga din elicopter? N-au cotizat la timp si cu grupa mare la galbiori. De aici toata zarva! Politia politica isi face datoria fata de Pazvante, care-i are oricum pe toti in mina.

bluevibess
bluevibess  •  22 Octombrie 2011, 13:06
Postat de mioancalin pe 03 Octombrie 2011, 10:40

Ce tigani de ziaristi... BA, puneti poza cu Dinamo si Tg Mures... ati vrea voi sa fie si CFR pe stenogramele vietii, dar nu ii, si va roade. Ziaristi de doi lei.

:))) Tu te uiti la ceea ce postezi? Taci macar.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează