FOTBAL  »  LIGA 1  »  ANALIZĂ

HAOS după pandemie?! Cum văd Giovanni Becali, Anamaria Prodan și alți impresari din România piața transferurilor după coronavirus: „Prețuri la jumate”

Giovanni Becali
Giovanni Becali

Articol de , - Publicat miercuri, 25 martie 2020 08:49

Impresarii Giovanni Becali, Florin Manea, Florin Vulturar, Sergiu Bodea, Bogdan Apostu și Anamaria Prodan Reghecampf descriu cum cred că va arăta piața transferurilor după ieșirea din criza coronavirusului.

Închiderea fotbalului nu lovește doar în cluburi sau în jucători, ci și în impresari. „Marile agenții vor supraviețui probabil crizei, mai ales că reprezintă numele cele mai importante. Pericolul maxim planează asupra numeroșilor reprezentanți care lucrează la scară mai mică și în zona jucătorilor de valoare medie", se arată într-o analiză realizată de Daily Mail. 

Puse în fața unor alegeri radicale în materie financiară, cu posibile tăieri masive de salarii sau rezilieri unilaterale, cluburile în impas vor trece la capitolul „și alții" relația cu majoritatea agenților, care au și ei de recuperat sume consistente de pe urma ultimelor două perioade de mercato.

„Prețuri înjumătățite"

Mino Raiola, în al cărui portofoliu se află și marea senzație a ultimilor luni, norvegianul Erling Haaland, vorbea recent despre planurile sale mirobolante de a opera chiar în vara lui 2020 un transfer epocal la Real Madrid, în ciuda crahului global. 

„Cluburile cu probleme vor deveni interesate să vândă repede jucătorii cu potențial pentru a-și echilibra balanțele financiare date peste cap, astfel încât va apărea o cursă pentru fotbaliștii scoși la licitație" e estimarea unui agent britanic, citat de presa insulară.

Iar Sascha Empacher, agentul care a reușit transferurile lui Stanciu și Chipciu la Anderlecht, preconiza că „vor fi la căutare în primul rând jucătorii liberi, iar prețurile tranzacțiilor ar putea ajunge și la jumătate față de începuturile crizei".

Giovanni Becali: „Se vor înmulți litigiile"

Cum se văd însă dinspre impresarii români perspectivele fotbalului? „Probleme financiare vor fi, dar nu mă aștept la concedieri de jucători și nu cred că vom vedea cluburi foarte multe intrate în faliment. Toți au clauze de forță majoră. Iar asta e ca o situație de război. Eu apăr jucătorii, dar cea mai cinstită înțelegere ar fi ca, pe perioada în care e oprit sezonul, cluburile să achite măcar 60-70 la sută din contracte", spune Giovanni Becali. În portofoliul lui se află acum, printre alții, Fl. Coman, Fl. Tănase, Nedelcearu, Chipciu, Stancu, Bălașa, Dr. Grigore și Latovlevici.

Giovanni preconizează că „vor fi și cluburi care vor încerca să nu respecte contractele, dar sunt comisii, exită TAS, nu e sat fără câini! Probabil că vor fi mai multe litigii decât înainte".

Și spune că „la noi va fi tragic, fiindcă sunt bani puțini. CFR, FCSB, Craiova, Viitorul nu se vor confrunta cu mari greutăți, dar alte echipe s-ar putea să intre pe tunelul la capătul căruia scrie desființare. Se simte grav în bugetul unui club din play-off dacă-i iei 500.000 de euro din drepturile TV. Mai pleacă și sponsori, primăriile vor face probabil un pas înapoi, că vor avea altele pe cap, n-o să mai intereseze așa tare fotbalul!".

Florin Manea: „Nu vor apărea mulți liberi pe piață"

Florin Manea îi are pe Fabbrini și Djokovici în fruntea listei jucătorilor: „Nu mă aștept să apară foarte mulți fotbaliști liberi pe piață. Formațiile din România vor încerca să scape de transferurile nereușite. Vor scădea și pretențiile jucătorilor, și ale cluburilor. Dar reglajul ăsta depinde de cât va dura această criză și de măsurile FIFA".

Manea continuă: „Pe actualele regulamente, cluburile nu pot să nu mai plătească salarii sau să rezilieze contracte unilateral. Păgubiții s-ar duce la TAS și ar câștiga. Totul depinde de ce va decide forul mondial. Se aude că ar urma un set de măsuri care să deblocheze puțin situația. Oricum, pentru lunile astea în care nu se va juca, probabil că se va ajunge la un compromis între cluburi și fotbaliști, astfel încât să li se scadă doar 20-30 la sută din drepturi".

Sergiu Bodea: „Transferuri securizate prin scouting mai atent"

Nume mai nou în domeniu, Sergiu Bodea colaborează cu Adrian Rus, Istvan Fulop, Petrila, Calcan sau Yasin Hamed. Orădeanul e convins că „după ce va trece pandemia, în industrie va exista, probabil, și o triere a agenților în sensul că vor ieși din circuit cei intrați doar ca să facă rapid bani mulți. Pentru că nu vor mai fi la mijloc aceleași sume amețitoare, vor rămâne în principal cei cu chemare pentru meseria asta, care muncesc și cu pasiune, nu doar cu ochii pe conturi. Conducătorii vor deveni mai atenți, n-o să mai poți muta jucătorii după bunul plac doar ca să mai scoți niște comisioane".

Bodea crede că „negocierile cu cluburile vor deveni mai dificile și se va pune preț mai mare pe sistemele de scouting. La noi, erau până acum patroni sau conducători care luau un jucător după două meciuri, ceea ce n-ai văzut și nici n-o să vezi afară, unde un fotbalist era monitorizat cel puțin șase luni înainte să se demareze negocieri. 

Iar măsurile astea de siguranță și de securizare a transferurilor vor ajunge și mai rafinate pe viitor, fiindcă lipsa de bani te îndeamnă, firesc, la precauție și moderație. Oricum, sumele vehiculate înainte de criză au fost complet nerealiste. Probabil că un jucător care câștiga 10 milioane de euro se va mulțumi în curând și cu 5 milioane!".

Bogdan Apostu mizează pe foamea de fotbal a fanilor

Bogdan Apostu și-a făcut și el loc în breasla agenților în ultimii ani, iar în prezent îi reprezintă pe Butean, Sergiu Buș, Hora, Velisar, Vlădoiu, Târnovanu, Râpă sau Vlad Morar. La UTA, ca și promovată în L1, are 17 jucători! „Nu poate ști nimeni acum cât de mare va fi regresul, dar sunt convins că, la revenire, foamea de fotbal a suporterilor va însemna o supapă importantă pentru reînvierea cluburilor. Să nu-mi spuneți că la Bayern nu vor fi tot 50.000 de oameni în tribune, iar o partidă FCSB - CFR nu va umple stadionul!", punctează Apostu.

El e însă „deranjat de declarațiile unor conducători din Liga 1, care au încasat aproape în întregime drepturile TV și lansează nefondat scenarii de groază, că fotbalul va ajunge în faliment dacă nu se joacă două-trei luni. Păi, cheltuielile într-o perioadă aglomerată, cu cantonamente, deplasări, cazări, prime sunt mai mari decât atunci când e pauză și e o aberație să susții că te-ai compensa cu un meci jucat acasă o dată la două săptămâni. 

În afară de FCSB, CFR și Craiova, nicio altă echipă nu scoate bani importanți din bilete. Maximum e undeva pe la 10 la sută din veniturile anuale, dar grosul se plasează sub 5 la sută! Și atunci de ce să sperii jucătorii și să agiți inutil opinia publică?".

Mercato al viitorului? „Statistic vorbind, nu știu dacă 10 la sută dintre transferurile externe din România s-au făcut pe bani. Majoritatea au plecat liberi afară și probabil că se va păstra trendul. Iar în materie de plecări peste hotare, singurele care vând bine sunt FCSB, CFR și Craiova, care pot resimți cu adevărat preconizata scădere a sumelor pe piața transferurilor".

Florin Vulturar: „Fără tranzacții de sute de milioane de euro"

Unul dintre agenții în plină detentă e Florin Vulturar, care lucrează cu Burcă, Bordeianu, Moruțan, Miron, Soiledis, Golofca, Lorand Fulop sau Ștefănescu. „Discutam recent și cu partenerii mei de peste hotare și toți sunt foarte stresați de această pandemie. Cu siguranță, nu vor mai exista transferuri de sute de milioane de euro. 

E inevitabil ca salariile să scadă cu circa 30 la sută, iar asta ne va afecta, evident, și pe noi. Dacă starea aceasta nu se va întinde mai mult de luna iunie nu vor fi totuși probleme extrem de grave. În caz contrar, lucrurile se complică și putem discuta și de alunecarea spre falimente", punctează impresarul clujean. Subliniază că „e foarte important să încheiem acest sezon pentru a putea fi plătiți banii de la televiziuni".

Anamaria Prodan Reghecampf: „Piața transferurilor va scădea la jumătate"

Anamaria Prodan Reghecampf, care-i are în portofoliu pe Man, I. Cristea, Panțâru, Olaru sau L. Filip, anticipează că „vânzările de jucători vor fi mai puține, sumele de transfer și salariile oferite se vor diminua, piața va scădea cu 50%. Cine nu a vândut până acum va trebui să mai aștepte. Cluburile mari vor rezista. Jucătorii au contracte și nu văd cum doar o parte poate modifica un document.

 Nu ar fi o soluție să scazi 10-20% din contracte pentru două-trei luni. În baza clauzelor de forță majoră, cluburile ar putea să plătească doar 75% din salariul mediu pe economie. Dar sunt jucători cu salarii de 10.000 - 20.000 de euro. Ar lua foarte puțin. N-ar fi exclus ca, dacă se va ajunge la asta, unii dintre jucători să refuze să mai joace, când se va relua fotbalul. Nici cu amenințări nu merge, că și cluburile, și patronii depind de jucători. Soluția este să se ajungă la negocieri".

„Acest sezon e terminat. Nu se va mai putea juca. Trebuie înghețat campionatul. E ca și cum nu s-ar fi jucat fotbal și considerăm că am pierdut cu 0-3 în fața coronavirusului" 
Ioan Becali, impresar

„Dacă economia va fi la pământ, e dificil ca statul să mai bage bani în fotbal. Cel mai important e acum să trecem peste această criză medicală, e destul de greu să ne mai gândim la fotbal. E Postul Paștelui, să ne rugăm la Dumnezeu și sigur ne va ajuta să revenim la viața normală" 
Florin Vulturar, impresar

„Cluburile serioase vor prefera să lucreze cu agenți bine selectați, ai căror jucători au o rată înaltă de confirmare. Nu se va mai arunca nimeni să colaboreze cu impresari care creează probleme"
Sergiu Bodea, impresar

„Nu-i înțeleg pe conducătorii care vorbesc despre șomaj tehnic la jucători, dacă nici măcar nu sunt încă publicate normele de aplicare a legii. Dacă tu le tăi salariile și reîncepe sezonul peste o lună și jumătate, cum le dai băieților banii înapoi?"
Bogdan Apostu, impresar

Top 3 transferuri all-time 

  1. Neymar 222* (Barcelona - PSG/2017) 
  2. Kylian Mbappe 135 (Monaco - PSG/2018) 
  3. Joao Felix 126 (Benfica – Atletico Madrid/2019)

Top 3 transferuri români all-time

  1. Adrian Mutu 19* (Parma - Chelsea/2003) 2.
  2. Cristian Chivu 18 (Ajax - Roma/2003) 
  3. Răzvan Marin 12 (Standard - Ajax/2019)

*sumele sunt exprimate în milioane euro

MAI, ordonanța militară nr. 3: când și cum mai putem părăsi locuințele!

Citește și alte știri despre consecințele coronavirus:

Iar rămâne Dinamo pe dinafară? „Tragere la sorți pentru cine merge în Europa din Cupa României”

Varianta lui Dumitru Dragomir pentru încheierea sezonului în Liga 1: „Ele ar trebui să meargă în cupele europene”

Playtech: Doliu în lumea fotbalului. A murit electrocutat în baie, din cauza telefonului mobil


Comentarii (19)
pote
pote  •  25 Martie 2020, 13:37

pe cine intereseaza astfel de lucruri cand lumea moare!??? ba sunteti prosti rau! sa se desfiinteze toate competitiile! lumea sa mearga la munca ,fotbalistii in special! ce valoare e aia de fotbalist??? ce produce el??? ba nu am auzit sa se certe doi directori de spital care sa dea mai mult sa angajeze un doctor bun!!

692690830833640
Iulian Peiu  •  25 Martie 2020, 12:41

Pina la urma cred ca se poate si fara samsari Cluburile au structuri care pot tranzactiona direct transferurile Altfel se poate ajunge la spalare de bani foarte usor

albalbastru72
albalbastru72  •  25 Martie 2020, 12:25

Nu-i mai satura Dumnezeu pe corbii astia pandemici.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează