FOTBAL  »  Superliga  »  DEZVĂLUIRI

Helmut Duckadam, dezvăluiri tulburătoare: „Îmi venea să-mi trag un glonţ în cap! Mă săturasem de viață, nu mai suportam durerea!”

Helmut Duckadam / Sursă foto: Arhivă GSP +49   FOTO
Helmut Duckadam / Sursă foto: Arhivă GSP

Articol de GSP - Publicat vineri, 15 aprilie 2022 12:25 / Actualizat vineri, 15 aprilie 2022 12:51

Helmut Duckadam (63 de ani), fostul mare portar al Stelei, a dezvăluit unul dintre cele mai dificile momente prin care a trecut: una dintre operațiile suferite la brațul drept i-a provocat dureri insuportabile, pe care „Eroul de la Sevilla” le-a învins alături de soție și un psihiatru. 

Omul care a făcut posibilă cea mai mare performanţă din istoria fotbalului românesc, câştigarea, în 1986, a Cupei Campionilor Europeni cu Steaua, a avut multe de îndurat din cauza problemelor de sănătate. O amintire din sălile de operații îl răscolește în continuare pe Duckadam.

Helmut Duckadam: „Îmi venea să-mi trag un glonţ în cap! Nu mai suportam durerea!”

„Chiar la ultima operație, acum vreo șase ani (n.r. - a clacat). M-a operat doctorul Brădișteanu la Floreasca. A trebuit să-mi înlocuiască toată artera, pentru că nu o mai putea reface. Am un tub în loc de arteră. S-a nimerit, culmea!, să stau cu Cornel Dinu în aceeași rezervă. Aveam niște dureri groaznice, groaznice! Stătea soția până la 12 noaptea cu mine, îmi dădeau morfină, de toate...Atunci am clacat!

Îmi venea să-mi trag un glonţ în cap! Nu mai suportam durerea! M-a simțit profesorul Brădișteanu atunci și m-a întrebat dacă vreau să vorbesc cu o doamnă psihiatru. Am acceptat, nu aveam de ce să-mi fie rușine. A venit doamna și m-a făcut bine în trei minute! Jur, trei minute a durat totul!

I-am zis că am niște dureri, că m-a săturat de viață, că-mi vine să-mi dau un glonţ în cap, să scap de tot.« Da», mi-a zis. «E foarte simplu! Dumneavoastră scăpați foarte repede! Dar v-ați gândit la soție? Dar v-ați gândit la copil, ce lăsați în urmă? Ele ce fac după ce plecați?» Click! În momentul ăla s-a făcut o schimbare incredibilă în capul meu! E fantastic ce se poate întâmpla în capul unu om, în viața unui om într-o secundă”, a mărturisit „Eroul de la Sevilla”, în revista Fanatik

Vreo șase operații am avut doar la brațul drept. Prima, atunci, în 1986, apoi încă cinci...Mai am o proteză la picior, mai altele...Mă mai joc cu cățelul, că de dat cu piciorul în minge nu mai merge. (...) Dând la o parte aceste probleme de sănătate, am avut o viață frumoasă. Am făcut fotbal, ce mi-a plăcut, am lucrat peste 7 ani în cadrul Poliției de Frontieră. Chiar am făcut în viață tot ce mi-a plăcut.

- Helmut Duckadam, conform sursei citate

+45 FOTO

Operațiile lui Duckadam:

  • 1986: se afla la Arad și a alunecat pe iarbă la un foc de tabără cu prietenii. S-a sprijinit pe braţul drept, a simţit o durere mare, iar mâna i s-a învineţit. A fost dus de urgenţă la spital în Arad, unde primeşte un diagnostic crunt: un cheag de sânge îi blochează circulaţia în braţ. E adus la Bucureşti, unde e operat la Spitalul Militar de către dr. Vasile Cândea.
  • 1998: în 1986, doctorul care îl operase l-a avertizat de faptul că după 9-10 ani va avea nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală la braţ. A fost operat din nou la mână după 12 ani.
  • 2004: suportă prima operaţie la genunchi. La cel stâng, unde acumulează lichid şi e nevoit să ajungă la bisturiu.
  • 2005: celălalt genunchi are şi el nevoie de o artroscopie. Tot pentru a-i fi eliminat lichidul care i se acumulase şi care îl împiedica inclusiv să meargă normal.
  • 2009: suportă cea de-a treia intervenţie la braţ. "Mi s-a umflat mâna dreaptă, vechea mea problemă, pentru care am mai fost operat de două ori. Am fost nevoit să merg la spital şi m-am internat la Pădurea Verde, în Timişoara, mi s-a pus un stent şi sâmbătă am venit acasă. Am şi acum mâna umflată", spunea când a fost externat.
  • 2012: în septembrie 2012 i s-a întâmplat cam acelaşi lucru din vara lui 1986. Un cheag de sânge i s-a deplasat şi i-a blocat circulaţia în braţ. Se afla la Constanţa, a mers de urgenţă la spital, unde a fost operat de chirurgul Marius Militaru. "Am intervenit în bifurcaţia arterei", a explicat acesta.
  • 2012: după numai câteva zile, în urma unor analize amănunţite, află că e nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală. Care să vizeze eliminarea unui anevrism arterial, în care se aflau şi două stenturi de la operaţii mai vechi, precum şi montarea unei proteze vasculare, cu rolul de refacere a fluxului arterial. A fost, poate, cea mai complicată şi mai complexă operaţie. A durat 9 ore şi a fost realizată de dr. Şerban Brădişteanu.

CV Helmut Duckadam

  • S-a născut pe 1 aprilie 1959, la Semlac (Arad)
  • A făcut junioratul la Semlecana Semlac și la Gloria Arad
  • Ca senior, a fost legitimat la: Constructorul Arad (1977-1978), UTA ('78-'82), Steaua (ianuarie '83-'86), Vagonul Arad ('89-'91), CPL Arad ('93-'94)
  • A debutat în Divizia A pe 17 septembrie 1978, în partida CS Târgoviște - UTA 2-0
  • Meciuri în „A": 133
  • A disputat ultima partidă în „A" pe 14 iunie 1986, Steaua - SC Bacău 2-1
  • Pe 15 mai 1986, la 8 zile după finala de la Sevilla, a marcat, din penalty, în victoria cu Progresul, 5-1, din "sferturile" Cupei României
  • Meciuri în cupele europene: 11 (a încasat doar 6 goluri)
  • Palmares: o Cupă a Campionilor Europeni ('86), două titluri de campion ('85, '86) și o Cupă a României ('85)
  • Selecții în naționala de seniori: două, ambele amicale, în 1982; a fost integralist în România - Danemarca 1-0 și a intrat pe teren în ultimele 3 minute din RDG - România 4-1

VIDEO Duckadam a participat activ la Revoluția din 1989: „Puteam să ajung și primar! Am Carnet de Revoluționar, dar mi-au tăiat indemnizația!”

Citește și alte știri de actualitate: 

ISTORIA LA RAPORT Episodul 2: România - Italia 1-0, în preliminariile pentru CE '84 » Am răpus Italia cu un Balaci fenomenal: 5-0 cu Gentile, 8-3 cu Bruno Conti

EXCLUSIV Se gândește să plece din nou de la FCSB! » Gigi Becali are 3 nume pe lista de înlocuitori

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close