FOTBAL  »  Superliga  »  VIITORUL

EXCLUSIV Ianis Hagi, totul despre comparația cu Lionel Messi: „Ăsta e singurul aspect la care ne asemănăm”

Articol de - Publicat marti, 21 mai 2019 18:13

Ianis Hagi vorbește în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor despre locul pe care îl ocupă în clasamentul mondial al jucătorilor sub 23 de ani, în care se aseamănă cel mai mult cu Lionel Messi.

- Ianis, este cel mai bun sezon al tău?
- Da, am terminat bine în campionat, locul 3, suntem aproape să încheiem sezonul cu un trofeu, așa că pot spune că este cel mai bun sezon de până acum. Am și jucat multe meciuri, am fost implicat la națională, și la tineret, și la echipa mare. Mi-am ajutat echipa oriunde am fost.

- Ai spus mereu că-ți place mai mult să pasezi. Anul acesta ai fost și marcator.
- Primul gând este să pasez pentru coechipieri, să-i las în situații cât mai bune pentru a marca, dar depinde de situație, de joc. Sezonul acesta s-a întâmplat să marchez eu mai mult. Cred că, ușor-ușor, în anii următori, „nouarii” trebuie să ia în piept goluri și să mă lase pe mine cu pasele.

- Te așteptai să fii golgeterul echipei?
- Mă așteptam să am o contribuție foarte mare, pentru că acesta este rolul meu, să fac diferența, iar acest lucru îl realizezi prin pase de gol și goluri.

„Sunt onorat!"

- Ai fost nominalizat în primii 100 cei mai buni tineri jucători din lume. Acum, statistica realizată de spanioli te-a plasat pe locul 2 în topul fotbaliștilor sub 23 de ani care se aseamănă cu Lionel Messi!
- Este o onoare pentru mine să fiu într-un asemenea clasament. Înainte de fiecare sezon, când ni se prezintă ce trebuie să facă fiecare jucător pe teren, stafful tehnic îmi pune pe o foaie ce trebuie să execut eu. Asta am încercat: să fac ce mi se cere și ce trebuie să facă un număr 10. Acesta este rolul meu, încerc să fac diferența, să-mi ajut echipa și când construiește ofensiv, dar și în faza defensivă, să-mi apăr poziția, să am omul meu în fața mea, să-l forțez să joace cât mai puține mingi. Cred că așa am ajuns la această performanță, pentru că am respectat ce obiective mi-a trasat stafful tehnic. Am intrat pe teren și am făcut exact ce trebuie să facă un număr 10. Poziția în teren este la fel, rolul la fel, de a face diferența și de a încerca să creez spații și culoare pentru coechipieri.

- Pregătirea și sarcinile în joc depind de aceste statistici?
- Normal, după fiecare meci facem analiza jocului, indiferent dacă am câștigat sau am pierdut, stafful tehnic ne prezintă ce am făcut bine și ce nu, există raport pentru fiecare jucător în parte. Când ai toate datele, normal că în următorul jocul încerci să-ți atingi obiectivele. Câteodată reușești, câteodată nu, dar cel mai important este să fii constant. În mare parte din acest sezon, am făcut asta, am menținut un nivel înalt în statistici, chiar dacă nu am avut mereu gol sau pasă de gol.

- Unde crezi că te asemeni cel mai mult cu Messi?
- La rolul pe care-l jucăm în teren și cred că despre asta este și vorba în acest clasament. Și la echipa de club, și la națională, când port numărul 10 pe spate, rolul este să fac diferența. Acesta este singurul aspect la care pot să mă asemăn cu Messi, pentru că la celelalte nu cred că este o comparație bună în momentul de față.

„Capitolul forte? Pasele decisive!"

- Care este capitolul tău forte pe statistică?
- Pasele decisive. Este un aspect la care stau bine și unde am un procentaj foarte bun, cred că peste 60 la sută sunt corecte. Comparativ cu ce mai este prin Liga 1, am un procentaj foarte, foarte bun. Chiar dacă am doar 7 pase de gol în acest sezon, nu atâtea cât mă așteptam, sunt fericit că pe statistică sunt numere foarte bune.

- Și un capitol la care trebuie să muncești mai mult? Loviturile de cap?
- Da, chiar dacă am marcat cu Voluntari un gol cu capul, zic eu valabil, deși a fost anulat, ar trebui să mai lucrez. Până acum nu am reușit să înscriu așa, dar o să vină și golul cu capul.

- Sunt mai multe segmente de statistică. Tu ești un număr 10 care face presing mai mult decât face Messi, de exemplu.
- Nu toată lumea este Messi. Când ești Messi îți permiți să stai pe teren în faza defensivă. Chiar și atunci când stă, analizează adversarul, încearcă să vadă unde este punctul slab al echipei adverse. Dar dacă ne uităm în lumea fotbalului, la orice echipă, toți cei zece jucători fac presing. Deci nu cred că se pune problema să nu alerg defensiv. Mi s-a implementat în minte destul de greu această parte, dar am realizat că nu poți ajunge departe în fotbal dacă nu o faci. Mi-am pus în cap că trebuie să fac și faza defensivă și acum, uitându-mă pe statistici după meciuri, văd că mi-am îmbunătățit și intercepțiile, și recuperările în jumătatea adversă.

- Te avantajează faptul că Viitorul joacă în același sistem ca Barcelona?
- În ultima perioadă, am jucat foarte mult 4-3-1-2, dar în dinamica jocului și cum ne mișcăm noi în faza ofensivă, avem un stil asemănător. Nu pot să zic că este la fel, dar suntem aproape. Normal că sistemul este făcut pentru jucătorii de atac și nu mă avantajează doar pe mine, ci și pe atacanți și extreme, pe tipul de jucător tehnic și ofensiv.

„Îmi doresc să fiu printre cei mai buni!"

- Cum ți se par cei care sunt alături de tine în acest clasament?
- Sunt mândru că mă aflu printre ei, pentru asta muncesc zi de zi, să mă compar cu cei de afară, să ajung la nivelul lor și să încerc să-i depășesc. Asta este mentalitatea mea, de asta lucrez și dau sută la sută la fiecare antrenament. Să ajung la nivelul lor și chiar să-i depășesc. Asta mi-am dorit de mic și într-o bună zi știu că voi reuși.

- O astfel de statistică te aduce și mai mult în atenția cluburilor mari.
- Scopul meu a fost mereu să ajung să joc pentru cele mai bune echipe din Europa și îmi voi face loc printre cei mai buni. Vreau să le mulțumesc tuturor celor de la Academie, staffului, care a avut încredere în mine și mi-a spus la ce statistici trebuie să ajung ca să fiu la nivel înalt. Ce număr de atingeri, de șuturi, de pase decisive, tot ce trebuie să fac.

- Printre jucătorii urmăriți în această statistică se numără și viitorii adversari de la turneul final al Europenelor. Este încă un motiv de încredere înainte de confruntările cu Anglia, Franța și Croația?
- Personal, încrederea este foarte mare. Am fost și eu afară, știu ce nivel este și nu au nimic în plus față de noi, atât timp cât stăm bine mental, avem curajul necesar și suntem încrezători că putem scoate rezultate foarte bune. Nu trebuie să fim în anumite topuri sau să atingem anumite performanțe individuale ca să avem încredere. Trebuie, pur și simplu, să credem că ne putem lupta de la egal la egal cu oricine!

- Închei sezonul cu un trofeu?
- Asta ne dorim și eu, și echipa, întreg clubul. Cupa României a fost un obiectiv încă de la începutul sezonului, am reușit să ajungem în finală cu Astra și vrem să o câștigăm.

„Ușor, ușor, o să ne facem și noi loc la echipele mari. Răzvan a plecat deja la Ajax, este și Campionatul European de tineret în această vară și cred că în 2-3 ani vom fi și noi sus, înapoi unde obișnuiam să fim" Ianis Hagi, atacant Viitorul

„Sunt foarte mândru că sunt român și că mă aflu printre printre cei mai buni, îmi doresc să fiu mereu în acest top, alături de ei” Ianis Hagi, atacant Viitorul

14 goluri a marcat Ianis Hagi în toate competițiile în acest sezon

7 pasedecisive a dat căpitanul Viitorului în Liga 1 în campionatul recent încheiat

VEZI ȘI:

EURO 2019 // Lovitură pentru Mirel Rădoi! Ianis Hagi, OUT de la EURO? „Se va transfera 99% și echipa de club nu-l lasă la națională”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
10155074652718103
Muzzi Ciprian  •  25 Mai 2019, 07:04
Postat de ovidiu_3003 pe 21 Mai 2019, 20:30

...acest articol se numeste oda unui cotonogar ...sau cum vopsim o mediocritate...pai daca aceasta *** este messi ...Cicaldau al meu ce este ?

Cicaldau al tau este constantean, nascut la Medgidia si crescut de Hagi, ala pe care il injuri tu! cap de praz ce esti!

breitner
breitner  •  22 Mai 2019, 08:31

Seamana cu Messi doar la sex!

433366400808613
Bodoni Andrei  •  22 Mai 2019, 06:35

Altceva despre Ianis, să aibă ambiția lui Halep, atât..

Vezi toate comentariile (9)
Comentează