FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

CORESPONDENȚĂ DIN ANTALYA Abia plecat de la FCSB, fotbalistul explică: „Acolo a fost problema. De aceea s-a ajuns aici”

Ianis Stoica / Sursă foto: GSPp
Ianis Stoica / Sursă foto: GSPp

Articol de , - Publicat duminica, 08 ianuarie 2023 21:54 / Actualizat duminica, 08 ianuarie 2023 22:06

Atacantul de 20 de ani Ianis Stoica vrea ca experiența de la U Cluj să-i readucă strălucirea din sezonul precedent, când a fost unul dintre principalii marcatori de la FCSB. Tânărul atacant a preferat să rămână în România, deși a fost dorit în Mexic și Italia. 

- Ianis, de ce Universitatea Cluj? 
- Am avut mai multe oferte și de afară, altele nu mi-au convenit, altele nu au fost pe placul celor de la FCSB și cred că asta a fost cea mai bună variantă. 

- Țineai să rămâi în țară? 
- Nu, nu era obligatoriu. Însă din România varianta U Cluj era cea mai OK, ca nume, stadion, suporteri. Tot ce înseamnă U Cluj. Strict ca echipă, era cel mai OK. 

- A fost greu să te desparți de FCSB. Anul trecut părea că te poți transforma în om de bază... 
- Normal că este greu. După sezonul trecut aveam alte așteptări, dar așa este în fotbal. Nu-mi convine, dar e bine că am ajuns aici și am șansa să demonstrez. 

- Crezi că s-ar fi schimbat lucrurile dacă marcai cu Rapid, cum spune Mihai Stoica? 
- Da, cred și eu că s-ar fi schimbat, dar nu așa de mult. Probabil că rămânea antrenor Toni Petrea și așa aș fi avut, cu siguranță, evoluții mai bune. Așa este în fotbal: azi ești, mâine nu mai ești.

Ianis Stoica: „Nu m-am pliat pe stilul de joc de la FCSB”

- Ce s-a schimbat la tine de anul trecut până acum? 
- Nu mare lucru pentru că niciodată n-am avut un statut de titular, am fost doar o promisiune. Au fost Claudiu Keșeru, apoi Dumiter, am avut și eu meciuri din postura de titular, dar nu multe. Am fost mereu varianta 2 sau 3. Dar mă bucur că am reușit să ajut cât am putut și sper să mă întorc mult mai puternic. 

- Presiunea a fost mare după golurile de sezonul trecut... 
- Foarte mare pentru că erau așteptări mari de la mine. Toți voiau să marchez, lucru pe care l-am făcut sezonul trecut. Anul ăsta n-am dat gol și oarecum lumea era obișnuită. Așa s-a ajuns aici, s-a întâmplat ce s-a întâmplat. 

Abia plecat de la FCSB, fotbalistul explică: „Acolo a fost problema. De aceea s-a ajuns aici”
Ianis Stoica / Sursă foto: Iosif Popescu (Gazeta Sporturilor)

- Tatăl tău ce ți-a zis? 
- Mi-a explicat că astea sunt momentele în fotbal. A fost și vina mea că nu m-am pliat pe stilul de joc care s-a făcut. Problema a fost la mine. Tata m-a susținut în tot ceea ce am făcut. A fost și la Botoșani la ultimul meci, unde am jucat bine și cred că mi-am făcut treaba. 

- Tragi speranțe că aceste 6 luni te vor transforma din nou? 
- Am venit aici în primul rând să ajut echipa. Nu sunt genul de jucător care să facă totul individual, sunt un jucător de echipă. Sper să ne îndeplinim obiectivele și vom vedea din vară ce voi face.

Ianis Stoica: „E greu ca tânăr în România” 

- Vrei înapoi la FCSB? 
- Nu pot să zic nimic momentan pentru că mai este mult timp. Ați văzut ce s-a întâmplat în 6 luni cu mine. Pot să ajung mult mai sus, asta e clar! Pot să ajung și mai jos, cine știe? Dar dacă există posibilitatea să mă întorc, da. Dar n-aș spune nu să merg și în altă parte. Vedem cum decide și clubul. 

- E greu să ții steagul sus când apari așa de tânăr în fotbal, cum a fost cazul tău? 
- Mulți din cei care joacă de tineri se pierd. Eu am reușit să mă mențin până la vârsta asta. De mic au tot apărut articole despre mine și a fost o presiune mare la fiecare antrenament. Trebuia să dau gol, să nu ratez. Uite, poate și din cauza lipsei de experiență am ratat ocaziile pe care le-am avut la Steaua... Ăsta e fotbalul! Dacă vrei să ajungi undeva, trebuie să joci sub presiune pentru că altfel n-ai nicio șansă. 

- E greu să reziști ca tânăr în fotbalul românesc? 
- Da. E greu în România să fii junior. Vii din urmă, n-ai o pregătire foarte bună și când ajungi la seniori se vede diferența. Iar dacă mai prinzi și un antrenor care nu e îngăduitor, te scoate pe tine vinovat. Oarecum te pierzi. Pot să zic că am avut norocul să merg și prin Germania și la Steaua, cât de cât am fost pregătit pentru duelurile cu seniorii.

Ianis Stoica: „Sunt genul de atacant care are nevoie de spații”

- Vorbeai de stil, că nu te-ai pliat. Dar ce stil de joc ți se potrivește? 
- Un joc pe contraatac, pe viteză, pe dueluri 1 la 1. La Steaua am avut mult de suferit pentru că e o echipă tehnică, iar când adversarii se betonau în apărare, aveam probleme. Eram obișnuit să am spațiu și să driblez. Aici a fost și problema mea. 

- Lupta la titlu? 
- Normal, mi-aș dori să câștige FCSB campionatul, dar pentru mine primordială e U Cluj, să mă salvez de la retrogradare, să câștig cât mai multe meciuri. Ce este acolo, sus, nu e treaba mea. Iar de la 2023 nu aștept un număr de goluri, doar să joc bine, restul vine de la sine.

900.000 de euroe cota lui Ianis Stoica pe transfermarkt

Au fost oferte. Și din Mexic, am mai avut alte două oferte, una chiar din Serie B. Dar am decis să vin la U. Până la urmă, și cuvântul FCSB-ului e important, sunt sub contract cu ei încă. 

N-am un idol, mă uit la toți atacanții mari din Italia sau Anglia. De acolo trebuie să învățăm tot ce-i mai bun. Pentru că doar așa putem fi și noi la nivelul lor. Golurile și evoluțiile de anul trecut m-au ajutat. Și pe mine, și clubul. Lumea mă vede altfel acum, presiunea este mult mai mare și mă ajută să progresez. Totodată, am o deschidere mai mare către echipele mai mari.

- Ianis Stoica, atacant U Cluj

VIDEO Ianis Stoica: ”A fost grea despărțirea de FCSB! Aveam alte așteptări

Citeșțe și alte știri de actualitate: 

Adrian Mutu la 44 de ani » Dezvăluiri inedite ale „Briliantului” despre viața sa: „I-am furat bunicului bani ca să-mi iau mingi”

Jucătorii de la Universitatea Craiova trag tare » Cum arată antrenamentele lui Neagoe + Ce jucător va lipsi 2 luni

O altfel de Antalya » Peisajul din jurul hotelurilor de lux unde se pregătesc echipele din Liga 1 este dezolant: stâne de oi, sărăcie maximă și multe sere jerpelite

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (10)
balotelli
balotelli  •  09 Ianuarie 2023, 10:28
Postat de Catalynn_. pe 09 Ianuarie 2023, 00:44

Ce zici Balo de acest transfer!? Ati mai avut anul trecut un fcsbist clăpăug care v-a făcut de rusine, Ciobanu parca. Ăsta pare băiat decent însă e confuz rău de tot săracu’. Dacă pe Chipciu îl pot înțelege ca crede ca a jucat la Steaua (pana la urma pe contractul semnat de el scria (eronat, dar scria!) FC Steaua București și a jucat cu emblema Stelei pe piept niște ani) pe acest copil absolut deloc!

Nu suntem în postura de a face nazuri, să facem acum pe mofturoșii... având în vedere situația din clasament. Orice jucător care vine cu gândul de a demonstra ceva pe teren e bine primit, chiar dacă numele 'U' nu înseamnă încă mare lucru pentru el. Salvarea noastră de la retrogradare contează mai mult decât trecutul lui FCSB-ist. M-am bucurat și când a venit Chipciu, deși au mai fost voci... printre fanaticii din MADS... care-l înjurau și n-au vrut să-l accepte, fiindcă venea de la CFR. Nici Ciobanu clăpăug nu m-ar fi deranjat dacă nu făcea declarațiile alea despre Steaua. Sigur... mă cam zgârie pe urechi să-l aud și p-ăsta că e tot cu Steaua-n gură,... dar atâta timp cât va da totul pe teren în tricoul alb-negru... putem închide ochii :-))). Am mai scris eu nasoale p-aici despre unii antrenori, dar pe fotbaliștii care-au îmbrăcat tricoul Universității am încercat să nu-i judec. Poate doar în finalul play-off-ului L2 din sezonu' trecut, când s-au dat la o parte cu Slobozia și Hermanstadt pentru a pune în scenă regia acelui baraj de pomină cu 'frații'. :-(((.

paolo12
paolo12  •  09 Ianuarie 2023, 05:42

Aceeasi hateri, aceleași texte de needucați...

Catalynn_.
Catalynn_.  •  09 Ianuarie 2023, 00:44

Ce zici Balo de acest transfer!? Ati mai avut anul trecut un fcsbist clăpăug care v-a făcut de rusine, Ciobanu parca. Ăsta pare băiat decent însă e confuz rău de tot săracu’. Dacă pe Chipciu îl pot înțelege ca crede ca a jucat la Steaua (pana la urma pe contractul semnat de el scria (eronat, dar scria!) FC Steaua București și a jucat cu emblema Stelei pe piept niște ani) pe acest copil absolut deloc!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează