FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA - VICTORIA BRĂNEŞTI, LUNI, 20:30, ANTENA 1 ŞI LIVEVIDEO PE GSP.RO

Ilie Dumitrescu debutează în faţa altui mare stelist! » Celălalt Ilie al Stelei

Articol de , - Publicat vineri, 13 august 2010 00:00

Debutul lui Ilie Dumitrescu se va produce contra unui alt jucător emblematic al roş-albaştrilor, Ilie Stan, care în 9 ani în Ghencea a cucerit 11 trofee. Ilie Stan, tehnicianul Victoriei Brăneşti, face radiografia trupei din Ghencea.

Artizanul minunii de la Brăneşti e stelist sută la sută. Ilie Stan a jucat în roşu şi albastru timp de 9 ani şi a fost coleg cu Piţurcă şi cu Ilie Dumitrescu, ultimii doi antrenori din Ghencea. El vine luni s-o bată pe Steaua cu Victoria, o echipă pe care a dus-o din Liga a III-a în primul eşalon în doar doi ani.

Stan intră în transă cînd vorbeşte despre munca lui de la Brăneşti, povesteşte că în "C" antrena şi tot el tundea gazonul, spune că-i plac românii mai mult decît străinii. Pariază pe cluburile din provincie în dauna celor din Bucureşti. Ca să argumenteze, se ridică puţin de pe scaun şi imită scurt un dans din buric, pentru a arăta că fetele şi restul tentaţiilor din Capitală sînt cea mai mare grijă de pe capul unui antrenor.

- Domnule Stan, cum credeţi c-o să fiţi primit pe Ghencea?
- Mă aştept să am parte de o primire frumoasă. Am jucat mulţi ani pentru acest mare club, nu m-am certat niciodată cu suporterii Stelei sau cu patronul de acolo. N-ar avea de ce să mă trateze cu răceală.

- E mai bine sau mai rău pentru tine că Ilie Dumitrescu i-a luat locul lui Piţurcă?
- Hmmm...Asta e cu dus şi-ntors. Fie jucătorii vor fi montaţi să-i demonstreze lui Ilie Dumitrescu ce valoare au, fie vor arăta bulversaţi de plecarea lui Piţurcă. Aşa e cînd se schimbă tehnicianul, unii trag pentru noul antrenor şi mai tare ca înainte, alţii plîng după fostul.

- Ce le-aţi fi zis steliştilor dacă dumneavoastră aţi fi fost noul lor antrenor?
- Le-aş fi spus: "Sînteţi profesionişti, sînteţi plătiţi de Steaua, nu de un antrenor. Indiferent cine vă conduce, trebuie să jucaţi pentru blazon!".

- Vă aşteptaţi la surprize din partea lui Ilie?
- Poate să apară Kapetanos printre titulari sau Tănase să treacă în centru. E posibil şi ca Ilie să joace cu doi închizători, faţă de unul singur, cum obişnuia Piţi. Nu mă stresez foarte tare, fiindcă eu nu prea le cer băieţilor mei să-şi schimbe jocul în funcţie de adversar.

- Aţi vorbit cu Dumitrescu de cînd a fost numit?
- Am vrut să-l sun pe Ilie, dar m-am gîndit că e ocupat. I-am transmis prin Edi Iordănescu felicitări şi multă baftă. Are nevoie şi îmi doresc să stea ani mulţi pe banca Stelei. Gigi Becali a făcut o alegere perfectă.

- Dumneavoastră v-aţi descurca să conduceţi o echipă precum Steaua?
- Sînt pregătit să iau orice echipă din România! Gata, am învăţat meserie şi spun clar că în fotbal nimic, dar absolut nimic nu e întîmplător. Am învăţat meserie de la Iordănescu, i-am fost secund cinci ani. La început eram repezit, nea Puiu îmi zicea: "Ilie, stai calm, acum trebuie să fii calculat, să analizezi, să gîndeşti, să vezi cum, cînd şi unde să muţi. Nu mai eşti jucător, gata, comportă-te ca un antrenor!".

"Nu-mi plac străinii!"
- Deci dacă v-ar căuta Gigi Becali ce i-aţi spune?
- I-aş zice aşa: "Lasă-mă un an, îmi pui obiectiv şi dacă nu-l îndeplinesc, aut!". Deşi în vara asta s-au făcut multe schimbări în echipă, aşa că nu ştiu dacă un an ar fi suficient. Oricum, pentru mine nu există alt obiectiv decît primul loc, indiferent de echipa la care lucrez. Cînd am promovat în "B" cu Brăneştiul, m-au chemat şefii şi mi-au zis: "Obiectivul tău e să termini între locurile 5-8!". "OK, căutaţi-vă antrenor de locurile 5-8!", le-am transmis. Cum adică să-mi propun locul 5?! Oamenii mi-au zis că-s cam nebun. Da, s-ar putea să fiu.

- Aţi accepta să antrenaţi gratis, ca Ilie Dumitrescu?
- N-aş accepta. E nevoie de un salariu normal, decent, dar cu bonus mare la obiectiv. Aşa mi se pare cel mai bine.

- De ce n-aveţi jucători străini în lot?
- E greu să faci performanţă cu străini în echipă. OK, a reuşit CFR, dar eu nu cred în fotbaliştii străini. Principalul motiv: la antrenament nu vreau timpi morţi, iar dacă stai să-i zici unuia în engleză, altuia în portugheză, unuia în franceză, mai chemi translatorul pentru spaniolă, atunci se alege praful de antrenament!

- N'Doye vă place?
- Da, e bun. Îmi mai plac Wesley, Culio, Bjelanovici.

- Ne întoarcem la senegalez. Ce-aţi face dacă l-aţi avea la Brăneşti şi s-ar comporta ca la Dinamo, adică nopţi petrecute în cluburi şi alte abateri?
- I-aş explica s-o lase mai moale, să facă lucrurile mai cu perdea, să nu se mai afişeze aşa. Nu poţi să-i schimbi complet tabieturile unui jucător străin. Pe cînd cu românii discuţi altfel. Uite, Piţurcă îl liniştise pe Tănase!

Gigi propunea schimbări pentru campanie!
- Aţi avut de-a face cu Gigi Becali cît aţi lucrat la Buzău?
- Gigi era implicat la Gloria, aşa e. La început, eu am colaborat cu Viorel Ion, după care am rămas singur la un meci cu Farul. I-am bătut pe constănţeni cu 1-0 şi ţin minte că Becali a făcut o scenă atunci. A coborît de la "oficială" şi mi-a indicat să fac o schimbare pe care o gîndisem şi eu. M-a deranjat, dar am operat înlocuirea, aşa cum gîndisem, nu fiindcă mi-a spus-o el. După meci m-a sunat: "Bravo, Ilie, mi-a plăcut mult echipa! Promit că te ajut, îţi mai dau vreo patru jucători!". I-am zis: "Gigi, OK, mersi! Dar n-a fost frumos ce-ai făcut, că ai venit să-mi dai indicaţii". Zice: "Hai, mă, Ilie, că sînt şi eu în campanie electorală, am vrut să mă vadă lumea".

- Erau mai bune ideile lui Piţurcă sau cele ale lui Dumitrescu?
- Mi-a plăcut ce a făcut Piţi. Cu el, echipa ajungea repede la careul advers, din maximum două-trei atingeri. Aşa trebuie să arate Steaua. În plus, Piţurcă făcuse ordine la stadion. Înainte să vină el, văzusem pe acolo gunoaie, plasele din spatele porţilor căzute. Cum a venit, a rezolvat tot. Şi eu mă ocup la Brăneşti de tot ce ţine de club. Cînd jucam în "C", chiar am tuns iarba de pe terenul principal. De Ilie nu pot să zic nimic deocamdată, încă n-a avut nici un meci. Dar şi el, şi Piţi sînt potriviţi să antreneze în Ghencea. Echipa asta trebuie să fie pregătită de foste glorii, de oameni care ştiu stilul Stelei şi nu-l abandonează niciodată!

Piţi citea noaptea :D
Ilie Stan l-a prins pe Piţurcă atunci cînd a venit la Steaua, în 1987: "Piţi m-a luat să stau cu el în cameră. M-a ajutat mult să mă integrez în echipă, el era unul dintre oamenii importanţi atunci". Stan a avut şi de suferit fiind coleg cu fostul atacant: "Venit de la Buzău, nu eram obişnuit cu antrenamentele tari şi cădeam lat în primele săptămîni. Obosit cum eram, tot nu puteam să dorm noaptea, fiindcă Piţi citea şi ţinea lumina aprinsă. Avea tot timpul cărţi la el. S-a prins la un moment dat că eu nu adorm din cauza asta şi a folosit o veioză, aprinsă în dreptul patului lui".

Dădea 20 de goluri pe an!
Ilie Stan marca foarte des, deşi juca mijlocaş defensiv, adică pe postul pe care evoluează azi Dorel Stoica. În 1992-1993, el a punctat de 20 de ori în 34 de etape de campionat! Andrei Cristea, cel mai bun marcator din sezonul trecut, a înscris 16 goluri.

"Steaua a jucat modest cu U Cluj şi bine cu Craiova. La Braşov s-a simţit că plecase Piţurcă"
ILIE STAN

"Tănase poate face diferenţa, îmi mai place de Răduţ, care e tehnic, mobil şi rapid în execuţii. Iar Dorel Stoica are o ştiinţă a jocului extraordinară"
ILIE STAN

Ilie Stan la Steaua:
- A jucat pentru roş-albaştri între 1987-1995 şi 1996-1997
- A cîştigat 6 titluri de campion şi de 3 ori a fost pe locul al doilea. A mai luat 3 Cupe ale României şi două Supercupe
- A fost vîndut în 1995 la Cercle Bruges pe 500.000 de dolari şi a revenit în Ghencea după două sezoane

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
anytwo
anytwo  •  13 August 2010, 13:09

intrati pe www.anytwo.ro.. ai posibilitatea sa inveti poker de la pro-players, ai oportunitatea de a-ti incepe cariera de jucator de poker online primind 20 Euro la UniBet, gratuit si fara a face nici un depozit, si beneficiezi si de un rakeback de 30%

codrinus
codrinus  •  13 August 2010, 11:58

nu cred ca Ilie Dumitrescu va juca cu 2 inchizatori.daca si la steaua care tb sa fie o echipa cu o posesie buna a mingi si cu multe pase la firul ierbii s-ar folosi 2 inchizatori ar fi naspa rau de tot,ne-am intoarce in trecut cand echipa de abia se chinuia sa construiasca si arunca mingi in fata pe atacanti,fara nici o logica..sper ca Ilie sa continue ceea ce a inceput Piti,e echipa cu un joc ofensiv ,placut ochiului,cu o posesie buna a mingi,care sa domine adversarul .forta steaua

alexiulian1993
alexiulian1993  •  13 August 2010, 11:36

CFR CLUJ-ASTRA PLOIESTI,AC MILAN-INTER MILANO-JUVENTUS TORINO,BAYERN MUNCHEN-REAL MADRID,GLORIA BISTRITA-PANDURII TG-JIU este live doar pe s p o r t-a c t u a l.t k .NECESITA INREGISATAREA.VA ASTPEPTAM

Vezi toate comentariile (8)
Comentează
Close