FOTBAL  »  Superliga  »  VAR

VIDEO Pas important către implementarea VAR în Liga 1: a început pregătirea arbitrilor

A început implementarea VAR în Liga 1 // foto: frf.ro
A început implementarea VAR în Liga 1 // foto: frf.ro

Articol de GSP - Publicat marti, 14 septembrie 2021 16:15 / Actualizat marti, 14 septembrie 2021 16:31

Federația Română de Fotbal a anunțat că a început pregătirea practică a arbitrilor pentru utilizarea tehnologiei arbitrajului video, proiect în cadru de implementare în Liga 1.

Simulatoarele de pregătire a arbitrilor au fost deja instalate la sediul Comisiei Centrale a Arbitrilor, urmând ca pregătirea practică a arbitrilor să înceapă în curând. În acest sens, arbitrii au început deja să se „familiarizeze” cu simulatoarele în cauză, se arată pe frf.ro.

VIDEO. FRF anunță: a început pregătirea arbitrilor pentru operarea VAR

Mai jos, următoarele etape pentru implementarea sistemului de video-arbitraj: 

  • „Aplicarea protocolului prin analizarea unor faze simple (se pune accent pe colaborarea cu operatorii video, folosirea diferitelor unghiuri de filmare).
  • Analizarea unor situații complexe prin care se consolidează cunoștințele acumulate până atunci.
  • Asistență video în modul offline la meciuri live, pas important în care oficialii de joc urmăresc în timp real partida și aplică principiile VAR fără însă a influența deciziile luate pe teren.
  • Simularea incidentelor în jocuri de pregătire – diferite situații de joc sunt create special pentru intervenția sistemului de asistență video.
  • Jocuri de durată redusă în care sunt regizate situații de joc pentru a testa cunoștințele arbitrilor și timpii acestora de reacție.
  • Jocuri oficiale de juniori în care situațiile sunt analizare în timp real de VAR, iar sistemul poate interveni în luarea deciziilor pe teren”. 

29 de orede pregătire practică îi sunt necesare fiecărui arbitru în parte pentru a obține certificarea VAR

Arbitrii se vor antrena pe 3 simulatoare

GSP.ro a anunțat luni că au sosit în România simulatoarele de care arbitrii români aveau nevoie pentru a începe sesiunile de antrenament și pentru a se familiariza cu folosirea lor.

Firma EAD, care deține drepturile TV din Liga 1, s-a angajat în primăvară, atunci când a fost semnat acordul de colaborare dintre FRF și LPF, pe tema arbitrajului video, că se va ocupa de achiziționarea acestor echipamente.

42 de țăriau în momentul de față implementat sistemul de arbitraj video, dintre care 24 sunt din Europa. Ultimul campionat care beneficiază de VAR e prima divizie din Ungaria

Debutează în play-off?

În momentul în care FRF și LPF au anunțat că s-au înțeles în privința costurilor pentru activarea sistemului de arbitraj video, Răzvan Burleanu, șeful de la Casa Fotbalului, a oferit și termenul la care se dorește a fi activ: debutul părții a doua a campionatului actual, adică startul play-off-ului.

Acesta e programat pentru weekendul 12/13 martie, ceea ce înseamnă 6 luni din acest moment.

În mod normal, e nevoie de 8 luni de pregătire, teoretică și practică, de la debutul lansării programului VAR, pentru ca o competiție să primească OK-ul din partea FIFA, însă CCA a realizat deja pași importanți până acum.

În urmă cu un an a organizat mai multe cursuri teoretice și acum nu trebuie să plece de la zero, astfel că programul se află încă în targetul programat, iar play-off-ul și play-out-ul ar putea beneficia în primăvara lui 2022 de ajutorul arbitrajului video.

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Enes Sali, cel mai tânăr marcator al Ligii 1: „Știam că o să dau gol”

Dinamo și Dario Bonetti au reziliat contractul! Cine va conduce antrenamentul de azi

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
flosud97
flosud97  •  14 Septembrie 2021, 20:10

O sa fie circ si cu Var o sa vedeti

ionica007
ionica007  •  14 Septembrie 2021, 18:16

Ce nu inteleg eu este DE CE trebuie 8 luni pentru ca cineva SA INVETE sa foloseasca niste aparate MAI SIMPLE decat un telefon destept... In alta ordine de idei, am vazut cu totii ca si cu VAR se fura la fel... Acum se va fura ACOPERIT de VAR... Sau ACOPERIT cu VAR... Oare cum e corect?!...:)

elgabri
elgabri  •  14 Septembrie 2021, 17:08

Se va fura si cu VAR vei credeti ca gasiti solutii pentru hoti care au ADN ul in sange ??

Vezi toate comentariile (5)
Comentează